Toimin nasta! Asiaa

Kuntauudistus jälleen umpikujassa

Kataisen hallituksen yritys saada aikaan suuri kuntauudistus on pahasti karilla. Hallitus ei uskalla tarttua pakkoliitoksiin. Vapaaehtoisesti liitoksia syntyy hyvin vähän ja vain siellä, missä kunnan talous on jo ajautunut tai näinä aikoina ajautuu kriisiin.

Keskuskajohtoiset hallitukset yrittivät paras-hankkeella ajaa kuntia yhteen. Porkkanarahat tehosivat joihinkin kuntiin, joissakin syntyi muuten vain liitoksia. Mitään suurta uudistusta Vanhasen ja Kiviniemen hallitukset eivät saaneet aikaan. Rahaa paloi ja turhaa työtä tehtiin paljon. Hukkaan meni.

Kataisen hallitus teettää taas uudelleen koko maan kattavat selvitykset. Ne eivät johda mihinkään. Kun lopullinen päätösvalta on kunkin kunnan valtuustolla, ei liitoksia synny.  Vain kriisissä olevat kunnat taipuvat. Nitä voi olla jonkin verran, koska hallitus uudistaa valtionosuusjärjestelmän, jolla kuntia "ohjataan" liitoksiin.

Esimerkiksi Jyväskylä on niin suurissa talousvaikeuksissa, että se ei halua kehyskuntien liitoksia. Vain Muurame kelpaa. Se on ainoa Keski-Suomen kunta, joka elää omillaan. Jyväskyläin elää valtion tuilla eli saa verotulojen tasausta.

Jos keskuskaupunkikaan ei kannata kuntaliitoksia, ei niitä synny. Liitoskunnat eivät tietenkään halua rajusti velkaantuneet keskuskaupungin kuihtuvaksi reuna-alueeksi.

Professorit, asiantuntijat, tyrmäsivät koko kuntauudistushankkeen. Se oli äärimmäisen nolo juttu hallitukselle.

Sote-uudistus on myös täysin levällään. Sen soisi nopeasti etenevän. Hallituksen malli ei kuitenkaan ole kelvollinen. Se on suorastaan järjetön.

Lopputulos on se, että seuraava hallitus joutuu uudistamaan koko tärkeän paikallishallinnon, koska nyt se ajautuu yhä syvempään kriisiin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

"Ensin on päätetty että suomeen luodaan n.80 suurkuntaa liittämällä ympäriltä pienetkunnat keskuskuntaan ja nyt sitten on keksitty syyt miksi pienten kuntien on liityttävä. Ellei nämäkään syyt riitä, niin sitten toiset pölhöt ministerit ikään kuin tehostaa kuntien ahdinkoa keksimällä lisää velvoitteita kunnille mm. viimeksi joku pölhö ministeri ehdotti, että siirretään poliisin tehtäviä (juoppokuljetukset ja säilöönotto) kunnan sosiaalipalveluiden hoidettavaksi. Pakkoliitosten myötä pienistä kunnista ajetaan alas palvelut jotka perustuslain mukaan kuuluvat kaikille, tai siis palveluthan säilyy, mutta matka palveluiden luokse kasvaa ja SINÄ MAKSAT ! Kuinka ollakkaan just keksittiin lääkäri-, sairaala- ja kuntousmatkoista maksettavien korvausten omavastuun nostamisesta. Omavastuun vuosittainen kattosumma nousisi 157 eurosta 242 euroon. Henna Virkkunen, näinkö niitä säästöjä syntyy ?"

http://selavii.puheenvuoro.uusisuomi.fi/110109-hen...

Reijo Tossavainen

Virkkusen paperi on kuntatasolla helppo torjua: Keskusta ja PS muodostavat yhdessä enemmistön lähes kaikissa maaseutukunnissa.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Touko-kesäkuun vaihde 2012: "Virkkunen korosti, että pakkoliitoksia tullaan tekemään vain kriisikunnissa". Kesäkuussa Henna Virkkunen työryhmineen keksi, että kriisikuntia olisi vain 2.

"Talouden kriisikuntia, joilla ei vielä ole liitoskumppania, ei ole kovinkaan montaa. Tällä hetkellä on Tarvasjoki ja Juankoski", Virkkunen sanoi hallituksen tiedotustilaisuudessa alkukesästä viime vuonna.

Kieroa peliä Virkkuselta ! Siis pakkoliitoksia tehdään vain kriisikunnissa ja ilmoitetaan niitä olevan vain 2. Virkkunen mainitsi 2 "talouden" kriisikuntaa, mutta ei maininnut muista syistä kriisissä olevia kuntia, kuten "huoltosuhde" kriisikuntia.

Hiukan myöhemmin työryhmän selvityksessä kerrottiin millä perusteilla kuntien on tehtävä ja annettava liitosselvitys valtiolle. Siinä sitten kävi ilmi, että kriisikuntia ovatkin lähes kaikki suomen kunnat mikä milläkin perusteella. Ellei muuta syytä ole, niin kuntien rajalla sijaitsevan yhteisen kylänkin perusteella pakotetaan molemmat kunnat liitosselvitykseen.

Toisinsanoen Pakkoliitoksia voidaan tehdä myöhemmin mihin kriisiin tahansa vedoten, vaikkapa huoltosuhteeseen.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Taitaa muuten olla jokseenkin vaikea pala hallitukselle yhdistää pakkokeinoin Espoon sisällä olevaa raharikkaiden Kauniaista Pääseudun kaupunkeihin eli metropolialueeksi.

Kun näin ei tapahdu, niin kovin vaikea on vaatia muidenkaan kuntien vapaaehtoisia liitoksia.

Käyttäjän seppopmuurinen kuva
Seppo Muurinen

Jos ja kun rakennetaan jotain suurta kuin monumenttiä että tietämättä lopputulosta,jos vielä kuuluu tuo eräänlainen pakko,vastoin parempaa tietämystä,niin " sutta pakkoon " kuvaa sitä - palveluiden paetessa kasvukeskuksiin - sen myötä vielä ehkä kauemmaksi : Kaupunkeihin.

Miten on syrjäkylien kuin jopa taajamienkin perusturvallisuus,jos ei omaa kulkuneuvoa että linja-auto vuorot puutteellisia.

Ja ruuhkat siirtyvät isompiin kasvukeskuksiin kun muualla elämä autioituu eri palvelujen rapautuessa.

Tuleva SOTE suunnitelmat vaikeuttavat elämää muutoinkin kuin miten on tuon käytännön toimivuus maaseuduilla että jopa pientaajamissa.
Pahimmillaan kunnilta viedään jopa itsemääräämisoikeus Valtion pakkokeinottelussa "kommuunin syliin".

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Niitä asiantuntijoita oli tasan kaksi. Kankaanniemi, joka on saanut elantonsa ikänsä verorahoista ei taida ymmärtää, että yksityissektorilla on jokaisena päivänä työntekijän työllään ansaita palkkansa.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Arto, taidat olla liki ainoa, joka ei arvosta kaikkea rehellistä työtä ja työntekijöitä.

Ilman julkista sektoria ei yksityinen sektorikaan voisi toimia. Jos ei olisi terveydenhuoltoa, koulutusta, poliisia, oikeuslaitosta, teknisiä palveluja ym ja niitä kaikkia palvelevia ja toteuttavia hallintohenkilöitä, olisimme hyvin pian kriisissä. Myös demokratia toimii sen varassa, että on olemassa se sinun vihaamasi tai ainakin turhaksi moittimasi hallinto ja sen parissa työskentelevät ihmiset.

Vaikka allekirjoittaneen kykyjä ja taitoja et arvostakaan niin älä yleistä. Hallinnossa ja päätöksenteossa on paljon viisaita ihmisiä. Ei maailma ole niin ahdasmielinen ja musta-valkoinen kuin annat ymmärtää. Yksityissektorilla on päteviä henkilöitä, mutta myös joskus epäonnistuneita kuten julkisellakin puolella.

Annetaan arvo jokaiselle ihmiselle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset