Toimin nasta! Asiaa

Historiallista lainvalmistelua - Vassarit ja Vihreät hoitakaa homma!

En muista, että koskaan olisi tärkeää tai edes vähemmän tärkeää uudistusta valmisteltu niin kuin nyt sotea.  Olen tosin seurannut läheltä, osin sisältä, lainsäädäntöprosessia vain vuodesta 1987 alkaen. Sitä ennen on saattanut fiaskoja syntyä kuten nytkin.

On aivan käsittämätöntä, että laajapohjainen, taisi olla 51 jäsentä, työryhmä valmisteli (lähes) hallituksen esityksen muotoon lakiesityksen, josta valmisteluryhmän asiantuntijat jo luovutustilanteessa joko irtisanotuivat tai ainakin totesivat sen olevan monilta osin toteuttamiskelvottoman.

Edellisen peruspalveluministerin aikana hanketta yrittänyt työryhmä epäonnistui, koska ministeri ei antanut sille työrauhaa.

Nyt ei viimeiselläkään työryhmällä ei ollut työrauhaa, koska joku "musta olio" viestitti sille koko ajan, että vaikka olette asiantuntijoita, ette saa käyttää asiantuntemustanne, vaan teidän on pitäydyttävä hallituksen tiukoissa ja kelvottomissa raameissa.

Lopputulos on järjetön. Hallinnollisesti se on kaikkein himmelien isoäiti. Sekavuudessaan se ei vastaa niihin tarpeisiin, jotka kaikki näkee  -  paitsi ministerit.

Miksi hallitus ei muodosta valmiista sairaanhoitopiireistä (noin 20 kpl) sote-piirejä, joihin yhdístetään perusterveydenhuolto ja vaativat sosiaalipalvelut?  Tämä olisi hallinnollisesti nopeasti toteutettavissa ja se integroisi nuo tehtävät yhteen. Synergiaedut syntyisivät ja hallinto olisi yksinkertainen ja selkeä. Väestöpohja olisi riittävä. Kaikki kunnat olisivat tasa-arvosia "vastuukuntia". Ei tarvitsisi siirtää kymmeniä tuhansia ihmisiä uuden organisaation alaisuuteen eikä miljardien omaisuuksia uusille omistajille.

Kuntayhtymä on paras yhteistyön muoto. Äänileikkuria ei yhtymävaltuustossa tarvita. Siellä äänestetään äärimmäisen harvoin ja jos äänestetään, äänet jakautuvat lähes varmasti puolueryhmittäin, eivät kunnittain.

Hallituksen linjausten mukaisessa mallissa perustuslailliset ongelmat ovat sitä luokkaa, että hallitus kärsii raskaan arvovaltatappion. Lopulta tuohon edellä kuvaamaani malliin mennään joka tapauksessa.

Vetoan, että Vasemmistoliitto ja Vihreät, joiden joukoissa näyttää olevan järki-ihmisiä, estävät vaikkapa hallituksesta lähdön uhalla järjettömän ja vahingollisen mallin toteuttamisen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Nyt viimeistään selvisi, että SoTe on lyhennys sosiaaliteurastamosta.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Toimi hyvä.

Voisitko valoittaa kaikkien meidän joulukuiseen kuukauteen siitä, mistä SOTEssa on kysymys, noin niin kuin tavallisen kansalaisen kannalta katsoen.

Tarkoittaako SOTE esimerkiksi sitä, että jos minulla olisi liki kuolio jalassani, niin SOTE sanoo, että pienen paikkakunnan kuoliota ei viedä minnekään, ennen kuin isomman paikkakunnan SOTE ilmoittaa, että tänne vaan.

Hyvää Joulua Toimille

Harri Räsänen

Esität aiheellisen kysymyksen, koska tavalliselle kansalaiselle tämä kohkaaminen soten ympärillä on aikaa sitten mennyt yli hilseen.

Sotea käytetään poliittisen propagandan välineenä mielten kiihottamiseen.
Faktat on kadotettu ilmeisen tahallisesti jo aikaa sitten.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Jos ajattelen kunta&soteuudistusten kokoluokkaa, minulla herää kysymys, ovatko ne suomalaisen demokratian voimavarojen ulkopuolella, koska eduskuntakausi on 4 vuotta ja se on useinmiten myös hallituskausi. Sen sijaan perusteellinen uudistus tässä asiassa voisi vaatia 10-15 vuotta.

Reijo Tossavainen

Toimilta tarkkaa asioiden havaitsemista. Kuten aina.

Vaikka hallituksen aikeet ovat jokseenkin järkyttävät, niin silti on helpottavaa todeta, että niillä ei ole läpimenon mahdollisuuksia. Seuraava hallitus saa sitten laittaa asiat kuntoon.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tossavainen, "seuraava hallitus saa sitten laittaa asiat kuntoon" jos kepu on hallituksessa niin ei laita. Esimerkiksi käyköön kuntauudistus, jo 70-luvulla sitä yrtettiin, kaatui kepun vastustukseen. 70-luvulla kunnallisveron prosentti oli sen aikaisessa kotikunnassani 14% nyt lähenee kahtakymmentä. Jokainen ymmärtää, jos sote-toimijoita on nykyisin 150 niin kuinka kalliiksi se tulee ja se näkyy suoraan kuntien veroprosentissa. kunnallisvero on tasavero ja johon pääomatulot eivät osallistu, kurittaa eniten juuri vähävaraisia. Onko Kankaannemi ja persut siis varakkaiden asialla, koska nykyinen kuntarakenne ja sote tulee edelleen nostamaan kunallisveron prosentteja.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Tässä soteuudistuksessa on nyt hallituksella ns. "kovat piipussa". Tuollaiseen käsitykseen tulee hyvin herkästi kun kuunteli eilen vastuullisen ministeri Huovisen puheita. Huovisen mukaan perustuslailliset ongelmat on selvitettävissä. Mitäpä muuta voi odottaa kuin että sutta ja sekundaa runnataan läpi perustuslakivaliokunnassa, jossa hallituspuolueilla on enemmistö.

Ihmettelen jos noin ei käy.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Hallituksen runnominen ja painostaminen on käsittämätöntä. Osoitus omasta epätoivosta. http://artoluukkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1567...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kaima hyvä, mikäli venäjän tutkimiselta jää aikaa niin tutki miten kunnallisverot ovat "kehittyneet" viime vuosikymmeninä ja pidä mielessäsi, kunnallisvero on tasavero johon pääomatuloilla elävät eivät osallistu vaikka käyttävät kunnallsia palveluita enemmän kuin vähävaraiset. Ja lopuksi kysymys, haluatko nykymenon jatkuvan? Hyvät joulut kuitenkin ja muista, ei nimi miestä pahenna, varsinkaan etunimi.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

"Pääomatulosta suoritetaan veroa valtiolle. Kuntien oikeus pääomatulojen verotuksen tuottoon otetaan huomioon jaettaessa verotuloja siten kuin jäljempänä tässä laissa ja veronkantolaissa (611/78) säädetään."

Kuten voimassa olevasta laista käy selville, niin kyllä pääomatuloista veroa maksetaan myös kunnallae. Tosin vero kiertää valtion kautta, joka sitten tasausjärjestelmällä jakelee kunnille osuutta noista verotuloista, kuten myös yhteisöverotuloista.

Ei tarkoita kuitenkaan sitä etteikö lainsäädäntöä voitaisi muuttaa siten että kuntien verotusoikeus voitaisiin antaa suoraan kunnille noiden tulojen verottamiseksi.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Sirpa, mikäli pääomatuloista maksettaisiin kunnallisverot, ne kohdistuisivat juuri niihin kuntiin missä he asuvat ja niiden palveluita käyttävät.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Aivan oikein. Olen itse samaa mieltä että niin tulisikin lakia muuttaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset