Toimin nasta! Asiaa

EU-työvoiman liikkuvuus kuivaa Suomen

Euroopan Unionin neljästä vapaudesta yksi on työvoiman liikkuvuus. Sitä on ylistetty koko jäsenyyden ajan. Onhan se hienoa, että ihmiset voivat vapaasti hakea ja saada työtä mistä tahansa EU-maasta. Vaihtoehtoja on nyt 28.

Työnantajille työvoiman vapaa liikkuvuus on etu. Varsinkin, kun työehdot ja erityisesti palkkatasot eri unionimaissa ovat erilaiset.  Luxemburgissa palkkataso on 10 kertaa korkeampi kuin Romaniassa.  Suomessakin selvästi korkeampi kuin Virossa ja Puolassa.

Suomi on ollut EU:n jäsen pian 20 vuotta. Baltian maat ja Puola ovat olleet kymmenen vuotta.  Miten työmarkkinat toimivat?

Kun naapurimaissa tai jopa etäämmällä toisistaan olevissa EU-maissa palkkatasoissa on huomattava ero, työvoiman liikkuvuus toteutuu ikävällä tavalla kalliimman tason maiden näkökulmasta.

Olkiluodon III ydinvoimatyömaalla oli "pahimmillaan" 70-80 % työntekijöistä virolaisia ja puolalaisia. Suomen yhteiskunnan kouluttamat rakennusalan ammattityöntekijät olivat samaan aikaan työttöminä.

Yhteisten työmarkkinoiden eli työvoiman vapaan liikkuvuuden, EU:n "pyhän" periaatteen ansiosta Suomessa on monilla aloilla suuri työttömyys. Työpaikat ovat muista unionimaista tulleiden työntekijöiden hallussa.

Suomen valtio maksaa ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta noin 40%.  Muualta tulleet työntekijät vievät palkkarahansa pääosin pois maasta. Lisäksi heidän perheensä saattaa saada sosiaalietuuksia Suomesta.

Kestääkö Suomen kansan- ja julkinen talous tällaista?

Ei kestä.  Ongelma on samantapainen kuin viinarallissa. Hinnanero synnyttää epäterveen kilpailun. Rahat naapuriin, haitat meille!

EU:ssa vallitseva työvoiman vapaa liikkuvuus on tuhoisaa Suomelle. Niin kauan kuin eräiden muiden EU-maiden palkkatasot ovat tuntuvasti alemmat kuin meillä, ongelma jatkuu. Sitä ei saada kurottua umpeen, vaikka Suomessa pitäisi maksaa oman maamme tason mukaisia palkkoja.

EU:ssa on syvä rakenteellinen ongelma. Suomelle.

Työmarkkinnoilla on lisäksi ns. ketjutusongelma. Olkiluodossa oli pahimmassa tapauksessa 18 yrityksen alihankintaketju. Miksi näin? Voimme vain arvailla. Olisiko harmaalla taloudella osuutensa?

Pohjoismaiset työmarkkinat toimivat vuosikymmeniä melko hyvin, koska palkka- ja muut työehdot olivat lähellä toisiaan. EU:ssa näin ei ole. 

Tilanne on kestämätön. Suomi köyhtyy, velkaantuu, työttömyys pysyy korkealla ja ihmiset perheineen kärsivät.

On täysin käsittämätöntä, että vasemmistopuolueet vaikenevat tästä asiasta kuin muuri. Herää ay-liike!

Eipä ihme, että Perussuomalaiset rp on Suomen suurin työväestön puolue.

On muutoksen aika!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Hyvin kirjoitettu, Toimi, noinhan asiat ovat. Eroon täytyisi päästä niin Eu:sta, kuin eurostakin. Kelluva valuutta toimii hyvin, Ruotsi esimerkkinä.

Anne Lindell

Kankaanniemi kirjoittaa asiaa, kuten aina. Hän on mielestäni ainoa EU-vaaliehdokas jolla on täysin omia uudistavia ja rakentavia ajatuksia EU:n kehityksen ja suunnan suhteen. Muut siteeraavat toinen toisiaan ja heittelevät loppuunkuluneita fraaseja mukaan keskusteluun peittääkseen oman tietämättömyytensä.

Jollette ole vielä käyneet lukemassa Kankaannimen omaa blogia, niin nyt viimeistään teidän kannattaa tehdä se ... ottakaa oikein eväät vierelle, koska tuo blogi vie mennessään ja ajantaju katoaa. http://toimi-kankaannimei.blogsopt.fi

Oli muuten täysin ala-arvoista ja lapsellista inttaamista maanantai-illan TV1:sen vaalitentissä (ks. yle Arenalta). ” piinapenkissä” toimittaja Päivärinnalta. Harmittaa todellakin Soinin puolesta. Taas ja jälleen kerran Päivärinta syyllistyi päällepuhumiseen ja inttaamiseen eikä anna toisen vastata. Jos minä olisin ollut Soini tilalla, niin kristillisestä kotikasvatuksestani ja todella seesteisestä luonteestani huolimatta olisin pimahtanut toimittajalle ja siitä olisi syttynyt "kissatappelu". Soini hallitsi hienosti itsensä.

On mielenkiintoista nähdä mitä lehdet kirjoittelvat tästä Päivärinnan törkeästä käytöksestä, sillä olihan se alle kaiken arvostelun .. ja vielä suorassa lähetyksessä.

Toimi Kankaanniemi taasen loisti omalla arvovallallaan ja tietämyksellään samassa piinapenkissä. Hän on selvästi ylitse muitten ehdokkaitten ... painii ihan omassa sarjassaan. Selvä vaalikuningas - ääniharva yli puoluerajojen. Kankaanniemi se vasta varsinainen valtiomies onkin. Tällaista osaamista ja viisautta me suomalaiset tarvitsemme EU-parlamentissa ja tarvittais kipeästi myös Suomen politiikassa, mutta harmi, että Kankaanniemeä ei voi sahata kahtia.

Käyttäjän seppopmuurinen kuva
Seppo Muurinen

Toimi Kankaanniemi olisi/on hyvä keulakuva perussuomalaispuolueelle !

Käyttäjän POOL kuva
Olli Porra

Erinomainen kirjoitus. Pääomien ja työvoiman vapaa liikkuvuus on kaunis idea mutta ei toimi todellisuudessa eikä ole missään tapauksessa Suomen etu. Me emme voi toimia koko maailman tai edes EU:n sosiaalitoimistona.

Käyttäjän FreeThinking kuva
Jukka Heikkinen

Aivan hyvä kirjoitus, missä on hyvin paljon mikä paikkansa pitävää asiaa. Mutta asioita ei voi katsoa vain yhdestä suunnasta, sillä onhan EU antanut mahdollisuuden myös suomalaisille liikkua työn perässä Euroopassa.

”Vapaa työvoiman liikkuvuus EU-alueella on lisännyt myös suomalaisten muuttointoa Eurooppaan. Kymmenen ensimmäisen jäsenyysvuoden aikana Suomesta muutti EU-maihin 12 000 nuorta työikäistä (25-44-v.) korkeakoulututkinnon suorittanutta suomalaista. ”Eniten muutetaan edelleen Ruotsiin, mutta myös Britannia, Ranska ja Espanja ovat lisänneet suosiotaan muuttokohteina”, tutkija Saara Koikkalainen Lapin yliopistosta sanoo. Koikkalainen tutkii eurooppalaisten työmarkkinoiden toimivuutta Suomesta EU-alueelle muuttaneiden näkökulmasta.”

http://www.aka.fi/fi/A/Suomen-Akatemia/Mediapalvel...

Mutta muutoksia joihinkin rakenteisiin työvoiman käytössä ja palkkauksessa olisi EU:ssa saatava aikaan, jottei vääristymiä kilpailussa ja työväestön syrjinnässä syntyisi.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Tämän vuoden helmikuussa 4400 ihmistä sai Suomesta lapsilisät ulkomailla asuvalle jälkikasvulleen.
"Yhteensä helmikuussa maksettiin 718 504 euroa, josta Virosta tulleille työntekijöille 468 065 euroa", Kelan lakimies Henna Huhtamäki kertoo.
http://www.talouselama.fi/uutiset/nain+paljon+suom...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset