Toimin nasta! Asiaa

Hallituksen sote-uudistus umpikujassa

Kataisen hallitus on puolitoista vuotta riidellyt sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä. Mallihan luvattiin ennen kunnallisvaaleja. Ei tullut.

Tänään 11.1.2013 työryhmän ehdotus on valmis. Tai asiakirja, jossa on eriäviä mielipiteitä liki sama määrä kuin oli aikanaan Kari Puron eläkeuudistuskomitean mietinnössä 1990-luvun lopulla. Siinä kaikki muut olivat eri mieltä paitsi komitean puheenjohtaja, joka oli samaa mieltä itsensä kanssa. Puheenjohtajan malli hyväksyttiin hallituksessa ja eduskunnassa.

Kataisen hallitus lähti alun perin täysin väärille urille sote-uudistuksessa. Siltä uralta on nyt vaikea päästä pois. Uudistuksesta ei tule mitään tai tulee kelvoton uudistus, jossa palvelut heikkenevät ja kustannukset nousevat. Umpikuja on nyt edessä.

Ainoa mahdollinen malli on pääosassa maata ns. maakuntamalli, johon vanhustenhuoltoa ja eräitä muita sosiaalitoimen tehtäviä ei pidä yhdistää kuten Kiviniemen hallitus jo hölmösti päätti.

Noin 20 maakuntaa on se taso, jolla koko terveydenhuolto voidaan järkevästi hallinnoida, päättää ja rahoittaa. Toteuttamisessa voi olla erilaisia malleja, mm. osuuskuntia uutena.

Kirjoitin tästä asiasta jokin aka sitten Keskisuomalaiseen. Tänään Jyväskylän kaupunginjohtaja Markku Andersson keroo oman näkemyksensä Keskisuomalaisessa. Se on liki sanasta sanaan kirjoitukseni mukainen.

Tosiasiat alkavat valjeta jopa kokoomuslaiselle kaupunginjohtajalle. Milloinkahan ne avautuvat ministereille Virkkuselle, Guzenina-Richardssonille ja Risikolle?

Asia on todella tärkeä kaikin tavoin.  Soteuudistus on paljon tärkeämpi kuin kuntauudistus.

Parasta on, että nyt hallitus ottaa aikalisän. Asiantuntijoille ja laajapohjaiselle poliittiselle valmistelulle pitää antaa aikaa ja mahdollisuus muotoilla alueelliset erityispiirteet tunnustava  maakuntapohjainen malli.  Aikaa on, koska asiaa on valmisteltu jo seitsemän vuotta, pari lisävuotta ei asiaa kaada, mutta järjen valo voi sillä aikaa syttyä!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

1) täysin eri mieltä___________
2) jokseenkin samaa mieltä_____
3) täysin samaa mieltä_________ X

Reijo Tossavainen

Täysin samaa mieltä koskien myös ns. kuntauudistusta.

Olli Pusa

Ei ole ainoa asia, joka on ajautumassa umpikujaan. Olen arvioinut kohtuullisen suureksi todennäköisyyden, että hallitus kaadetaan maaliskuun budjettivääntöön ja pidetään uudet vaalit touko - kesäkuussa. Niissä kokoomus olettaa säilyttävänsä asemansa.

Saksan vaalien jälkeen syksyllä Kreikan konkurssipesä siivotaan ja siitä roiskuu ja paljon. Sen jälkeen ei kannatukseen uskalla luottaa. Vaalien jälkeen astuu remmiin kokoomuksen ja kepun porvarihallitus, jonka ovia Sipilä on jo lonksutellut jonkin aikaa.

Reijo Tossavainen

Kepun yllättävä asettuminen hallituksen apupuolueeksi on minua mietityttänyt. Niin poikkeuksellinen se oli.

Kepun linjamuutoksen takana ovat arviot tulevaisuuden osalta. Voi olla, että Pusa on oikeassa...

Olli Pusa

Se on vain yksi skenaario. Mutta varsinkin neukkuaikoina suomalaisten politrukkien mielilukemista oli Machiavelli. Hänen oppinsa valtaan pyrkimisestä oli monelle johtava opas.

Machiavellin oppeihin Sipilän linjaukset istuvat. "Jos haluat sotaa, puhu rauhasta". Eli sovitettuna "jos haluat kaataa hallituksen, puhu hallituksen pystyssä pitämisestä".

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #6

Helmikuun alussa julkistettavat galluplukemat aiheuttanevat päänvaivaa niin Sipilälle, Urpilaiselle kuin Kataisellekin.

Jukka Palo Vastaus kommenttiin #8

Sipilällä ei ole päänvaivaa. Hänellä on sen verran säästöjä, jotta ei puheenjohtajuuden jälkeen joudu köyhäilemään Ville Itälän, Anneli Jäätteenmäen tai Paavo Väyrysen tapaan Euroopan parlamentin jäsenen palkkiolla tai kansanedustajan palkkiolla.

Hän on yhtä vapaa yksilö kuin Niklas Herlin, Jussi Salonoja tai moni muu perinyt tai ansainnut.

Miljonääreistä ei tule samaa korkea-aktiivisen poliittisen jätteen loppusijoitusongelmaa kuin köyhistä ja keskituloisista valtionhallintoon, koska he pärjäävät omillaankin ilman puoluetovereitaan virkanimittäjiä.

Ennen vanhaan hankala poliitikko ei mennyt Brysselliin, vaan hänet lähetettiin Svinhufvudin ja Leninin tapaan Siperiaan jäähtymään radikalismistaan.

Jukka Palo

Perussuomalaiset ja Suomen Keskusta on saanut aikaan yhdessä Vasenryhmän kanssa vain yhden yhteisen välikysymyksen kaiken kaikkiaan kahdeksasta välikysymyksestä. Ensin tavallinen liikkuva äänestäjä uskoi sen johtuneen Mari Kivieniemen koreasta luonteesta, mutta kun tätä on jatkunu järkimies Juha Sipilänkin aikana, on selvää, ettei Suomen Keskusta oikein voi esiintyä kansallisesti joutuessaan eurovaltavirtaan Euroopan unionin yhteisen maatalouspolitiikan ja MTK:n kautta.

Suomen miltei talottomat pojat ovat ahtaalla ja saavat 1/2 - 2/3 tuloistaan Brysselistä.

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

Pidetään näköjään mahdollisena, että maaliskuinen budjettivääntö menee kiville. Siitä kielii jo Keskustan varovaiset kannanotot ja eräänlainen asettuminen hallituksen äänettömäksi yhtiömieheksi lausunnoillaan hallituksen vaalikauden loppuun jatkamisesta.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Kiitos Toimi alustuksesta ja uusista tiedoista.

Sote-uudistus ja kuntauudistus kuuluvat taustaltaan Suomen EY-neuvottelutavoitteeseen vuodelta 1993. Talousalueiden eli suurkuntien tarkoitus on hoitaa soten perusasiat.
Samalla kuntalaisten lähidemokratiana tuntema demokratia katoaa kuntalaisen ulottumattomiin. Suurkuntienkaan hartiat eivät kestä menoja, jolloin kunnat myyvät toimintonsa ylikansalliselle saalistajasijoittajalle.

Kataisen hallituksen pitää uudistukset hoitaa, koska ne kuuluvat amerikkalaisen konsulttiyrityksen McKinsey & Co laatimaan ja Vanhasen hallituksen tilaamaan hallitusohjelmaan.

Kun Vanhasen hallituksen tilaamasta MCKinsey-hallitusohjelmasta tuli tietoa, Guzenina-Richardsson sanoi, että Kepu on tilannut eduskuntavaaliohjelman!
Mutta mustan auton takapenkki kiinnosti Guzenina-Richardssonia niin paljon, että ryhtyi Kepun ohjelmaa ministerinä toteuttamaan...

Olen toistakymmentä vuotta tutkinut näitä asioita, koska sain kopiot kaikista EU-minsteriryhmän kokouspöytäkirjoista ja muistioista vuosilta 1993-1994.

Valtaosa kuntauudistuksen vastustajista on kokoomuslaisia. Olen keskustellut heidän kanssaan.
Kataisen ja Vikkusen aika alkaa olla ohi. Pelkään. Kokoomus saa turpiinsa seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Kokoomuksen ensimmäisen kauden kansanedustaja Pia Kauma perää kansanedustajilta jo nyt rohkeutta itsenäisen mielipiteen ilmaisemiseen. Vain muutama henkilö johtaa Suomea, totesi Kauma marraskuun viimeisessä Nykypäivän haastattelussa.

Espoon valtuutettuna toimiva Kauma on myös huomannut, että kuntavaaleissa Espoon kokoomuslaiset äänestivät perussuomalaisia.

Sama tapahtui meillä Kokemäellä. Meillä oli 7 valtuutettua ja tämän vuoden alusta vain 4. Perussuomalaiset saivat suuremmin mainostamattaan 3 valtuutettua.

Kuten edellä kerroin, ulkomaalaiset kasvottomat sijoittajat kärkkyvät sote-palveluita.
Kyse ei ole kokoomuslaisesta yrittämisestä.

Tässä neljä kotisivuni osoitetta luettavaksi:
http://koti.mbnet.fi/jorjaa
http://koti.mbnet.fi/jorjaa/kuntauudistus.php
http://koti.mbnet.fi/jorjaa/kuntasuunnitelma_18019...
http://koti.mbnet.fi/jorjaa/nuts-kartat220793.php

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Kuntauudistuksen ja sote-uudistuksen erottaminen toisistaan on välttämätöntä.

Jukka Palo

Ensin soteuudistus erikoissairaanterveydenhoidon hoidonporrastuksella perusterveydenhoitoon ja sosiaalitoimeen ja sitten kuntauudistus lisättynä teknisen toimen infrastruktuurin ja koulutoimen vaatimuksin.

Pelastetaan ensin pääomavaltaisin ja kallein osa kunnallispalveluista valtiokapitalistisin ehdoin ja sitten säädetään vähemmän pääomavaltaiset ja vähemmän kalliit palvelualat demokraattisemmin tuntemuksin, jottei kunnallisvaltakin ala heijastaa europakkovallan luonnetta.

Alkuasukkaille on jätettävä eurokraateilta edes jotain oikeuksia päättää asioistaan.

Aulis Mäkitalo

Jos Pusan visiointi uusista vaaleista ja niiden jälkeen muodostettavasta Kokoomuksen - Keskustapuolueen hallituksesta toteutuisi, joutuisivat Perussuomalaiset taas temppelin harjalle.

Kokoomus-Kepu koalitio itsestään selvällä RKP:lla ja melko selvällä Kristillisdemokraateilla täydennettynä ei vielä olisi parlamentaarinen enemmistö ilman näiden puolueiden todella suurta vaalivoittoa (epätodennäköistä).

Jos SDP jäisi opposition jäisi myös Vasemmistoliitto. Vihreiden liittyminen hallituskoalitioon toisi koalitiolle niukan mutta riittävän enemmistön, mutta Vihreiden käyttäytyminen olisi suuri arvoitus.

Ratkaisijan paikka olisi Perussuomalaisilla. Mikäli he liittyisivät Kokoomuksen - Kepun koalitioon, olisi hallituksella vahva asema ja enemmistö. Mutta Perussuomalaisten jäädessä oppositoon vasemmiston kanssa syntyisi kerrankin todella vaikutusvaltainen ja luja oppositio.

Jos Perussuomalaiset menisivät hallitukseen, mahtaisivatko he hyväksyä hallitusohjelmaan RKP:n vaatimat pakkoruotsittamispykälät? Perussuomalaisten myötä hallituspohja olisi riittävän suuri ilman RKP:ttakin, mutta entäpä Kokoomuksen puoluetaloudelle välttämätön jatkuva ruotsalaisen säätiörahan virta tässä tapauksessa?

Olli Pusa

Pätevää päättelyä. Onhan kai periaatteessa mahdollista sekin vaihtoehto, että hallitus rakentuisi perussuomalaisten ja demarien varaan. Mutta ei tiedä tulisiko siitäkään kalua.

Mutta mietitään toista vaihtoehtoa. Puserretaan maaliskuussa säästölistat ja muut karsinnat. Huuto on hirmuinen. Sitten syksyllä Saksan vaalien jälkeen Kreikka saneerataan ja Suomellekin tulee miljarditappiot. Mikä on esimerkiksi kokoomuksen kannatus silloin?

Voi olla, että kokoomuksen taustat laskevat, että on pienempi paha kaataa hallitus alkuvuodesta. Vaalitappio on pienempi, puolue ehkä säilyttää paalupaikkansa ja turvaa valtansa 4 vuodeksi. Vaihtoehto on, että kannatus hiipuu ja syksyllä odottavat eurovaalit reilun puolen vuoden kuluttua ja eduskuntavaalit puolentoista vuoden kuluttua.

Jukka Palo

Hallitus voisi rakentua Perussuomalaisten, Suomen Sosialidemokraattisen Puolueen ja Suomen Keskustan varaan kansallishallitukseksi. Näin tavallaan eurososialidemokraatit olisivat yksin suomalaisessa seurassa sosialidemokraattisen vasemmiston vankeina. Sama koskisi keskustaliberaaleja.

Keskustaliberaalit ja eurososialidemokraatit ovat euroliberaalikokoomuslaisia omissa puolueissaan.

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #16

Sopinee epäillä, että Sipilä tuollaista hallitusta haikailisi. Se olisi näkynyt jo nyt. Kyllä kokoomus ja keskusta suunnittelevat porvarihallitusta. Mutta ongelma on se, että olisiko linja silloinkan sellainen, että se perussuomalaisille. Ja muuten hallitusta on tuskaisaa saada kasaan. Ja syksyllä kannatuslukemat voivat olla vielä erikoisemmat.

Jukka Palo Vastaus kommenttiin #19

Tässä onkin se ongelma. Keskusta odottaa Kokoomuksen hedelmien kypsymistä uhkaamatta mitenkään edes välikysymyksillä Kokoomuksen kannatusta tai uskottavuutta. Toisin sanoen Sipilän Keskusta on juuri samanlainen kuin Esko Ahon, Matti Vanhasen tai Mari Kiviniemenkin.

Tässä mielessä tulee mieleen, että onko loppujen lopuksi punamullan tai kansanrintaman pelaamiselle välttämätöntä se, että jäljellä olevista keskustalaisista 1/3 siirtyy perussuomalaisiin, jolloin Suomen Keskustan kannatus on kiviniemeläis-laanislaiset 13% eli vuoden 1983 SKDL-SKP:n suuren pienen puolueen tasoa.

Mitä hyötyä tai haittaa olisi siitä, että Suomen Keskusta ei enää olisi keskisuuri, vaan ainoastaan suuri pienpuolue vuoden 1983 SKDL-SKP:n tapaan?

Perussuomalaisten ongelma on se, että uutena keskisuurena puolueella sillä ei ole samaa byrokratiatukea ja asiantuntemusta kuin SDP:llä ja Kokoomuksella tai vaalipiirillisesti Keskustalla.

1959 perustettu pientalonpoikien liike ei ole vielä byrokratialtaan täysin kehittynyt, vaikka sillä on vahva suomalaisen sosialidemokratian, maakuntakokoomuslaisuuden ja keskustalaisuuden kannatus.

Perussuomalaiset tarjoavat suomalaiselle sosialidemokratialle elinkaaren jatkoa, josta eurososialidemokraatit Kokoomuksen kanssa vahvasti kieltäytyvät. Työväenliike on jälleen kerran provkaattoreiden miehittämä.

Jukka Palo

Juha Sipilä kannattaa kokoomusjohtoista Kataisen hallitusta, koska ei usko, että Suomen Keskustasta ja Perussuomalaisista olisi mihinkään vielä tässä vaiheessa, minkä vuoksi Kataisen hallitus tarvitsee työrauhan oppositiolta vuoteen 2015.

Eduskunta elää vain vaaleja ennen. Muun ajan se on sosialibyrokratian ja eurottumisen kättä pidempi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset