Iloa, eloa ja älyä! Kansamme parhaaksi!

Suuri persoona on poissa

Kosketti syvästi, kun tuli tieto, että Sulo Aittoniemi on siirtynyt tästä ajasta kuluneella viikolla. Osanotto hänen läheisilleen.

 

Sain olla Sutin työkaveri vv. 1987-2003.  Uskon, että yksi läheisimmistä. Niin täysistunnoissa kuin valiokunnassakin kävimme satoja, ellei tuhansia keskusteluja. Ja tietysti myös kahvilan pöydässä. Juuremmekin ovat samalla seudulla.

 

Kuusi vuotta olin Sutin kanssa lakivaliokunnassa.  Tuona aikana uudistettiin koko rikoslaki. Se tapahtui muistaakseni kolmessa osassa.  Valtava työ.  Suti oli asiantuntija. Pitkä ura ja kokemus poliisina, rikosylikomisariona, antoi sellaisen tietopohjan, että sitä kunnioittivat kaikki.  Teimme hyvää yhteistyötä. Kymmenet esitykset, joita teimme, saivat kannatuksen ristiin. Osa toteutuikin, vaikka ns. liberaali linja vielä tuolloin oli valiokunnassa ja eduskunnassa vallalla. Nyt on hieman toisin.

 

Suti oli ahkera kaikin tavoin. Hän oli aina paikalla aamuvarhaisesta yömyöhään niin täysistunnoissa kuin valiokunnassa.  Taisi olla poissa vain yhden kerran. Lienee ollut poikansa väitöstilaisuus. Hän perehtyi asioihin ainakin niin hyvin, että pystyi loistavasti väittelemään ja perustelemaan kantansa asiaan kuin asiaan.

 

Aloitteita ja kirjallisia kysymyksiä hän kirjoitti liki joka päivä.  Lieneekö Karvian Suomi-järvi jo kunnossa? Se oli monen kysymyksen aihe.  Ministeriöiden virkamiehet saivat kiperiä asioita pohdittavikseen. Ministeritkin pysyivät hereillä. Tämän koin itsekin, kun Suti testasi kysymyksillään kyselytunneilla.

 

Talousarvioaloitteita hän teki valtavasti. Yhtenä syksynä 400.  Kun eduskunnan kanslia katsoi yhden aloitteen sopimattomaksi, määrä jäi 399:ään. Se Sutia harmitti.  Ivalon huuliharppufestivaali oli jokavuotisen aloitteen kohde. Muutoinkin niitä oli joka elämänalalta. Huumoriakaan niistä ei puuttunut.

 

Tarinoiden kertojana loistavamuistinen kansanedustaja oli mainio. Hän ei loukannut ketään, mutta ei myöskään karttanut sanoa asioita niinkuin ajatteli. Koetteli rajoja. Ylittikin niitä, erityisesti puoluerajoja. Tuli eduskuntaan SMP:n listalta, siirtyi Kepuun, mutta oli lopuksi omassa alkiolaisessa ryhmässään.  Kansansuosio mitattiin vaaleissa eikä rima koskaan heilunut. Pirkanmaalaiset luottivat ja huuliharppu varmisti äänisaaliin.

 

Musiikki, sahti sekä näytteleminen ja lopulta näytelmien kirjoittaminenkin kertoi lahjakkuudesta puheiden ja asiaosaamisen ohella.

 

Presidentinvaaleissa 1994 kisailimme rinta rinnan. Pieni tappio oli hänelle harmittava paikka. Ystävyyttämme se ei horjuttanut.  Olimme koko 16 vuotta kaverukset kuin Ilmari ja Jalmari, siis miehet, joita Suti käytti esimerkkinä eräästä parisuhdemallista, jota hän ei suosinut.

 

Suti oli erilainen. Hän oli kansan syvien rivien edustaja. Värikäs, hauska, rohkea, ystävällinen.  Eduskunnassa hän koki loppuvaiheessa tulleensa epäreilusti kohdelluksi ja siksi hän vaikeni täysin.  Ei enää yhtään puheenvuoroa. Se oli menetys. Täysistunnot lyhenivät tuntuvasti.

 

Nyt suuri persoona, ystävä ja entinen läheinen työtoveri on vaiennut lopullisesti. Rauha hänen muistolleen. Kiitos, Suti!

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Sulo Aittoniemen tekemiset ja tyyli ovat minullekin päällisin puolin tuttuja. Mediasta muistan hyvin hänen kasvonsa ja puhetapansa, ja yhden kerran seurasin hänen esiintymistään paikan päällä.

Joskus 90-luvulla Suti osallistui väittelemisen SM-kisaan Lappeenrannassa, ja saavutti kunniakkaan hopeasijan. Pudotuskierroksilla Aittoniemi voitti Heikki S. von Hertzenin, eikä todellakaan hävinnyt huonolle miehelle, koska finaalissa hänet kukisti tekniikan tohtori Eero Paloheimo.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Tällaiset persoonat ovat kadonneet eduskunnastamme ainakin toistaiseksi.

Anne Lindell

Kitos, Toimi, minäkin tykkäsin "Sutista" ... Oli siinä persoonaa kerrakseen yhdessä miehessä .... vaikka muille jakaa.

Toimituksen poiminnat