Toimin nasta! Asiaa

STX repäisi ideologiset haavat verisiksi

Mauri Pekkarinen vaatii nyt Kataisen hallitusta kokoamaan konsortion, jossa valtio oli vahvasti mukana. Se ostaisi STX-Finlandin Turun ja Rauman sekä ehkä Helsinginkin telakat.

Yllätys ei ollut se, että Jan Vapaavuori Kokoomuksen puolesta ilmoitti jo etukäteen, että hallitus ei lähde omistajaksi telakkateollisuuteen. Se on ideologiaa.

Yllätys sen sijaan oli se, että Jutta Urpilainen sosialidemokraattien puolesta yhtyi Kokoomuksen jyrkkään linjaan. Moni, ehkäpä enemmistö, demareista tuskin hurraa Urpilaiselle.

Politiikkaan tuli hetkessä väriä ja jakolinja. Kokoomus jatkaa jyrkkää "sosialismin" vastaista politiikkaansa. Valtio pysyköön pois yrityksistä, vaikka loputkin työpaikat ja osaaminen valahtaisi maailmalle. Ja sinnehän ne menevät. Toiseen EU-maahan tässä tapauksessa.

Sdp kirjoitti vielä vuonna 1975 Jyväskylän puoluekokouksessa ohjelmaansa vaatimuksen pankkien, vakuutusyhtöiden ja apteekkien ym sosialisoimisesta. Lipposen hallitus aloitti 1990-luvun lopulla valtionyhtiöiden myynnin yksityisille. Halvalla meni ja työpaikat ovat rapisseet vauhdilla, teollisuudesta 100 000 kymmenen viime vuoden aikana. Siihen päättyi sosialidemokratia ja sosialismi Suomessa.

Nyt Sdp ei ole valmis edes selvittämään mahdollisuutta valtion mukaanlähtöä telakkateollisuuteen, vaikka kymmenien tuhansien perusduunarien työpaikat siirtyvät Ranskaan. Elämme eurokapitalismin aikaa ja seuraukset näkyvät.

Keskusta  - tai ainakin Pekkarinen -  vaatii siis valtiota telakkayhtiön omistajaksi ja työpaikkojen turvaajaksi. Ollessaan elinkeinoministerinä vielä kaksi vuotta sitten hän kannatti valtionyhtiöiden myyntiä. Niin muuttuvat ajatukset joustavasti.

Onko Juha Sipilä Pekkarisen kanssa samalla linjalla, sitä emme ainakaan vielä tiedä. Mutta sen tiedämme, että Pekkarinen löi taitavasti ja härskisti mitä otollisimpaan rakoon Kokoomuksen ja Sdp:n väliin. Demarikenttä kiehuu ja Urpilainen punottaa, eipä Sdp:n johtopaikoilla mikään muu enää punerrakaan. - Urpilaisella saattaa olla lähtölaskennan aika alkamassa?

STX-telakoiden ostaminen korealaisilta olisi pitänyt hoitaa puoli vuotta sitten, kun Ranskaan menetetty tilaus oli vielä tulossa Turkuun ja hallitus alkoi maata rahoitushakemuksen päällä. Nyt se on myöhäistä. Tässä tilanteessa korealaiset varmasti ylihinnoittelisivat telakat, kun tietävät repivän tilanteen Suomessa.

Pekkarinen tietää, että ostaminen valtiolle ei ole enää mahdollista ja siksi hän uskaltaa pelata kovaa poliittista peliä. Oppositiossa ei ole vastuuta hänelläkään. Pelin politiikkaa.

Välikysymys osuu myös hyvään saumaan helmikuussa. Hallitus on tiukassa raossa. Kaikki puolueet joutuvat paljastamaan tähän asti salassa pitämänsä ajatukset. Silloin ei voi Vasemmistoliittokaan enää vaieten paeta vastuutaan. Duunarit vaativat vastauksia.

Varmaa on vain se, että käteen tästä kovasta poliittisesta pelistä Suomen kansalle jää tuhansia työttömiä. Se on ikävintä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

24Suosittele

24 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (90 kommenttia)

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Tullee kova taistelu suomen suurimman porvaripuolueen paikasta.

Hannu A Virtanen

Tänäpäivänä ei ole enää olemassa mitään oikeistoa eikä vasemmistoa.

On ainoastaan ihmisiä joilla on ja niitä joilla ei ole.

Luokkayhteiskuntaan ja ryysyrantaan palataan 100% varmuudella.

Sitä ennen ne jotka pystyvät täyttävät mersujen takakontit valtion omaisuudella ja verorahoilla.

Vapaa kilpailu muuttuu oligopolistiseksi kun siirrytään "Euroopan päätöksenteon ytimeen". Ytimessä päätetään koko Euroopan asioista, vaikka todellisuudessa siellä päätetään kenen eväät syödään ensiksi.

Se on sitä aitoa ja oikeaa eurooppalaisuutta.

http://aaronkallinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1281...

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Uskon, että tällainen prosessi vihdoin viimein saa silmät avautumaan. Kilpailukyvyttömyys useilla aloilla on oikeasti totta. Kun 2008 talouskriisin jälkeen lähti vuosina 2009...2010 yksin teknologiateollisuudesta 27 000 työpaikkaa (tai paremminkin siirtyi maanrajojen ulkopuolelle - silti suomalaisomisteisiin yrityksiin), nykyinen Kankaanniemen leiri vain kohautteli olkapäitään. Vaikka olen kauan toiminut myös lähellä meriteollisuutta, ymmärrän, että jossain on vedettävä raja. Kehittämisajatuksia ja ehdotuksia taitaa valitettavasti olla turha odottaa populistien puolelta. Vain äänten kalastelu kiinnostaa. Luotan, että stx case osaltaan auttaa EK:n ja sitä vastaavien ay-liikkeiden jäseniä ymmärtämään entistä paremmin tulevaisuuden haasteet ja ottamaan porukassa vastuuta Suomessa toimivan vientiteollisuuden ja verkostojen kehittämisestä. Meriteollisuus ei häviä minnekään - se muuttaa vain muotoaan ja toivottavasti nopeammin, mitä tapahtui mm. paperi-ja selluteollisuuden viivytystaistelussa. Nyt tarvitaan yhteiseen hiileen puhaltajia terveen ja kannattavan liiketoiminnan kehittämiseksi. Hallitukselle kiitokset, että olitte tässä asiassa ryhdikkäitä. Nyt vaan pökköä pesään.

Reijo Tossavainen

Olen elämäni varrella oppinut huomaamaan, että kaikenkarvaisiin "konsultteihin" on syytä suhtautua suurella varauksella. Heillä on yksi paha vika: arjen todellisuudesta, sen tavallinen ihmisen arjesta vieraantuminen omaan kuvitteelliseen todellisuuteen.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Tässä asiassa olen Tossavaisen ja suosittelijoiden kanssa 100 % samaa mieltä. Lisäisin siihen vielä, että kaikenkarvaisiin "konsultteihin ja populisteihin".

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #14

Tämä homma alkaa haisemaan ja pahasti. Samoin alkaa tuntumaan siltä, että hallitus on ainoa, jolla on asia edes jotenkin hanskassa. Ilmeisesti siksi, että heidän on pakko tehdä päätöksiä. Välttämättömyydestä hyve. Kaikki muut voivat vain kalastella irtopisteitä.

Kankaanniemelläkään ei ole mitään ratkaisua itse asiaan eli telakkateollisuuden ja siihen liittyvän alihankintateollisuuden edellytyksiin. Pekkarinenkin puhuu täyttä puppua. Häenllä olisi elinkeinoministerivuosinaan ollut täydet mahdollisuudet näyttää kyntensä. Ei syntynyt oikeastaan mitään hyödyllistä. Sipiläkin on puhunut valtion osallistumisesta telakkayhtiöön. Ensimmäinen iso miinus hänelle, ellei kohta ala kuulumaan myös jotain perusteluja.

180 miljoonaa tappiota viidessä vuodessa ja mukana on kuitenkin kaksi näitä loistoristeilijöitä ja yli 80 miljoonan valtiontuet. Neljä kuukautta sitten blogistanin perussuomalaiset vetivät herneen nenäänsä Elektrobitin noin 16 miljoonan tuista. STX Finland oli Viking Linen ja Nokian perässä kolmantena tukien määrässä.

Perustan oman näkemykseni vain siihen mitä näen. Minulla ei ole mitään yhteyksiä telakkateollisuuteen, joten en tiedä, mitä minun kuvassani on väärin. Kuitenkaan kukaan ei ole kertonut ensimmäistäkään hyvää syytä työllistämisnäkökohtaa lukuunottamatta, miksi risteilijätelakka pitäisi pelastaa hinnalla millä hyvänsä.

Saarikankaankin rooli kummastuttaa. Jos RCCL on vuotanut eläkeläiselle tietoa, että tilaus tulisi näillä ehdoilla, niin kysehän on ilmiselvästä vedätyksestä. Ainoa mikä pätee, on kirjallinen ilmoitus, että näillä ehdoilla teemme kaupan. Kaikki muu on vain neuvottelutaitoa.

Olen tosiaan seurannut kauppaa, jossa tiesimme olevamme mukana vain sähköjäniksenä. Ja osaksi varmaan myös siksi, että valittu toimittaja saa tietenkin käyttöönsä myös meidän ideamme. Ei asiakas jätä käyttämättä sitä, mitä hän tarjouksessa näkee, jos se on käyttökelpoista toisessakin konseptissa. Vai luuleeko joku muuta?

Olen ollut myös mukana ideoimassa järjestelmää, jossa asiakas tinki hintaa kierros kierrokselta. Järjestelmä olisi vaatinut ratkaisuja, joita ei oltu toteutettu koskaan aiemmin. Olisimme tehneet, jos kauppa olisi tullut. Lopulta asiakas päätyi kilpailijaamme, joka siis teki sen kaikkein halvimman tarjouksen. Muutaman kuukauden kuluttua he olisivat olleet valmiit ostamaan sen meiltä meidän viimeisellä hinnallamme. Tarjouksessa oli viimeinen voimassaolopäivä. Ja meillä oli tehty päätös tuoteryhmän lopettamisesta. Vaikka se kirpaisikin, oikea päätös. Ei 5-10 hengen ryhmää kannata pitää, jos kyllästyneillä markkinoilla tulee miljoonan kauppa kerran 3-5 vuodessa.

En kerta kaikkiaan ymmärrä, miksi valtion pitäisi tukea sitä, että amerikkalainen risteilyvarustamo saa laivansa halvalla?

Toivottavasti pystyt olemaan avuksi ainakin jollekin alihankkijalle siinä vaiheessa, kun hän lähtee Ranskaan neuvottelemaan toimituksesta. Monien suomalaisten PKS-yritysten ongelma onkin, että ne eivät pääse maailmalle muuten kuin suomalaisen päätoimittajan siivellä.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #16

Suomessa on paljon alihankkijoita joilla on runsaasti kv-kokemusta. Sen lisäksi, että on suoraa toimintaa muille telakoille, laivojen toimituksiin liittyy aina ns. jälkimarkkinointia (huolto yms.). Huollot yms. tehdään satamissa ympäri maailmaa ja komponentit valmistetaan mm. Suomessa niiltä osin kuin ne alunperinkin on tehty. Pahimpana valtio-omistuksessa näen taloudellisen riskin jälkeen - syntyvän kilpailuasetelman. Laivoista tullaan kilpailemaan ympäri maailmaa ja siinä pienen valtion kukkaro voi osoittatua liian ohueksi. Lisäksi laivat ovat suhdanne- ja kapasiteettiherkkiä. Ilman tiukkaa sopeutuspolitiikkaa ei yksikään päähankkija pysty toimimaan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #18

"Laivoista tullaan kilpailemaan ympäri maailmaa ja siinä pienen valtion kukkaro voi osoittatua liian ohueksi."

Näinpä. Suomen väkiluvun suhde Ranskan väkilukuun on karkeasti 1:12. BKT:n osalta suhde on vielä huonompi, suunnilleen 1:15. Jolloin karkeasti voi kai ajatella, että jos meillä on varaa tukea 50 miljoonalla niin Ranskalla on varaa 500 miljoonan tukeen. Lienee aika selvää, kummalta loppuvat pelimerkit ensin.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen Vastaus kommenttiin #18

Jottei vaivuta ihan syvälle pessimismiin heitän surulliseen asiaan toivon pilkahduksen.
Kun ranskalaiset "tunnetulla tehokkuudellaan" sössivät laivan valmistumisen
pitkälle tulevaisuuten Olkiluodon tapaan, Turun telakka saa toisen optiolaivan tilauksen. Edellyttäen ,että Turun telakka on silloin hengissä.
Tätä taustaa vasten Pekkarisen ehdotus on järkevä.

Jouni Valkonen Vastaus kommenttiin #16

Juho, telakka on tehnyt 180 miljoonaa tappiota koska on maksanut 1800 miljoonaa veroja ja 1800 miljoonaa palkkamenoja. Telakka on siis tehnyt tappiota vain ja ainoastaan sijoittajille, mutta sijoittajat ovat kärsineet tappiota sen takia että veronmaksajat ja telakkatyöläiset ovat repineet muhkeita voittoja.

Kahden laivan arvo on kerrannaisvaikutuksineen noin 2-4 miljardia euroa pääasiassa puhdasta lisäarvoa kansantalouteen. Voit siis lisätä tuon summan suoraan Suomen talouskasvuun.

Jos STX:n telakat tekisivät voittoa omistajilleen, niin sehän olisi vain huono asia, koska voitto vietäisiin pois Suomesta. Nyt kun teollisuus on lievästi tappiollista, niin veronmaksajat saavat kaiken telakkateollisuuden tuottaman lisäarvon, jolloin telakan kaikki tulot jäävät pyörittämään Suomen kansantaloutta.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #52

Nyt minä olen kyllä hämmästynyt omasta tietämättömyydestäni.

Etelä-korealaisia yrityksiä kannattaisi kyllä hankkia tänne Suomeen enemmänkin, jos ne ovat noin hyviä veronmaksajia. Accenture maksoi 250 miljoonan liikevaihdolla 20,8 miljoonan voitosta 5,18 miljoona veroa. Nokia maksoi 2010 vielä 1,6 miljoonaa mutta viime vuonna enää 150 euroa. STX Finland sen sijaan on maksanut 4300 miljoonan liikevaihdosta 1800 miljoonaa veroja vaikka yritys on tehnyt tappiota joka vuosi.

Eikä tuo yrityksen palkkapolitiikkakaan mitenkään kitsastelevaa ole. Tuostahan tulee 360 miljoona vuodessa. Jos laskee henkilöstöä keskimäärin 3600 niin siitähän tulee 100000 per nokka. Pitäisiköhän lähteä telakalle töihin?

Joku ei täsmää. Minulla ei kylläkään ole mitään liiketaloudellista eikä veroteknistä koulutusta. Tähän saakka olen käsittänyt, että yritykset maksavat yhteisöveroa vain voitollisesta tuloksesta. En häpeä tyhmyyttäni. Jos joku selittää minulle, miten tuo laskelma menee, niin taas olen oppinut jotain uutta.

JK. Niin, Valkonen, minä ihan oikein haluaisin tietää, mitä minä en ymmärrä.

Ja askarruttaa minua myös tuo ajatus, että on optimitilanne, että yritys ei tee omistajalle voittoa. On aika vaikea yrittää saada mistään päin maailmaa pääomasijoittajia Suomeen, jos heille kerrotaan jo etukäteen, että täältä muuten ette saa mitään tuottoa. Käytämme sijoittamaanne pääomaa niin kauan kuin se riittää. Kuulostaa oikein kuningasstrategialta.

Jouni Valkonen Vastaus kommenttiin #81

Et ilmeisesti ymmärrä sitä, että tuosta 100 000 euron henkilöstömenoista maksetaan noin 60 000 euroa veroja ja veroluontoisia maksuja. 360 miljoonan palkkamenoista maksetaan siis suoraan 180 miljoonaa veroja, mikä tarkoittaa että kymmenen vuoden verokertymä on 1800 miljoonaa euroa.

Tässä ei kuitenkaan ole vielä kokototuus, vaan STX Finlandin alihankkijat, jotka ovat toivottavasti suomalaisia, kuten esimerkiksi Wärtsilä, maksavat myös merkittävän siivun tehdystä työstä veroina, joten voidaan karkeasti arvioida, että 4300 miljoonan liikevaihdosta maksetaan vuosittain arviolta noin 1800 miljoonaa veroja yhteensä.

Jos halutaan olla oikein tarkkoja, niin koska verotuotto ja palkat käytetään enemmän tai vähemmän tuottavaan toimintaan, niin niiden arvo voidaan kertoa noin kertoimella 1,5. Mutta tämän ymmärtäminen vaatisi kehittyneempää ymmärrystä kansantaloudesta.

Joten kiitos sinulle tuosta totaalisen ignorantista kommentistasi. On se hyvä että perustat vahvat mielipiteesi noin pinnallisiin mielikuviin, vaikket ymmärrä kansantalouden dynamiikasta juurikaan yhtään mitään. Tuskin edes tajuat sitä kuinka paljon työnantajasi maksaa sinun käteenjäävästä palkastasi veroa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #108

Kiitos vastauksesta. Koska en ymmärrä kansantalouden dynamiikasta mitään (juurikaan oli ihan turha lievennys), olet oikeassa. En kykene argumentoimaan vastaankaan eikä siihen ole oikeastaan aikaakaan.

Jotenkin jäi kuitenkin sellainen tunne takaraivoon, että voittoa tuottavia yrityksiä ei tarvita. Erityiseti ulkomaisessa omistuksessa olevien yritysten tulisi olla tappiollisia.

Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #109

Onhan meillä Suomessa voittoa tuottavia ulkomaisia yrityksiäkin, hallituksen siunaaman verosuunnittelun avulla nämä pystyvät kiertämään Suomen verotuksen ja viemään liikevoittonsa puhtaana veroparatiisiinsa.

Jouni Valkonen Vastaus kommenttiin #109

Juho, jos et minua usko, niin suosittelen että uskoisit Keskusta puolueen Mauri Pekkarista, joka on esittänyt varsin valistuneita näkemyksiä kuinka pitäisi toimia:

Pekkarinen: Valio omistajaksi telakkayhtiö STX Finlandiin
http://www.hs.fi/a1305634722353

ja eristyisesti Maurin ansiokas mielipidekirjoitus:

Kataisen hallituksella on näytön paikka
"Juustohöylällä kaikesta leikkaamalla, verotusta kiristämällä tai näiden yhdistelmällä Suomi ajautuu vuosiksi hitaan kasvun uralle."
http://www.hs.fi/a1356063306466

ja jos sinulla riittää vielä lukuoikeutta, niin lue tuo minunkin aiempi kirjoitukseni aiheesta:

Suomi tarvitsee selvitäkseen vahvaa teollisuutta
"Puhdas palveluyhteiskunta ei tarjoa talouskasvua eikä vientimahdollisuuksia."
http://www.hs.fi/a1354341952060

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #112

No, ollaan nyt vaihteeksi sovinnollisempia. Mutta taidan kyllä lopettaa sitten tämän keskustelun osaltani tähän.

En usko Pekkariseen sillä perusteella, että hän on keskustalainen, vaikka itsekin olen Keskustan jäsen. Pyrin ajattelemaan ihan itse. Kankaanniemi jo tuolla totesi Pekkarisen olevan sujavasanainen. Se on erittäin hyvä ominaisuus. Mutta riittävän usein käytettynä se myös vie uskottavuutta, jos mielipiteet näyttävät muuttuvan tilanteen mukaan. Vaikka sinänsä kyky oikaista omiakin käsityksiä on ihan positiivinen ominaisuus.

Lukuoikeutta oli sen verran, että pääsin lukemaan tuon mielipiteesi. Se oli ihan hyvä. Vastaa monella tapaa minunkin ajatuksiani. Olen jo kauan ollut sitä mieltä, että palveluyhteiskunta ei ole mikään taikasana.

Taitoin peistä verotuloista perussuomalaisten kanssa, kun he ottivat Elektrobitin tuet hampaisiinsa sen MOT-ohjelman yhteydessä. Tavallaan juuri tuota samaa, mitä sinä esitit nyt, että pitää ottaa huomioon myös mitä yhteiskunta saa yrityksen kautta sekä lisääntyneenä toimeliaisuutena että verotuloina.

Siitä huolimatta olen edelleen sitä mieltä, että yrityksen tulee olla kannattava sinällään. Sen on tuotettava voittoa, josta omistajat saavat tuloa. On tilanteita, jolloin varmaan valtionkin kannattaa joko osallistua yritystoimintaan tai tukea jotain yritystä tai toimialaa. Mutta sen olisi oltava poikkeus, ei pääsääntö.

Jouni Valkonen Vastaus kommenttiin #119

Villakoiran ydin on siinä, että jos kansalaiset ovat yritysten omistajia, niin silloin ei ole konfliktia omistajien sekä työntekijöiden/veronmaksajien välillä.

Kapitalistinen malli, jossa oletetaan että omistajat ovat jossain kaukana ulkomailla ei vain sovellu työvoimaintensiiviselle ja vientivetoiseen teollisuuteen. Tuottavaa työtä pitää ja kannattaa tukea, koska tuotannossa syntyneistä työpaikoista hyötyvät juuri kansalaiset sekä kunnat ja valtio verotuloinen. Ja veronmaksajat hyötyvät moninkertaisesti STX:stä verrattuna STX:n omistajiin.

Tätä hyvin monet tahot eivät tunnu ymmärtävän, että kuka oikeasti hyötyy teollisuudesta? Kyse ei ole vain omistajan ja asiakkaan välisestä kaupasta, vaan siinä on paljon välikäsiä.

Olet oikeassa että minullekin jäi vähän paha maku tuosta kun kuulin Pekkarisen takinkäännöstä. Ja varmaan syy miksi en kannata Keskustapuoluetta että heillä ei tunnu olevan mitään muuta systemaattista linjaa mikä ei johda maatalousyrittäjien etujen ajamiseen.

Tuula Saskia Vastaus kommenttiin #16

JJ:n kommentti on erittäin vakuuttava. Tekisi mieli sanoa: valitettavasti.

Mutta faktat ovat faktoja.

Käyttäjän RiittaKlemettiLilja kuva
Riitta Klemetti Lilja Vastaus kommenttiin #16

Kommenttiin 16.
Samaa mieltä kuin J Joensuu. Tämä on yksi niitä harvoja oikeita päätöksiä mitä tämä hallitus on tehnyt. Vain köyden pää olisi avattu niillä pyydetyillä pääomatuilla. Yhtiön ei pidä tehdä tarjouksia missä on laskettu jo etukäteen että valtioita voi kilpailuttaa, että sen tarkoituskaan ei ole pystyä siihen omin voimin.

Pekka Siikala oli tehnyt yöllä blogin missä esitti että mieluummin kannattaa tukea ruoan tuottamista Suomessa (mahdollisimman suuri omavaraisuus) jos tukemaan pystytään, kuin jotain loistoristeilijää. Ensimmäistä kertaa pääsin suosittelemaan Siikalan blogia ja nyt on koko Siikala hävinnyt blogistanista.

Olisi todella mielenkiintoista kuulla mitä Paavo Väyrynen koko STX asiasta on mieltä. Hallitus joutaisi kyllä kaatua ja tulla uudet vaalit, mutta tämä telakka-asia ei saisi muodostua kysymykseksi minkä mukaan uusissa vaaleissa äänestettäisiin, vaan nimenomaan ne euro- ja EU asiat missä kaikki muut hallituspuolueet pettivät äänestäjänsä paitsi Kokoomus ja vihreät.

Tässähän käy kyllä jo mielessä että Kankaanniemi voi olla siinä oikeassa että Kokoomus hakisi vaihtoehtoa tälle hallitukselle ja ilomielin antaisikin hallituksen kaatua, jos voisi olla varma siitä että Keskusta saisi tarpeeksi paljon ääniä jollain tällaisella suuriin kohtalokkaisiin kysymyksiin verrattuna pienellä populistisella asialla.

Sipilän sanallinen tuki tällaiselle hallitukselle on kyllä myrkkyä monelle joka olisi voinut ajatella äänestävänsä keskustaa. Vaikka Väyrynen kuinka on nöyryytetty jo moneen kertaan omiensa taholta, niin väyrysläisiä on ja nyt olisi sopiva aika hänelle avata sanainen arkkunsa. Senkin voisi kertoa että onko samaa mieltä kuin Sipilä että tämän hallituksen tulisi saada jatkaa kaikessa rauhassa Suomen itsenäisen päätösvallan omissa asioissaan hävittämistä.

(P.S. Kuka neuvoisi miten tuo "Vastaus kommenttiin XXX" saadaan tuohon kommentin yläpuolelle. Mitä klikata ensin ja mitä sitten, olen apukouluasteella tässä joten tarvitsen selkeän neuvon. Kiitos.)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #66

Se tulee automaattisesti, jos vastauksesi sijaintia puurakenteessa ei esitetä sisennyksellä. Parannus kuvaukseen: Turusen kommentti #14 Tossavaisen kommenttiin #5 ei sisällä viitettä, koska se on sisennetty. Minun kommenttini #16 sisältää viitteen, koska sen suhdetta Turusen kommenttiin ei enää esitetää sisennyksellä. Eli puurakenteen tasot 1-3 esitetään sisennyksillä, siitä eteenpäin viitteillä.

Tuosta Sipilän sanallisesta tuesta olen hiukan eri mieltä. Minusta se ei ollut mikään avoin valtakirja hallitukselle. Pikemminkin se sopii erittäin hyvin siihen kuvaan, mikä minulla on Sipilästä. Hän tunnustaa tosiasiat ja pyrkii toimimaan niiden pohjalta.

Jos hallitus tekee tai aikoo tehdä huonoja päätöksiä, niitä on arvosteltava. Mutta muuten on pyrittävä toimimaan niin, että jopa oppositiostakin pystyttäisiin vaikuttamaan hallituksen toimiin. Siinä mielessä pidän Pekkarisenkin esiintuloa tässä STX-asiassa populistisena.

Jukka Palo Vastaus kommenttiin #16

"Tämä homma alkaa haisemaan ja pahasti. Samoin alkaa tuntumaan siltä, että hallitus on ainoa, jolla on asia edes jotenkin hanskassa. Ilmeisesti siksi, että heidän on pakko tehdä päätöksiä."

Jokainen kyvytön hallitus voi mennä huilaamaan jättämällä Tasavallan presidentille eroanomuksensa. Valtioneuvostossa ei siis ole pakko olla, jos kokee, että asiat ovat vaikeita ja että kyvyt eivät enää kokoonpanolla riitä asiainhallintaan.

Hannu A Virtanen

Aidon konsultin tuntomerkit:

- Tietää 1000 eri asentoa, mutta ei tunne yhtään naista.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

"Kilpailukyvyttömyys useilla aloilla on oikeasti totta." Etenkin tämä hallitus osoitti Turusen väittämän todeksi risteilijä kilpailussa Ranskan hallituksen kanssa. Pyydän Turusta huomaamaan, että nyt en osoittanut pelkästään kokoomusta, vaan koko hallitusta joka tyri kaupan.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Voisiko Lavikainen arvata, mistä leiristä tuli mm. seuraava miedoimmasta päästä olevat kommentit kun blogissani onnittelin Turkua Viking line tilauksesta.

"Joopa joo, veronmaksajat maksaa telakkatuet. Saksalaiset saa halvalla laivan. Korealaiset saavat hyvät rahat ja virolaiset ja polakit saa töitä. Meikäläiset poliitikot kättelee ja nyökkäilee toisilleen että hyvin menee."

"Telakoiden ja niitä ruokkivien konepajojen työntekijöistä tosiaan suuri(n) osa on verovapaita ulkomaalaisia. Suomalaiselle yhteiskunnalle saattaisi jopa tulla halvemmaksi kieltäytyä noista tilauksista, yhteiskunnan tuet telakoille ovat niin mittavat! On tämä niin ääretöntä!"

Ei se ole ihme jos niin moni alkaa saada tästä populismista todella tarpeekseen. Se kun ei johda mihinkään muuhun kuin tietoiseen vastakkainasetteluun kohteena äänten kalastelu. Mitä niillä äänillä sitten tehtäisiin ???

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #15

Oisko vasemmistoliiton leiristä?

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #21

Teidän "johtaja" taisi todeta että perusuomalaisuus on vasemmistolaisuutta ilman sosialismia. Tosin Tossavainen olisi jo innokkaana sosialisoimassa STX:n. Joten sieltä päin.

Käyttäjän ReijoKamula kuva
Reijo Kamula Vastaus kommenttiin #22

Soopaa! Soini on todennut. Perussuomalaisten olevan työväenpuolue ilman sosialismia. Olennainen ero mielestäni.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #23

Sorry, muisti petti - mutta se on tämä ikä.

Käyttäjän ReijoKamula kuva
Reijo Kamula Vastaus kommenttiin #25

Reilu ja välitön anteeksipyyntö näillä palstoilla on harvinaista.
Pekka Siikala pistää vastaavassa tilanteessa banniin. Saas nähdä kuinka pitkävihainen Pekka on, vaan pitäisköhän tehdä uusi avaus?!

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #26

Kamula, ihan henkilökohtainen mielipiteeni: fiksuin lopettaa ensin.

Käyttäjän ReijoKamula kuva
Reijo Kamula Vastaus kommenttiin #64

Kiitos Henri, mutta Pekan ja adjutantin tuntien tuostakin aiheesta inton kehittäsimme.

Jukka Palo Vastaus kommenttiin #23

SDP puolestaan alkaa olla sosialidemokratiaa ilman demokratiaa. Tämän peittämiseksi Demari - Suomen Sosialidemokraatti, muutettiin Demokraatiksi.

SDP:ssä ei taida olla muita demokraatteja kuin puolueen pää-äänenkannattaja.

http://www.demokraatti.fi

Hannu A Virtanen Vastaus kommenttiin #22

Eräs kuuluisa saksalainen valtiomies sanoi:

"Erehtyminen on inhimillistä, jatkuva erehtyminen
taas on sosiaalidemokratiaa".

Jukka Palo

Kansallinen Kokoomus on kansainvälisesti kilpailukyvytön julkispalveluiden alihankinnassa Euroopan sosialistipuolueen Ranskan osastoon verrattuna.

Eduskuntapuolueiden pitisi osoittaa kansainvälinen kilpailukykynsä jotenkin.

Juha Kuittinen

Mm. Kemijärven voittoatuottava sellutehdas ajettiin alas...lisää pökköä pesään vaan.

Jukka Palo

Kemijärven selluloosatehtaan ja Kaskisten Metsäbotnia selluloosatehtaan alasajo oli aivan turha asia, koska vaikka painopapereiden kysynnän syö Internet, silti selluloosaa menee tavarakaupan kanssa yhä kasvavaan pakkausteollisuuteen.

Jonkun pitäisi kirjoittaa Suomen metsäteollisuuden lyhythistoriikki 2006-2013. Siinä selviäisi, että Stora-Enso on ajanut aivan väärää politiikkaa selluloosateollisuuden osalta niin kuin Metsäliitto / m-Real (Metsä Group) Metsäbotniassa laskien vain eteläamerikkalaisen kuidun varaan.

Monet ovat ne naistoimittajat, jotka ovat vain halveksineen sellunkeittoa esiintyen jopa jonkinlaisina taloustoimittajina.

Suomessa taloustoimittajalla ei tarvitse olla minkäänlaista pätevyyttä toimittamiinsa asioihin, vaikka useissa tapauksessa kyseessä on jonkinlaista ammattitaitoa edellyttävä työsuhde eikä julkainen luottamustoimi.

Reijo Tossavainen

Toimilta jälleen hyvä kirjoitus.

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

Tuskinpa ranskalaisetkaan mitään lakia rikkoivat. He vain omistavat sikäläisestä telakasta kolmanneksen ja pystyivät räätälöimään meitä paremmat rahoitusjärjestelyt. Ja jos rikkoivatkin, niin Ranskan valtio epäilemättä voittaa sittenkin. EU:ssa isot vie, pienet vikisee.

50 miljoonan käyttöpääomalaina olisi ollut vain neljäsosa siitä, mitä työnnämme tuulivoiman tukemiseen vuodessa vuoteen 2020 (-2022) saakka. Ja näitä rahoja ei saada takaisin. Loppusaldoksi tuulivoiman tukemisesta tulee noin miljardi euroa tänä aikana. Alan työllistävyys kuitenkin kehno (800 hlö/v, max 3 000 hlö/v).

Jouni Haimi

Niin miten tuon nyt sitten ottaa...ensinäkin jos jokuhaluaa nuostxsuomen teakat ostaa niin se voi tehdä sen ilman että valtio on siinä mukana ja jos sellaista tahoa ei löydy niin eipä siloinkaan valtion tarvi noihin omistussuhteisiin puutua.

Oli valtio omistajana niin se ei poista sitä faktaaettä yrityksen pitää olla kannatava.

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

Meillä vain nyt jäi arvoitukseksi, olisiko 50 milj. euron käyttöpääomalaina riittänyt tilauksen Turkuun saamiselle. Valtion meno telakkayhtiön omistukseen on myös kiinni tuon yhtiön kunnosta. Talousvaikeuksia on toki riittänyt, joten haasteita tässäkin riittää. Kokonaisuus ratkaisee.

Mutta meillähän on valtionyhtiöistä haluttu päästä eroon jo pidemmän aikaa – ja vielä halpaan hintaan. Pelkästään ideologiset syyt eivät kuitenkaan saisi toimia vaikuttimina asiassa, jossa kyseessä on meidän perinteinen syömähammas. Joskus valtion kannattaisi olla mukana tällaisissa hankkeissa. Kaiketi emme halua tässä maassa keskittyä vain ”paitapyykkiyrityksiin”, joskin nekin ovat tärkeitä. Ne eivät vaan paljoa työllistä.

Laivoja tehdään maailmalla vastakin, joskin nyt vuosia ovat olleet alalla kireät ja tappiolliset ajat. Alan taantuman aikana on tehty vain pieniä määriä laivoja. Mutta joskus ajat parantuvat. Oasis-osaaminen olisi hyvä pitää suomalaisissa käsissä. Meriteollisuuden liikevaihto toissa vuonna oli sentään noin 5,7 miljardia euroa. Nyt TUI-tilauksetkin ovat vaarassa. Jos nekin menetetään, silloin voidaan toivo jo heittää. Tähän asti pärjättiin laadulla, mutta emme enää, koska muutkin tukevat omiaan voimakkaasti.

Jollakin rahoitusratkaisulla telakan tukeminen olisi saattanut olla hyvinkin mahdollista, mutta nämä periaatepäätöksethän tehtiin jo Häkämiehen aikana. Homma tuli sitten Vapaavuoren syliin.

Jouni Haimi

Kai:

Kysymys oikeastaan kuuluu onko meillä enää sitä osaamista tai onko sitä oikeastaan edes ollutkaan jota nyt käytetään eräänä valttina tässä keskustelussa?

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

Siihen perustuen, että olemme aiemmin varsin vähän aikaa sitten Oasis-tilauksiakin tehneet, niin on helppo vastata: on ollut ja on. Mihin se olisi kadonnut? Kilpailukykymme ei vain nyt ole ollut kohdallaan..

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Broidihan juuri nakkasi minulle linkin, joskin kyse oli aivan muusta kuin telakkahärdellistä.

http://valtionomistus.fi/suomi/files/2011/10/yhtio...

Kun tuota toimialapatteria katsoo niin tiedä sitten mitenkä tuonne ravitsemuspalveluiden, perunalajikkeiden ylläpidon ja hevosalan koulutuksen sekaan nyt laivanrakennus istuisi.

Kokonaan toinen asia on, että onko valtio näissä mukana puhtaasti strategisesti tärkeistä syistä (hevosalan koulutus, oikeasti?) vai täysin muista syistä. Taloudellisia intressejä varmasti on, kuten hyvät osingot, mutta mielestäni tuolla on paljon turhaakin.

Kaiketi Turun Pansion telakan tilanne on siitä kurja, että siinä on kapasiteetti kohdillaan hieman isommankin purkin väsäämiseen. Jos tulevat tilaukset olisivat pääsääntöisesti jäänmurtajia ja vastaavia niin samahan se olisi valtio tuossa olla omistajana ja tilailla itselleen paatteja.

Käyttäjän ReijoKamula kuva
Reijo Kamula

Tilanne on auttamattomasti menetetty, kun siihen ei ajoissa rohjettu tarttua. Syksyllä ratkaisut olisi pystytty sitouttamaan uuteen risteilyalustilaukseen, jolla olisi varmistettu telakalle jatkoaikaa.
Nyt valtion tukiratkaisut ja mukaanmeneminen ovat paljon vaikeampia suurelle yleisölle myydä ja saada niille hyväksyntä.
Nyt yritään vakuuttaa että kaikki voitava,mikä oli lakien mukaan tehtävissä tehtiin.
Väite ei ole uskottava, koska osaomistuksen hankkimista ei ilmeisestikkään riittävästi selvitetty.
Tuo että telakka on tehnyt 180 milj. tappiota 2 viimevuonna yht. on säikäyttänyt monia. Sitä ei pysty sanomaan miten siihen lukuun on päädytty,osana monikansallista konsernia, mutta jos telakka on pystynyt niin kuin on ilmeistä maksamaan alihankkijoilleen satojen miljoonien toimitukset, sen merkitys kansantaloudelle on positiivinen kokonaisuudessaan.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kankaanniemi puhuu muunneltua totuutta, Urpilainen ei suinkaan poissulkenut valtion mahdollista olsallistumista telakkateollisuuteen, vaan ainoastaan tappiota tuottaneen STX-telakan omistukseen.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Populismilla on monet kasvot ja Kankaanniemikin näyttää ottaneen paikkansa. Tässä pitää valmistautua odottelemaan kun Tossavainen välikysymystilaisuudessa nousee lehterille ja vaatii Vapaavuoren eroa.

Jukka Palo

Populistit ovat hyödyllisiä, koska kirjoittavat ymmärrettävällä kielellä sen, mitä monet eivät uskalla edes ajatella.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Niin, hallitushan kannattaa sekä ulkoistettua että yksityistettyä "kannattavaa" telakkateollisuutta ja siinä ei silloin ole merkitystä sillä, säilyykö tieto-taito tai työ kotimaassa. Kannattava ala ei tukea kaipaakaan.
1) Henkilöstö on yrityksen tärkein voimavara
2) Palakoon vaikka kivitalo, kunhan tieto-taito säilyy
3) Alan koko ketjun/verkoston hallinta ja asiantuntemus sekä asiakaslähtöisyys kantaa tulevaisuuteenkin
4) Kriisissä mitataan todelliset arvot ja tahto selviytyä.
Näitä opetettiin kauppakorkeakoulussa jo 1970-luvulla. Suomen hallituksen ajattelu ei kanna tulevaisuuteen eikä todellinen tahto selviytyä ole (sen tekemistä päätöksistä) vielä minulle selvinnyt: on vain heinäsirkat ja ydintalvi...

Muuten olen sitä mieltä, että EU:n pykäliin liittyvissä asoissa Suomi on paavillisempi kuin paavi itse, vaikka Suomen pitäisi olla ns. luterilainen eli kyetä kriittiseenkin arviointiin ja pitää huoli omista eduista, kuten muutkin.

P.S. Voisiko tästä telakkajupakasta esittää myös sen aiheuttaman työttömyyden ja alan mahdollisen katoamisen ja rapistumisen aiheuttamat kustannukset?

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

”Urpilaisen mielestä nyt on keskityttävä turvaamaan kaksi Turkuun jo saatua TUI- varustamon laivatilausta”, kirjoittaa tämän päivän Helsingin Sanomat. Miten tämä ”turvaaminen” tehdään, jos samaan hengenvetoon ilmoitetaan, että valtio ei laita rahaa STX- telakan toimintaan?
TUI:n risteilijöitä on tarkoitus rakentaa samalla telakalla. Yhtä on jo aloitettu. Tämä on juuri sitä tyypillistä SDP-liturgiaa, jolla sumutetaan äänestäjiä päivästä päivään, kuukaudesta kuukauteen ja vuodesta vuoteen.

Puoluehallituksen kokouksessa hän kertoi lukeneensa Winston Churchillia ja siteerasi hänen lausettaan ”verta, hikeä ja kyyneleitä”. Hän unohti kuitenkin kertoa sen tosiasian, että Churchill julisti aikanaan Suomelle sodan 6.2.1941. Muistan, kun edesmennyt isäni oli siitä aikanaan erittäin vihainen.

Suomen telakkateollisuudelle Urpilainen tarjosi nyt ”tuskanhikeä ja kyyneleitä”. Sääli hänen puoluettaan ja hallituspuolueita äänestäneitä kansalaisia Varsinais-Suomessa, jotka tulevat nyt menettämään vääjäämättömästi työpaikkansa tämä hallituksen päätöksen seurauksena.

Viimeinen naula Varsinais-Suomen meriklusterin arkkuun on nyt naulattu.

Käyttäjän jumminoma kuva
jukka makinen

Ei tainnut Juttakaan varmaan ymmärtää montako kymmentä miljoonaa tuollainen paatti Turussa tehtynä tuo rahaa Vaasaan. Ranskassa tehtynä tuskin, vaikka on se vielä mahdollista.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Politiikka taita olla sellaista "Hullunkuriset perheet" peliä, jossa kaikki puolueet yrittävät kaikin keinoin - siis KAIKIN - voittaa, mutta jos tappio häämöttää, pidetään huoli siitä, että Musta Pekka-kortti jää äänestäjälle, joka ei muista pitää pelin hengestä omaa kirjanpitoa ;-)

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Granlund, miksi valtio menisi osakkaaksi kannattavaan telakkateollisuuteen? Eihän Suomi antanut miljarditukea Kreikallekaan ennenkuin Kreikka oli konkurssin partaalla. Eivät terveet tarvitse parantajaa, vaan sairaat!

Urpilaisen myönnytys, että hän "ei näe estettä valtion mukaanmenolle myöhemmin telakkateollisuuteen", oli puhtaasti pakon sanelema askel kohti Sdp:n sisällä raivoavia ay-aktiiveja. Sitä ei voi ottaa todesta, koska Sdp on omaksunut markkinatalouden niin kokonaisvaltaisesti Lipposen ajasta lähtien, että kansankapitalismi ei enää sovi sen ohjelmiin ja eurointoiluun.

Kirjoitukseni pääsisältö ei kohdistunut STX-Finlandiin, vaan Pekkarisen, Vapaavuoren ja Urpilaisen kannanottoihin tulevista malleista. Pekkarinen iski Kokoomuksen ja Sdp:n väliin rajun kiilan, joka on demari-ay-siivelle ja muille Kataisen hallituksen oikeistolaiseen politiikkaan kyllästyneille tappavaa myrkkyä. Kokoomus antaa vaikka viimeisenkin työpaikan luisua maailmalle, mutta valtion mukaanmenoon yksityisen bisneksen tontille se ei suostu.

Seuraava gallup, joka osoittanee Sdp:lle synkkiä lukuja, panee puoluejohdon pallit tärisemään. Hallituksen puolivälikehysriihestä voi tullakin loppunäytös?

Reijo Tossavainen

Näin on. Seuraavan gallupin lukemat voivat olla todella ikävä yllätys hallitusrintamalle, mutta erityisesti vasemmistopuolueille. Sen jälkeen on hallituksen puolivälineuvottelut ja kehysriihi. Talvi ja kevät ovat harsinaisen "mielenkiintoisia".

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Luotat edelleen vahvasti äänestäjien ymmärtämättömyyteen? Saatat olla oikeassakin.

Käyttäjän jumminoma kuva
jukka makinen Vastaus kommenttiin #39

Juu Börtsi haluaisi kaikkien keskittyvän siihen kuinka kauhean rasistinen Suomi on Ummayyan pikkuiselle, ja unohtavan pahan reaalitalouden.

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #39

Pörje on erikoislaatuinen trollaaja.

Käyttäjän wiljoantero kuva
Antero Manninen

Reijo

Nyt on tärkeää pitää STX-skandaalia jatkuvasti esillä. Äänestäjillä on taipumus unohtaa hallituksen mokat varsin nopeasti.
Perussuomalaisten tuleva välikysymys on avainasemassa. Siihen kannattaa nyt satsata ja valmistautua huolellisesti. Kohteeksi kannattaa ottaa vasemmistoministerit ja erityisesti turkulaisministerit ja turkulaiset Vasemmistoliiton ja Kokoomuksen eduskuntaryhmien puheenjohtajat.
Katainen ja Arhinmäki puolueittensa puheenjohtajina näyttävät myös pääsevän luikertelemaan vastuusta kuin koirat veräjästä. Kokoomus esiintyy julkisuudessa ainoastaan pikkugansteri Vapaavuoren hahmossa. Olisikohan niin, että Vapaavuori istutettiin ministeriksi sopivasti juuri STX-päätöksen ajaksi, jotta asiaa kuukausia valmistellut Häkämies saatiin pelastetuksi myöhempiä ja vielä rajumpia (palkanalennukset, eläkeiän nostot y.m.)operaatioita varten.

Reijo

Nyt on tuhannen taalan paikka kaataa pellehallitus ja saada ennenaikaset vaalit!

PS

Kankaanniemeltä harvinaisen hyvä kirjoitus.

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #40

Anteron kanssa on helppo olla samaa mieltä.

Hallitus ei välttämättä kaadu välikysymykseen. Se on kuitenkin osa sitä kokonaisuutta, joka toivottavasti kaataa hallituksen.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Reijo, tämän päivän Keskisuomalaisessa kokenut eduskuntatoimittaja Vesa Somppi arvioi samaa. Vasemmistopuolueiden gallup-lukemat hiipuvat ja tunnelma Kokoomuksen kyljessä alkaa tuntua hikiseltä. Kenttä käy kuumana kohti kevään tuloa.

Käyttäjän seppopmuurinen kuva
Seppo Muurinen

Luonnon sateenkaari on kaunista nähtävää mutta Poliittinen sellainen ajaa sammutetuin lyhdyin vastarannan taakse,jättäen jälkeensä ilkeän kuvan harmaaseen yhteiskuntaan.Politiikka on Ale myynnin markkinajaossaan.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Jutta Urpilaisen lausuntoja on vääristelty mediassa.

Urpilainen ei ole tyrmännyt valtionomistajuuden mahdollisuutta telakka-alalla, mutta nimenomaiseen STX:ään valtio ei lähde omistajaksi.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Koskela, miksi valtio menisi kannattavien telakkayhtiöiden omistajaksi? Sehän on luopunut bisneksestä Sdp:n johdolla jo lähes 20 vuotta.

Eikö olisi perusteltua osallistua vaarassa olevien työpaikkojen ja osaamisen säilyttämiseen Suomessa?

Ranskassa ns. sosialistit hoitavat työllisyyttä hieman järkevämmin kuin Suomen hallituksessa hiljaa istuvat vasemmistopuolueet. Se hämmentää.

Käyttäjän MikaKoivunen kuva
Mika Koivunen

11 000 henkilötyövuotta olisi luullut kiinostavan ja jos TUI -laivat menevät puhutaan jo 20 000 henkilötyövuodesta. Ei ihme että AY liikkeet tykkää kyttyrää ja paine alkaa olla kova SDP.n ja vasemmistoliiton suuntaan. Kokoomusta tämä ei hetkauttane kun se ei juurikaan koske haidän kannattajakuntaansa kunhan oma massi on turvassa niin ei mitään hätää ja pää umpiluuta. Urpiainen ei halua pelastaa huonosti menevää STX.ää mutta hyvin menevään voisi lähteä osakkaaksi vaan mistä huonona aikana löytyy se hyvin menestyvä telakkateollisuus, ja jos ideologia on ettei lähdetä pääomittajaksi niin ammutaan vaan omaan jalkaan, vaikeaaa vain seisoa jos pää on lyijyä ja jalat muusia.

Käyttäjän saarinenj kuva
Juhani Saarinen

On maailma kummalliseksi mennyt, nyt voidaan kysyä kumpi on enemmän porvari punainen porvari vai se sininen porvari.?
Suomessa ei enää vaikuta työväenliike, on vain puolueita joilta puuttuu kultakin oma ideologia, on sellaista harmaata mössöä josta ei ota selvää edes "vanha erkkikään", miten siinä näin kävi että Suomenkansaa ei edusta kukaan, puolueet puhuu että pitäisi luoda työpaikkoja, mutta jos niitä olisi tarjolla, niin ei ne ketään kiinnosta.
Jos taas rahaa ja avustuksia pyytää jokin Etelä-Euroopan maa ,niin sinne löytyy vaikka kuinka paljon, Suomalaisiatelakoita ollaan kilvan ajamassa alas, ja samoin muutkin teollisuudenalat, Suomalaista työtä ei voi puolustaa koska se on EU:n direktiivejä ja lakeja vastaan, ollaanko me Suomalaiset todella näin tyhmiä, vai meidän valitsemat politiikot.?

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Tosi on. Puolueilla ei ole aatetta, ideologiaa eikä edes selkeitä tavoitteita.

Kun erosin puolueesta (mm. eurotuki-, kunta- ja eräiden muiden asioiden takia), niin kuusi (6) eri puoluetta pyysi jäseneksi ja kuntavaaliehdokkaaksi. Yksikään ei asettanut minkäänlaisia ehtoja eikä edes kysynyt, minkälaisia arvoja tai aatteita tai ideologioita edustan tai kannatan. Ei edes suhdettani rasismiin kukaan kysynyt.

Asetuin sitoutumattomana Perussuomalaisten listan hännille. Ääniä tuli yllättävän paljon (suhteellisesti 14. eniten koko maassa). Edellisissä kunnallisvaaleissa istuvana kansanedustajana sain alle puolet siitä äänimäärästä kuin nyt sitoutumattomana toisen puolueen listan hännillä.

Mikä merkitys on puolueilla?

Käyttäjän MikaVyrynen kuva
Mika Väyrynen

Hyvä kysymys ja samaa olen itsekin mietiskellyt jo pidempään. Ei näytä olevan mitään väliä sillä, mitkä puolueet tuolla eduskunnassakin huseraavat, samaa möttöä sieltä pukkaa vuodesta toiseen.

Toivotaan, että seuraavissa vaaleissa kansakuntamme osaa äänestää "oikein" ;-)

Tuula Saskia

Kankaanniemi esitti erittäin hyvän kysymyksen. Ja aiheellisen.

Kunpa joku politiikan tutkija vastaisi siihen.

On ilmiselvää maallikollekin, että poliitikkojen sanat - miltei asiasta kuin asiasta- ovat kuin näyttelijäin sanat näyttämöllä.

Kauheinta minusta on se, että tiedotusvälineet, lehdistö , tv jne.
ovat niin sitoutuneita vallanpitäjiin, ettei objektiivista tietoa heru.

Esimerkiksi: miksi HS ei selvitä meille tätä STX-telakka kysymystä selkeästi?

Mitä tapahtui ja miksi?

Se nyt on kuitenkin selvä: korealainen firma onnittelee itseään.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Sinun tapauksessasi se, että ollessasi KD:n listoilla oli ihmisillä kynnys antaa äänensä kristillidemokraateille. Moni ihminen joka sinua ennen olisi äänestänyt, ei äänestänyt koska ajatteli kenties että uskoa ja politiikkaa ei pidä sotkea puoluetasolla.

Mutta persuista pitää sanoa Jussi Lähdettä siteeraten: "perussuomalaiset ovat palauttaneet politiikan suomalaiseen politiikkaan". Nyt puhutaan ja tutkitaan, ennen mentiin hyshys konsensuksella.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kankaanniemen motivaationa erosta krist. taisi olla putominen euskunnasta. Jos Kankaanniemi olisi säilyttänyt paikkansa eduskunnassa tuskin mitään "loikkaa" kristillisistä olisi tapahtunut, näin uskon. Kankaanniemi yrittää tehdä "loikasta" hyveen, uskottavaako, ei todellakaan.

Petteri Sahinjoki

Hittoako ulisevat. Se Suomen valtion tukitarjous tuon laivakaupan reunaehdoiksi oli hyvä.

http://www.mtv3.fi/uutiset/talous.shtml/2012/12/16...

Lainaus tuolta,

"Lisäksi valtion omistama erityisrahoittaja Finnvera Oyj on varautunut mahdollisimman kattavaan aluksen rakennusaikaiseen rahoitukseen. Rahoitus voi ylittää 600 miljoonaa euroa!!!"

ELI Suomen valtiolta olisi tullut jopa 600 miljoonaa euroa rakennusaikaista lainaa, koska Finnvera Oyj on Suomen valtion omistama ja takaama rahoitusyhtiö.

Niin, että pyydetyn 50 miljoonan euron sijaan, olisi tullut noin 600 miljoonaa euroa rakennusaikaista lainaa, käytännössä Suomen valtiolta, mutta sekään ei STX-telakkayhtiölle kelvannut.

Eli se siitä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Vuorineuvos Saarikangas toi aamutv-keskustelussa esille ehkäpä hyvinkin tärkeän seikan jolla voi olla ollut merkitystä hallituksen toimille olla myötämättä pyydettyä pääomalainaa. Pääministeri Sorsan aikana hallitus on 1990-luvulla saattanut toimia tavalla joka nyt olisi saattanut laittaa tuolloiset ministerit vastuuseen. Mene ja tiedä mistä tarkalleen ottaen oli Valcon kohdalla kysymys. Joku saattaa muistaa tapauksen tarkastikin. Minä en, enkä ala kaivelemaan vanhoja tekoja.

http://yle.fi/uutiset/saarikangas_stx-telakan_tila...

Käyttäjän MikaKoivunen kuva
Mika Koivunen

Urpiainen sanoo toisaalla ettei voi rikkoa lakia, ja toisaalta ettei halua pelastaa huonosti menestyvää telakkayhtiötä. eli kummasta tässä nyt sitten oli kysymys? eihän voine olla molemmat yhtäaikaa.

http://www.hs.fi/talous/Sdpn+rivij%C3%A4senet+s%C3...

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Ei tainnut olla Valco, vaan Wärstilä meriteollisuus, joka Holkerin hallituksen aikana 1980-luvun lopulla ajettiin alas.

Sahinjoen tiedot eivät taida ihan pitää paikkaansa, mutta olkoon. Ranska lupasi enemmän ja sillä siisti. Tilaus on mennyt. Nyt keskustellaan, onko valtion syytä mennä osakkaaksi telakkateollisuuteen vai ei. Eli halutaanko jatkossa töitä vai annetaanko seuraavienkin valahtaa toiseen EU-maahan!

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Avauksen aihe on kyllä mennyt pitkälti ohitse ja on tuossa huomannut itsekin juuttuneeni aiheen vierestä pyörivään asiaan.

Yhdessä kommentissa pohdin kokonaisvaltaisemmin sitä, mitä kaikkea bisnestä valtio on jo pyörittämässä tai katselemassa sivusta ja miten laivanrakennus tähän sopii.

Voidaanko laivanrakennusta pitää strategisesti tärkeänä? Suomi on Euroopassa kuin saari, ja talvisin liikenne voi olla hieman heikolla tolalla, jos jäitä ei saa särki. Mielestäni tämän voisi laskea perusteluksi, mutta onko muita?

Huipputason teknologia ja osaaminen näihin luksuspaatteihin ei varmaankaan juuri nyt ole hyvällä tolalla, kun vähän siellä sun täällä vapistaan velkavuorien kanssa. Onko tämä tila pysyvä? Auttaako valtio-omistajuus ylläpitämään tätä tietotaitoa yhtään sen paremmin?

---

Itse avauksen "kiilaan" vielä sen verran, että valtioneuvosto on kasattu sieltä sun täältä euroalttaripojista ja -tytöistä, että oli suorastaan ihme, että sisäpoliittiset eroavaisuudet antoivat odottaa näinkin pitkään.

On ilman muuta selvää, että lakeja tulee noudattaa. Jos lainkuuliaisuuden ottaa argumentiksi niin meidän tulee kansallisesti pohtia ennenkaikkea sitä, onko lakimme järkevät. Tulisiko niihin tehdä muutoksia? Ja jos ne taas ovat EU-direktiivein säädetyt niin sitten pohditaan niiden järkevyyttä. Kyllä niitäkin voi muuttaa. Ja jos polku kuljetaan aivan loppuun asti niin vielä pitää kysyä, että onko EU-jäsenyys sitten mielekästä, jos se tehtailee meille yli kansallisen lainsäädäntövallan täysin mielivaltaisia sääntöjä?

Tuula Saskia

Mutta entä ne jäänmurtajat?

Onko korrelaatiota niiden ja luksuspaattien välillä?

Mikäli olen oikein ymmärtänyt tv-lausunnot, 80% luksuslaivojen tuotannosta tulee alihankkijoilta.

Olenpa itsekin osallistunut erääseen projektiin työnantajani lähettämänä.

Siitä on aikaa, mutta muistan neuvottelut asiallisina ja selkeinä.

Edustamani pienyritys sai hienon kaupan, joka työllisti sitä kuukausia.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #72

Onhan alustyypeissä eroa. Jäänmurtajaan tuskin tarvitaan kymmeniä pesukoneita, ja edelleen niihin jokaiseen kuivausrummut jne. Ei tarvita tuhanteen hyttiin tietynlaisia ikkunaverhoja, ei massiivista ihmisperäisen jätteen käsittelylaitosta, ei samanlaista valaisinjärjestelmää, ei yhtä hulppeita navigointilaitteita jne.

Osa työstä on siinä määrin helppo palauttaa, ettei tarvittavat osaset ole mitenkään aivan erikois-erikoisosaamisen varassa. Ajatellaanpa nyt kuitenkin vaikka tuollaista suurta hyttien ikkunaverhotilausta. Montako ompelimoa pidetään "hälytystilassa" tai onko sitten enää kuinka helppoa ponkaista käyntiin tällaista valmistajaa täysin tyhjästä, jos vaikka seuraava tilaus tulee viiden vuoden päästä? Jostain heidänkin on tilat saatava, kasattava koneet ja henkilöstö.

Se taho, jolla on tuorein tilaus alla on luonnollisesti sitä kautta helpommassa asemassa tehdä lisää. Ne, jotka ovat jäähdytelleet ja antaneet alihankintaketjunsa kuihtua on taas investointien edessä ja kertaluontoisina erinä kustannukset taas nousevat.

Tuleeko suomalaisyrityksille tästä Ranskassa koottavassa laivasta tilauksia, en tiedä vielä.

Se vastauksena kuitenkin, että jäänmurtajat ovat tässä mittakaavassa hyvin pieni ja marginaalinen tuoteryhmä.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola Vastaus kommenttiin #72

Pelkästään alihankkijoihin liittyen näitä laivoja tarkastellessa viimeistään ymmärtää, mitä on tullut tehtyä hallituksen piirissä:

http://fi.wikipedia.org/wiki/M/S_Oasis_of_the_Seas

http://fi.wikipedia.org/wiki/M/S_Allure_of_the_Seas

Ensin meni yksi risteilijä Ranskaan ja bonuksena vielä optio neljännestä risteilijästä. Tämän lisäksi on TUI:n kaksi laivaa vielä rahoituksen osalta ilmeisesti täysin tyhjän päällä. Hallitus ei tule apuun, koska ei voida ”rikkoa lakia”. Mitä ihmeen "lakia"?

Taloustieteen professori Nouriel Roubini on verrannut euroaluetta ”hidastettuun junaonnettomuuteen”. Tämä sama vertaus sopii käsitykseni mukaan myös Suomen telakkateollisuuden tulevaisuuteen.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Toimi Kankaanniemi, mainitset että kyseessä olisikin ollut Wärtsilä Meriteollisuuden alas ajo eikä Valco kuten Saarikangas taitaa mainita keskustelussa (kts. linkki yllä).

Onko Sinulla tietoa mitähän päätöksiä tuolloinen hallitus on tehnyt jotka nyt eivät kestäisi "päivänvaloa"? Nykyisen hallituksen tekemän päätöksen tulkitsen Saarikankaan puheen mukaan ainakin osittain tehdyn ikäänkuin "apupaketiksi" entisille ministereille, jotteivät joutuisi vastuuseen vanhoista teoista? Näin kaiketi tuota Saarikankaan kertomaa lienee tulkittava?

Jarmo Makkonen

Paljon on Suomen hallitukset Kekkosen jälkeen munauksia tehneet.

Jukka Palo

Kansallinen Kokoomus Suomen Sosialidemokraattisen Puolueen kanssa rakentaa eurohyvinvointia Euroopan unionin sisämarkkinoilla Ranskassa, kun taas Perussuomalaiset, Mauri Pekkarinen ja Paavo Väyrynen aina silloin tällöin Matti Vanhasen, Mari Kiviniemen ja muiden keskustaliberaalien ponnisteluista huolimatta yrittää aivan välillä, kun ei kiireempää ole, puolustaa myös Suomen tasavallan ihmisoikeuksia ja suomalaisia Euroopan unionissakin.

Sinipunikit eivät oikein usko suomalaiseen ihmiseen, koska ovat jo niin läpeensä liberalisoituneita ja sosialibyrokratisoituneita länsikeskieurooppalaistuneita.

Jarmo Makkonen

"Euroopasta kuuluukin hyviä uutisia"

Mikä se hyvä uutinen siis on noin konkreettisesti?

Jarmo Makkonen

Myllyniemi taisikin jo tuohon "hyvään uutiseen" vastaamaan.

Käyttäjän JuhaTamminen1 kuva
Juha Tamminen

Ja taas jää epäselväksi kirjoittajan ja hänen edustamansa puolueen kanta puheena olevaan asiaan. Kelle olisi pitänyt maksaa ja mitä? Kuka olisi taannut ettei pääomalaina olisi vielä aiheuttanut lisäongelmia?
Näiden blogikirjoitusten arvo on niin kauan 0, kun ei kyetä esittämään vaihtoehtoista suunnitelmaa, jossa olisi konkretian häivä edes.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Kiitos asiallisesta, laajasta ja hyvästä keskustelusta aloitukseni pohjalta.

Monta kommenttia jäi kirjoittamatta, vaikka yritin parhaani. En pelkää keskustelua enkä kysymyksiä enkä haasteita. Henkilökohtaiset ivaamiset eivät tunnu mukavilta, mutta nyt niitä ei esiin tullutkaan.

Tekikö Kataisen hallitus oikein vai väärin laivatukipäätöksen osalta? Siihen en ota tiukkaa kantaa, koska en tiedä kaikkia asioita riittävästi.

Pääpointtini oli Mauri Pekkarisen aivan ylivertainen populismi. Tällä hyvällä ja pitkäaikaisella ystävälläni on valtava poliittinen kokemus (mm. 33 vuotta eduskunnassa, 12 vuotta ministerinä) ja sen mukanaan tuoma mittava tietomäärä. Se yhdistettynä taitavaan ulosantiin tekevät hänestä populismin maailmanmestarin. Hän käänsi kantansa joustavasti kaikissa tärkeissä asioissa (mm. eurotuki, eu-liittovaltio, kunta, vero, kaivos, jne) jäätyään oppositioon.

Suurin ongelma Pekkarisella on Juha Sipilä, jonka valintaa puheenjohtajaksi hän ei tukenut. Sipilällä ei ole populismia lainkaan, mutta ei myöskään pelin politiikan eikä paljon asiapolitiikankaan osaamista - ainakaan vielä. Pekkarinen varmasti repi housunsa, kun Sipilä antoi kuuluisan tukensa Kataisen hallituksen jatkolle vaalikauden loppuun.

Toinen mielenkiintoinen näkökulma on se, miten vasemmistopuolueet selviävät sisäisestä kriisistään. Kuinka kauan niiden ministerit saavat istua Kokoomuksen sylissä jakamassa tukea Välimeren maille ja tyrmäämässä työpaikkojen säilymisen Suomessa.

Mielenkiintoista. Katsotaan mitä tästä tulee.

Kiitos kaikille blogisteille!

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

24#. Onko populismia jos demokratiassa oppositio toimii niin kuin kuuluukin? Ne, jotka vaativat oppositiota pysymään hiljaa hyväksyvät hallituksen diktatuurin. Muistaakseni perustuslaissa Suomessa eduskunnan pitäisi käyttää ylintä valtaa ei hallituksen sitomaa itsenäistä päätäntävaltaa. Tältä hallituspuolueitten kansanedustajien käyttäytyminen äänestyksissä on tuntunut!
Ei kukaan ole laskenut mitä Olkiluoto 3:n viivästyminen tulee maksamaam. Eivät edes vihreät hallituksessa vaikka kovasti ydinenergiaa vastustivatkin. Sopii miettiä miksi meillä Eurajoella ja Raumalla veroprosentit ovat alle maan keskiarvon. Viivästyminen hyödyttää meitä kun työntekijät ( suurin osa taitaa asua parakeissa) tuo niitä veroeuroja paikkakunnille!
STX:n tapauksessa on kysymys suomalaisesta työvoimasta, jolla on perheet ja asunnot täällä omassa maassa. Kyllä niillä veroeuroilla on suurempi kerrannaisvaikutus kuin heillä, jotka vievät suurimman osan palkastaan kotimaihinsa!

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Kyllä se on populismia, kun vaihtaa mielipiteensä täydellisesti astuessaan ministeriauton takapenkiltä opposition riveihin.

Oppositiolla on tärkeä rooli parlamentarismissa. Se on selvä.

Mikko Nenonen
Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Kirjoitin toisaalla:

Puhemies Heinäluoma on todennut Turun vierailun tv-haastattelussa, että valtion olisi hyvä mennä mukaan telakka-konsortioon. Miten tämä lausunto on linjassa Urpilaisen ja Vapaavuoren puheiden kanssa, joissa EU-lainsäädäntö kuulemma KIELTÄÄ valtion osakkuudet telakkatoimintaan. Samaan hengenvetoon Heinäluoma totesi, että STX:ään ei voida mennä mukaan.

Jos Suomeen perustettaisiin uusi telakkayhtiö, jossa valtio olisi mukana, niin mihin tämä telakka tulisi? STX Finland omistaa Rauman ja Turun telakat sekä puolet Helsingin telakasta eli lähes koko Suomen tämänhetkisen telakkakapasiteetin.

Olisiko tarkoitus ruveta louhimaan uutta isoa rakennusallasta jollekin paikkakunnalle ja varustaa samalla uutta telakkaa laivanrakennusta varten? Minua hiukan ihmetyttää tämä Heinäluoman puhe.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Nyt taitaa kyllä otsikko sopia ihan omaan pilttuuseen....kun tekee huomioita...

jani gustafsson

Kyllä se on telakkateollisuus kuopattu tästä maasta...

http://icecoldblogfinland.blogspot.fi

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset