Toimin nasta! Asiaa

Synkkä talousnäkymä ja positiivinen leikkauslista

 

Suomen luottoluokitus putosi viime syksynä. Bkt aleni viime vuonna kolmantena vuonna peräkkäin.  Alijäämä kasvoi yli 3%:n.  Pian ylittyy 60%/bkt velkaatumisaste. Lähiaikoina valtion velka ylittää 100 mrd euron rajan. Viime vuoden kuntien ja valtion yhteenlaskettu alijäämä oli 9,9 mrd euroa. Työttömyysaste nousi vuonna 2014 7,9%:sta 8,8%:iin (Tilastokeskus).  Kotitalouksien velkaantumisaste on 122%.  Vaihtotase on ollut alijäämäinen lokakuusta 2011 alkaen. 

 

Lista ei ole kunniakas istuvalle hallitukselle eikä sen usealle edeltäjälle. On muutoksen aika!

 

Em. reaalilukujen lisäksi Suomen vastuut mm. Kreikan veloista ovat 5-7 mrd euron luokkaa. Lisäksi on erinäinen määrä vastuita eurokriisin hoitamiseen tarkoitettujen järjestelmien kautta.  Mm. EVM:lle on voimassa enintään 20 mrd euron rahoituslupaus. EKP on lisäämässä vastuitamme jatkuvasti  mm. roskalainaostoillaan. Riskit ovat mittavat.

 

Kataisen ja Stubbin hallitukset ovat tehneet suurimmat euromääräiset menoleikkaukset kuntien valtionosuuksiin.  Kunnat ovat siirtäneet rasituksen tuloveroprosentin ja kiinteistöveroprosenttien noston kautta veronmaksajille. Lisäksi kunnat ovat ottaneet uutta velkaa. Todellisia säästöjä ei ole merkittävästi saatu aikaan. Kuntien tehtäviä ja vastuita ei ole vähennetty. Päinvastoin mm. kuntien vastuita pitkäaikaistyöttömyyden kustannuksista on lisätty.

 

Seuraavan hallituksen ja eduskunnan on tehtävä todellisia säästöjä. Lisäksi on löydettävä julkiselle sektorille lisää tuloja.  Kuntien ja myös valtion tehtäviä ja vastuita on supistettava.  Rakenneuudistukset on toteutettava kaikilla julkisen hallinnon tasoilla. Muutoin tästä tilanteesta ei selvitä.

 

Nyt peräänkuulutetaan leikkauslistoja.  Omalta osaltani yhdyn Perussuomalaisten jo esittämiin kohteisiin (mm. EU, maahanmuutto, kehitysapu).  Lisäksi totean, että opetuksesta, tutkimuksesta ja kehitystoiminnasta ei pidä leikata.  Yritysten työllistämisedellytyksiä tulee parantaa ja yritystukien kohdentamista tulee terävöittää.  Kaikkein heikoimmassa asemassa olevien rasitteita ei pidä lisätä, päinvastoin.  Vientiä edistäviä toimenpiteitä tulee vahvistaa. Vain vientivetoisella talouspolitiikalla Suomi nousee. Näin tapahtui 1990-luvun alussa. Niin nytkin.

 

Edellä mainitsin ne kokonaisuudet, joista ei pidä leikata. Siis koulutus, yritystoiminta ja heikoimmassa asemassa olevat on jätettävä leikkausten ulkopuolelle.  Sisäisestä ja ulkoisesta turvallisuudesta on pidettävä huoli. Muut valtion menot on asetettava ennakkoluulottoman tarkastelun kohteiksi.

 

Sote-uudistus pitää toteuttaa järkevästi ja pikaisesti. Kunnallishallintoa tulee uudistaa. Valtionhallinnossa on paljon tehostamisen ja uudistamisen mahdollisuuksia aina ministeriöistä paikallistasolle asti.  Niihin on tartuttava.  Laihialaisittain on edettävä!  Muuta mahdollisuutta ei ole.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kopiopaperikustannusten alentaminen oikeusministeriön osastolla ei tule pelastamaan kansantaloutta. Rahaa palaa eniten koulutukseen ja sosiaalisektoriin. Jos niihin ei kajota, kurssi ei korjaannu. Koska en ole ehdolla, voin tämän todeta.

Onko Kankaanniemi viisastunut, vai kääntänyt takkiaan muuten vain? Kehitysministerinä toiminut kristitty poliitikko vaatii supistuksia kehitysapuun... aijaijai! Se jos mikä on vähäosaisilta pois.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Älä käytä huuhaa-Tilastokeskuksen lukuja vaan Työ- ja Elinkeinoministeriön työllisyyskatsausta:

http://www.tem.fi/files/42276/TKAT_Tammi_2015.pdf

Sen tilaston mukaan koko maassa on 13,7%.
Mutta sekään ei kaikkea kerro, siihen lukuun pitää lisätä muut opinnoissa sekä työvalmennuksessa yms.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Kiitos huomautuksesta, Topi!

Keski-Suomessa, jossa työministeri Lauri Ihalainen kerää nyt ääniä demareille, työttömyys on noin 18%. Nousu on ollut hurja.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Kerropa Tuomo, haluatko, että seuraava hallitus ja eduskunta jatkavat nykyisen malliin saamatta juuri mitään aikaan?

Minun linjani on se, että kaikki menoerät on käytävä läpi joka hallinnon alalta ja myös mm eduskunnan osalta. Lisäksi verotusta on kohdennettava maksukyvyn mukaan ja työtä ja yrittämistä kannustavaan suuntaan. Lisäksi tarvitaan lopultakin rakenneuudistukset.

Pidän kohtuuttomana, että kaikkein köyhimmiltä leikataan. Koulutuksesta ei myöskään pidä leikata, koska se luo pohjan tulevalle. Turvallisuus on myös tärkeää.

Minun aikanani kehitysyhteistyöstä leikattiin rajusti, koska lama pakotti siihen. Kohdensimme leikkaukset erittäin harkitusti. Suuret tekniset hankkeet lopetettiin ja panostukset keskitettiin koulutukseen, terveydenhuoltoon ja ympäristöasioihin. Nyt on aika tehdä taas samoin. Se hyödyttää köyhiä kohdemaissa ja Suomessa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Kerropa Tuomo, haluatko, että seuraava hallitus ja eduskunta jatkavat nykyisen malliin..."

- Kerron: en halua. Valtion menobudjettia silmäilemällä havaitsee, että leikkaukset on kohdistettava sekä sosiaali- ja terveys- että opetusministeriön hallinnonaloihin. Leikkaaminen sieltä missä ei ole juuri mitään leikattavaa, ei (valitettavasti) auta.

Mahtaako vaaleihin mennessä ilmaantua yhtään poliitikkoa, joka olisi kanssani samaa mieltä? Tiedän että saisin näillä teemoilla nolla ääntä, jos itse olisin ehdolla.

Kari Savinen

Hienoa Toimi, tunnut olevan asialinjalla.

Nyt pitäisi pystyä tekemään niitä suuria tekoja ja niiden tekemiseen tarvittaisiin suoraselkäisiä henkilöitä.
Menetimme tärkeät 4 vuotta joiden aikana tehtiin myös peruuttamattomat virheet kokoomuksen johdolla ja SDP:n säestyksellä, muut lähinnä vikisivät voimattomuutta, mutta olihan se kiva olla hallituksessa.

Kehitysyhteistyöstä sen verran, että esitin jo Haitin maanjäristyksen aikaan mm. Punaiselle Ristille sellaista asiaa että rahan sijasta kohdealueille vietäisiin suomalaisia elementeistä tms. tehtyjä rakennuksia mm väliaikaismajoitukseen jne. jotka on myös helppo siirtää tarvittaessa.
Samaa esitin Filippiinien taifuunituhojen korjaamisessa, mutta vastaukseksi sain vaivaisen sähköpostin, jossa kerrottiin erilaisia hankkeita olevan vireillä.. muuta vastausta tai tietoa ei sen koommin kuulunut, lieneekö hankkeet edenneet ?
Olen kirjoittanut asiasta eri ministeriöihin, vailla mitään vastausta ?

Kehitysapu tulisi suunnata niin että kohdemaihin vietäisiin ainoastaan suomalaista materiaalia, joille varmasti löytyy tarvetta, kuin se että annetaan pelkkää raha-apua.
Tämän laatuinen toiminta on omiaan lisäämään korruptiota ym. koska kohdemaiden julkinen talous ja infra on usein täysin tuhoutunut.
Asiasta on esimerkkejä vaikka kuinka paljon.

Kiinnostaakohan tämä asia ketään ?

Anne Lindell

O´kay, o´kay ... tehdään siten sellainen "leikkauslista" ... jahka kerkiän. ...aina sitä ollaan hoputtamassa. ... Kyllä sitä olis´ tässä paljon muutakin tähärellisempää tekemistä, ja sitä paitsi noille päättäjillehän me siitä maksetaankin, notta rustaisivat tuollaisia listoja.

Tänään ne vielä kerkiä paneutumaan leikkauksiin ... tai pikemminkin, kun minä laadin listoja, niin "liikemiestaustaltani" minä tietenkin laadin rätinkiä siitä, miten tämä maa nostetaan kuopasta. ... Ainaisesta pihtaamisesta sitä ei tuu kuin äkäseks´.

ulf fallenius

Jos nykyinen hallitus ei olisi tehnyt yhtään mitään niin lopputulos olisi ollut parempi.Veron korotuksista se lama lähti,kaikki talousoppineet varoittivat nimenomaan veronkorotuksista huonona aikana mutta mitä teki hallitus just päinvastoin.Työttömyys nousi heti kuin kysyntä petti kiitos veronkorotusten.

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Miksi ei vaadita eroa EU:sta ?

ulf fallenius

Miten Eu vaikuttaa Suomen päättäjien tyhmiin talous päätöksiin ei yhtään mitään.Eu ja euro hajoaa pikkuhiljaa mutta Suomi ei eroa ennen kuin erotetaan on se usko niin korkealla suomalaisilla siinä kysymyksessä.

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Uskon,jos asiasta äänestettäisiin,että suurin osa Suomalaisista on raskaasti pettynyt Unionin toimintaan ja haluaisi siitä eroon. Kaikista tyhmin talouspäätös on kylvää verovaramme muualle,sen sijaan,että käyttäisimme ne omaksi hyödyksi !

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset