Toimin nasta! Asiaa

Latvia euroon Maxima-onnettomuuden varjossa

Yle-uutisten raportti maanantaina Latviasta kertoi marraskuisesta Maxima-kauppakeskuksen katon romahduksesta, joka surmasi 54 ihmistä ja vammoja sai vielä useampi. Kauhea tapaus. Syyksi ilmoitettiin ahneus ja välinpitämättömyys. Nämä taas ovat seurauksia siitä, että maan hallitus on pannut valtiontaloutta kuntoon ankaralla kädellä viime vuosina. Miksi? No siksi, että hallitus on ajanut maata eurokuntoon.

Latvia liittyy euroon. Siihen päästäkseen myös rakennussuunnittelusta ja -valvonnasta on leikattu rajusti määrärahoja ja henkilöstöä. Tästäkö johtui 54 tavallisen EU-kansalaisen kuolema? Näin väitettiin uutisraportissa. Järkyttävä lasku euroon pääsemisestä jo ennen kuin eurot edes tulivat käyttöön Latviassa. Latvialaisista selvä enemmistö vastustaa euroon liittymistä. Noin kolmannes väestöstä on venäläisiä. He vastustavat laajasti, mutta suuri osa latvialaisistakin vierastaa horjuvaa euroa, joka nostaa hintoja. Köyhille, joita maassa on rajujen leikkausten jälkeen runsaasti, euro ei lupaa erityistä hyvää.

Euro on toistaiseksi pystyssä. Onko vuoden kuluttua? Saattaa olla. EKP pitää sitä väkisin kasassa maksaa mitä maksaa. Ja sehän maksaa. On maksanut jo ja vielä enemmän tulevaisuudessa. Liikaa poliittista arvovaltaa on projektiin ladattu, jotta sen annettaisiin hajota. Mieluummin tehdään pankkiunioni ja liittovaltio kuin annetaan periksi. Suurpääoma ja -pankit pitävät poliittiset päättäjät tiukassa otteessa ja - kuten maanantain uutissa myös todettiin - EKP on pantu hoitamaan euron pystyssä pitäminen. Poliitikoilta se on jo kauan sitten karannut käsistä.

Suomen hallitus on innolla pitämässä euroa ja liittovaltiokehitystä pystyssä. Ruotsi jää pankkiunionista pois. Se pärjää paremmin omalla valuutalla ja päätösvallalla. Suomi on tästä huolimatta valmis samaan velka- ja yhteisvastuuliittovaltioon Välimeren maiden kanssa. Vaikea käsittää!

Mutta kaatuuhan euro aikanaan ja EU hajoaa sen myötä. Monet tekijät vievät kehitystä siihen suuntaan, että näin käy. Aikataulu on vielä avoin. Toivokaamme, että hajoaminen kuitenkin tapahtuu rauhanomaisesti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (77 kommenttia)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Pankkiunioni on jatkoa europoliitiikkojen saavutuksille: tyhjää täynnä, paljon korulauseita.

Lopputulos on se, että meillä on 0 euron pankkien kasaama kriisikassa ensi vuoden alusta, josta pankit saavat erillisen hyväksyntämenetelmän kautta sitten ottaa varoja pääomittaakseen tappioitaan. Siis tyhjästä kassasta!

Tämä neronleimaus nyt sitten on se kaikki europankkien ratkaiseva hopealuoti?

Mitä Maksimaan tulee niin muistan lukeneeni siitä, että tukirakenteissa eräänlainen "kurkihirsi" (tai useampi) olisi katkottu keskeltä kahita, koska sen asentaminen olisi ollut yhtenäisenä palkkina paljon haastavampaa.

Voi olla, että tällainen oikominen olisi tekijänä eurokuntoon saamisessa, mutta en itse pysty näitä yhdistämään keskenään. Halu oikoa mutkia on arkipäivää niin monessa tapauksessa, ettei laskemaan kerkeä. Allekirjoittaneen suosikkisarjasta "Lentoturmatutkinta" eräs kone tuli rytinällä alas, koska sen moottori irtosi tuhoten siiven ohjausominaisuudet. Moottori irtosi, koska huolto oli toteutettu "mutkia oikoen", eikä niin kuin valmistaja oli suositellut. Vastaavassa tilassa, eli "odottamassa onnettomuutta" oli lukuisa muukin saman mallinen lentokone (kaikki yhtiöt alkoivat toteuttaa tätä nopeampaa, mutta riskialttiimpaa korjaus- ja huoltomenetelmää), ja Yhdysvaltain viranomaisten määräyksestä ne pidettiin kaikki maassa ja tarkastettiin.

Siinä meni monen loma piloille, mutta monen henkikulta säästyi.

Käyttäjän Yhteiskuntajutustelija kuva
Janne Koski

Onko jossain linkkiä tähän jutturaporttiin? Olisi kiintoisaa lukea se.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Tässä on yksi artikkeli liettuaksi:

http://www.lrytas.lt/pasaulis/ivykiai/nelaime-rygo...

Jos se ei "aukea" niin jopa suomenkielisessä Wikipediassa on jo artikkeli tapahtumasta:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Riian_kauppakeskuksen...

Suomessakin on tapahtumasta kirjoitettu (tässä vain kaksi esimerkkiä):

http://yle.fi/uutiset/riian_kauppaturman_uhrien_ma...
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1385708264862

Netissä on hyvin paljon kirjoituksia tästä.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Hyvä Toimi, nyt minun on kyllä ihmeteltävä tapaasi yhdistää kaksi asiaa toisiinsa ja vielä sitä, että teet sen hirvittävässä onnettomuudessa kuolleiden äänellä.

Tiedäthän muuten, että Maxima-ketju on Liettuasta, joka on euron ulkopuolella. Pitäisikö tästä tehdä johtopäätös, että euron ulkopuolella olevat maat eivät välitä ihmisten turvallisuudesta? Ei tietenkään.

Näin ollen minun mielestäni sinun pitäisi hävetä yritystäsi käyttää hyväksesi näin hirvittävää tapahtumaa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Johan Lindholm,olet liittänyt edelliseen kommenttiisi tämän linkin ja sen mukaan kyllä kyseessä on Latviassa sattunut kauppatapaturma, eikä kuten nyt kirjoitat Liettuasta.Saattaahan itse kauppaketju olla kotipaikaltaan Liettuasta, mutta itse tapaturma on uutisoinnin mukaan tapahtunut kylläkin Latviassa kuten blogikirjoituksessa on esitetty. Latvia kylläkin liittyy euroon vuoden vaihteessa joten siltäkin osin kirjoitus stemmaa.

Kuka kuolleiden äänellä tekee jotain? YLE ja muut mediat?

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Sirpa, aivan oikein: tragedia on tapahtunut Latviassa - enhän minä mitään muuta ole yrittänyt väittääkään. Kauppaketju on kuitenkin yhä liettualainen.

Edellisen kommenttini ydin oli lyhykäisyydessään seuraava: asiasta, eurosta, voi olla montaa mieltä ja siitä voidaan ja pitääkin keskustella, mutta on erittäin arveluttavaa yrittää hyödyntää tällaista tragediaa argumenttina siinä yhteydessä. Se on mielestäni täysin ala-arvoista! Tai itse asiassa hyvin poliitikkomaista...

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #34

Tässä on jutun ydin: "... rakennussuunnittelusta ja -valvonnasta on leikattu rajusti määrärahoja ja henkilöstöä."

Kirjoitan hitaasti:
- Siis valtio on leikannut - ei mikään ketju.

Sitten:
- Rakentajana ollut latvialainen yritys - ei Maxima tai mikään liettualainen taho.

__________________________________

Perheessäni asuu kolme (3) latvialaista, yksi heistä arkkitehti eli jos ei asiat selvinnyt, voin ottaa vastaan kysymyksiä.

Henry

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #62

Ja ydin on aika lailla mätä. Huomiodiaan sellaiset seikat kuten kauppakeskuksen rakennusaika, se mikä on normaalia rakennusvalvontaa ja milloin sitä tehdään, Latvian oma talouskriisi ennen Euroon liittymistä ja siihen liittyvät säästötoimet ja lopuksi se mitä Latvian on oikeasti pitänyt säästää juuri euroon päästäkseen huomaamme helposti, että Toimi lähinnä ratsastaa tragedialla joka ei liity millään tavoin hänen agendaansa. Ikävää toimintaa tuollainen.

Vielä rautalankaa:
Kauppakeskus oli valmistunut vuonna 2011 Tämän hetken tiedot romahtamissyystä viittaavat vahvasti suunnitteluvirheeseen. Suunnitelmat ovat valmistuneet ja olleet viranomaisten hyväksyttävinä joko 2009 tai 2010, mahdollisesti jopa aiemmin. Tuolloin Latvia oli oman rahoituskriisinsä kourissa ja tuon kriisin hoidon takia tehtiin mittavia leikkauksia. Kriisi johtui hyvin pitkälti liian löysästä luotonannosta. Varsinaista eurokytkentää ei tuolla ole. Mahdolliset eurokuntoon pääsytoimet ovat alkaneet selvästi sen jälkeen kun virhe on tehty ja kun se olisi pitänyt huomata ja korjata.

Jouni Kaskiharju

Köyhällä latvialaisella ei ole latin latia, huomisesta alkaen ei euroakaan. Mitä useampi maa eurosoppaa alkaa hämmentää, sitä varmemmin soppa pilaantuu.

Maximasta; perusvaluutta liti, löytyy myös virosta ja olen monessa käynyt. Hyvä kauppa, onnettomuus traaginen ja ei liity aiheeseen.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Kuinkakohan hyvässä kunnossa Latvian talous on nyt? On se varmaan hieman parantunut finanssikriisin ajoilta, mutta saadaankohan vain uusi rahareikä tukipateille? Ja Latviakin vietiin euroon poliitikkojen, ei kansan päätöksellä.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Kiitosta ja ennen kaikkea tyrmäystä tuli! Totta kai. Ei euro-projektia saa kritisoida. Teen sen kuitenkin. Sananvapaus on jalo asia.

Maximan onnettomuuden ja Latvian euron (eli eiron) yhteen liittäminen perustui Ylen uutisjuttuun. Siinä ei puhuttu mitään Liettuasta. Kauppakeskus sijaitsee Riiassa Latviassa. Siellä rakentamista ja turvallisuutta valvovat Latvian viranomaiset, eivät minkään muun maan.

Kun Latvia päätti poliittisen eliitin päätöksellä kansaa kuulematta pyrkiä euroon, sen hallitus ja parlamentti aloittivat ankaran talouden säästökuurin. Uutisissa kerrottiin, että säästöjä tehtiin myös rakennusvalvontaan ja turvallisuustarkastuksiin, joista henkilöstöä supistettiin. Valvonnan puutteet johtivat siihen, että rakentamisessa, jopa suuressa kauppakeskuksessa, ei rakenteita valvottu ja tarkastettu riittävästi. Seuraukset olivat ikävät.

Meillä Suomessa 1990-luvun puolivälin jälkeen samalla tavalla kuin Latviassa viime vuosina leikattiin kaikkia perusturva- ja peruspalvelumäärärahoja. Siksi, että Lipposen hallitus päätti jyrätä Suomen euroon. Esim. nuorten mielenterveyspalveluista leikattiin ja se näkyy nyt. Moni muu tärkeä palvelu sai saman kohtalon. Kalliiksi tulee.

Sanokaa mitä sanotte, euro on niin kunnianhimoinen hanke, että sen alttarille uhrataan vaikka mitä. Kansoilta kysymättä. Sellaista demokratiaa!

EU-vaaleissa tulee välituomio, kun kansat saavat äänensä lopulta kuuluviin.

Käyttäjän tpeltonen kuva
Tomi Peltonen

Yksittäisen onnettomuuden kytkeminen EU-jäsenyyteen tällä tavalla on vastenmielinen tapa ajaa EU-vastaista asiaasi. Olet valmis siirtämään vastuun pois sieltä minne se kuuluu sille mitä sinä haluat syyttää ajaaksesi omaa poliittista linjaasi, ja teet sen kuolleiden kustannuksella.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Ei kytkentää EU-jäsenyyteen, vaan euroon liittymiseen kuten uutiset kertovat. Eurointoilu ajoi järjettömiin säästöihin. Totta kai ne näkyvät yhteiskunnassa monin tavoin. Faktaa.

Käyttäjän tpeltonen kuva
Tomi Peltonen

Kaikki näkyy yhteiskunnassa kaikin tavoin. Voit vetää halutessasi johtopäätöksiä kuinka pitkältä tahansa ajaaksesi omaa asiaasi, mutta se on älyllisesti epärehellistä. Yhtä hyvin voit ruveta vaatimaan Lipposen päätä vadille Jokelan ja Kauhajoen koulusurmista. Mainitsithan aiemmassa kommentissasi, että Lipposen hallitus oli leikannut nuorten mielenterveyspalveluja. Tai voidaan todeta, että syyllinen 28 ihmisen kuolemaan Sandy Hookin koulusurmissa oli Barack Obama, eikä suinkaan Adam Lanza, koska Obaman hallituksella oli mahdollisuus kieltää aseet.

Liittämällä yksittäisia tragedioita poliittisiin päätöksiin voidaan keksiä yhteyksiä kuinka pitkälle halutaan, mutta silloin puhutaan harvoin faktoista. Sinä teet kirjoituksessasi juuri niin. Kehität yhteyden onnettomuuden ja poliittisen päätöksen välillä, ja luot siihen kuvitteellisen syy-seuraussuhteen, jotta voit käyttää onnettomuutta omiin tarkoitusperiisi.

Onnettomuustutkinta lienee Maximan osalta vielä täysin kesken. Ainakaan englanniksi ei löytynyt mitään muuta tietoa kuin spekulaatioita ja arvioita. Tällä hetkellä kellään ei ole varmuutta onnettomuuden syistä, ja sitä suuremmalla syyllä tällainen spekulaatio on typerää. Annetaan asianmukaisten tahojen tehdä tutkimuksensa ennen kuin kuolleita aletaan käyttämään poliittisena lyömäaseena.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi Vastaus kommenttiin #14

Eräät asiantuntijat pitivät mahdollisena, että Suomessa 1990-luvun lopun leikkauksilla mm. lasten ja nuorten mielenterveyspalveluista olisi ollut yhteyttä taannoisiin koulusurmiin. Voi olla, ehkä ei.

Presidentti Obama muistaakseni ajaa aselakien kiristämistä, mutta asejärjestö vastustaa voimakkaasti ja on saanut vahvemman poliittisen tuen kuin Obama. En siis syyttäisi Obamaa ikävistä tapahtumista.

Latvian murhetapahtumasta kertoi Yle. En kuitenkaan syytä sitä uutisesta.

Tänään kerrottiin, että Latviassa eurovastustajia olisi jopa 80%. Köyhille ei ole ulkomailla matkustelun helppoudesta iloa, koska rahat eivät riitä edes elämiseen. Sama tilanne sadoillatuhansilla suomalaisilla vähävaraisilla. Hintojen nousu koskettaa kaikkia, kipeimmin vähävaraisia.

Asioista voidaan puhua avoimesti ja eri mieltä saa olla!

Käyttäjän tpeltonen kuva
Tomi Peltonen Vastaus kommenttiin #15

Tottakai on mahdollista, ja jopa todennäköistä, että nuorten mielenterveyspalveluiden leikkauksilla on yhteyttä nuorten hyvinvointiin, ja sitä kautta nuorten tekemiin järjettömyyksiin. Se ei kuitenkaan tarkoita, että Lipposen hallitus olisi vastuussa koulusurmista. Ei kukaan kiellä sitä, etteikö jonkinlaista yhteyttä löydettäisi poliittisten päätösten ja minkä tahansa tapahtuman välillä. Se ei kuitenkaan viittaa edes etäisesti minkäänlaiseen kausalitettiin.
Sinä esität asian nimenomaan niin, että EU-jäsenyyteen pyrkiminen aiheutti 54:n ihmisen kuoleman, ja sillä sinä esität syy-seuraussuhdetta näiden asioiden välillä ilman minkäänlaisia todisteita väitteesi puolesta. Se on halpaa.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi Vastaus kommenttiin #17

Usko nyt jo, että ei EU-jäsenyys liity onnettomuuteen, vaan uutisten mukaan Latviassa leikattiin mm. rakennusvalvonnan ja turvallisuustyön resursseja euro-jäsenyyteen pääsemiseksi. Yhteys eurolla ja viranomaistoiminnalla on ilmeinen, koska leikkaukset tehtiin viranomaistoiminnasta.

Sama kausaliteetti oli eräiden asiantuntijoiden mukaan Suomessa 1990-luvun lopulla Lipposen hallituksen tekemillä eräillä leikkauksilla.

Ihmishenget eivät ole halpoja.

Ps. Professori Vesa Puttosen radiohaastattelu tänä aamuna oli varmasti kaikille eurointoisille myrkkyä. Kannattaa kuunnella.

Käyttäjän tpeltonen kuva
Tomi Peltonen Vastaus kommenttiin #21

Tässä kommenttini uudestaan, jos jotain missasit:

"Sinä esität asian nimenomaan niin, että EU-jäsenyyteen pyrkiminen aiheutti 54:n ihmisen kuoleman, ja sillä sinä esität syy-seuraussuhdetta näiden asioiden välillä ilman minkäänlaisia todisteita väitteesi puolesta."

Tässä kohta johon viittaan kommentillani:

"Latvia liittyy euroon. Siihen päästäkseen myös rakennussuunnittelusta ja -valvonnasta on leikattu rajusti määrärahoja ja henkilöstöä. Tästäkö johtui 54 tavallisen EU-kansalaisen kuolema? Näin väitettiin uutisraportissa. Järkyttävä lasku euroon pääsemisestä jo ennen kuin eurot edes tulivat käyttöön Latviassa."

Esität suoraan väiteen että 54:n ihmisen kuolema on seurausta euroon pyrkimisestä. Haluatko tarkentaa alkuperäistä kirjoitustasi koskien tätä "järkyttävää laskua" joka Latviassa on euroon pääsemisestä maksettu? Turha piiloutua minkään tuntemattoman uutisraportin taakse. Sinä itse kuvailit kuolemia laskuna euroon pääsemisestä, joten oletan että seisot sanojesi takana tai tarkennat alkuperäistä kirjoitustasi.

On varmaa, että jos leikkauksia tehdään viranomaistoiminnasta euron takia, niin yhteys eurolla ja viranomaistoiminnalla on ilmeinen. Se ei ole kellekään epäselvää. Se, millä tavalla tämä ilmiselvä asia liittyy 54:n ihmisen kuolemaan on nimenoman se asia, mihin minä puutuin. Väität syy-yhteyttä, mutta et esitä sen tueksi todisteita.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #25

Viranomaisvalvonnan väheneminen voi olla yksi vaikuttava tekijä huonoon rakentamiseen, mutta keskeisenä onnettomuuden aiheuttajana on varmasti ollut myös kokonaiskysynnän väheneminen. Supistuvat markkinat johtavat hintatason laskuun ja kilpailun kiristyminen laadun heikkenemiseen. Latvian bkt laski vv. 2008-2010 kolmanneksen, mikä varmasti vaikuttaa markkinoihin. Supermarket valmistui v. 2011.

Lati kytkettiin euroon jo 2005. Onko kytkennästä ollut haittaa talousongelmista selviytymiseksi, on sitten toinen asia. Toimin tekemä onnettomuuden euro-kytkentä tuntuu loogiselta, mutta paikkansa pitämättömältä johtopäätökseltä ainakin näiden tietojen valossa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #21

Kankaanniemi, mistähän leipätekstissä mainittu Ylen uutisten raportti löytyisi? Ylen sivuilla on mm. tämä:

Asiantuntija pitää heikkoja liitoksia Riian ostoskeskusturman syynä

Suomalainen rakennustekniikan asiantuntija sanoo heikkojen liitosten olevan yleisiä teräsrakenteissa. Riiassa sortuneen ostoskeskuksen katon liitoksien olisi pitänyt olla kantavuudeltaan vähintään kaksinkertaisia.

Espoolaisen rakennustekniikkayrityksen toimitusjohtaja ja Aalto-yliopiston opettajanakin toiminut Toomas Kaljas on tutkinut Riiassa viime viikolla romahtaneen Maxima-kauppakeskuksen katon rakenteita. Hänen mukaansa katon teräspalkkien liitosten olisi pitänyt olla vähintään kaksi kertaa vahvemmat.

Liitosten kymmenestä pultista kaksi oli Kaljaksen mukaan sijoitettu niin, että ne eivät kantaneet kuormaa lainkaan. Palkit olisi pitänyt liittää toisiinsa kymmenen pultin sijasta kahdeksallatoista oikein sijoitetulla pultilla, Kaljas laskee.

Kattorakenteissa käytetyt teräspalkit olivat Kaljaksen huomioiden mukaan hyvin lyhyitä. Kaljas sanoo, että katto olisi voitu rakentaa yhtenäisistä palkeista eikä liitoksia olisi tarvittu lainkaan.

Kaljaksen mukaan vastaavanlaiset rakenteet ovat hyvin yleisiä ja Suomessakin on vain ajan kysymys milloin vastaavia onnettomuuksia tulee.

http://yle.fi/uutiset/asiantuntija_pitaa_heikkoja_...

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #17

Tätä en nyt ymmärrä: "Tottakai on mahdollista, ja jopa todennäköistä, että nuorten mielenterveyspalveluiden leikkauksilla on yhteyttä nuorten hyvinvointiin, ja sitä kautta nuorten tekemiin järjettömyyksiin. Se ei kuitenkaan tarkoita, että Lipposen hallitus olisi vastuussa koulusurmista"

Tarkoitatko, että Lipposen hallitus ei ole vastuussa Lipposen hallituksen tekemien leikkausten seurauksista?

Käyttäjän tpeltonen kuva
Tomi Peltonen Vastaus kommenttiin #23

Ensiksi on näytettävä toteen, että koulusurmat ovat seurausta Lipposen hallituksen tekemistä leikkauksista. Väitteet sen puolesta ovat puhdasta spekulaatiota. Ei voida väittää, että jos leikkauksia ei olisi tehty, niin koulusurmia ei olisi tapahtunut. Tällaiset yksinkertaistukset ovat juuri sellaisia, johon alkuperäisessä tekstissä puutuin. Mille tahansa pahalle tapahtumalle voidaan hakea syytä jostain poliittisesta päätöksestä jonain aikana. Post hoc ergo propter hoc.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #28

Omaa tekstiäsi: "jopa todennäköistä, että nuorten mielenterveyspalveluiden leikkauksilla on yhteyttä nuorten hyvinvointiin, ja sitä kautta nuorten tekemiin järjettömyyksiin"

Oletko siis eri mieltä itsesi kanssa?

Käyttäjän tpeltonen kuva
Tomi Peltonen Vastaus kommenttiin #30

En. Mikä tekstissäni jäi epäselväksi? Voin tarkentaa jos selität mikä jäi vielä ymmärtämättä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #31

Toteat, että on "jopa todennäköistä". Kuitenkin esität, että se on pelkkää spekulaatiota. Eikö kaikki ole? Vai onko jokin teko, jonka voi todistaa syyksi johonkin? Eikö tuolla logiikalla ole niin, että kukaan ei ole vastuussa mistään, koska vaihtoehtoista tilannetta ei historiassa koskaan ole?

Tuolla logiikalla Hitlerkään ei ole vastuussa holokaustista, koska ei voida osoittaa, että sitä ei olisi tapahtunut, jos Hitler olisi toiminut toisin.

Käyttäjän tpeltonen kuva
Tomi Peltonen Vastaus kommenttiin #33

Jos lukisit nyt koko kommenttini uudestaan.

"Tottakai on mahdollista, ja jopa todennäköistä, että nuorten mielenterveyspalveluiden leikkauksilla on yhteyttä nuorten hyvinvointiin, ja sitä kautta nuorten tekemiin järjettömyyksiin. Se ei kuitenkaan tarkoita, että Lipposen hallitus olisi vastuussa koulusurmista. Ei kukaan kiellä sitä, etteikö jonkinlaista yhteyttä löydettäisi poliittisten päätösten ja minkä tahansa tapahtuman välillä. Se ei kuitenkaan viittaa edes etäisesti minkäänlaiseen kausalitettiin."

Totean nimenomaan, että mielenterveyspalveluiden leikkauksilla on todennäköisesti yhteys nuorten hyvinvointiin ja sitä kautta nuorten tekemiin järjettömyyksiin. Tämän jälkeen selvennän alkuperäisen pointtini mukaisesti, ettei se tietenkään tarkoita sitä, että yksittäisen tapahtuman voitaisiin olettaa johtuvan menneestä poliittisestä päätöksestä, eikä koulusurmia voi tätä kautta automaattisesti laittaa leikkausten syyksi.

ELI: Totean, että on "jopa todennäköistä", että leikkauksilla on vaikutusta nuorten hyvinvointiin ja sitä kautta heidän tekemiinsä järjettömyyksiin, mutta on pelkkää spekulaatiota olettaa yksittäisen tragedian johtuvan kyseisistä leikkauksista.

Se, että B tulee A:n jälkeen ei tarkoita, että A aiheuttaa B:n. Mielestäni tekstissäni ei ollut mitään minkä ymmärtäminen vaatisi sen suurempia ponnistuksia.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #36

Jos yksittäinen tragedia ei johdu leikkauksista, mikä johtuu?

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi Vastaus kommenttiin #37

Rakennusvalvonta ja turvallisuuden tarkastaminen kuuluu aina viranomaisille. Kun viranomaisilta leikataan resurssit, ei ole tarkastajia ja valvojia. Tästä seuraa, että rakennetaan huolimattomasti. Sitten tulee vahinkoja.
Ketä voidaan syyttää, jos ei ole henkilöä, jolle tarkastaminen kuuluu? Eikö silloin sille, joka on leikannut varat ja poistanut tarkastajat? Eli poliitikot. Miksi he näin tekevät? Koska halusivat euroon ja se edellytti julkisen talouden leikkauksia. Leikkauksia tehtiin vääristä paikoista.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #39

Juuri näin. Ja sama pätee tietysti myös Lipposen hallitukseen ja koulusurmiin, joista tuossa edellä.

Käyttäjän tpeltonen kuva
Tomi Peltonen Vastaus kommenttiin #42

Vastaan teille molemmille samassa kommentissa.

"Jos yksittäinen tragedia ei johdu leikkauksista, mikä johtuu?"

Selvensin pointtini mielestäni jo tarpeettoman monta kertaa, mutta se tuntuu silti lipuvan ohitsesi. En ole missään vaiheessa sanonut, ettei leikkauksilla voi olla mitään tekemistä yksittäisen tragedian kanssa. Sanoin, että ilman toteennäytettyä syy-yhteyttä yksittäisen tapahtuman laittaminen jonkun yksittäisen leikkauksen piikkiin on pelkkää spekulaatiota. Oletko sitä mieltä, että Lipposen hallitus on vastuussa koulusurmista, ja jos olet, millä tiedoilla näytät tämän asian toteen?

"Rakennusvalvonta ja turvallisuuden tarkastaminen kuuluu aina viranomaisille. Kun viranomaisilta leikataan resurssit, ei ole tarkastajia ja valvojia. Tästä seuraa...[snip]"

Me emme tiedä, ketkä yksittäiset virkamiehet Maximan rakentamista valvoi ja kuinka tehokkaasti. Emme tiedä oliko seassa korruptiota, suunnitteluvirheitä, rakennusvirheitä, väärien tietojen antamista viranomaisille, inhimillisiä virheitä rakennuttajan, rakennusmiesten, tavarantoimittajien, suunnittelijoiden tai tarkastajan puolelta, huonolaatuisia rakennustarvikkeita, viallisia liitoksia, jne. Sinä tahdot laittaa tapahtuneen onnettomuuden poliitikkojen piikkiin koska se sopii sinulle parhaiten, mutta teet sen ennen kuin edes onnettomuustutkinta on valmistunut ja ennen kuin sinulla on käsissäsi asiasta mitään faktoja.

En tiedä oletko koskaan käynyt rakennustyömaalla, mutta on mahdotonta valvoa jokaista pulttia ja liitosta viranomaisen toimesta. Rakennusvalvonta ja -turvallisuus on aina monien osien summa, joka sisältää kaiken kaavoituksesta lähtien ja vaatii kaikkien osapuolien yhteistyötä. Mikään valvonta ei pysty takaamaan turvallisia rakennuksia jos koko muu organisaatio rakennuksen ympärillä kusee. Siellä rakennustyömaalla ei ole mitään yksittäistä kaveria joka kiertää tarkastamassa jokaisen pultin kireyttä, vaan myös rakennustarkastaja joutuu toimimaan pitkälti rakennuttajan toimittamien tietojen perusteella.

Pekka Kohonen Vastaus kommenttiin #37

Yksittäinen tragedia on sattumaa (aina, elleivät viranomaiset nimenomaan tahallaan aiheuttaneet sitä), mutta eurosta johtuvat leikkaukset ovat voineet nostaa sen todennäköisyyttä (vaikka 2-5 kertaiseksi). Sama koskee mielenterveys ongelmia. Eli turma itsessään ei silloin johtuisi eurojäsenyyden vaatimista leikkauksista, vaan sen todennäköisyyden kasvaminen voisi johtua. Mutta tätä ei voi todistaa (ja silloinkin vain tilastollisesti) kuin jälkikäteen tehtävällä analyysillä jos vastaavia (tai pienemmän mittakaavan) turmia tapahtuu tarpeeksi tilastollisen merkittävyyden aikaansaamiseksi.

Ilmaqstomuutoksen kausaliteetti toimii samalla tavalla (todennäköisyysperiaatteella). Eli kasvihuonekaasujen määrän kasvu aiheuttaa ilmastossa enemmän ääriilmiöitä (esim. hurrikaaneja) mutta voimakkaitakin hurrikaaneja voi tapahtua ilman sitäkin, vain pienemmällä frekvenssilolä.

Eli Kankaanviemi esittää aivan järkeenkäyvän mekanismin. Ja kiitos siitä! Mutta sitä ei tietenkään voi tilastollisesti todistaa ainakaan yhden tapauksen avulla. Eli Tomikin on oikeassa. Valitettavasti blogi-kirjoittelun kommentit aina menevät juupas-eipäs väittelyksi.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #43

Eli mitään ei voi oikeastaan todistaa, ja Hitlerkin oli vastuussa holokaustista vain todennäköisesti - varmuuttahan emme koskaan saa, vai?

Tällä logikalla kukaan ei ole oikeastaan koskaan vastuussa mistään. Ei edes Lipponen.

Käyttäjän tpeltonen kuva
Tomi Peltonen Vastaus kommenttiin #45

En tiedä miten saat päässäsi väännettyä yksinkertaisesta asiasta jotain tällaista. Olen mielestäni sanonut asiani niin selkeästi, että sen väärinymmärtäminen vaatii jo tahallisuutta.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #46

En usko ymmärtäneeni mitenkään väärin. Olet selkeästi sanonut, että todennäköisesti nuorten sekoilut aiheutuvat Lipposen hallituksen tekemistä leikkauksista, mutta sitä ei voi todistaa, joten Lipponen ei ole vastuussa tekojensa seurauksista. Saman logiikan täytyy koskea myös muita poliitikkoja ja muita maita, tässä Hitleriä. Jos ei, niin miksi logiikka ei ole sama kaikille?

Samoin olet sanonut, että vaikka nuo sekoilut todennäköisesti aiheutuvat leikkauksista, mikään yksittäinen tapaus ei niistä aiheudu. Jos ei, niin mitä niistä sitten on aiheutunut?

Käyttäjän tpeltonen kuva
Tomi Peltonen Vastaus kommenttiin #48

"Olet selkeästi sanonut, että todennäköisesti nuorten sekoilut aiheutuvat Lipposen hallituksen tekemistä leikkauksista, mutta sitä ei voi todistaa, joten Lipponen ei ole vastuussa tekojensa seurauksista."

Voisitko ystävällisesti antaa lainauksen kohdasta, jossa sanoin että Lipposen hallituksen leikkausten mahdollisesti aiheuttamat lisääntymiset nuorten sekoilussa on asia jota ei voi todistaa ja Lipposen hallitus ei täten ole vastuussa asiasta?

"Samoin olet sanonut, että vaikka nuo sekoilut todennäköisesti aiheutuvat leikkauksista, mikään yksittäinen tapaus ei niistä aiheudu. Jos ei, niin mitä niistä sitten on aiheutunut?"

Missä vaiheessa olen sanonut, että mikään yksittäinen tapaus ei aiheudu niistä? En ole sanonut sellaista. Olen sanonut, että pelkästään se, että B tulee A:n jälkeen ei tarkoita, että A aiheuttaa B:n.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #51

Koska olen ystävällinen:

"Voisitko ystävällisesti antaa lainauksen kohdasta, jossa sanoin että Lipposen hallituksen leikkausten mahdollisesti aiheuttamat lisääntymiset nuorten sekoilussa on asia jota ei voi todistaa ja Lipposen hallitus ei täten ole vastuussa asiasta?"

Omaa tekstiäsi: "Voit vetää halutessasi johtopäätöksiä kuinka pitkältä tahansa ajaaksesi omaa asiaasi, mutta se on älyllisesti epärehellistä. Yhtä hyvin voit ruveta vaatimaan Lipposen päätä vadille Jokelan ja Kauhajoen koulusurmista.", http://toimikankaanniemi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Lisää: "Tottakai on mahdollista, ja jopa todennäköistä, että nuorten mielenterveyspalveluiden leikkauksilla on yhteyttä nuorten hyvinvointiin, ja sitä kautta nuorten tekemiin järjettömyyksiin. Se ei kuitenkaan tarkoita, että Lipposen hallitus olisi vastuussa koulusurmista. ", http://toimikankaanniemi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Ja vielä mm. "Ensiksi on näytettävä toteen, että koulusurmat ovat seurausta Lipposen hallituksen tekemistä leikkauksista. Väitteet sen puolesta ovat puhdasta spekulaatiota. Ei voida väittää, että jos leikkauksia ei olisi tehty, niin koulusurmia ei olisi tapahtunut. ", http://toimikankaanniemi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

"Missä vaiheessa olen sanonut, että mikään yksittäinen tapaus ei aiheudu niistä? En ole sanonut sellaista. Olen sanonut, että pelkästään se, että B tulee A:n jälkeen ei tarkoita, että A aiheuttaa B:n."

Muun muassa tässä: "ettei se tietenkään tarkoita sitä, että yksittäisen tapahtuman voitaisiin olettaa johtuvan menneestä poliittisestä päätöksestä,", http://toimikankaanniemi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

ja tässä: " Ei voida väittää, että jos leikkauksia ei olisi tehty, niin koulusurmia ei olisi tapahtunut. ", http://toimikankaanniemi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Nämä ihan vain esimerkkeinä. Muitankin olisi.

Etkö lue omia tekstejäsi, vai etkä vain ymmärrä niitä?

Käyttäjän tpeltonen kuva
Tomi Peltonen Vastaus kommenttiin #75

"Omaa tekstiäsi: "Voit vetää... [snip]"

Ammuskelet haulikolla mutta ammut ohi. Missään kohdassa jota lainasit en ole sanonut, että Lipposen hallituksen leikkausten mahdollisesti aiheuttamat lisääntymiset nuorten sekoilussa on asia jota ei voi todistaa ja Lipposen hallitus ei täten ole vastuussa asiasta. Siinä on sanottu, että yleisellä tasolla leikkauksilla on todennäköisesti vaikutusta mutta johtopäätösten vetäminen yksittäistapauksiin on älyllisesti epärehellistä ja pelkkää spekulaatiota. Aivan kuten olen jo moneen kertaan yrittänyt vääntää sinulla rautalangasta. Jokaisessa antamassasi kolmessa lainauksessa puhutaan siitä, että yksittäistapauksen laittaminen jonkun yksittäisen leikkauksen piikkiin on perusteetonta, ja siltikään et ymmärrä tätä yksinkertaista pointtia? En nyt pysy yhtään perässä että mikä tässä asiassa on niin tuskallisen vaikea ymmärtää.

"Muun muassa tässä:..."

Mitä sinä sekoilet?
Kummassakaan kommentissa en ole väittänyt, ettei yksittäinen tapaus aiheudu niistä.
Kummassakaan kommentissa ei ole tehty yhtään väittämää leikkausten vaikutuksesta.

Laitan ensimmäisen kommentin kokonaisuudessaan, jota et jostain syystä viitsinyt tehdä.

"Totean nimenomaan, että mielenterveyspalveluiden leikkauksilla on todennäköisesti yhteys nuorten hyvinvointiin ja sitä kautta nuorten tekemiin järjettömyyksiin. Tämän jälkeen selvennän alkuperäisen pointtini mukaisesti, ettei se tietenkään tarkoita sitä, että yksittäisen tapahtuman voitaisiin olettaa johtuvan menneestä poliittisestä päätöksestä, eikä koulusurmia voi tätä kautta automaattisesti laittaa leikkausten syyksi."

Tässä kommentissa sanotaan nimenomaan se, että vain siksi että leikkauksia on tehty, ei yksittäisiä tapahtumia leikkausten tapahtumisen jälkeen voi laittaa automaattisesti leikkausten syyksi. Onko siinä jotain epäselvää? Vai oletko sitä mieltä, että jos leikataan teiden kunnossapidosta, niin tämän jälkeen kaikki tiellä tapahtuneet onnettomuudet ovat automaattisesti leikkauksen syytä? Missään kohtaa en ole väittänyt, ettei leikkauksilla ollut mitään tekemistä koulusurmien kanssa. Olen selventänyt vain moneen otteeseen jo sen yksinkertaisen faktan, että pelkästään se, että B tulee A:n jälkeen ei tarkoita, että A aiheuttaa B:n.

"Ei voida väittää, että jos leikkauksia ei olisi tehty, niin koulusurmia ei olisi tapahtunut."

Oletko tästä kohtaa eri mieltä? Mikä tässä edes puoltaa pointtiasi?

Etkö lue tekstejäni, vai etkö vain ymmärrä niitä?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #79

"Missään kohdassa jota lainasit en ole sanonut, että Lipposen hallituksen leikkausten mahdollisesti aiheuttamat lisääntymiset nuorten sekoilussa on asia jota ei voi todistaa ja Lipposen hallitus ei täten ole vastuussa asiasta. Siinä on sanottu, että yleisellä tasolla leikkauksilla on todennäköisesti vaikutusta mutta johtopäätösten vetäminen yksittäistapauksiin on älyllisesti epärehellistä ja pelkkää spekulaatiota."

Ajatus on siis mielestäsi älyllisesti epärehellinen, mutta ei tarkoita, etteikö näin olisi??? Jos vaikutusta ei ole mihinkään yksittäiseen tapaukseen, mihin vaikutus sitten on?

Käyttäjän tpeltonen kuva
Tomi Peltonen Vastaus kommenttiin #80

KYLLÄ! Se tuli sieltä! Taisit vihdoin ymmärtää! Johtopäätösten vetäminen hatusta on älyllisesti epärehellistä, mutta eihän se tietenkään tarkoita, etteikö johtopäätös voisi olla oikea. Hienoa nähdä kun pääsi päällä syttyy valaistumisen kirkas Airam.
Jotta vältyttäisiin enemmältä epäselvyydeltä, annan sinulle esimerkin vastaavanlaisesta tilanteesta:

"Uudenvuodenaattona Sir Heynon kartanossa oli juhlimassa 12 ihmistä. Aamulla yksi heistä on murhattu. Sir Heyno sanoo, että murhaaja oli hovimestari, koska hovimestari harrastaa uintia. Myöhemmin tehtävä tutkinta paljastaa, että murhaaja oli hovimestari. Sir Heyno juhlii"

Johtopäätöksen vetäminen ilman perusteltuja syitä on älyllisesti epärehellistä, mutta se ei tarkoita, että johtopäätöksen vetäminen aiheuttaisi sen, että johtopäätös olisi automaattisesti väärä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #81

Joten kun totesit "jopa todennköistä", olit älyllisesti epärehellinen, koska sinulla ei ollut minkäänlaisia todisteita. Hyvä.

Käyttäjän tpeltonen kuva
Tomi Peltonen Vastaus kommenttiin #82

Jos olet tyytyväinen lopettaessasi tällaiseen heittoon annan mielelelläni sinun nauttia siitä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #83

Toteamus oli sinun, joten jos se oli pelkkä heitto, on ongelmakin sinun. Et herätä heittoinesi nautintoa minussa, sääliä korkeintaan.

Käyttäjän tpeltonen kuva
Tomi Peltonen Vastaus kommenttiin #84

Tähän on varmaan ihan hyvä lopettaa. :)

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola Vastaus kommenttiin #14

Suomen euroon ja EU:n viemisen aloitti jo Mauno Koivisto/Harri Holkeri ja linjaan yhtyivät Aho ja Lipponen. Lipponen sai kantaa tästä poliittisen vastuun pressan vaaleissa. Aho pääsi vähemmällä kun EU:n ongelmat näkyvät viiveellä, oli jopa päästä presidentiksi. Latvian kansalle käy yhtä huonosti kuin Suomelle. Suomen pitäisi liittyä Ruotsiin, ovat kyllä huonoja sotimaan, mutta taloudestaan pitävät paremmin huolen. Suomi sotisi Ruotsin puolesta kuten menneinä vuosisatoina.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kankaanniemi, tutkimukset ovat kesken ja teorioita on useita.

HS: Kolme riippumatonta insinööriä tutki rakennushankkeen dokumentit perin pohjin raporttia varten.

Selvityksen mukaan katto petti pääasiassa siksi, että sen kantokykyä laskettaessa tehtiin vakavia virheitä.

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1385708264862

BBC: Police have opened a criminal investigation into the cause of the disaster.

Structural experts have suggested that the supermarket building itself may have been badly designed and so not able to support a garden that was being built on the roof.

After analysing photos, videos and eyewitness reports, one structural engineer suggested there had been numerous design flaws in the roof's supporting beams - including not enough bolts.

Substandard construction materials and corruption are other possible lines of inquiry.

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-25120936

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Eipä ole helppoa olla perussuomalainen. Kaikkea niiden sanomaa,mitä voidaan,kritisoidaan, ja sitäkin, mitä ei voida. Mutta lopussa kiitos seisoo...

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Euron säännöt kieltävät edelleen toisten euromaiden rahoittamisen. Tässä mielessä Latvia voisi liittyä euroon, eikä sen tarvitsisi rahoittaa toisten maiden sekoiluja. Toisaalta voi olla, että Latvian nimi halutaan samalla papereihin, joissa se sitoutuu osaksi tuota jo muodostettua kriisirahoitusjärjestelmää. Latvian tilanne on siis toinen kuin Suomen tilanne sen liittyessä euroon. Latvialle ei varmaankaan ole enää tarjoilla neutraalia kansainvälistä valuuttaa, vaan vain jäsenyys kansainvälisessä keskenäisen tuen ja rahapolitiikan verkostossa. Koska euro ei ole tälläkään hetkellä kovin vakaassa tilassa, ja euroalueen kehittyminen entistä tiukemmaksi ja keskusjohtoisemmaksi poliittisjohtoiseksi järjestelmäksi on todennäköistä, Latviana miettisin kahdesti voittavatko järjestelmän edut sen haitat.

Harri Räsänen

Mikä onkaan Perussuomalaisten eurolinja?
Pysytäänkö vai lähdetäänkö pois?

Perussuomalaisella puolueella tulee olla linja näin suuressa asiassa.
Mikä se linja on?

Mitä Perussuomalaiset tarjoavat euron sijaan kun euro ei kerran kelpaa?
Kansan on saatava tietää!

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Miten olisi Ruotsin malli? Oma valuutta, ei pankkiunionille! Liittovaltiolle tietysti myös EI kuten eräissä muissakin maissa.

Ruotsilla on julkista velkaa noin 44%/bkt ja alenee koko ajan. Suomessa menee pian 60%/bkt rikki ja kasvu jatkuu (julkinen velka kasvaa noin 8 mrd€/vuosi ja bkt:n kasvu mataa nollassa). Suomella on lisäksi kymmenien miljardien vastuut eurokriisimaiden ja niiden pankkien veloista suoraan sekä eri mekanismien ja EKP:n kautta. Ja lisää tulee vuonna 2014, mikäli professori Puttonen on oikeassa. Miksipä ei olisi!

Kannattaako jatkaa valuvikaisessa euroseurassa? Vaihtoehdot joutuu seuraava hallitus selvittämään. Sitten tiedetään, mikä on vaihtoehto. Euro ei sellainen ole.

Harri Räsänen

Ruotsin malli on siis se Perussuomalaisen puolueen virallinen linja.

Onko tämä nyt virallinen tieto?
Perussuomalainen puolue haluaa markan takaisin ja toimii kaikin tavoin tämän tavoitteen saavuttamiseksi.
Näinkö on?

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Minulla ei ole valtuuksia eikä haluja vastata minkään puolueen puolesta.

Mikäli minusta riippuu, toimin Ruotsin mallin mukaan sikäli, kun se Lipposen, Vanhasen, Kiviniemen ja Kataisen hallitusten virheiden jälkeen on mahdollista.

Oma kantani on se, että Ruotsi on tehnyt pitkään viisaasti ja pärjää paljon paremmin kuin Suomi tai mikään muu euromaa (paitsi ehkäpä Saksa, joka osasi käyttää muita euromaita pankkiensa pelastamiseen).

Pohjoismainen yhteistyö olisi viisautta kunkin valtion itsenäisyyden pohjalta. Muutoinkin Suomen tulee olla avarasti kansainvälinen ja nähdä ne mahdollisuudet, jotka maailmalla ovat. EU ja euro ahdistavat.

Impivaaralaiset ja Venäjällä pelottelijat elävät pimeydessä.

Harri Räsänen Vastaus kommenttiin #38

Perussuomalaisen puolueen jäsenenä voisit ihan hyvin kertoa puolueesi linjan jos linja olisi olemassa.
Mutta kun linjaa ei ole, niin eihän sitä voi kukaan kertoa.

Puolueen puheenjohtaja ei kerro linjaa, koska sitä ei ole määritelty.

Mitään perussuomalaista vaihtoehtoa ei ole olemassa.

On vaihtelevaa tuuleen huutelua ja eurokritiikkiä äänien kalastamiseksi ilman todellista polkua ulos kriisistä.

Käyttäjän seppopmuurinen kuva
Seppo Muurinen Vastaus kommenttiin #38

Ajattelen juuri samoin - pitemmältä ajalta - mutta usein toiset vastailee "ettei toimisi",itse " ettei miksi " ... onhan monenkaltaiset seikat vähän kuin toistensa kaltaisia,niin maantieteellisesti kuin kulttuurillisestikin + lukeutuu vielä pohjoismaisiin hyvinvointivaltioihin,jota jopa ihaillaan yleiseurooppalaisestikin.

Onko ns.lähipohjoisvaltiomainen politiikka kuvioineen tullut yleismaailmalliseksi "hömppäviihteeksi",johon suomalaisuuskin katoaa identiteetteineen + mitä hyvää itse olet huomannut EU;n tuoteen maahamme,jota voisi kannattaa kuin ihailla ohi suomalaisuuden ?

Sanonta ettei pohjoismaat pienuudessaan enään tulisi toimimaan,kun olisimme "irti" EU;n "laajasta yhtenäisyydestä",poissa sen vaikutusmuodosta että jäisimme tyhjiöön - itse tällä erää en vielä jaksa uskoa että mitä siitä menettäisimme ?

Eri juttu mitä ollaan EU;n salattuihin kansioihin itsemme laittautuneet kun mitään ns.ohjelmaa ei olla edes siellä suunnitelleet : että miten kuin millä tavoin siitä voidaan erota,noin vain ?

Hyvää Uutta Vuotta !

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Ruotsin mallin mukaan meillä tulisi siis olla vahva markka ja korkeampi korkotaso euroon nähden kuten ruotsin kruunu tällä hetkellä.
Vahvalla markalla kilpailukykymme vahvistuisi entisestään?
Voisiko mailla olla ratkaisevaa eroa osaamisessa?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kerro ihmeessä, miten se vahva markka vahvistaisi kilpailukykyämme?

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren Vastaus kommenttiin #78

Sitä kysyn itsekin kun ruotsin kalliiseen kruunuun taas ja taas verrataan.
Ruotsin kruunu on noussut parissa vuodessa noussut n20% euroon nähden ja silti maan talous ei yski.
Näyttää että on tekijöissä eroa jota ei valuutoilla korjata

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

FAZ 29.12
"Falls die deutsche Regierung das ändern und künftig sich und andere zur Einhaltung der Regeln verpflichten möchte, findet sie im Baltikum drei kleine, aber sehr verlässliche Partner. Dies hat Estland, das im Jahr 2011 dem Euroraum beitrat, schon gezeigt. Das werden auch Lettland und dann Litauen zeigen, das 2015 den Euro einführen will. Deshalb kann man nur dreimal sagen: Willkommen im Club."

Saksalaiset pitävät Baltian maita luotettavina kumppaneina. Kunhan Liettuakin on mukana (v 2015?) pääsevät saksalaiset sanomaan kolme kertaa "Tervetuloa klubiin". Ei liene kenellekään epäselvää, että erityisesti saksalainen elinkeinoelämä on myös toivotusten taustalla. Meikäläisille tulee kyllä haasteita ainankin lyhyellä tähtäimellä lisää - saksalaiset investointieurot kiinnostavat useita maita ja euromaat ovat suosiossa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kankaanniemi, saisinko vastauksen kommenttiini #26:

"Yle-uutisten raportti maanantaina"

Minä maanantaina ja missä uutislähetyksessä? Todennäköisesti klo 20:30 pääuutislähetyksessä, joka on katsottavissa Ylen Areenalta?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Perhana, kun olis edes hieman lunta, jos emme olisi Eu:a ja eurossa niin varmasti olisi. Kankaanniemen eurofobia on saanut Latviassa tapahtuneen onnettomuuden "herkuttelusta" aivan uudet mittasuhteet.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Lähtiköhän Kankaanniemi Lapin lumille kun ei vieläkään vastaa minkä maanantain Ylen uutisista on kyse. Ei ainakaan eilen ollut, jotta odottelen tässä päivämäärää miltä maanantailta sen Ylen uutisista / Areenalta hakisi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kaikenlaisia asioita voi halutessaan yhdistää tarkoitushakuisesti haluamallaan tavalla. Tässä asiassa olen pettynyt pitkäaikaisen parlamentaarikon, Toimi Kankaanniemen, arvostelukyvyn pettämiseen!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kankaanniemen arvostelukyky on pettänyt pahemminkin, joten en liiemmin arvosta. Tästä oli aikanaan iltapäivälehdessä mutta löytyy näköjään enää parilta keskustelupalstalta, tämä Jatkoajan:

Päivän IS:n paperiversiossa juttu:
"Kankaanniemi:Hyssälä lähenteli nahkiaisillassa"

ja Toimi avautuu enemmän myös blogissaan: "Toivottavasti kamerat eivät olleet paikalla. Tuppasi lähelle, todella lähelle. Enpä kerro enempää, mitä tapahtui. Ehkäpä muistelmissani."

http://keskustelu.jatkoaika.com/showthread.php?t=1...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ainakin euroon ja EU:n liittymisen jälkeen on Suomi mennyt alaspäin taloudessa ja hyvinvoinnissa. Globaalisuuteen on turha vedota koska naapurimaa Ruotsi pärjää erinomaisesti ja ilman EU:ta mekin voisimme suosia suomalaista.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Voihan suomalaista nytkin suosia vaikka sitä ei saakaan mainostaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Voihan suomalaista nytkin suosia vaikka sitä ei saakaan mainostaa."

Hankala on kuluttajan suosia suomalaista kun Suomessa ei juuri mitään enää valmisteta. Tämä olisi poliitikkojen hommia, toisaalta juuri nämä poliitikot ovat Suomesta tämän teollisuuden hävittäneet vannoessaan globalismin ja kansainvälisyyden nimeen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #63

Ja miksiköhän ei juuri mitään valmisteta ja miksi kenkä- ja vaatetehtaitakin meni konkurssiin? Ettei vain siksi että suomalaiset ostivat sankoin joukoin kotimaisten sijaan ulkomaisia halpistuotteita, vaikka laatu ja kestoikä olivat huonompia.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #65

"Ja miksiköhän ei juuri mitään valmisteta ja miksi kenkä- ja vaatetehtaitakin meni konkurssiin?"

Koska ei haluttu suojata omaa tuotantoa. Onhan itsestäänselvää ettei Suomen kustannustasolla voi kilpailla Kiinan kanssa tuotteen hinnalla varsinkin kun logistiikka saatiin optimoitua niin tehokkaaksi että sama paketti tulee halvemmalla Kiinasta Suomeen kuin kulkee Helsingistä Jyväskylään (MOT)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #67

Katin kontit, kenkiäkin ostettiin mm. Portugalista, siihen aikaan Kiinasta ei niitä tullut ja tulleeko vieläkään.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ruotsikin on EU:n jäsen, vaikkei €urossa olekaan. Jostain kumman syystä työttömyys on kuitenkin Ruotsissa korkeampi kuin Suomessa?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ruotsi ottaa huomattavasti enemmän pakolaisia vastaan kuin Suomi?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #59

Vastaavasti Ruotsi ei panosta maanpuolustukseensa yhtään mitään? Ruotsi puolustaa itseään yhä edelleen viimeiseen suomalaiseen?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #60

Ruotsin panostaa vähintään yhtä paljon maanpuoluolustukseen kuin Suomi.

Ruotsin panostus maanpuolustukseen painottuu (JAS-hävittäjät ja kansainväliset operaatiot) eri tavalla kuin Suomen.

Tähän suuntaan on Suomikin menossa, jos on uskominen Kataisen ja Salolaisen puheita.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #61

Mitä se Ruotsin puolustusvoimien komentaja sanoikaan Ruotsin kyvystä puolustaa maataan?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #66

Jos on ostettu esim. JAS-hävittäjiä yli 100 kpl liikaa ja pantu menemään rahaa kunnolla erilaisiin kansainvälisiin kriisinhallintaoperaatiohin, niin ei ole sitten mikään ihme, että rahaa ei riitä kotimaan puolustukseen. Suomessa ollaan menossa juuri tälle tielle.

Pekka Poro

Myös Viron lehdistö kirjoitti laajasti Maximan onnettumuuden olleen osa euroon liittymisen hinnasta. Riian kaupungin pormestari kommentoi virolaislehdistön mukaan onnettomuuden olleen osan eurojäsenyyden hinnasta eli mm. rakentamisen valvonta ajettiin minimiin eurokriteerien täyttämiseksi.
Tässä yksi linkki Delfi uutissivuston artikkeliin:
http://epl.delfi.ee/news/eesti/riia-linnapea-maxim...

Muistan lukeneeni myös Eesti Päevalehden paperiversiosta saman Riian kaupunginjohtajan haastattelun.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Kiitos keskustelijat monista hyvistä kommenteista.

Pekka Poro tuossa lopuksi kertoikin asiaa koskevan yhden tietolähteen. Itse kuuntelin sen Ylen radiouutisista maanantaina päivällä.

Lopputulos on se, että Latvia säästi vääristä kohteista päästäkseen eurokuntoon. Sillä oli ja on vieläkin varmasti seuraukset, joista kaikki eivät ole hyviä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset