Toimin nasta! Asiaa

Venäjä etenee harkitusti, mutta minne?

 

Vladimir Putin tuli Venäjän pääministeriksi vuonna 1999. Saman vuoden viimeisenä päivä presidentti Boris Jeltsin ilmoitti luopuvansa tehtävästään. Pääministeri siirtyi hoitamaan presidentin tehtäviä. Vaaleissa maaliskuussa 2000 Putin valittiin presidentiksi.

 

Putin aloitti ystävällismielisesti. Pian hän kuitenkin alkoi kasvattaa omaa valtaansa ja asemaansa.

 

Ensimmäiseksi presidentti Putin alkoi koota taakseen ison puolueen (Yhtenäinen Venäjä,  Kokoomuksen veljespuolue). Se onnistui melko nopeasti. Poliittinen oppositio kuihdutettiin.

 

Seuraavaksi Putin aloitti oligarkkien keräämisen omien etujensa tukijoiksi.  Joillekin taipumattomille tämä koitui kohtaloksi. Siperia kutsui ja varallisuus siirtyi Kremlin hallintaan. Kuolonuhrejakin on tässä taistelussa tullut.

 

Tämän jälkeen Putin alkoi ottamaan koko median oman hallintansa alle.  Sananvapaus jäi historiaan. Toimittajiakin on likvidoitu.

 

Vapaa kansalaistoiminta ahdistettiin seuraavaksi tiukalla lainsäädännöllä. Erityisesti ulkomailta rahoitettu tai muutoin sidottu toiminta kahlittiin sammuksiin. Lainsäädäntöä on käytetty muidenkin tavoitteiden toteuttamiseen, mm. vähemmistöjen oikeuksia purkaen.  Mielenosoituksia rajoitetaan Putinia tukevia lukuun ottamatta.

 

Osin em. toimenpiteet tehtiin päällekäin. Kaikkien toimenpiteiden tavoite on ollut vahvistaa Putinin hallintoa ja valtaa.  Ne on tehty johdonmukaisesti noin 10 vuoden kuluessa. 

 

Nyt Venäjällä ei ole todellista oppositiota, ei vapaata mediaa, ei vapaata kansalaistoimintaa eikä vapaita ihmisoikeuksia. 

 

Kaikki on valmiina siihen, että Venäjän johto voi ilman sisäistä oppositiota ja arvostelua toteuttaa omaa agendaansa niin omassa maassaan kuin lähialueilla ja vaikka kauempanakin. Kansa tukee.

 

Eteläiset lähialueet saivat ensimmäiseksi kokea Kremlin vallan.  Sitten Ukraina Krimin osalta. Nyt Itä-Ukraina.  Sotilaallista voimaa on käytetty avoimesti tai salaperäisesti. Missä seuraavaksi?

 

Suuri kysymys on se, jatkuuko tämä kehitys eteenpäin ja miten.  Boris Nemtsovin murha saattoi olla käännekohta. Se voi kiristää vallanpitäjien otetta ja johtaa kuripolitiikan tiukentumiseen.  Kansan huomio pyritään siirtämään yhä tiukemmin mm. Ukrainan kriisiin.  Toinen mahdollisuus on opposition ryöpsähtäminen esiin niin suurella voimalla, että alkaa sisäinen muutos. Missä kulkee kansan syvien rivien sietoraja?

 

Oma lukunsa on Venäjän talous.  Se koettelee yhä vakavammin kansaa ja Kreml on kysyvien katseiden kohteena jo lähitulevaisuudessa nykykehityksen valossa.  Nälkäistä kansaa on vaikea hallita.

 

Molemmat kehitysvaihtoehdot ovat tuloksiltaan arvaamattomia.  Samantapaisia kuin elokuussa 1991, jolloin hetken aikaa oli epäselvää, saisiko Janajevin juntta vallan vai ei. Ei saanut.

 

Suomessa seurataan  - ja on syytäkin -   yhä suuremmalla huolella ison naapurimaan tapahtumia.  Hyvät suhteet ovat tärkeät, mutta voiko sellaisia olla, kun naapurissa tapahtuu pääosin vain sellaista, mitä emme voi hyväksyä? Malttia ja harkintaa tarvitaan.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Ihmettelen. Tuota kaikkea, mitä Venäjästä ja sen hallinnosta kuvaat, on muka harkittua etenemistä. Ei voi olla, kun tuskin kenelläkään on tietoa, mihin Venäjä pyrkii, paitsi vaikutusvaltansa laajentamiseen lähialueillaan keinoista piittaamatta. Minusta tuollainen toiminta on vainoharhaista ja harkitsematonta.

Tero Virtanen

Poliitikko, joka vaihtoi puoluetta sen johdosta, ettei päässyt edellisessä puolueessa (kd) eduskuntaan tuskin on paras ajattelija puhumaan mistään.

Muistelen että Ahon hallituksessa tämä "kristinuskoinen" munasi itsensä täydellisesti olemalla ei mitään mieltä mistään.

Nyt tuo on siirtynyt persuihin pilaamaan puolueen. Jos sitä voi enää pilata enempää.

Jossain vaiheessa ihmisen tulisi huomata olevansa vanhus, joille tietenkin tulee antaa kunniaa, mutta tuo pilaa myös ikäväen maineen.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Kiitos vain arvioinnista! Tämäkin kuuluu mielipiteenvapauden piiriin.

Onko kirjoittajallensa kunniaksi, on sitten jokaisen lukijan arvioitavissa.

Anne Lindell Vastaus kommenttiin #4

Erävoitto ex-ministeri Kankaanniemelle 6-0. Fiksu ja korrekti ... kuten aina.

Tero Virtanen Vastaus kommenttiin #9

"Erävoitto ex-ministeri Kankaanniemelle 6-0. Fiksu ja korrekti ... kuten aina."

Humoristi. :)

Anne Lindell

Noh, noh, ... Viljo, tuollainen toiminta Putinin taholta voi olla vainoharhaista ja samalla myös harkittua. Eivät sulje pois toisiaan.

Tässä lyhyt lainaus eräästä kirjoituksestani, jossa myös pohdiskelintuota Putinin muuttumista vuosien varrella:

Venäjän presidenti Vladimir Putin on muuttunut muutamassa vuodessa määrätietoisemmaksi ja kovemmaksi, jopa häikäilemättömäksi. Putin on muuttunut ujosta ja hiljaisesta valtiopäämiehestä "machommaksi"- hänen egonsa on kasvanut. Putin on silti yhä sulkeutunut ja tiukka eikä erityisen huumorintajuinen. Mahtipontisuus on alkanut näkyä yhä selvemmin Putinin käytöksessä.

Putinistako Venäjän uusi tsaari? ”Vapauteataanko” Suomikin?

Virkakautensa alussa Putin saattoi valitella, että hänelle asetetaan “tsaarin odotukset”, vaikka hän ei ollut masta mielestään mikään tsaari.

Putinilla on selvät suunitelmat Ukrainan varalle. Suostui nyt tulitaukoon vain välttääkseen lisäpakotteet.

Havitteleeko Putin nyt uutta Suur-Venäjää, ja kuulusisiko hänen suunnitelmiinsa liittää siihen myös Suomi?

Venäjä ei peräänny. Länsimaiden on siis vain hyväksyttävä tosiasia, että itsenäiseltä maalta voidaan ilman sanktioita anastaa maa-alueita. On siis vain ajan kysymys, milloin tulee meidän, Puolan, Viron vuoro?

Putin on pysäytettävä … mutta miten? Lue lisää täältä! - - - >
http://annemargaretalindell.puheenvuoro.uusisuomi....

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Heinonen, katsot siis, että kaikki Venäjän kehityksessä 2000-luvulla on ollut sattumaa.

Olen täysin päinvastaista mieltä. Harkittua ja suunnitelmallista toimintaa Putinilta ja hänen hallinnoltaan.

Vainoharhaiseksi ja harkitsemattomaksi kaiken voi julistaa ulkopuolelta katsoen. Näin on. Mutta Putinin näkökulmasta kaikki on ollut johdonmukaista ja harkittua.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Toiminta, joka Putinin toiminnan arvioijasta tuntuu, että Putin on toimii vakaan harkinnan pohjalta, on todella pitkän varren päässä. Sittenhän Venäjän talouden alamäkikin on ollut vakaan harkinnan tulosta. Harkinnan kyllä, mutta täysin harhaiseen käsitykseen perustuvan harkinnan. Kun lähtökohta on väärä, ei tuloskaan muuta voi olla, vaikka miten pitkään asioita virheellisiin lähtökohtiin tukeutuen harkitsisi.

Kari J. Mattila

Olet aivan oikeassa että Putinin kaikki toiminta on ollut johdonmukaista ja harkittua niinkuin suurvallan johtajan toiminnan tulee ollakin. Eri asia on sitten mikä katsotaan Putinin toiminnaksi ja mikä on USA:n massiivista valhepropagandaa Putinin oletetuista "toimista" kutan Krimille ja Itä-Ukrainaan hyökkääminen, malesialaiskoneen alasampuminen jne. Putin on toiminut johdonmukaisesti eikä ole suostunut prpovosoitumaan vaikka länsi yrittää provosoida. Putin ei ole suostunut tekemään yhtään virhettä joten niitä lännen pitää keksiä tarkoitusperiensä saavuttamiseksi. Valitettavaa on että niin monet suomalaisetkin menevät USA:n propagandakampanjaan mukaan ja liittyvät ryssävihaa lietsovien kerhoon.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Johdonmukaista ja harkittua sekä ennalta suunniteltua KGB:n/FSB:n taholta on kaikki ollut. Miltei ensimmäisiä tekoja, mitä Putin teki presidentiksi päästyään, oli entisen Neuvostoliiton hymnin sävelen palauttaminen Venäjän kansallislauluksi. Tuolla symbolisella eleellä oli selkeä sanoma, jonka vasta näinä päivinä hitaammat ymmärtävät.

Putinia ja hänen lähipiiriään ei mitenkään voi verrata blogitekstissä mainittuun Janajevin junttaan, joka oli lähinnä juovuksissa toimineiden huru-ukkojen päähänpisto. Kulissien takana toimivalla silovikkihallinnolla on nyt vahva ja peräänantamaton ote eikä se tule luovuttamaan. Joten verta tulemme vielä jonain päivänä näkemään.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Juuri näin.
" Neuvostoliiton hymnin sävelen palauttaminen Venäjän kansallislauluksi."
Siitä aloitettiin uuden CCCP:n rakentaminen. Pian muutetaan sanatkin.

Kari J. Mattila

Tarkoitushakuista Venäjän vastaista tulkintaa. Kohta vedät siitä aasinsillan että Venäjä on valtaamassa Suomen. Mihin oikein pyrit tuolla Venäjänvastaisuudella?

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Lue vaan se mitä kirjoitin.
Mutta itse asiaan niin olisiko sinulla joku muu selitys sille miksi piti juuri se "suuri ja mahtava neuvostoliitto" ottaa venäjän hymniksi kun jo oli käytössä toinen joka ei muistuttanut kansaa entisistä suuruuden ajoista.
"Kohta vedät siitä aasinsillan että Venäjä on valtaamassa Suomen." Minusta ihan tuntuu että sinä pelkäät itse että noin kävisi.
Minun tulkintanihan oli korkeintaan neuvostoliittomyönteistä.
Positiivisen kautta, nääs !

Anne Lindell

On se sitten kumma, ... ihan sama mitä kirjoittaa Venäjästä tai Putinista, niin oitis vedetään hihasta Venäjä-vastaisuuden-valttikortti, jotta voitaisiin vaientaa keskustelu tyystin. Eli kaikenlainen keskustelu Venäjästä ja Suomen muuttumasttomasta geopoliittisesta asemasta Venäjän rajanaapurina tulisi luoppua siihen paikaan ja tykkänhän kuin kanan lento.

Ei se näin mene, hyvät ihmiset, vapaassa demokratiassa täytyy saada myös ilmaista pelkoja ja pahoja aavistuksia. Kari J. Mattila osittaa ilkeämielisellä kommentillaan vain sen, että on kivaa löydä jonkun argumentit lyttyyn jollain lentävällä fraasila, vaikka sillä ei ole edes mitään tekemistä itse kirjoituksen kanssa.

Oliko isäni "venäjävastainen", kun hän taisteli isänmaamme puolesta lähes 7 vuotta. Oli. Mutta sodan jälkeen hän sanoi, että Neuvostoliiton kanssa on tultava toimeen, koska naapuariamme emme voi valita.

Kari J. Mattila

Minun isäni taisteli myös isänmaamme puolesta lähes seitsemän vuotta eikä se saa olla vaikuttimena nykyiselle massiiviselle Venäjän vastaisuudelle, pelkojen ja hysterian luomiselle varsinkin kun ne toimet perustuvat lännen valheelliseen propagandaan kun Veäjän toimista ei muuten löydy huomautettavaa.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Varmistetaan vielä se isänmaan nimi ?

Kari J. Mattila Vastaus kommenttiin #15

Kun olen Suomessa suomalaisille vanhemmille syntynyt Suomen kansalainen niin isänmaani on Suomi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #16

"...niin isänmaani on Suomi."

Samaa vakuutti myös Otto-Wille Kuusinen. Pidätkö muuten hänestä
historian hahmona?

Kari J. Mattila Vastaus kommenttiin #17

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset