Toimin nasta! Kansamme parhaaksi!

Kimmo Kiljunen ampui eläkeläisten sydämiin - Sdp eri linjalla

 

Entinen Sdp:n kansanedustaja Kimmo Kiljunen kirjoitti kirjan "Eläkeläisten taitettu itsetunto".  Hieno juttu.

 

Tiistaina 26.1.2016 hän piti seminaarin kirjansa aiheesta Tampereella Werstaassa.  Sali oli täynnä hurmioituneita eläkeläisiä.  Kiljunen sai raikuvat aplodit.  Erinomainen kansankiihottaja. Monin verroin parempi kuin yksikään viime vuosien poliitikkomme.  Onnittelut tästä.

 

Seminaarin aluksi ETK:n johtaja Mikko Kautto selvitti asiantuntevasti Suomen eläkejärjestelmän ja siihen viime vuoskymmeninä tehdyt muutokset. Muutokset ovat olleet eläkkeensaajien kannalta heikennyksiä ja ne on valmisteltu kolmikannassa, siis ay-liikkeenkin tuella.

 

Kauton jälkeen Kiljunen piti palopuheensa. Hän ampui rajusti Kauton keskeiset tiedot alas ja yleisö hurrasi.

 

Tampereen yliopiston tutkijan Lina van Aerschotin hyvän alustuksen jälkeen alkoi kansanedustajapaneeli. Siinä oli mukana Keskustan Pertti Hakanen, Kokoomuksen Pauli Kiuru, Sdp:n Jukka Gustafsson ja allekirjoittanut. Lisäksi vihreitä edusti Leo Lähde.

 

Pääaihe niin Kiljusella kuin paneelissakin oli taitettu indeksi. Hän myönsi, että ollessaan kansanedustajana 1995-2011 hän itse äänesti aina ja lukuisia kertoja eläkeläisten etuja vastaan ja taitetun indeksi puolesta.  Jukka Gustafsson totesi kerran äänestäneensä Sdp:n kantaa vastaan.

 

Kimmo Kiljunen on siis kääntänyt takkinsa. Nyt hän vastustaa taitettua 20/80 indeksiä ja vaatii hurjalla raivolla sen palauttamista 50/50 indeksiksi. 

 

Totesin, että itse olen äänestänyt vuosina 1995-2011 liki 10 kertaa eduskunnassa taitetusta indeksistä (lakeja ja ponsia) ja äänestänyt sitä vastaan.  Edelleen olen sitä mieltä, että se pitäisi palauttaa 50/50 indeksiksi.

 

Lipposen hallitus Kimmo Kiljusen vankalla tuella heikensi eläkkeiden indeksisuojaa. Jutta Urpilainen teetti sen korjaamisesta selvityksen vv. 2011-12, mutta ei halunnut toteuttaa korjausta.  Sdp:n vaaliohjelmassa 2015 se ei ollut. Siellä ei eläkeläisille ollut muuta kuin takuueläkkeen korotus, jonka Sipilän hallitus jo tekikin.

 

Kimmo Kiljunen äänesti eduskunnassa myös kansaneläkkeen pohjaosan poistamisen puolesta (122 000 eläkeläiseltä Lipposen hallitus poisti sen kahteen kertaan ja palautti vain osittain). Pohjanosan leikkaus heikensi työelämässä pienehköä palkkaa saaneiden eläkettä.  Eläkeläisten raippaveroa Kiljunenkin tuki pitkään. Kansaneläkkeitä Lipposen hallitus ei korottanut, mutta leikkasi niistä lapsikorotukset. Veropolitiikassa se suosi suureläkkeiden saajia.

 

Kimmo Kiljusen äänestysten ja Sdp:n eläkepolitiikan seurauksena eläkeläiset ovat menettäneet noin 15 vuodessa jopa 10 mrd euroa. Niin rajuja olivat heikennykset vuosituhannen vaihteen tienoilla. Samana aikana eläkerahastojen pääoma on kasvanut moninkertaiseksi.

 

Nyt taitetun indeksin palauttaminen 50/50 indeksiksi lisäisi eläkemenoja noin 350 miljoonaa euroa/vuosi. Se on hyvin vähän, kun tiedetään, että eläkerahastoissa on yli 180 mrd euroa ja summa kasvaa vuosittain 10-12 mrd euroa. 

 

Eläkkeiden ostovoiman parantaminen lisäisi kotimaista kulutusta varsinkin, jos korotukset osoitettaisiin pieniin ja keskisuuriin eläkkeisiin. Se olisi oikeudenmukaista, tasa-arvoa parantavaa ja ikäihmisten kunnioitusta osoittavaa.  Yhteisistä varoista maksettaviin suureläkkeisiin pitäisi alkaa valmistella kattoa.

 

Perussuomalaiset ajoi taitetun indeksin korjaamista hallitusneuvotteluissa, mutta se ei tuottanut tulosta. Tavoitteena se on edelleen, mutta sitä vastustavat lähes kaikki muut puolueet ja työmarkkinajärjestöt.

 

Työeläkkeitä koskevat lait valmistellaan aina kolmikantaisesti.  Sdp on siis epäsuorasti ollut myös ay-liikkeen kautta vaikuttamassa niihin.

 

Vinkkinä kiihkeälle Kimmo Kiljuselle onkin sanottava, että yritä ensin saada oma puolueesi Sdp eläkeläisten puolustajaksi ja sitten ay-liike. Sen jälkeen on mahdollisuuksia saada Kepu ja Kokoomuskin mukaan.  Perussuomalaisiin korjaus ei kaadu!

 

Miten tylsää elämä olisi, jos meillä ei olisi Kimmo Kiljusta ja Paavo Väyrystä  -  tohtorismiehiä, jotka taistelevat omia puolueitaan vastaan!  Voimia heille!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (74 kommenttia)

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Puolueella on oma linjansa. Valitettavasti se on tuhoisa eläkeläisille. Tulot pienenevät sitä nopeammin ja enemmän, mitä kauemmin on eläkkeellä. Valitettavaa on sekin, että Eläkkeensaajien Keskusliittokin on tässä asiassa taustajärjestönsä SDP:N linjoilla ainakin virallisesti.

Tarjosin kirjoitusta taitetusta indeksistä Eläkkeensaaja -lehteen. Eivät ota vastaan. Vastauksen mukaan, yrittävät muuten kuin indeksiä muuttamalla parantaa eläkeläisten asemaa. Siitä on oikein hallinnon päätös. Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Tuo eläkeläisjärjestön lehden menettely on uutta ja todella ihmeellistä. Onko keskustelukin asiasta noin vaarallista? Kiljusen operaatio on sitäkin tärkeämpi, kun noin on. Jospa se kääntäisi Sdp:n. Ilman kolmikantaa ei työeläkejärjestelmää muuteta.

Käyttäjän AnjaKoivistoinen kuva
Anja Koivistoinen

Eläkeläisjärjestöissä on kielletty politiikasta puhuminen, paitsi silloin, kun oman puolueen kansanedustaja ja ministeri käy kehumassa eduskunnan terveiset kuinka he ovat eläkeläisten asioita ajaneet.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #16

Näiden liittojen, siis eri puolueiden Hyvä Veli-liittojen facebook-sivuillekaan ei pääse suoraan postaamaan...

Jos postaus on ylipäänsä mahdollinen se näkyy "Vierailijan postaus"-palstalla, kunhan kelaa tarpeeksi alas. Järjestöjen toimistot kanavoivat näin mistä oikeasti saa keskustella ja mistä ei.
Laitoin tämänkin blogin EKL:n sivulle - etsivä löytää - jos löytää:
https://www.facebook.com/El%C3%A4kkeensaajien-Kesk...

Henry

Käyttäjän kalevitik kuva
Kalevi E. Tikkanen

Väite, että eläkeläisen tulot pienenisivät eläkkeellä ollessa, ei pidä paikkaansa. Jos palkansaajien reaalitulot nousevat, niin sama tapahtuu myös työeläkkeiden kohdalla. Nousu on tosin hitaampaa kuin palkoissa. Jos palkansaajien ansiotaso laskee, indeksi pitää huolen siitä, että eläkkeet eivät laske niin paljon.

Käyttäjän rover kuva
Veikko Virta

Kiljusen toimilla eläkeläisten aseman parantamiseksi on laaja kannatus. Asiaan voi suhtautua Kankaanniemen tavoi, eli haukkumalla SDP:n. Täysin moraalitointa käytöstä, mikä tuskin ihmisiä yllättää. Asialla Toimi Kankaanniemi!

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

....haukkumalla Sdp:n....

Onhan totuuden kertominen moraalitonta.

On vain niin, että Sdp on sekä hallituksessa että osaltaan ay-liikkeen kautta ollut aivan ylivertaisessa asemassa, kun eläkeasioista on päätetty viimeisten 20 vuoden aikana. Tämän Kiljunenkin myönsi itse mukana olleena.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Unohdit Toimi kertoa nykyisen hallituksen kaikista heikennyksistä, jotka koskevat eläkeläisiä ja varsinkin niitä, joilla on pienet eläkkeet ja/tai sairastelevat.

Katso tästä kuva N.o 2:
http://henry.puheenvuoro.uusisuomi.fi/207240-velka...

Takuueläkkeitä siis nostettiin 30 miljoonaa ja samalla eläkeläisiltä pöllitään yli 2.000 miljonaa...

Henry

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Henry,

olen hyvin perillä nykyisen hallituksen päätöksistä. Olenhan eduskunnan valtiovarainvaliokunnan jäsen ja sen kunta ja terveysjaoston puheenjohtaja (jaosto käsittelee mm. stm-pääluokan).

Tiedän senkin, että hallitus kiristi suurituloisten verotusta ja kevensi pienituloisten verotusta, poisti yle-veron 300 000 pienituloisimmalta, korotti takuueläkettä.... Näistä hyötyvät eniten pienituloisimmat eläkkeensaajat.

Edellisellä vaalikaudella julkinen velkaantuminen oli rajua, liki 30 mrd euroa. Sellainen perintö Urpilaiselta/Rinteeltä jäi!

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Juu, en minä mitään puoluetta tässä rupea puolustamaan. ;)

Mitä siis aiot tehdä asian eteen, jos kätesi ovat "sidotut" vuoteen 2019 saakka?
Siis mitä teet seuraavat kolme vuotta?

Henry

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi Vastaus kommenttiin #15

Tietysti ajan asiaa niillä keinoilla, jotka minulla on. Puhun, kirjoitan ja teen kaikkeni, että Ps ajaa edelleen asiaa ja yrittää kääntää myös Kepun ja Kokoomuksen hyväksymään korjauksen. Toivon, että myös Sdp lopultakin lähtee Kiljusen tueksi kuten SAK ja muukin ay-liike.

Sain viime syksynä yhdessä ed. Lea Mäkipään kanssa estettyä eläkkeensaajien asumistuen leikkauksen. Se rohkaisee jatkamaan taistelua.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid
Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Kannattaa kuitenkin huomata mitä Toimi kirjoitti Kiljusen (tämän "entisen lapsineron"/Loka-Laitisen ilmaisu) omasta käyttäytymisestä: "Hän myönsi, että ollessaan kansanedustajana 1995-2011 hän itse äänesti aina ja lukuisia kertoja eläkeläisten etuja vastaan ja taitetun indeksi puolesta. Jukka Gustafsson totesi kerran äänestäneensä Sdp:n kantaa vastaan".

Näin se nyt vain menee politiikassa...nyt on siis taas tullut vuoro kerätä nuo helpot pisteet. Surkeata, kerrassaan surkeata. Aivan kuten demari Viljo Heinonen toteaa ensimmäisessä kommentissa: Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa...

Käyttäjän Jari-JukkaAnnala kuva
Jari-Jukka Annala

Eikö se kerro ihmisen suuruudesta, että kun huomaa tehneensä ja äänestäessään asiassa väärin, yrittää korjata erheensä. Eduskuntaa johdettiin valtiovarainministeriön virkamiesten toimesta harhaan silloin kun tätä päätöstä tehtiin. SDP:n viaksi voidaan lukea se, että korjausliikettä ei ole tehty, vaikka siihen olisi kyllä mahdollisuuksia ollut. Nyt kun äänestäjät pitää saada takaisin, kannattaisi muutosta tässäkin asiassa edistää ja luoda painetta hallituksen suuntaan.

Ja kun sinä Toimi olet ihan hallituspuolueen edustaja, niin älä viitsi tässä asiassa ulkoistaa vastuuta oppositiolle vaan tee asialle itse jotain omassa eduskuntaryhmässäsi ja sitä kautta myös muiden hallituspuolueiden suuntaan.

Epäilenpä vaan, että kiinnostusta köyhän asialle ei ole. Vaalilupaukset olivat aivan toisenlaisia kuin tehty politiikka. Soinin ja Putkosen laskelmat siitä, että maahanmuuttokriittisyys on ainoa asia, mitä kannattaa ajaa, ovat suorastaan kuuluisan kuuman paikan syvyyksistä. Kannattaisi näkyä enemmän muissa asioissa.

Köyhän ääni ei tunnu olevan yhtäläinen rikkaan äänen kanssa, vaikka meillä yhtäläinen äänioikeus maassa onkin. Se, että tekee politiikkaa, joka suosii yhtä kansanosaa muiden kustannuksella on tuhoon tuomittua. Nyt Arkadianmäellä toimitaan ainakin täältä köyhän näkökulmasta katsoen niin. Nykyinen politiikka jakaa kansaa kahtia ja ilmapiiri on kuin 30-luvun Suomessa. Ei me kyllä tätä äänestetty!

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi Vastaus kommenttiin #12

Ei eduskuntaa virkamiehet harhaan johtaneet. Eläkeheikennykset, myös taitettu indeksi, luotiin kolmikantakomiteassa (mm. Kari Puron ja Jukka Rantalan johdolla). Mukana oli siis myös EK ja SAK.

Tosiasia on se, että viime vaalikaudella Suomi velkaantui liki 30 mrd eurolla. Näin ei voida jatkaa. Esim. Sdp ja Ps sitoutuivat ennen viime kevään vaaleja 3-4 mrd euron julkisten menojen leikkauksiin (Kok ja Kepu vielä suurempiin). Sdp:n ei tarvitse sitoumustaan muistaa, kun se hävisi vaalit ja ajautui oppositioon. Nyt se vastustaa leikkauksia.

En ulkoista asiaa. Ajan sitä kaikin mahdollisin keinoin. Toivon sydämestäni, että Sdp asettuu Kiljusen tueksi, jotta paine muutokseen kasvaa ja viimeistään seuraavassa hallituksessa linja muuttuu.

Käyttäjän Jari-JukkaAnnala kuva
Jari-Jukka Annala Vastaus kommenttiin #21

Tässä tullaan taas näihin valtiovarainministeruön virkamiehiin, joiden laskelmien perusteella asioista päätetään. Kaikki laskelmat tehdään siellä ja moititaan heti, jos joku uskaltaa laskea/laskettaa asioita muualla. Tulee sellainen olo, että asiantuntemusta ei olisi muualla ollenkaan. Jos joku asioista uskaltaa esittää muita mielipiteitä, ne leimataan "kaiken maailman dosenttien" tuottamaksi kakkosluokan tiedoksi. Ei hyvä.

Lisäksi ei me voida lähteä sille tielle, että ainoa arvo yhteiskunnassa on raha. Me ollaan esimerkiksi ajateltu mummojen ja vaarien kanssa lopettaa omaishoitajana toimiminen kokonaan, koska siitä ei makseta riittävästi. Saatte sitten miettiä siellä, mihin hoidokit laitetaan ja miten asioita mitataan.

En minä sitä sano, etteikö muutosta tarvittaisi. Asenneilmastoon ja arvoihin eritoten. Itsekkyys ja nopeiden voittojen tavoittelu ovat nyky-yhteiskunnassa ihmisille tärkeitä. Maahanmuuttajien kohtelu törkeää. Heikommassa asemassa olevia ei huomioida. Jopa kirkon työntekijät ovat ilkeitä avun pyytäjälle. Ystäväni oli joulun ilman ruokaa kun ei kukaan auttanut. Mistä nämä asenteet tulevat? Mikä meitä vaivaa?

Normienpurkutalkoista on tuli hyvinvointiyhteiskunnan purkutalkoot. Köyhän ja sairaan elämä ei ole enää ihmisarvoista. Ihmisille pitää taata sellainen toimeentulo, jolla pystyy elämään. Sellainen, että elämä ei pyöri pelkän kodin, ruokakaupan ja apteekin kolmiossa. Joidenkin laskelmissa tuohon kuuluu viinakauppakin, mutta minä en laske sitä mukaan.

Liberaali talouspolitiikka hakee vertaistaan ihmiskunnan historiassa. Huonoudessa ja järjettömyydessä nimittäin.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi Vastaus kommenttiin #28

Eläkepolitiikassa eivät valtiovarainministeriön virkamiehet määrää. Muutokset työeläkejärjestelmään ja -lakeihin valmistellaan aina kolmikantaisesti ay-liike, työnantajajärjestö ja hallitus. Asiantuntijoina ovat mm. tutkimuslaitokset, Eläketurvakeskus, professorit.

Lopullinen päätösvalta on kuitenkin aina eduskunnalla. Se kuitenkin näissä asioissa kunnioittaa kolmikannan sopimuksia.

On totta, että raha määrää liikaa. Monia asioita voidaan parantaa ilman rahan tarvetta. Tätä tehdään nyt mm. alkavissa sopimusneuvotteluissa.

Puolueilla ja etujärjestöillä on keskenään erilaiset arvot ja tavoitteet. Enemmistö ratkaisee. Viimeiset 20 vuotta vallassa ovat olleet eurooppalaiset kovat markkina-arvot. Hyvinvointiyhteiskunta ei kuulu riittävän ponnekkaasti niiden sisään.

Tosiasia on myös se, että erityisesti euro on ollut suuri pettymys. Kun valuutta ei jousta, työttömyys ja pahoinvointi kasvavat. Muitakin syitä on, mutta yksi isoista on euro.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Lukekaa tästä varsinkin Timo Soinin blogiteksti (kuvissa):

http://henry.puheenvuoro.uusisuomi.fi/207395-halli...

Kiitos kuitenkin Toimi Kankaanniemi asian esillenostamisesta - olet vain täysin väärässä puolueessa, jos haluat tehdä jotakin asian eteen - tai sitten äänestät ain aryhmääsi vastaan. En ole tällaista kuullut?

henry

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Olen taitetun indeksin korjaamisen puolesta edelleen. Tällä vaalikaudella sitä ei korjata, koska hallitusohjelmaneuvotteluissa siitä ei päästy sopimukseen. Yksi kansanedustaja ei muuta hallituksen linjaa, ei Kimmo Kiljunenkaan Sdp:n vastustavaa linjaa, vaikka hurjasti puhuu sitä vastaan.

Pidämme asiaa esillä!

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Ei taitetun 20/80 indeksin palauttaminen taitetuksi 50/50 indeksiksi paljon tilannetta paranna. Kansalaisaloitteellahan pyritään saamaan takaisin alkuperäinen 100/0 indeksi, josta luovuttiin 1970-luvulla, koska solidaarinen palkankorotusten markkalinja aiheutti korkeampien eläkkeiden kasvun ohi palkkojen. Muitakin heikennyksiä kuin nämä tehtiin 1990-luvun lama-aikaan, mm. eläkepalkasta vähennettiin maksetut eläkemaksut noin 5 %.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Kuka vanhoja muistelee sitä tikulla silmään. Tärkeää ja oleellista on se mitä Kiljunen nyt ja tässä toimittaa. Ikävää tällainen että keskustelussa ei keskitytä itse asiaan vaan muistellaan mitä joku joskus on tehnyt tai sanonot. Ihan hyvä myös jos eläkeasiasta voitaisiin keskustella eläkeläisten näkökulma edellä eikä puolueiden ismit johtoajatuksena.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Juuri näin Matti Säisä!
Lisäisin vielä:
Ja unohdettaisiin ryhmäkurin vaatimat napinpainosulkeiset ja oltaisiin suoraselkäisiä kansan edustajia. Toimittaisiin niinkuin puhutaan.

Henry

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Kaikki lukijat eivät tiedä, mitkä eri puolueiden kannat asiaan ovat. Puolueet ja niiden eduskuntaryhmät kuitenkin tekevät päätökset eduskunnassa.

Erityisesti nyt oikealle asialle heränneen Kimmo Kiljusen tukeminen on tärkeää, kun hän yrittää kääntää oman puolueensa kannan. Minä yritän lisätä painetta omassa puolueessani, jotta se pysyy linjallaan ja toteuttaa sen hallituksessa. Näin asia voi edetä.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Kannustin Tampereella Kimmo Kljusta pyrkimään Sdp:n presidenttiehdokkaaksi. Eläkeläiset hän on jo saamassa taakseen ja näitähän on 1,4 miljoonaa eli lähes puolet siitä määrästä, joka äänestää.

Kiljusella on vahva ulkopolitiikan kokemus. Sekin etu kampanjassa.

Kun ette kerro kenellekään niin kerron, että Kimmo innostui valtavasti ajatuksesta. Se tuskin tuli hänen mieleensä uutena ajatuksena!

Totesin vielä, että hänellä on "tiellään" vain yksi pitkä demarimies, mutta eihän se mitään merkitse, kun eläkeläiset tukevat yli rajojen kuten eilen Tampereella ilmeni.

Sillähän ei ole mitään merkitystä, että presidentti ei taitetusta eläkkeestä päätä. Sehän on sivuseikka. Tunteet ratkaisevat!

Erkki Kelloniemi

Tuo Toimin "yksi kansanedustaja ei muuta hallituksen linjaa" on juuri se selitys, jonka taakse lopulta peräännytään. Se on kuitenkin yhtä solakka kuin aidanseiväs,jonka taakse piiloutuneen korvien heilunta näkyy.
Juuri siksi sitä yhtä kansanedustajaehdokasta ei pidä vaaleissa äänestää, joka on varustautunut noin notkealla selkärangalla kuin Toimi. Mies ei sorru tuollaisiin "yksin en voi nyyhkytyksiin".

Minkä tähden olet ryhtynyt Soinin orjaksi, vaikka olet päässyt edyskuntaan pienituloisten äänillä, joille lupasitte puolueenne nimissä, että ette hallitukseen päästyänne leikkaa ?
Sinun puolueesi on luvannut olla leikkaamatta, joten kun näin on, te olette jokainen yksilöinä pettäneet puolueenne antaman lupauksen.

Siksi PerusS - puolueen kannatus katosi, koska te puolueen johdissa ja eduskunnassa ette enää kannata sitä puoluetta, joka lupaili ennen vaaleja olla myymättä persettään. Olette myyneet enemmänkin, periaatteenne

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Erkki,

olet väärässä. Kaikki isot puolueet sitoutuivat valtion menojen leikkauksiin 3-4 mrd euroa tällä vaalikaudella. Sdp:n Antti Rinne ilmoitti 20.3.2015 ennen vaaleja, että Sdp sitoutuu ETUPAINOTTEISESTI LEIKKAAMAAN 3 miljradia euroa valtion menoja tällä vaalikaudella. Katsokaapa video esim. googlaamalla.

Jokainen tietää, että entiseen malliin ei voida velkaantua. Viime vaalikaudella valtio ja kunnat (mm. valtionosuusleikkausten johdosta) velkaantuivat liki 30 mrd eurolla. Näinkö voisimme jatkaa? Työttömyys kasvoi 100 000:lla. Kasvu valtavasta velanotosta huolmatta NOLLA.

Leikkausia on siis kaikkien puolueiden listalla. Mihin ne kohdistetaan, siitä on pieniä eroja, mutta vain aika pieniä, koska valtaosa määrärahoista on sidottu niin, ettei niihin ole mahdollista puuttua.

Viime kaudella Kataisen ja Stubbin hallitukset otti velkaa ja jätti uudistukset tekemättä. Nyt hillitään velanottoa ja tehdään uudistukset. Lopultakin.

En puolusta kaikkia leikkausten kohdistuksia, mutta ne ovat kompromisseja!

Käyttäjän Jari-JukkaAnnala kuva
Jari-Jukka Annala

Olisiko elvyttävä talouspolitiikka kuitenkin ollut järkevämpää kuin leikkaava. Kvartaalitalous tietenkin aiheuttaa sen, että ei katsella juuri nenää pidemmälle. Ei siis nähdä elvytyksen tuloksia kun jo ollaan valmiita kertomaan, että hyödytöntä on.

Ja pienten tulojen leikkaaminen on turhaa, suorastaan älytöntä, koska jokainen köyhän sentti menee kiertoon eli elvyttää taloutta. Ja suurin osa kotipaikkakunnan liikkeisiin.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi Vastaus kommenttiin #31

Jos elvyttäminen on velan ottoa ja sen avulla kulutuskysynnän kasvattaminen niin eikös näin tehty juuri viime vaalikausi?

Valtio otti 20 mrd e uutta velkaa, kunnat 5 mmrd euroa, valtio myi 3,3 mrd eurolla omaisuuttaan, teiden ym korjausvelka kasvoi miljardin ja valtion kassaa kulutettiin. Yhteensä siis "elvytettiin" liki 30 mrd eurolla. Työttömyys ja köyhyys kasvoi. Yritykset eivät investoineet, vienti ei vetänyt. Nyt on viides vuosi negatiivista tai nolla-kasvua.

Nyt on lisärasitteena hurjasti kasvavat maahanmuuton kustannukset.

Pienten tulojen leikkaamisesta olen samaa mieltä. Siksi hallitus päätti korottaa takuueläkettä ja poistaa yle-veron 300 000 pienituloiselta. Pienituloisten verotusta kevennettiin ja suurituloisten ja pääomatulon verotusta kiristettiin siitä tasosta, johon ne oli Stubbin-Rinteen jäljiltä asetettu.

Leikkaukset ovat kipeitä. Niiltä mikään hallitus ei voisi välttyä, kun velka kasvaa yli kaikkien emu- ym rajojen.

Käyttäjän Jari-JukkaAnnala kuva
Jari-Jukka Annala Vastaus kommenttiin #36

Nyt sä Toimi kyllä jeesustelet asioilla. Mä en kovin suurena meriittinä voi pitää takuueläkkeen nostoa kympillä tai veroalea ihmiselle, jonka tulot ovat niin pienet, että niistä ei mene veroa. Itse kuulun siihen joukkoon, jonka tulot ovat niin pienet, ettei tarvi maksaa yleveroa. Kuinka ollakaan, silti veroprosentti nousi. Eihän tämän pitäisi olla mahdollista. Tässä on se kuulu kusetuksen maku. Ei keventynyt tämän pienituloisen verotus, ei.

Eläkkeensaajan hoitotuen perusteet muutettiin kyllä niin, että se reilun 60 euron tuki vietiin. Lääkekulujen nosto aiheuttaa harmaita hiuksia ja terveyskeskus- ja sairaalamaksit nousivat. Pidettiin huoli siitä, että köyhä pysyy siellä kyykyssä. Ja nämä pahimmat kyykyttäjät ovat uskovaisia!

Kannattaa nyt ehkä vähän miettiä mihin ne kannatusluvut hävisivät. Vähän reilu kolme vuotta on varsin lyhyt aika. Ei meitä kaikkia maahanmuuttoasiat häiritse. Ei kerkiä häiritä, koska stressi omasta selviytymisestä vie kaiken huomion. Eikä me kaikki olla juntteja vaan sivistyneitä ihmisiä, joiden elämä on suistunut raiteiltaan esimerkiksi sairauden takia. Kannattaisi ehkä keskittyä välillä sosiaalipolitiikan hoitoon. Jeesustelematta.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Just näin Toimi. Kompromisseja. Näinhän niitä kusetuksia on perusteltu läpihistorian sivu. "Vanhat" puolueet etenkin. Tässä jokin aika sitten jytkähti markkinoille puolue, jonka nokkamies julisti sodan vanhoille puolueille. Kuis kävi? Nokkamies karkasi hännystelijöineen aidan yli "vihollisen" leiriin, liittyen vanhojenpuolueiden kerhoon. Eiköhän sellaisia kutsuta "sotarikollisiksi".

Käyttäjän AnjaKoivistoinen kuva
Anja Koivistoinen

" Miten tylsää elämä olisi, jos meillä ei olisi Kimmo Kiljusta ja Paavo Väyrystä - tohtorismiehiä, jotka taistelevat omia puolueita vastaan!"

Toimi Kankaanniemi - mitä varten Sinä ja koko Eduskunta istuu Arkadianmäellä? Onko päässyt unohtumaan - no, minä muistutan.

Vuonna 1919 vahvistettiin uusi perustuslaki, hallitusmuoto, määritti Suomen täysivaltaiseksi, eli itsenäiseksi tasavallaksi, jossa ylin valta, valtiovalta, KUULUU KANSALLE. TÄMÄN VALITSEMA 200 JÄSENINEN EDUSKUNTA käyttää vaalien välisen ajan kansalle kuuluvaa valtiovaltaa, joka EI OLE siis eduskunnan vaan kansan omistama.

Siis kansa on TYÖNANTAJA ja eduskunta on renki. Mutta, nyt on käynyt niin, että renki on KAAPANNUT vallan ja jälki on sen mukaista.
Eduskunta on unohtanut kansan ja tappelee keskenään kuka on suurin.
Kansaa on nöyryytetty, heille on syötetty muunneltua totuutta eli suoraan valehdeltu. On pöyristyttävää millä tavalla eduskunta kohtelee ikääntyneitä ja vanhoja ihmisiä. Ei minkäänlaista kunnioitusta heidän tekemälleen elämäntyölle. HÄVETTÄÄ.

" hurmioituneitä eläkeläisiä, kansankiihoittaja, kiihkeä ja palopuhe." On siis väärin, jos huomaa epäkohdan, muuttaa mieltään ja yrittää korjata asian.
Olen todella hyvilläni, että Väyrynen ja Kiljunen ovat olemassa niin elämä ei ole tylsää. Kansallakin on puolustajansa.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Anja,

tasan päinvastoin kuin kirjoitat. On todella hienoa ja tärkeää, että yksi sosialidemokraattinen entinen kansanedustaja on herännyt ja lähtenyt vahvasti ajamaan taitetun indeksin korjaamista. Hän on huomannut epäkohdan ja pyrkii sen korjaamaan. Annan täyden tukeni ja teen samoin. Pitää vain saada joukot mukaan, Kiljusen demarit, minun persut (ovat toki jo asian takana), mutta sekään ei riitä, koska enemmistö päättää.

Käyttäjän AnjaKoivistoinen kuva
Anja Koivistoinen

Toimi.
Hyvä että olet tuota mieltä ja niinpä voisitkin vauhdittaa asian etenemistä keräämällä kansalaisaloitteeseen nimiä ja tekisit kaikkesi sitten eduskunnassa, että aloite saa myönteisin päätöksen.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi Vastaus kommenttiin #25

Minut on valittu eduskuntaan ajamaan asioita sen kautta. Teen siellä kaikkeni. Vastustus on erittäin suurta, mutta en anna periksi.

Kansalaisaloite kuuluu muille ja mm. järjestöt voivat omien organisaatioidensa kautta tehdä sen.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Kimmo Kiljunen ei erinomaisen värikkäässä ja hyvässä puheessaan ottanut esille yhtä ongelmaa joko tietoisesti tai ajanpuutteen vuoksi.

On nimittäin niin, että nykyinen indeksijärjestelmä kuten puoliväli-indeksikin korottaa eläkkeitä prosenttiperusteisesti. Esim. 1 %:n indeksikorotus nostaa 10 000 euron/kk ökyeläkettä 100 eurolla, mutta keskimääräistä eläkettä (noin 1400 euroa/kk) 14 eurolla. Ero 86 euroa/kk. Progressiivinen verotus tasaa näitä, mutta siitä huolimatta eläke-erot kasvavat.

Taitetusta indeksistä pitäisi luopua vain esim. alle 3000-4000 euron/kk eläkkeissä, "vuorineuvosten" eläkkeitä (Portugalissa?) ei ole tarve korotella samalla prosentilla. Eläkekatto olisi paikallaan, mutta sen vastustus on erittäin suuri.

Käyttäjän rover kuva
Veikko Virta

Toimi Kankaanniemen esilletulon taustalla on tietenkin oma henkilökohtainen julkisuuspyrky. Kuitenkin se, että Kimmo Kiljusen aloite saa näin julkisuutta palveleekin, Toimista huolimatta eläkeläisten etua.

Voisiko ajatelle että Toimista tulisi vielä mies. Hän voisi esimerkiksi pyrkiä ajamaan hyviä asioita mustaamaalaamatta muita puolueita tai henkilöitä. Lötyykö vihdoinviimein Toimilta moraalia?

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Tule pois sieltä Espanjasta ja kehoita muitakin hyvätuloisia eläkeläisiä tulemaan. Suomi tarvitsee teidän kulutustanne kotimaassa.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Ei minusta enää miestä tule. Turha odottaa.

Minut pyydettiin eilen Tampereelle keskustelemaan Kimmo Kiljusen järjestämään taitettu indeksi -paneeliin. Kun Kiljusen hanke on erinomainen ja tärkeä, julkistin sen kaikille täällä lukeville. Jos se oli tuomittavaa ja väärin niin olen hämmästynyt. Eikö tärkeälle asialle ole syytä saada julkisuutta?

Jatkan edelleen taitetun indeksi korjaamiseen tähtäävää työtä. Jos sen kertominen, että Sdp, Kepu ja Kokoomus vastustavat korjausta on mustamaalausta niin en voi mitään. Yritän muutosta!

Minusta hyvätuloiset eläkeläiset saavat olla Espanjassa ja Portugalissa. On vain tärkeää, että he maksavat verot Suomeen. Nyt se ei vuonna 1972 tehdyn huonon sopimuksen mukaan toteudu Portugalin osalta. Mutta hallitus hoitaa asian.

Käyttäjän rover kuva
Veikko Virta

Eläkeläiset ulkomailla. Mikko Kokon kommetti liittyy aiheeseen löyhästi. Itse olen pieneläkeläinen. Aho-Viinasen hallitus tuhosi tulevaisuuteni kuten kymmenientuhansien muiden. Oliko Toimi mukana?
Espanjassa voi pienilläkin tuloilla tulla toimeen tarkalla kontrollilla. Olemme poissa kotimaan kulutusmarkkinoilta, mutta toisaalta annamme tilaa, eri palveluissa, kiireellisimmille tarvitsijoille.

Joudumme myös kadehtimaan esim. Espanjan suhtautumista eläkeläisiin. Terveysmenot ovat ilmaisia ja julkisilla kulkuvälineillä me mamutkin kuljemme puoleen hintaan.

Espanjassa on paljon eläkeläisiä, jotka rakensivat eläkevuosiensa toimeentulon eläkkeen varaan 90-luvulla. Kiljusen toimet voivat antaa heille mahdollisuuden arvokkaaseen vanhuuteen.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Espanjan talous taitaa ollakin erinomaisessa kunnossa, kun terveydenhuolto on maksutonta ja julkinen liikenne hyvin subventoitua.

Taitaa EKP ostaa lähes joka viikko sikäläisten pankkien kelvottomia lainoja. Vai kuinka? Mutta kirjoitellaan siitä toisten kuten muustakin.

Kiljunen tekee hyvää työtä. Tuemme sitä täällä ja siellä. Suomen eläkeläisten puolesta!

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Toimi - homma on hieman eri kuin Suomessa. En tunne Espanjan systeemejä, mutta täällä Kreikassa homma menee näin:
- Lääkkeistä ja henkilökunnasta on pulaa. Jo alkuvaiheessa Troikka vaati, että tuhanelle lääkärille annetaan potkut ja tietenkin muille vastaavissa määrin.
- Vein viime vuonna ystäväni kahteen eri sairaalaan. Meillä ei ollut rahaa. He vastasivat, että maksut maksetaan sitten kun on rahaa ja väisti koko kysymyksen. Eli hoito ja kaikki muu saatiin, koska kaikki ovat köyhiä, eli auttaminen perustuu köyhyyteen - ei rikkauteen.
Kristittynä tunnet varmaankin sanan "Filos"?

Jo tue Kiljusen työtä, yritä löytää myös muita sieltä eduskunnasta - ei mitään väliä mikä puolue.

Henry

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Eläkemaksut ovat nousseet 5%:sta 24%:iin, ja nykyään käytetty indeksi nostaa eläkeläisten elintasoa vain vähän. Eikö mikään riitä? Suuret ikäluokat ja heidän lobbarinsa haluavat viedä nuoremmilta kaiken.

Reiluahan olisi palauttaa eläkemaksut lähemmäksi historiallista tasoa, eli esimerkiksi puolittaa ne ja tehdä vastaava leikkaus (yli 10 miljardia) eläkkeisiin.

Eläkejärjestelmä on tällä hetkellä valtava sosiaaliturvakoneisto kansakunnan varaikkammalle osalle. 65-74 on selkeästi nettovarallisuudeltaan rikkain ikäryhmä.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

LOL
Mihinköhän nuo juttusi perustuvat?
Tuolla ylempänä on linkit, joista saat oikeat luvut.

Henry

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Sinä kysyt lähdettä näille vähintään toista kertaa. Voisitko tällä kertaa avata linkin?

Maksun nouseminen 5%:sta (1962) nykyiseen 24% (2016) näkyy eläketurvakeskuksen aikasarjoista (TEL ja nyk. TyEL).

https://www.tyoelakelakipalvelu.fi/telp-publishing...

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #42

So?
Aloin maksaa veroja ja muita maksuja vuonna 1965. Onko siinä jokin ongelma?

Henry

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä Vastaus kommenttiin #44

Ongelma on, jos toiset ikäluokat nauttivat korkeaa eläkettä, vaikka he ovat maksaneet nykyistä paljon pienempiä eläkemaksuja.

Reilussa eläkejärjestelmässä kuhunkin ikäluokkaan pitäisi kohdistua suurinpiirtein samanlainen rasitus ja eläkkeiden pitäisi olla suurinpiirtein yhtä suuret. Nykyjärjestelmässä näin ei ole, vaan maksurasitus on nykyikäluokilla lähes viisinkertainen palkkaan suhteutettuna.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #45

Ongelma on, ettei kaikki ymmärrä koko järjestelmää.

- Sotien läpi taisteleet esivanhempamme taisteli seuraavaksi eläkejärjestelmiin uudistuksia.
- Suuret ikäluokat maksoivat jonkin verran näiden eläkkeitä.
- Nyt kun me olemme eläkkeellä, niin tietysti olisi kohtuutonta, jos pöllisimme tulevien sukupolvien rahoja, mutta kas kun emme sitä tee.
Niinkuin ei aikasempi sukupolvikaan tehnyt.

Suomessa on paljon ihmisiä, jotka ovat vääryyden puolestapuhujien propagandan uhreja. Pyydän heitä paneutumaan asiaan kunnolla, ennenkuin rupeavat syyttelemään toisia.

Henry

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä
Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #43

1) Nämä "keskimääräiset sitä ja tätä" - niillä voidaan näyttää toten mitä tahansa.
2) Tosiasia on, että ikääntyessään ihmisiä joutuu yhä enemmän köyhyysrajan alapuolelle.

No se mikä minua jäi varsinaisesti kiinnostamaan, oli väitteesi siitä, että suuret ikäluokat vievät rahat??
Työeläkkeinä on pesämuna, joka on noin 3,5 kertaa suurempi kuin valtion budejtti.
Tähän emme pyydä koskettavan.
Vaan jotta kusetus loppuisi, tarvitaan vuosittain pieni osa vuosittaisista voitoista. Selvisikö?

Henry

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä Vastaus kommenttiin #46

Onko reilua, että kun suuren ikäluokan Matti työskenteli vuonna 1962 ja sai palkkaa 1000 yksikköä, eläkejärjestelmään kilahti 50 yksikköä, mutta nykyikäluokan Matti kilauttaa tuhannen yksikön palkasta eläkejärjestelmään 240 yksikköä?

Saisiko suoran vastauksen? Nykyikäluokan Matti maksaa lähes 5 kertaisia maksuja, onko reilua?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #47

Pyydän opiskelemaan asiaa.
Faktat ovat jo moneen kertaan kerrottu.

Mutta kysytään näin: Pitääkö nykyikäluokan Matti saada sen lisäksi, että hänen "eläkekassaan" on kerätty jo 180.000 miljoonaa..., pitääkö hänen myös saada kokonaisuudessaan siitä kertyvät vuosittaiset voitot?
Kukakohan tässä ahne on?

(Asia on toki paljon monisäikeisempi.)

Henry

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä Vastaus kommenttiin #49

Tulkitsen vastauksen / vastaamattomuuden niin, että sinusta on ihan ok, että me nykyään työskentelevät maksamme viisinkertaisia maksuja. Oikeudenmukaisuuskäsitys tämäkin: mulle kaikki ja nuorille ei mitään.

Kuka tahansa voi tarkastaa käyttämäni luvut linkeistäni.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #50

Käsittämätöntä mieheltä, joka on 26-vuotias diploomi-insinööri!

Siis vielä kerran:
"eläkepolitiikan seurauksena eläkeläiset ovat menettäneet noin 15 vuodessa jopa 10 mrd euroa (Minun lisäykseni=> jolloin Juhani Kährä ei olut edes vielä töissä!!!). Niin rajuja olivat heikennykset vuosituhannen vaihteen tienoilla. Samana aikana eläkerahastojen pääoma on kasvanut moninkertaiseksi.

Nyt taitetun indeksin palauttaminen 50/50 indeksiksi lisäisi eläkemenoja noin 350 miljoonaa euroa/vuosi. Se on hyvin vähän, kun tiedetään, että eläkerahastoissa on yli 180 mrd euroa ja summa kasvaa vuosittain 10-12 mrd euroa."
_______________________

Rautalankaa:
Rahasto kasvaa, tekee siis voittoa, 10.000 -12.000 miljoonaa vuosittain ja me vaadimme, että tästä käytetään 350 miljoonaa, jotta asia saadaan kuntoon.

Opiskelkaa asiat vaikka Kiljusen videosta:
http://vaihtoehto.weebly.com/videot--audio.html

Henry

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä Vastaus kommenttiin #51

Eläkkeitä on ollut pakko leikata, koska maksut ovat olleet niin pieniä. Kyllä eläkerahastoja voisi minunkin mielestäni purkaa, mutta summat pitää käyttää eläkemaksujen pienentämiseen.

On se ihmeellistä, että sinulta ei saa mitään kommenttia tuohon maksupuoleen. Ymmärrettäväähän se toki on, että kannatat rahojen ottamista toisilta ihmisiltä, koska sinä olet jo saamapuolella. Tyypillistä eturyhmäpolitikointia.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #54

Usko nyt:
Ei tässä kukaan vaadi rahastojen purkamista.
En ymmärrä mistä maksupuolesta puhut?
Ethän Sinä ole maksanut kuin korkeintain jotakin muutaman vuoden. Sinulleko pitää antaa sekä rahasto että myös voitot????

Toisaalta huomaan, että koko Sinun argumentointisi perustuu eräänlaiseen "libertaari-höttöuneen", joka purkaisi koko hyvinvointiyhteiskunnan.

P.S. Eläkkeeni on 810€/kk, olenko jokin yhteiskunnan iilimato?

Henry

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä Vastaus kommenttiin #55

Maksupuoli on se puoli, mistä se raha järjestelmään tulee. Kun henkilö A maksaa henkilölle B 2000e palkkaa, suuret ikäluokat, jossa mediaanivarallisuus on kuusinumeroinen summa, kuittaa tästä 480 euroa.

En kannata mitään libertaari-höttöunta, vaan sitä, että kun ihmisten välisestä vaihdannasta vedetään välistä, tämä välistäveto olisi mahdollisimman pientä ja hyvin perusteltua.

800e/kk eläkeläiset eivät ole tähtäimessäni, koska tämä summa on lähellä muuta sosiaaliturvaa. Olen kannattanut aiemmin eläkekattoa, esim. 2000e/kk, mutta käy minulle matalampikin katto tai suurempien eläkkeiden tiukka verotus.

Käyttäjän Jari-JukkaAnnala kuva
Jari-Jukka Annala Vastaus kommenttiin #58

Eikö se eläkeläinen maksanutkaan omaa eläkettään? Maksoi ja ne rahat on sijoitettu. Näillä tuotoilla maksetaan se eläke. Sinä maksat omaa eläkettäsi aivan eri ehdoilla.

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä Vastaus kommenttiin #61

Tämä ei pidä paikkansa. Ihmiset eivät maksa eläkettään itse, vaan se maksetaan työssäkäyvien palkasta napsaistuilla eläkemaksuilla. Ainoastaan 25% eläkkeistä maksetaan rahastoiduilla rahoilla. Voisi siis sanoa, että eläkeläiset ovat maksaneet 25% eläkkeistään itse.

Tämä osittainen rahastointi toimii nykyään osittain harhautuksena, jotta ihmisille ei olisi selvää, että 75% kunkin vuoden eläkkeistä on verotettu työssäkäyvien selkänahasta, eikä siis tule eläkeläisten itse säästämistä varoista.

Käyttäjän Jari-JukkaAnnala kuva
Jari-Jukka Annala Vastaus kommenttiin #62

Unohditko sitten ne vanhemman ikäluokan eläkkeet? Kuka ne maksoi? Saivartelua on se, jos tätä ei laskiessaan huomioi. Eläkevaranto jatkaa kasvuaan, koska joku valopää päätteli, että tulee eläkepommi. Jota ei sitten tullutkaan. Tämä "ainoa oikea totuus" syötettiin eduskunnalle, joka nieli vellin kyseenalaistamatta. Toimi varmaan muistaa tämän. Tuli taitettu indeksi kun olisi pitänyt uskaltaa mätkäistä eläkekatto. Se päätös olisi tosin vienyt Nousevien maakuntien Suomen tukirahat seuraavista vaaleista. Kyllähän sen tietää miten siinä käy. Kuka sitä ruokkivat kättä purisi. Niin tosiaan, ja suureen osaan kansasta upposi sama soopa.

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä Vastaus kommenttiin #63

Eläkepommi on jo räjähtänyt, sillä maksamme nyt viisinkertaista maksutaakkaa. Tämä jos mikä on katastrofaalista kaikkia työtätekeviä kohtaan.

En minä ole mitään vanhempia ikäluokkia unohtanut, eikä se muuta millään lailla argumenttejani, että eläkejärjestelmän alkuaikoina on ollut pakko maksaa eläkettä henkilöille, jotka eivät ole maksaneet maksuja pennin jeniä.

Mitään moraalista ongelmaa ei olisi, jos eläkkeet olisivat muiden sosiaalitukien tasolla, mutta nyt osa eläkeläisistä saa reilusti muuta sosiaaliturvan varassa olevaa kansaa suurempaa sosiaaliturvaa, vaikka heillä on myös todella paljon varallisuutta.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #68

Jos maksat autovakuutuksia vuodesta toiseen ja sitten ajat kolarin, niin muuttuuko tämä mahdollinen korvaussumma mielestäsi "sosiaalitueksi"?

Mulla ei ainakaan eläke, josta ole maksanut, muuttunut miksikään muuksi kuin oikeutetuksi saatavaksi.
Ei minulla tosin ollut mitään "Kasko-eläkemaksuakaan", joten saan korvauksen hieman alakanttiin, mutta en minä siitä valita tai rupea jollain sanakääntein muuksi muuttamaan.

Vakuutushommissa, oli kyse sitten henkivakuutus, eläke tai autovakuutus, kuuluvat eräänlaiseen tilastomatematiikkaan.
Ihan vaan tiedoksi.

Henry

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä Vastaus kommenttiin #69

Eläkejärjestelmää voi toki verrata autovakuutusjärjestelmään.

Onko oikein, että sellainen, joka on maksanut 1000e vakuutusmaksuja vuodessa saa kolarin sattuessa korkeamman korvauksen kuin sellainen, joka on maksanut 5000e vuodessa vakuutusmaksuja? Tästähän eläkejärjestelmässä on kyse.

Käyttäjän Jari-JukkaAnnala kuva
Jari-Jukka Annala Vastaus kommenttiin #71

Lieko kysymys kuitenkin siitä, onko maksanut Ladasta vai Mersusta?

Käyttäjän Jari-JukkaAnnala kuva
Jari-Jukka Annala Vastaus kommenttiin #50

Sille Matille ei kertynyt eläkettä lyhyistä työsuhteista, työttömyysajasta, opiskelusta, vanhempainrahasta jne. Tienatakin piti kuukaudessa tietty määrä ja työsuhteen piti olla päätoiminen. Eläkkeen kertyminen alkoi vasta 21 ikävuoden jälkeen. Jokaisesta tienaamastaan pennistä Matti maksoi kyllä eläketurvamaksut.

Vertailu on aika turhaa, koska koko eläkejärjestelmä on muuttunut matkan varrella. Se on reilua, että se eläke tulee ja että sillä pystyy elämään ihmisarvoista elämää. Kaikilla ei näin ole ja nykyinen eläkeindeksi ajaa tähän joukkoon koko ajan lisää eläkeläisiä.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #60

Juuri näin!
Yhä useampi putoaa vanhetessaan köyhyysrajan alapuolelle => sossun luukulle => byrokratia kasvaa ja ihmiset pelkäävät tulevaisuuttaan.
Nämä "säästöt" ovat aivan mieletöntä tuhlausta!

Henry

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Turha romuttaa pitkään jatkunutta eläkejärjestelmää, 800-1300€ eläke maksettaisiin verottomana, suuriin eläkkeisiin lisättäisiin progressivinen verotus.

Käyttäjän rover kuva
Veikko Virta

Olen yli kaksikymmentävuotta odottanut, että muodostettaisiin totuuskomissio selvittelemään Esko Ahon, Iiro Viinasen ja Toimi Kankaanniemen vastuuta siitä, että Ahon hallituksen aikana tuhottiin kymmenientuhansien yrittäjien elämäntyö ja vaikutettiin satoihin itsemurhiin.

Viinanen ja Aho ovat nyt taustalla, mutta Kankaanniemi jatkaa ansiokasta uraansa suomalaisten kurjistamiseksi.
Eikö todellakkaan näille konnille voida tehdä mitään?

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Oliks se toista miljoonaa eläkeläistä, joiden piiristä löytyy uskolliset kävijät vaaliuurnilla? Tämän ovat poliitikot huomanneet jo aiemmin. Mutta nyt vasta, että ne ovatkin aktiivisimpia äänestäjä. Siitä tämä "nuoleskelu", joka todellisuudessa ei taas kerran johda mihinkään muuhun kuin paljoon "parranpärinään". Saattehan nähdä.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Niin Teuvo, asia on vieläkin raadollisempi:
- Eri eläkeläisjärjestöt, järjestäen kaikki jotka tunnen, ovat eräänlaisia "jarrusoppaa" syöttäviä järjestöjä, joiden tarkoituksena on nimenomaan pitää eläkeläiset "hillittyinä".
Meitä on näes liian monta. Vissiin enemmän kuin SAKssa. ;)

Henry

Käyttäjän AnjaKoivistoinen kuva
Anja Koivistoinen

Henry, olet oikeassa.

Puolueilla on omat eläkeläisjärjestönsä - apupuolueet.

EETU ry.
Eläkeliitto ry. (Keskusta pj. Eeva Kuuskoski)
Eläkeläiset ry. (Vasemmisto pj Martti Korhonen)
Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry. (SDP pj. Matti Hellsten)
Kansallinen senioriliitto ry. (Kokoomus pj. Tapani Mörttinen)
Kristillinen Eläkeliitto ry. (pj. Leea Hiltunen)
Svenska pensionärsförbundet rf (pj. Ole Norrback)

Kaikki nämä järjestöt kehuvat olevansa eläkeläisten edunvalvojia.
Nämä saavat RAY:ltä toimintaansa rahaa esim. Keskustan Eläkeliitto ry. sai noin 2 miljoonaa.

Sitten tuosta eläkkeen kertymisestä sen verran, että ensimmäinen työpaikkani oli vuonna 1966 ja palkka tämän päivän euroina 60.60 e/kk ja eläkettä siitä kertyi 3,52 e/kk.

Käyttäjän ritvalehtonen kuva
Ritva Lehtonen

Hienoa Toimi, Kimmo ja Paavo.
Teitä on jo useampi, joka haluaa kansalaisten parasta.
Koko 1990 luvun politiikka on perustunut heikoimman lyömiselle ja on hienoa, jos jo nyt osa alkaa ottaa uutta suuntaa ja nähdä mihin olemme menossa, ellei suuntaa muuteta.

Kun me kaikki tiedämme, että nämä pieni ja keskituloiset eläkkeensaajat ovat raskaan työn kautta tienanneet eläkkeensä jota on heiltä nyt leikattu, jotta rahaa olisi enemmän jopa ylisuurien optioiden maksuun osakkeen omistajille, on kyllä hyvin moraalitonta ja lyhytnäköistä.

Jokainen euro, joka tukee pien ja keksituloisten eläkeläisten selviytymistä omalla eläkkeellään vähentää kuluja saman aikaisesti kuntien ja valtion terveydenhoitomenoissa, asumistuessa ja toimeentulotuessa ja kasvun lisäyksenä, kun ihmisillä on rahaa ostaa palveluita.

Koko indeksileikkaus on ollut järjetöntä ahneutta ja heikomman lyömistä.
Voisi kysyä, miltä tuntuisi jos samalla tavalla otettaisiin siivu, niistä säästöistä ja omaisuuksista kaikista tuloluokista, ilman että kysytään asianomaisen lupaa. Ei tällaista voi kukaan hyväksyä oikeusvaltiossa.

Käyttäjän kiljunen kuva
Kimmo Kiljunen

Toimi, muutama korjaus väitteisiisi, koskien minun kantojani:
1. Äänestin 1995 taitetun indeksin puolesta kansanedustajana, mutta sittemmin olen tehnyt lukuisan joukon aloitteita, joilla kohentaa eläketasoja ja ikäihmisten elinoloja.
2. En esitä puoliväli-indeksiä (50/50), vaan puhdasta palkkaindeksiä. Se on ainoa perusteltu, koska ansiosidonnaisena sosiaalivakuutuksena työeläkkeen tehtävä on ylläpitää ansaittu tulotaso.
3. Puhut "kansan kiihottamisesta" ja "palopuheesta", et faktoista. Esitin tosiseikkoja eläkeläisten elämäntilanteesta, eläkekehityksestä ja rahastoista.
4. Tee voitavani muuttaakseni SDP:n ja myös muiden puolueiden ajastaan jälkeenjääneet kannat taitetusta indeksistä.
5. Kuiskit Tampereella korvaani presidenttiehdokkuudesta, kun yleisö myötäeli puheeni suhteen. Ymmärsit hyvin, että hymähdin sinulle hyväntahtoisesti.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

En oo koskaan keneltäkään Demarilta kirjaa ostanut, mutta Sinulta ostan.
Ja tää on arvokkaampaa kuin joku valtion antama prenikka, niitähän ne jakaa läjäpäin joka vuosi. ;)

Henry

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset