Toimin nasta! Asiaa

Maahanmuutto-, kehitysyhteistyö- ja palkkatukipolitiikka on uudistettava!

 

On istuttu vaalipaneeleissa.  Niissä ei vaalien tulosta ratkaista.  Useimmissa panelisteja enemmän kuin yleisöä. Irtoääniä ei ole kuin kourallinen, jos sitäkään.

 

Viimeksi olin paneelissa, jossa aiheina oli mm. kolmannen sektorin työ, työllistäminen sekä maahanmuutto ja kehitysyhteistyö. 

 

Kolmannen sektorin ystäviä ja tukijoita olimme kaikki.  Kukapa vapaaehtoisjärjestöjen työtä ei kiittelisi!  Suomessa on noin 135 000 yhdistystä.  Niissä on kymmeniä tuhansia aktiiveja toimijoita  -  ja äänestäjiä. 

 

Stubbin hallituksen palkkatukiuudistus, jonka työministeri Lauri Ihalainen, sd, valmisteli, suututtaa ymmärrettävästi järjestöjä.  Miten ihmeessä ministeri on esitellyt niin typerän uudistuksen?  Miten se on mennyt eduskunnan läpi?  Sehän on iskenyt pitkäaikaistyöttömiin ja kolmannen sektorin toimijoihin sekä kuntiin todella ikävällä tavalla.   Lauri Ihalainen on selityksen velkaa!  Korjaus tarvitaan.

 

Maahanmuutto on uskomattoman herkkä asia. Miksi siitä ei voi keskustella avoimesti ja järkevästi?  Tätä taas piti ihmetellä.   Sehän on yksi politiikan osa-alue siinä kuin muutkin.  Maahanmuuttopolitiikassa on vain yksi totuus. Sen ovat määritelleet "punavihreät taivaanrannan maalarit".  Toisinajattelija saa sivistymättömän syytösryöpyn.

 

Kun aloitin eduskunnassa vuonna 1987, väitti Holkerin hallituksen ministerit, että Suomeen tulee valtava työvoimapula.  Ei tullut. Holkerin-Liikasen hallitus sai aikaan massatyöttömyyden ja syvän kriisin.

 

Nyt jälleen monet panelistit pelottelivat työvoimapulalla, minkä takia meille pitäisi välttämättä saada pikaisesti maahanmuuttajia.  On totta, että Suomessa on tällä hetkellä noin 50 000 avointa työpaikkaa. Mutta yhtä totta on se, että Suomessa on 350 000 työtöntä työnhakijaa.  Ero on 300 000.  Ne eivät ole työpaikkoja, vaan ahtaalla eläviä ihmisiä, työhaluisia lähes kaikki.   Näistä lienee maahanmuuttajia runsaat 30 000 työtöntä ihmistä.   Suomi ei tarvitse työperäistä maahanmuuttoa.  Suomi tarvitsee työvoimapolitiikan ja työelämän uudistukset.  Kohtaanto on pielessä.

 

Suomi ottaa nyt 750-1050 kiintiöpakolaista/vuosi.  Tälle on vaihtoehto.  Annetaan varat pakolaisleirien olojen parantamiseen. Siitä hyötyvät kymmenet tuhannet, jopa miljoonat noilla leireillä kurjissa oloissa elävät ihmiset.  Miksi ottaa kalliisti tuhat ihmistä tänne, kun voidaan auttaa suuria määriä todella hädässä olevia leireillä!  Humanitaarista apua pitää antaa, mutta sen tulee olla mahdollisimman tehokasta.

 

Kehitysyhteistyö uudistettiin 1990-luvun alun laman aikaan. Määrärahaa leikattiin ja kaikki hankkeet ja avun muodot käytiin tarkoin läpi.  Hyvät säilytettiin, huonot lopetettiin. Yksinkertaista. Työn laatu parani erittäin voimakkaasti. Nyt on aika tehdä se uudelleen.  Tehottomat kohteet ja korruptio alas, järkevät ihmisten elämää ja toimeliaisuutta kannustavat säilytetään.  Paljon pienemmällä määrärahalla saadaan enemmän aikaan, kun se käytetään viisaasti.

 

Paneelissa väitettiin, että Suomella on varaa heti lisätä kehitysyhteistyömäärärahaa.  Kysyn, miksi sitten hallitus on leikannut lapsilisiä, kuntien palveluita, eläkeindeksejä, työllisyysmäärärahoja ja monia muita eriä, jos rahaa on.  Miksi veroja on kiristetty?  Miksi nyt rakennellaan leikkauslistoja, jos rahaa jossakin on? 

 

Presidentti Mauno Koivisto totesi sarkastisesti 1990-luvun laman syvimpään aikaan, että kun valtio velkaantuu ulkomaille ja vaihtotase on alijäämäinen (ns. kaksoisvaje), ei voida lähettää vastikkeetonta rahaa maasta ulos!  Olisikohan tuota ajatusta pysähdyttävä miettimään nytkin? 

 

Olen vieraillut 60 eri maassa. Olen tutustunut ministerinä kaikkiin Suomen kehitysyhteistyön kohdemaihin paikan päällä.  En pelkää monikulttuurisuutta enkä minkään uskonnon edustajia.  Pidän avustamistyötä niin kotimaassa kuin kehittyvissä maissa hyvänä asiana.   En kuitenkaan tunnustaudu hyväntahoiseksi hölmöksi.  Siksi maahanmuutto- ja kehitysyhteistyöpolitiikka on uudistettava.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

***** Maahanmuuttopolitiikassa on vain yksi totuus. Sen ovat määritelleet "punavihreät taivaanrannan maalarit".******

Eikö maahanmuuttajia haikaile ennen kaikkea Kokoomus ja muut suurpääoman intressejä ajavat tahot ? Ekonomisteista esim. Juhana Vartiainen joka ilmeisesti koki entisen puolueensa (SDP) liian tukalaksi näkemyksilleen.

Pidätkö "taivaanrannan maalarina" sellaista joka haluaa ihmisarvoisen kohtelun esim. ns. paperittomille pakolaisille tai kerjäläisille? Eikö se ole lähellä niitä arvoja joita entinen puolueesi (KD) edustaa tai ainakin sanoo edustavansa...? En muista miksi vaihdoit puoluetta mutta mieleeni on jäänyt sinusta kuva asiallisena politiikkona. Toivon mukaan kuvani ei muutu.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Kiitos kommenteista, Juhani. Pohditaan asioita asioina.

Totta on, että Kokoomus ajaa työperäisen maahanmuuton lisäämistä, mikä saattaisi johtaa halpatyömarkkinoihin ja palkanalennuksiin. Sitä en pidä perusteltuna. En kirjoittanut tästä näkökulmasta.

En pidä "taivaanrannan maalarina" ketään, joka haluaa ihmisarvoisen kohtelun. Kuten kirjoitin, haluan, että Suomi pyrkii antamaan ihmisarvoisen kohtelun mahdollisimman monelle pakolaiselle. Oletko siitä eri mieltä?

Paperittomien osalta ongelma oli ymmärtääkseni mm. Pietarissa elävät ihmiset, jotka voisivat tulla Suomeen ja heitä väitetään olevan suuri määrä. On hyvä, että tämä asia vielä selvitetään tarkoin. Kerjäläiset ovat oma lukunsa ja häpeä EU:lle, jonka jäsenmaista heitä tulee Suomeen.

Olen ymmärtänyt, että ainakin Kokoomus, Keskusta ja KD ovat Ps:n ohella julkisuudessa olleet valmiita harkitsemaan kehitysyhteistyön uudistamista ja leikkauksia. Uudistamiseen on tarvetta. On selvää, että menoleikkauksiakin Suomessa tehdään lähivuosina moniin määrärahoihin, koska ongelmamme ovat vakavia.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

"Annetaan varat pakolaisleirien olojen parantamiseen."

Nimenomaan. Itse olen kirjoittanut tällaisen ehdotuksen pakolaisongelman ratkaisemiseksi: http://ilkkah.com/2015/02/19/solving-the-refugee-p...

Jotkut ovat kommentoineet. Kukaan ei ole pystynyt esittämään mitään, miksi tämä ratkaisu ei toimisi.

"Vahvin" argumentti tätä ratkaisua vastaan on ollut: "rasismia".

(Pitäisi tehdä tästä oma bloggaus tänne, mutta laiskotuttaa.)

Esa Niemi

Terveen järjen käyttö maahanmuuttopolitiikassa ei tekisi pahaa ja saataisiin vähän onnistuneempaa politiikkaa välillä.

Anne Lindell

Ex-ministeri Kankaanniemi puhuu asiaa ja tietää mistä puhuu. Tästä ei vain yksikään kansanedustajaehdokas uskalla edes puhua ... vaietaan. ..Onko tämä aihe "tabu" vaalien edellä ... kierretään kuin kissa kuumaa puuroa.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Niinpä. Pakolaisuus on ongelma ja sillä on kaksi varjoa. Pahin se on tietysti maastaan pakenevalle itselleen. Välittömässä hengenvaarassa eläviä ihmisiä pitää ja täytyy auttaa.

Turha väittää etteikö pakolaisuus ole ongelma myös vastaanottavalle maalle. Täytyy olla tosi putkiaivoinen, jos sulkee nämä tosiasiat mielestään.

Olen turhankin usein maininnut kantokyvystä. Vastaanottavalla maalla on valtava vastuu, hoitaakseen homman oikein. Inhimillinen myötätunto ei riitä tarvitaan myös rahaa. Idealismi ei ongelmia poista. Leivosreseptin antaminen nälkäiselle...

Tällä hetkellä maamme kantokyky horjuu ja natisee omien möhläystemme takia. Emme yksinkertaisesti kykene vastaanottamaan kuin rajoitetusti maahanmuuttajia sillä laadulla, minkä asia vaatii.

Menee jo jankutuksen puolelle, mutta toistan jälleen kerran oman rakkaan unionimme vastuista. Viro, Latvia, Liettua, Puola, Tsekki, Slovakia no näissä maissa ei juuri pakolaisongelmia ole. Olisiko jo aika jakaa näitäkin vastuita vähän tasaisemmin?

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Ymmärtääkseni perussuomalaiset vastustavat pakolaisten vastaanottamisen tasaisenpaa jakamista EU-maiden kesken. Miksiköhän?

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Ei tokikaan pitäisi jakaa tasaisemmin, ei Viroon/Latviaan/Liettuaankaan (johon vastasit).

Asiassa pitää vähintään säilyttää kansallinen päätäntäoikeus.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Manu. En ainakaan itse vastusta. Mistäköhän johtuu....:)?:)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset