Toimin nasta! Asiaa

Vaalirahatuomiot isku poliitikoille ja puolueille

Kautta vuosikymmenten eräät tietyt puolueet toivat rahaa salkussa tai miten milloinkin ulkomailta idästä ja lännestä. Kiinnikin joku jäi.

Viime vuosikymmeninä rahavirrat kulkivat kotimaan sisällä. Raaka markkinatalous levittäytyi puolueiden liepeille, sisäänkin. Se koki etujensa mukaisiksi myös rahoittaa puolueita ja ehdokkaita.

Vuoden 2007 eduskuntavaalit olivat rumimmat. Niitä on puitu käräjillä. Tämä päivä 30.1.2013 jää historiaan tuomion päivänä. Aiemmat työtoverini saivat tuomionsa. Ehdonalaista luottamusaseman väärinkäytöstä. Myös säätiöissä toimineet saivat tuomioita.

Säätiöt kuten Nuorisosäätiö (Kesk) ja Urheiluopistosäätiö (Sdp) eivät ole tarkoitettuja joidenkin puolueiden ja poliitikkojen tukijärjestöiksi. Esim. Nuorisosäätiö rakennuttaa asuntoja nuorille valtion ja RAY:n rahoilla ja pyörii nuorten vuokratuloilla. On täysin kohtuutonta, että näitä rahoja käytetään vaalitukeen. Ei kenenkään tukemiseen eikä varsinkaan säätiöissä tai RAY:ssä toimivien poliitikkojen. Nuoret maksavat vuokraa, jolla ei ole tarkoitus tehdä politiikkaa, vaan kattaa asumisen kustannukset. Valtio maksaa asumistukeakin, joka on saattanut siirtyä lopulta vääriin käsiin.

Tuomioistuin katsoi asioita juridisesta näkökulmasta. Toinen näkökulma poliittinen. Politiikka on jo  - toivon mukaan -  puhdistunut. Tukisummat pienenivät ja julkisuus kasvoi. Tuskin rahoitus vieläkään puhdasta on, mutta suuret summat tulevat julki, jos sellaisia liikkuu.

Kahden kansanedustajan, istuvan ja entisen, tuomiot olivat ehdonalaista. Se on jo kova rangaistus henkilöille, jotka toimivat kansan luottamuksen varassa ja asemassa, joka edellyttää ehdotonta luottamusta. Tuomittujen maine on saanut elämänmittaisen tahran ja se vaikuttaa myös yksityiselämää hankaloittaen.

Raskaan kolhun tuomiot antavat myös niille puolueille, joiden piirissä ja sisällä toimineet ja toimivat henkilöt tuomion ovat saaneet.

Kansa voi armahtaa. Näin kävi 1990-luvun alkupuolella, kun silloinen kauppa- ja teollisuusministeri Kauko Juhantalo, kesk, tuomittiin ja sen jälkeen menetti kansanedustajan paikkansa. Seuraavissa eduskuntavaaleissa hän palasi valtiopäiville. 

Erinomaista on, että vaalirahoitusrötöstely paljastui ja tuomioita jaettiin riippumattomassa tuomioistuimessa. 

Demokratia toimii, kun vaaleissa ehdokkaat ovat mahdollisimman tasavertaisessa asemassa myös ulkopuolisen rahoituksen suhteen. Vaalirahoitus ei ole rikos, mutta sen salailu on. Kytkökset antajan ja saajan välillä pitää paljastaa. Tähän pyrimme Oikeusministeriön vaalirahoitustoimikunnassa, jossa olin mukana viime vaalikaudella. Uudet säännöt luotiin. Nehitystä on syytä tarkkaan seurata.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

ulf fallenius

Tuomitut on erottava tehtävistään heti jos heillä on edes jotain oikeustajua.Luvanvaraisissa ammatteissa olisi joutunut hyllylle ja heti.

Matti Jalagin

Osaako Kankaanniemi arvioida, miksi Nuorisosäätiön kohdalla tuomittiin myös lahjoman vastaanottajat, mutta Urheiluopistosäätön jutussa ei?

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Matti, en osaa sanoa. Jospa syy selviää.

Matti Jalagin

En osaa minäkään, mutta Urheiluopistosäätiöön liittyen osaan kertoa erään kummallisuuden.

Vuonna 2005 Tarja Halonen sai vaalitukea Urheiluopistosäätiöltä ja samana vuonna nimitti laamanniksi käräjäoikeustuomari Markku Pohjolan, joka nyt juuri siis tuomittiin vaalirahojen myöntämisestä vastoin säätiönsä sääntöjä sdp:lle (!).

Vuonna 2005 tapahtunut oli asiaa tuntevien mukaan varsin poikkeuksellinen presidentin toteuttamana nimityksenä.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

halosen syntilista on näköjään loputon, mutta mitä muutakaan stasin opeista olisi jäänyt mieleen kuin viranomaisrikollisten suojeleminen.

Olli Pusa

Netistä kaivamieni tietojen mukaan toinen tukea saanut on Paavo Lipponen. Jos syytteitä nostettaisiin saajille, sehän alkaisi vaikuttaa eläkeläisten vainoamiselta.

Kolmas tukea saanut on netin tietojen mukaan Jani Sievinen eurovaaleissa. Hän taitaa olla eläkkeellä vain uimarin hommasta.

Matti Jalagin Vastaus kommenttiin #12

Lipponenhan johtaa itse tuon säätiön valtuuskuntaa, joten ei kai sentään?

Säätiön valtuuskunnan kokoonpano:

Valtiotieteen maisteri Paavo Lipponen (pj)
Opetusneuvos Arpo Heinonen (vpj)
Kaupunkineuvos Anna-Liisa Kasurinen (vpj)

Käyttäjän ReijoKamula kuva
Reijo Kamula

Kaikesta huolimatta tärkein viesti tuomioissa oli, että he syylistyivät rikolliseen toimintaan, myös käräjäoikeuden mielestä. Tuomioiden ankaruusaste on sittenkin sivuseikka ja makuasia.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Jos tavallinen yrittäjä saisi vastaavasta 3-4 vuoden ehdottoman tuomion, niin ei todellakaan ole sivuseikka tuomion ankaruusaste! Aseman takiahan tuomio pitäisi antaa kovennettuna!

Käyttäjän VesaVkev kuva
Vesa Väkevä

Tulevaisuus ei vaikuta ollenkaan hyvältä. Tuomitut ja heidän puolueidensa vastaaavat eivät joko myönnä tai ymmärrä että vaalirahajupakassa olisi tehty jotain väärää. Taulukaupan naamiointi vaalirahaksi ja sen jotakuinkin suora riistäminen nuoren vuokranmaksajan kukkarosta on siis ihan oikein. Näillä näkymin juuri näitä vaalirahoituskuvioita ei enää käytetä, mutta on hyvinkin todennäköistå, että moraalilta yhtä kyseenalaiset keinot löytävät vain uusia muotoja.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Kaikkonen totesi, että "en pidä tuomiota oikeana".

Jussi Halla-aho sanoi omasta tuomiostaan saman sunnilleen sanoilla: "se oli vain joidenkin tuomarien mielipide".

Halla-aho ajettiin pois hallintovaliokunnan puheenjohtajan paikalta.

Kaikkonen saanee jatkaa suuren valiokunnan puheenjohtajana.

Käyttäjän ReijoKamula kuva
Reijo Kamula

Hyvä vertailupohja. Tulemme huomaamaan lehdistön ja toimittajakunnan suhtautumisessa oleellisen eron?! Me sen tiedämme mistä se johtuu.

Käyttäjän aapomikko kuva
Aapomikko Matti

Ei Kaikkonen ole sentään kuin valiokunnan varapuheenjohtaja. Odotan innolla korkeampien oikeusasteiden päätöksiä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

On kylläkin valiokunnissa vpj.,"Suuri valiokunta 03.05.2007 - , (vpj) 04.05.2007 -
Suuren valiokunnan työjaosto (vpj) 01.07.2011 - "

http://www.eduskunta.fi/triphome/bin/hex5000.sh?hn...

Käyttäjän AnteroTossavainen kuva
Antero Tossavainen

Eipä ole vielä tullut "vih/vas blogistanian rasistinen enkelikuoro" tuomitsemaan tuomittuja.

Juhantalo aikoinaan tuomittiin valtakunnanoikeudessa, mutta heti seuraavissa vaaleissa takaisin eduskuntaan valtavalla äänimäärällä.
Vieläkin naurattaa.

Heikki Porkka

"Keskustalaisesta systeemistä, jonka osa Nuorisosäätiö oli, Heikkiselle on tylyä sanottavaa. Nuorisosäätiötä johti keskustalainen, kuten säätiötä rahoittanutta RAY:täkin. RAY:n rahoituksia käsittelevää ministerivaliokuntaa puolestaan johti Nuorisosäätiön rahoittama Liisa Hyssälä (kesk). Rahoituksesta päätti Matti Vanhasen johtama hallitus. RAY:n valvonnasta vastaava virkamies oli taas Nuorisosäätiön tilintarkastaja."

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012012615130239_u...

Vanhanen, joka mestaroi itse aikoinaan Nuorisosäätiössä, poistui politiikasta vaivihkaa.
"Vanhanen toimi itse Nuorisosäätiön puheenjohtajana vuosina 1998–2003. Säätiön hallitukseen hän nousi jo vuonna 1981.
****
Vanhasta ei ole epäilty rikoksesta omaan puheenjohtajakauteensa liittyen. Syyteoikeus esimerkiksi luottamusaseman väärinkäytöstä olisi hänen osaltaan jo vanhentunut."
http://www.hs.fi/politiikka/Vanhanen+Nuorisos%C3%A...

Hyssälä puolestaan palkittiin poliittiseen virkaan.
"Tasavallan presidentti nimitti tänään sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälän Kansaneläkelaitoksen pääjohtajaksi 1. lokakuuta 2010 lukien."
http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/net/21051...

Syytetyt selvisivät ehdollisilla ja sakoilla.
Vihriälän ja Kaikkosen tuomiot ovat lieviä verrattuna liike-elämässä tehdyistä vastaavista jatketuista rikoksista annettuihin tuomiohin. Vihriälän ja Kaikkosen toiminta ei ole ollut kertaluontoista vaan toistuvaa ja täysin tietoista.

Antti Kaikkonen ei edes ymmärrä tehneensä mitään rikollista. Mitä se kertoo Kaikkosesta ja konsensuksen tuottamasta poliittisesta toiminnasta?

Poliittisten henkilöiden sijaistuomituiksi taisivat joutua Novan johtajat.

Sopiva poliitikko on Suomessa oikeuden erityissuojeluksessa. Tämä(kin) oikeudenkäynti todistaa sen.

Entä mitä sanoo keskustan ryhmäjohtaja Kimmo Tiilikainen:
"Antti on saanut äänestäjiltä valtakirjan, ja kaikki nämä asiat olivat jo silloin (vaalien aikana) tiedossa ja niitä julkisuudessa puitiin. Nyt on tullut pitkän prosessin oikeuspäätös."
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013013016615003_u...

Kimmo Tiilikainen siis väittää, että äänestäjät tiesivät Kaikkosen syyllistyneen rikokseen! Mistä Tiilikainen tiesi, että tuomio tulee? Siihen hänen lausuntonsa viittaa, koska hän väittää äänestäjien olleen tietoisia ja tästä syystä Kaikkonen saa armon.

Kimmo Tiilikaisen lausunto kertoo karusti millaisella moraalilla osa kansanedustajista on varustettu.

Matti Jalagin

Koko RAY:n historia on ylen mielenkiintoinen alkaen hetkestä, jolloin se omaisuuksineen kaapattiin politiikan haltuun ja keskustan satraapit taisivat olla jo tuolloin liikkeellä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Mielenkiintoisena piirteenä näissäkin pieksäjäisissä olen huomaavinani, että yksikään keskustalainen ei ole asettunut puolustamaan syytettyjen tekoja. Myöskään kukaan ei ole asettanut oikeuslaitoksen laintuntemusta kyseenalaiseksi.

Syytetyllähän on tietenkin aina oikeus puolustautua. Vaikka itse ihan mielelläni näkisin, että tässä tapauksessa tuomitut hyväksyisivät jo käräjäoikeuden tuomion ja jättäisivät ylemmät oikeusasteet vaivaamatta. Nuo Nuorisosäätiön veivaukset eivät vain näytä oikein hyviltä edes vaikka joku taitava juristi saisikin osoitetuksi, että ne eivät olleet laittomia. Joskus kannattaisi tunnustaa erehtyneensä ja pyytää anteeksi. Asian pitkittämisen voittajia ovat vain lakimiehet.

Muuten tämä keskustelupalsta näyttää muuttuneen viikonlopun aikana paljon asiallisemmaksi. Siitä huolimatta: Näkemiin epämääräiseksi ajaksi.

Heikki Porkka

Hassu juttu, päivän polttavin kotimainen yleispoliittinen puheenaihe, mutta ei mahdu US-puheenvuoron karuselliin. Kenties väärät puolueet saivat tuomioita?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Poimin tuolta USarin pääsivulta, ymmärtääkseni Kankaaniemen suoran kommentin:
"–Säätiöt kuten Nuorisosäätiö (Kesk) ja Urheiluopistosäätiö (Sdp) eivät ole tarkoitettuja joidenkin puolueiden ja poliitikkojen tukijärjestöiksi. Esimerkiksi Nuorisosäätiö rakennuttaa asuntoja nuorille valtion ja RAY:n rahoilla ja pyörii nuorten vuokratuloilla.
--- Nuoret maksavat vuokraa, jolla ei ole tarkoitus tehdä politiikkaa, vaan kattaa asumisen kustannukset, Kankaanniemi kirjoittaa."
__________________________

Tässä blogissa Toimi huomautti vieläpä siitä, että asuntotukirahat saattavat mennä vääriin taskuihin.

Puretaampa asia:
- Rahat taloja varten antaa siis Suomen veronmaksajat.
- Kiinteistömassan omistavat tulevaisuudessa 'poliittiset piirit'. Esim. Nuorisosäätiön kiinteistömassa on jo yli 200 miljoonaa euroa.
- Kiinteistöt ovat kuitenkin 'pantattuna', eli eivät ole vielä velattomia.
- Velkoja maksaa/lyhentää prekariaatti (eli "autettavat") ja veronmaksajat (vuokratuet).

- Ketään ei liiemmin kiinnosta jos vuokrat nousevat, "koska valtio maksaa". (No, säätiötä tämä kiinnostaa aivan valtavasti, koska näin saavat nopeammin kiinteistöt velattomina haltuunsa.)

- Säätiö, jota siis veronmaksajat syöttävät, toimii myös palkkiojärjestelmänä. Esim. Nuorisosäätiön hallituksen jäsenet saavat "kiinteistöjen hallitusten kokouksista" 500€ per kokous.
Kokouksia ketjutettiin ja lyhyimmät kestivät viisi minuuttia.
Ja eduskunnan kokoustilat olivat ilmaisia.

Ja mitä tekee prekariaatti ja keskiluokka?
Uskovat että ovat joko autettuja, kun on "niin hyviä politikkoja", kun järkkäävät asuntoja.
Todellisuudessa ----------- niin edestä kuin myös takaa. Ja tämän operaation juhlapuhujille taputetaan ranteet hellinä.
Näin maassa, jossa valtionpäänmieskin valitaan siipan ulkonäön perusteella. Olisi opetustoimella töitä: "On se niiiin edustava pari...."

Henry

Ossi Onni

USA:ssa yksityisen sektorin ylin 10% omistaa yli 50% kiinteistömassasta. Suuri osa muusta omaisuudesta on taas velkaa pankeille. Vuokratulot menevät näissä tapauksissa jopa vaalirahoitusta turhempaan toimintaan.

Jukka Neva

2007 vaalit olivat Kyösti Kakkosen ja Toivo Sukarin nuijasota Ruokakeskoa ja 22 alueosuuskauppaa vastaan.

Ottelun voitti Jan Vapaavuori ja HOK-Elanto Alma Median, Sanoman ja Yleisradion tuella. Ne olivat kuin Klaus Flemingin ratsuväki.

Porvarillinen vallankumous on mahdoton sinisten sosialidemokraattien hallitsemassa maassa.

Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna

"Luottamus poliittiseen järjestelmään ei ole voinut kovin paljon laskea, koska ei se ollut kovin korkealla alunperinkään"
-MJTT-

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset