Toimin nasta! Asiaa

Luokkapuolueiden aika valuu ohi - kansanpuolueet nousevat

 

Suomen puolueet on perinteisesti jaettu karkeasti kahteen osaan. Luokkapuolueet ja kansanpuolueet.  Lisäksi meiltä löytyy pieniä aatepuolueita, jotka tyypiltään ovat lähinnä kansanpuolueita.

 

Perinteisiä luokkapuolueita ovat Sdp ja Vasemmistoliitto.  Keskusta on myös Maalaisliiton jäljiltä pitkälti yhä luokkapuolue. Samoin jälleen oikeistolaisutunut Kokoomus.

 

Molemmat vasemmistopuolueet nojaavat reaalisosialismin aatteellisen romahduksen jälkeenkin työväestöön ja vahvasti ammattiyhdistysliikkeeeseen.  Sieltä tulevat pitkälti sekä ajatukset että varat.  Molemmissa puolueissa tosin on nykyisin syvä kaksijakoisuus eli oikeistosiipi ja vasemmistosiipi. Lisäksi myös suhde ay-liikkeeseen jakaa tosiasiassa joukot kahtia.  

 

Keskusta on kytköksissä maaseutu- ja maatalousväestöön ja sen etujärjestöön. Side on niin vahva edelleen, että puolue ei ole onnistunut murtautumaan etelän suuriin kaupunkeihin.  Esimerkiksi Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Turussa ja Tampereella se on minipuolue.  Näissä viidessä suurimmassa kaupungissa Keskustalla on vain noin 15 kaupunginvaltuutettua.

 

Kokoomus elää symbioosissa omistavan luokan, elinkeinoelämän ja suurpääoman kanssa.  Se onnistui vuoden 2007 eduskuntavaaleissa houkuttamaan "Olli Opettajia" ja  varsinkin "Sari Sairaanhoitajia" äänestäjikseen lupaamalla näille reilut palkankorotukset.   -   Jotkut nyt väittävät, että siinä romuttui Suomen kilpailukyky, mutta kyllä matalapalkkaiset julkisen alan työntekijät ovat palkkansa ansainneet.  -  Kokoomus sen sijaan on nyt ajautunut takaisin erittäin oikeistolaiseksi luokkapuolueeksi. Sen ajatukset ja varatkin tulevat elinkeinoelämän suunnalta.

 

Suurista puolueista tyypillisin kansanpuolue on Perussuomalaiset. Se ei edusta mitään ahdasta luokkaa, vaan sen kannattaja- ja äänestäjäkunta koostuu lähes kaikista väestöryhmistä.  Siinä on sen voima.  Tosin se on myös kriittinen tekijä.  Puolue joutuu ottamaan tasapuolisesti huomioon kaikki nämä erilaiset ihmiset.  Ajatuksia se ei voi ottaa muualta kuin kansalta.  Varojakaan se ei saa miltään etujärjestöltä luokkapuolueiden tapaan.  Perussuomalaisten vahvuus on tasaisen vankka kannatus sekä suurissa kaupungeissa että maakunnissa. Em. viidessä suurimmassa kaupungissa Perussuomalaisilla on lähes neljä kertaa enemmän kaupunginvaltuutettuja kuin Keskustalla.

 

Pienet puolueet edustavat sekalaista joukkoa erilaisia intressiryhmiä.   Vihreät ja Kristillisdemokraatit ovat kansanpuolueita, joilla määräävänä ominaisuutena on vahva ja osin ahdas ideologia.  Ruotsalainen kansanpuolue on nimensä mukaisesti kansanpuolue, mutta sillä yli kaiken muun menee kielipolitiikka aina tiukkaan ahdasmielisyyteen asti. Näin vaikka puolue korostaa olevansa liberaali.  Tosiasiassa Rkp:ssa on vahva kaksijakoisuus. Etelärannikon liberaalit ja Pohjanmaan vanhoilliset yhdistää vain kieli.

 

Vahvimmat luokkapuolueet, Sdp ja Vasemmistoliitto, ovat yhteenlasketulta kannatukseltaan kaukana suuruutensa ajoista. Nyt kannatus on 20-25%:n tasoa.  Suunta on vuosikymmeniä ollut aleneva ja se varmasti myös jatkuu.

 

Sama aleneva trendi on Keskustalla, vaikka se nyt näyttää saavan menestystä sen johdosta, että vastakkaisten luokkapuolueiden muodostamat Kataisen ja Stubbin hallitukset ovat kompastuneet juuri tähän ideologisten ja käytännöllisten luokkiensa täydelliseen yhteensopimattomuuteen.  Tulokset ovat olleet surkeat tai niitä ei juurikaan ole ollut.  Keskustan valtava romahdus vuoden 2011 eduskuntavaaleissa osoitti, että puolueella ei ole enää suurta uskollista äänestäjäkuntaa.

 

Jos puolueilla yleensä on keskipitkällä aikavälillä tulevaisuutta, on sitä eniten kansanpuolueilla.  Luokkapuolueet hiipuvat yhteiskunnan rajun murroksen alla. Mikään väestöluokka ei voi ajaa vain omia etujaan, koska se samalla syrjisi muita. Näin on tapahtunut tähän asti ja saattaa tapahtua seuraavallakin kaudella, koska vielä luokkapuolueet ovat saamassa enemmistön eduskuntaan.

 

Liikkuvia äänestäjiä on valtavan paljon. Viisas äänestäjä ei lukkiudu vanhakantaiseen luokka-ajatteluun.  Uudistuminen ja suunnan kääntäminen itsekkyydestä avaraan, koko kansan yhteisen edun puolustamiseen on välttämätöntä.  Näin on tapahtumassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Anne Lindell

Pakko siteerata Kankaanniemeä: ... " Mikään väestöluokka ei voi ajaa vain omia etujaan, koska se samalla syrjisi muita." ... ja ... "Uudistuminen ja suunnan kääntäminen itsekkyydestä avaraan, koko kansan yhteisen edun puolustamiseen on välttämätöntä. Näin on tapahtumassa. Hyvä niin!" ...

Aamen!

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Suomen etu on yhteinen etu. Siinä poliittis-taloudellinen pääpyrkimys.

Kalevi Wahrman

Tärkein tehtävä: Natosta irti lopullisesti!

Kansan Äänen numero 2 / 2015

http://www.kansanaani.net/

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Suomessahan valta onkin siirretty yhdistyksille ja käytännössä yhdistysten puheenjohtajille.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Valta on sillä, joka sen ottaa. Jos sen joku on ottanut, joku toinen voi ottaa sen pois.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset