Toimin nasta! Asiaa

Hallitus horjuu täysistunnoissa ja valiokunnissa

 

Vihreiden lähtö opposition riveihin kaventaa Stubbin hallituksen pohjan eduskunnassa hyvin ohueksi enemmistöksi.  Kun puhemies ei äänestä, rintamat kulkevat luvuissa 101-98.

Hallitus voi antaa lakiesityksiä entiseen tapaan ja jopa hieman helpommin, kun siinä istuu vain neljä puoluetta. Sen sijaan eduskunnan valiokunnissa hallituspuolueilla on vain yhden paikan enemmistö. Niissä poissaolot heilauttavat voimasuhteet helposti opposition hyväksi.

Perinteisesti on noudatettu "herrasmiessopimusta", jonka mukaan tilapäisillä enemmistöillä ei mietintöjä tehdä. Mutta mikään säädös ei tällaista sopua tunnista.  Siksi saattaa olla, että valiokunnissa hallituksen esitystä myötäilevä kanta jää vähemmistöön ja hallituspuolueiden edustajat joutuvat tekemään vastalauseen.  Normaalistihan oppositio tekee vastalauseen ja hallituspuolueiden edustajat mietinnön, joka on käsittelyn pohjana täysistunnossa.

 

Oppositiossa ovat Perussuomalaiset, Keskusta, Vasemmistoliitto ja Muutos 2011 sekä pian siis myös Vihreät. On todennäköistä, että nämä ryhmät joissakin asioissa löytävät yhteisen kannan hallitusta vastaan. Silloin edessä on tuo hallituksen esityksen jääminen vähemmistöön valiokunnassa. Esimerkiksi lapsilisä- ja joissakin verokysymyksissä näin saattaa käydä.

Jos opposition tahdon mukainen mietintö tulee täysistuntoon, joutuu suuri valiokunta ratkaisemaan asian. Ongelma siis siirtyy sinne. Siellä on oltava hallituspuolueilla enemmistö paikalla eikä kukaan saa poiketa ankarasta ryhmäkurista.

 

Hallituksella on toki mahdollisuus etukäteen jonkin oppositioryhmän tuella varmistaa esityksensä läpimeno. Tällaiseen kaupankäyntiin tuskin helposti mikään ryhmä lähtee juuri vaalien alla. Ei ainakaan tärkeissä asioissa.

Yksi joskus opposition käyttämä menettely on esittää täysistuntoon tuleva asia pöydälle. Pöydällepanon ajankohdasta on äänestettävä, jos oppositioedustaja ehdottaa sitä kauemmas kuin puhemies. Tällainen äänestys voi tilapäisten poissaolojen johdosta kääntyä opposition hyväksi ja asian käsittely viivästyy.

 

Loppuvaalikausi on siis jännittävää. Hallituspuolueiden ryhmänjohtajien on valvottava tiukasti, että poissaoloja ei ole.  Pahimmillaan voi olla niin, että joku edustaja joutuu tulemaan äänestyksiin sairaana tai ehkäpä jopa lähellä synnytystä tai kesken syntymäpäiväjuhlien.  Matkat pitää tarkoin harkita.  Lisäksi ryhmyrien on varmistettava, että kukaan hallitusrintamasta ei "nukahda" pitkissä budjettiäänestysruleteissa tai hyppää opposition puolelle. Vaaroja on monenlaisia.

Hallitus ei yksittäisiin laki- tai budjettiäänestyksiin kaadu.  Välikysymyksissä tai jos hallitus asettaa luottamuksensa mittaukseen jossakin tärkeässä asiassa kaatuminen on selvä, jos enemmistö ei tue.

 

Parasta olisi pitää uudet eduskuntavaalit mahdollisimman pian.  Tämä kuitenkin vaatii pääministerin esityksen ja presidentin päätöksen. Eli on käytännössä Kokoomuksen käsissä!  Olisivatko loppuvuonna järjestettävät vaalit kuitenkin Kokoomuksen etu?  Tätäkin varmaan pohditaan joissakin kammareissa samalla, kun mietitään, onko Stubbin tynkähallitus enää lainkaan toimintakykyinen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Anne Lindell

Stubbidon väliaikaishallitus voitais vaputtaa tehtävistään minun puolestani vaikka heti, sillä silloin suomalaisille ja Suomen valtiolle koituisi siitä vähemmän vahinkoa, kuin että meillä olisi tällainen täystuhohallitus. ... Pärjäämme vallan hyvin ilman minkäänlaista hallitusta ennenaikaisiin vaaleihin asti.

Ai mitä? ...Aaa,jahas ... ettäkö mitä teemme eduskunnalla? ... Emme ytikäs mitään, eihän sillä enää ole edes mitään asiaa Arkadianmäelle. Ja sitäpaitsi - työttömyyskortisto on luotu tarkoituksella työttömiä varten.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

No Anne, ei nyt ihan noin. Järjestäytynyt yhteiskunta tarvitsee eduskunnan ja sen luottamusta nauttivan hallituksen.

Eri asia on se, että nyt hallitus saisi kyllä erota ja kansa pitäisi päästää vaaliuurnille ennen joulua.

Mohamed Rasal

Paljon pitää vettä virrata Kyröskosken läpi ennenkuin minä uskon Toimin aito-persuksi.

Jotenkin tuo puolueen vaihto sen jälkeen kun ei päässyt läpi vanhassa - se laittaa miettimään motiiveja.

Toki motiivit ovat läpinäkyvät, mutta tehköön kukin itse omat johtopäätöksensä.

Anne Lindell

Älhän nyt Toimi, minähän esitin saman asian vain vähän sievemmin. ;-D

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Demarien kannatus on niin kuopassa, että Rinne pelkää vaaleja kuin kuolemaa.

Kokoomukselle vaalien aikaistaminen on helpompaa. Nykygallupeilla se on suurin puolue, koska Kepu on niin heikko etelän väkirikkailla alueilla.

Sipiläkin puhui jo vaalien aikaistamisesta.

Suomen Pankki esitti synkkiä näkymiä. Kyllä nyt pitäisi saada edes vahva hallitus. Stubbin porukka on heikko ja saamaton.

Käyttäjän Yhteiskuntajutustelija kuva
Janne Koski

Ei kannata vielä nuolaista ennen kuin tipahtaa. Vihreät tekee saman tempun kuin Vasemmistoliitto maaliskuussa VAIN siinä tapauksessa mikäli ydinvoimaluville EI näytetä punaista valoa.

Torstaina vasta tiedämme miten loppusyksyn poliittinen jännitysnäytelmä jatkuu.

Oppositiossa on tällä hetkellä Perussuomalaisten, Keskustan, Vasemmistoliiton ja Muutos 2011-puolueen ohella myös Vasenryhmä. Torstain jälkeen selviää liittyykö joukkoon myös Vihreät.

Elämme erittäin jännittäviä aikoja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset