Toimin nasta! Kansamme parhaaksi!

Velkaantuminen, Sdp:n vaihtoehto, hallituksen linja, työmarkkinoiden vastuu

 

Tässä linkki kirjoitukseeni, joka julkaistiin lauantaina 23.1.2016 Keskisuomalaisessa.

 

Suomen velat, Sdp:n linjattomuus ja populismi, Sipilän hallituksen linjaukset ja työmarkkinoiden vastuu.  Siinä sisältö lyhyesti.

 

Olkaa hyvät ja lukekaa ja kommentoikaa!

http://www.ksml.fi/mielipide/kolumnit/nostetaan-jalat-pois-jarrulta-tamm...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Sirpa Abdallah

Hyvä kirjoitus linkin lehdessä.

Erikoisesti kiinnitti huomioni tämä kohta: "Esimerkiksi SDP sitoutui 20.3.2015 kolmen miljardin euron leikkauksiin etupainotteisesti ja lisäksi yhden miljardin euron veronkiristyksiin. Samaan suuruusluokkaan sitoutui myös muun muassa Perussuomalaiset."

Tuohon olen itsekin aiemmin kiinnittänyt huomotani. Kummasti demariedustajat Rinteen johdolla unohtivat oppositioon joutuessaan vaalilupauksensa eduskunnassa puheissaan. Syyttelivät kyllä jatkuvalla syötöllä hallituspuolueita takinkäännöistä. SDP:n varjobudjetti, joka todellakin esitettiin lupauksia myöhemmin, on kaikkea muuta kuin vaalilupauksen mukainen.

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Kyllähän tämä vastakkain asettelu paljon johtuu molemmista osapuolista, epäluottamusta synnyttää isojen firmojen palkkio järjestelmä optio ym. jotka ei ole tasapainossa Suomen talouden kanssa, ja synnyttää epäsopua työmarkkinoinen kesken, luottamusta ei ole syntynyt, ja kärsijöinä työmarkkina vallalle on sitten kaikista eniten vähävaraiset, sekä vanhukset joiden hoitoketuja puretaan.

Myös Vanhasen jakovarat levitettiin verohelpotuksina hyväosaisille.
2007 tupo sitten oli lopullinen niitti hyvinvointivaltion purkutalkoille.

Myös maan hallitus "Mokasi" pahemman kerran kun ei laittanut Tupo 2007 sopimukseen "vetooikeutta" tarkistaa sopimusta yksityisen sektorin tulokseen, niin kuin Ruotsissa. "kuka vastuussa"

Ihmisellä on luontainen, rationaalinen, tarve siirtää kaikki haittaavat, enemmin tai myöhemmin pakolliset toimenpiteet myöhäisemmäksi. Hyvä keino on äänestää sellaista jonka kuvitellaan siirtävän totuutta taas neljällä vuodella eteenpäin.

Nähty monta kertaa, sama kilpalaulanta taas seuraavissa vaaleissa !

Tiedätkö, kuinka paljon julkisen sektorin palkkasumma on kasvanut perusteetta sitten vuoden 2007, vaikka talous ei ole kasvanut ollenkaan ?

Vinkkinä kerron, että yli kaksi kertaa enemmän, kuin muissa EU/EMU-maissa kesikmäärin, joissa on kuitenkin ollut talouskasvua ja vienti vetänyt aivan hyvin.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Jyrki Katainen uutena Kokoomuksen puheenjohtajana otti eduskuntavaalien 2007 pääteemaksi lupauksen 500 euron/kk korotuksesta sari sairaanhoitajalle. Olli opettaja sai myös lupauksia. Jne.

Toki tehyläiset palkankorotuksen ansaitsivat, mutta samalla julkisen sektorin palkkakehitys avasi portit kaikkien muiden alojen korotuksiin. Tulokset näkyvät. Pitäisikö kiittää Jyrkiä? Lupauksellaan hän voitti vaalit ja pääsi valtiovarainministeriksi tuhoamaan Suomen taloutta ja kilpailukykyä. Nyt hän onkin jo Brysselissä 28 000 euron kuukausipalkalla!!!

Mitä tulee suurfirmojen jakamiin optioihin niin ne aloitti sosialidemokraattinen kauppa- ja teollisuusministeri 1996-97 valtionyhtiöissä. Alkuun ne olivat jopa kevyesti verotettua pääomatuloa. Demarit häpeävät vieläkin aikaansaannostaan.

Valtionyhtiöissä optoista myöhemmin pääosin luovuttiin ja siirryttiin osakepalkkioihin. Yksityisiä firmoja ei voida estää palkitsemisjärjestelmistään, mutta osakkeenomistajat ovat jonkin verran niitä hillinneet. Niihin pitäisi panna vielä kovempi vero.

Hallitus ei liene koskaan käyttänyt veto-oikeutta työmarkkinasopimuksiin edes julkisen alan osalta. Jos olisi käyttänyt, se ajautuisi lakkojen ja tukilakkojen osapuoleksi ja poliitikot joutuisivat neuvottelemaan palkoista. Mitähän siitäkin seuraisi?

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Nythän Hallituksen "pakkolaki" käytännössä tarkoittaa sitä, sisäistä devalvaatiota, koska työmarkkinaosapuolet ovat olleet kykenemättömiä saamaaan sopimusta, valtaa mitä äänestäjät ovat antaneet !

Kyllä tällä ylihinnoituksella tupo2007 on tuhoiset seuraukset työttömyyden kautta, me menetämme sosiaalista pääomaa, jota on kalliisti koulutettu.

Sosiaalinen pääoma romahtaa , koska jokaisella puolueella on vuosia ollut omat intressit, toimia vaan oman puolueensa hyväksi, että äänestäjät, äänestäisivät heidät uudestaan valtaan, tämä näkyy sosiaalisen pääoman romahtamisena ja kustannusten nousuna, varsinkin matala palkkaalalla sekä nuorten pitkäaikaisena työttömyytenä. Erimuotoiset ongelmat esim. alkoholi, terveys sekä sosiaaliset , ovat lisääntyneet huimasti, nämä kaikki on kokonaispääomasta pois, ja johtaa yhä syvempään velkaantumiseen.. Myös Suomen kallis kustannustaso, johtaa moniin tukimuotoihin sekä tuloloukkuihin, joita verorahoin pidetään yllä.

Ehkäpä osapuolten kannattaisi yhdessä perehtyä, miksi Saksassa, Ruotsissa ja Tanskassa on saatu Suomea paremmin tehtyä työmarkkinareformeja. Ruotsi uudisti käytäntöjä jo 20 vuotta sitten. Kansanvälisessä vertailussa Suomen työmarkkinat todettiin jäykiksi. Maailman talousfoorumin kilpailukykyvertailussa Suomi on jäykän keskitetyn palkanmuodostuksen vuoksi työmarkkinoiden sopeutumiskyvyssä sijalla 140 (viimeisenä).

Myös pientyönantajat ovat puuttuneet työmarkkinapöydistä. Heille on pantu yleissitovuuksin liian raskas taakka, mikä kostautuu taloutemme kuihtumisena, ja työpaikkojen menetyksenä !

Tässä pitäisi olla yhteinen näkemys työmarkkinoitten kesken, sekä poliittisella päätöksen teolla, miten tärkiä sopimuksilla on sosiaalisen pääoman ylläpitämisellä. Luottamuksen ja sosiaalisen pääoman suhde voidaan nähdä myös kaksisuuntaisena, luottamus on sekä väline sosiaalisen pääoman muodostumiselle että sosiaalisen pääoman tuotos, joka hyödyttää kokonaispääomaa. Tämä on kaikilta osapuolilta, tässä valtataistelussa unohtunut, koska jokainen puolue pelaa vain omaan pussiin !

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset