Toimin nasta! Asiaa

Puunostokartelli puhuttaa jopa maailmalla

 

Suomen markka devalvoitui 1990-luvun alun laman oloissa rajusti.  Yritysverotus uudistettiin samaan aikaan. Hieman myöhemmin 1995 alusta Suomi liittyi EY/EU:iin.

Kaikki nuo kolme isoa tapahtumaa merkitsivät Suomen metsäteollisuudelle valtavaa hyötyä.  Miljardeja alkoi valua tileille eikä niiden tarvinnut tehdä juuri mitään.

 

Mitä tekivät kolme isoa metsäyhtiötä?  Mikä oli niiden kiitos yhteiskunnalle ja yksityisille?

 

Alkoivat heti rakentaa puunostokartellia.  Sellainen syntyi vuoden 1997 alusta ja sitä jatkui vuoteen 2004 asti. Mukana oli jopa metsänomistajien oma yhtiö.

 

Monopolit ja kartellit ovat EU:ssa suurimpia rikoksia mitä voi olla. EU:han on huippuunsa viritetty vapaan kilpailun alue.

 

On  aivan käsittämätöntä, että Suomen elinkeinoelämän suurimmat yhtiöt ryhtyivät "suurten saavutustensa" jälkeen heti tietoisesti rikkomaan EU:n lainsäädäntöä!  Samalla tietysti ne rikkoivat räikeästi myös Suomen lakia.  Ei ollut ahneudella määrää! 

 

Vuonna 2004 "vasikkalain" voimaan tultua yhden yhtiön johdossa hermot pettivät. Tuli vapaaehtoinen ilmianto. Ilmiantaja vapautui rangaistuksista.  Iso pyörä alkoi pyöriä.

 

Oikeus totesi kartellin olemassa olleen ja antoi tuomion. Asia on siis selvä. Raskas rikos satojatuhansia puunmyyjiä vastaan oli tunnustettu ja siitä tuli tuomio.  Seuraamukset olivat vähäiset verrattuna rikoksen markka/euro-määräiseen summaan.

 

Nyt monien oikeudellisten kummallisuuksien jälkeen suurehko joukko yksityisiä ja julkisia puunmyyjiä hakee korvauksia rikoksen johdosta kärsimästään vahingosta.  Summat ovat isoja, vaikka ne yhtiöiden saamaan hyötyyn ja niiden kokoon nähden ovat pieniä.

 

Suurempi vahinko kuin sakot ja korvaukset yhtiöille tulee niille maineen menetyksestä.  Edessä olevaa suurta vahingonkorvausoikeudenkäyntiä seurataan muuallakin kuin Suomessa.   Yksistään oikeudenkäynnin suuruus on historiallinen näkyvyydestä puhumattakaan. 

 

Tuhannet yksityiset ja kymmenet kunnat ja seurakunnat sekä valtion Metsähallitus saavat korvauksia.  Tästä tuskin on epäilystä, koska rikos on tunnustettu ja sitä koskeva tuomio on annettu.   Joko oikeuden päätöksellä tai sopimisella (mikä olisi viisasta!) sadat miljoonat eurot pääomia ja korkoja siirtyy metsäyhtiöiltä puunmyyjille.

 

Luulisi muuten EU:n komissionkin seuraavan asiaa aktiivisesti! Niin räikeästi ja valtavassa mitassa on rikottu EU:n lainsäädäntöä "mallioppilasmaassa"! 

 

-

Ps. En ole metsänomistaja.  Kotikuntani myi puuta em. vuosina, mutta ei hae korvauksia. Tätä ihmettelen, kun muuta en voi!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Metsäyhtiöiden ylimmän johdon muhkeat optiotulot ja muut runsakätiset palkiot herättivät, niin UPM:ssä kuin myös Ensossa melkoista huomiota yhtiökokouksissa, mutta kansan äänet vaiennettiin hyviin tuloksiin verraten:) Näinhän kaikki toimii, kun päättäjien moraali pettää pahan kerran.
Onkohan ajateteltu periä vääryydellä hankkituja omaisuuksia takaisin niiden oikeille omistajille? Me osakkeenomistajat hyödyimme tietysti myös, mutta asia pitäisi käsitellä myös siltä osin, että vastuulliset oikeasti menettävät väärin hankitun hyödyn.

Enson muista epäselvyyksistä kirjoitin blogin, joka löytyy täältä:
http://zzz333.puheenvuoro.uusisuomi.fi/143229-suom...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Vähän asian vierestä, tämähän on kuin poliittiset virkanimitykset, joissa hyödyn saavat vajaat 10% kansasta (eli puolueiden jäsenet) ja yli 90% (muut) suljetaan ulkopuolelle. Sitä sanotaan maan tavaksi: niin voi toimia, "kun sitä ei ole sanktioitu".

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Seppo,

kartelli on sanktioitu. USA:ssa se on todella raskas rikos ja sellaiseksi se myös EU:ssa määritellään. EU:ssa kuitenkin vielä rangaistukset käsitellään jäsenmaiden oikeusistuimissa ja ne eivät ole niin markkinaliberalismin läpilyömiä kuin itse EU - ja USAkin.

Olisi mielenkiintoista nähdä, millaisen tuomion EU-tuomioistuin antaisi Suomen puunostojien kartellista, jos asia sinne menisi. Arvelen, että tuomio olisi melkoinen. Vain kartellin ilmiantaja pelastuisi sanktioilta, mutta ei vahingonkorvausvastuusta.

Suomessa ryhmäkanne ei ole käytössä muissa jutuissa kuin kuluttaja-asioissa. Olisi syytä olla. Se säästäisi nytkin valtavasti työtä ja kustannuksia käräjäoikeudessa. Lainsäätäjä ei ole ymmärtänyt yhteiskunnan etua tässä kohdin.

Käyttäjän ReijoLahtonen kuva
Reijo Lahtonen

Terve!

2.3.2015 tulee kuluneeksi neljä vuotta siitä, kun aloitin Suurisavotta - operaation. Tarkoitus oli koota yksityisiä ja yhteisöjä vaatimaan korvauksia kartellivahingoitsaan. Nyt koossa on n 1700 kantajan ryhmä, sekä omana prosessinaan Metsähallitus sekä kymmeniä kuntia, kaupunkeja sekä seurakuntia.

Tarina on pitkä - loppukirjoituksen aika ei ole vielä, mutta tilannekatsaus on tämä:
-Helsingin käräjäoikeudessa olevien puukartellikorvauskanteiden yhteismäärä on noin 500 miljoonaa euroa
-Metsäyhtiöt käyttivät tammikuussa 2015 oikeuttaan valittaa asiasta, vaikka oikeustieteilijöiden mukaan eivät valituslupaa tule saamaan.
- Osakkeenomistajille toimiva johto aiheuttaa 102.700 euron vuorokautisen korkokuluriskin, mikäli viivytystaistelunsa ei onnistu. On arvioitu, että korkeinoikeus ilmoittaa "kyllä / ei" tuomion kahdeksan kuukauden kuluttua. Näin ollen korkokulu liikkuu noin 25 miljoonan euron haarukassa. Voiko toimiva johto aivan vastuutta viivyttää prosessia? Siitä haluaisin avata keskustelua.

Oma lukunsa on kanteiden jättöaika - esimerkiksi se, että minulle annettiin minuuttiaikataulu milloin kanteet on oltavat sisässä 2.1. klo 16:15 mennessä - ei minuuttiakaan lisäaikaa, jotta olisi saanut sähköpostittomatkin kantajat mukaan. Sen sijaan nyt on yhtä-äkkiä kuukausikaupalla aikaa odotella valituslupaa - ilman mitään aikaraamia.

Se, että 3.12.2009 kartellikolmikon saama tuomio teki niistä EU tukien osalta tukikelvottomia, on jäänyt niin ikään vaille julkista keskustelua. Kemin Ajoksen biolaitos jäi jo rakentamatta, vaikka siihen myönnettiin 88,5 miljoonaa tukea, mutta Vapolla yksin ei rahkeet riittäneet ja tuki ei olisi onnistunut, jos kartellista tuomittu Metsäliitto olisi ollut samassa hakemuksessa mukana.

Toistuuko sama kohtalo Äänekoskella? - se nähdään maalis- huhtikuussa 2015. Toivotaan hartaasti, että Kari Jordan onnistuu saamaan rahoituksen muualta - EU suunnasta ei rahoitusta ole luvassa. Käsittääkseni kolmikko olisi jo tukikelpoisuuden piirissä - viiden vuoden vanhenemissäännön mukaan, mutta keskeneräinen korvausvaadeprosessi Metsähallituksen (Jäsenvaltio Suomi) kesken jatkaa tukikelvottomuuden ajanjaksoa. Pitkittäminen käy siis yhteiskuntamme kehitykselle turmiolliseksi. Olen siinä käsityksessä, että valtakunnassamme on vain kourallinen ihmisiä, joilla tuo tukikelvottomuus on tiedossa. Valtion ylintäjohtoa myöten asiaa on pimitetty. Eikä kyllä ihme - on se niin iso juttu - paljon suurempi kuin keskioluen vetäminen markettien hyllyistä.

Kevään yhtiökokouksissa tulen vetoamaan metsäyhtiöiden johtoon. Ensin he tunnustivat huijanneensa metsänomistajia puukaupassa - maksoivat kiltisti sanktiot. Nyt sitten vielä vedättävät aikaa pelaamalla - ja aiheuttavat valtavasti henkistä ja taloudellista pelkoa metsänomistajille.

"ensin käyttivät luottamusasemaa hyväkseen ja varastivat puukapassa, nytkö meinaavat hautaan asti roikuttaa löysässä hirressä käräjäsalijonossa" - totesi muuan liki 90 vuotias metsänomsitaja rouva.

Yrityksien arvomaailmaa internetistä tarkastellen, vastuunkantaminen ja rehtiys ovat päällimmäisenä.

Toivotan metsänomistajille hyvää kevättä - ja metsäyhtiöiden johtoon tsemppiä ja särmää kantaa edeltäjiensä aikaan saamat kolttoset kunniakkaasti.

Metsässä on tulevaisuus - rehdissä metsässä.

Reijo Lahtonen, Muurame
0400 241 371

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset