Toimin nasta! Asiaa

Orpo köyhien, Heinäluoma rikkaiden asialla!

 

Petteri Orpo aloitti valtiovarainministerinä keskiviikkona. Heti hän oli eduskunnan ministeriaitiossa puolustamassa hallituksen kehyspäätöstä.

 

Orpo jatkoi jo Lappeenrannassa esittämäänsä linjaa. Hän lupasi, että köyhistä ja talousahdingossa elävistä kannetaan huolta. Tämän hän kertoi vakaalla mielellä jopa pariin kertaan eduskunnan edessä.

 

Lisäksi hän lupasi, että koulutuksesta ja tutkimuksesta ei enää leikata. Erinomaista.

 

Edellinen valtiovarainministeri ei koskaan kertonut saati luvannut vastaavaa. 

 

On siis odotettavissa jotakin uutta.  Tosin Orpo kytki lupauksen köyhille talouden paranemiseen. Mutta sehän on jo näkyvissä. Hyvä näin.

 

Uskon, että Perussuomalaisille tämä sopii. Tuskin Keskustakaan asettuu vastarintaan.

 

Orpo aloitti valtiovarainministerinä hienosti. 

 

Muistan hyvin, kun Eero Heinäluoma aloitti Sdp:n puheenjohtajaksi valintansa jälkeen valtiovarainministerinä syksyllä 2005. Hän esitteli ensimmäisenä lakiesityksenään varallisuusveron poistamisen. 

 

Heinäluoman avaus oli täydellinen epäonnistuminen. Hän unohti köyhät ja antoi Suomen 40 000 rikkaimmalle noin 120 miljoonan euron vuotuisen lahjan. Nyt lahjan arvo on jo puolitoista miljardia.

 

Näin osat vaihtuvat. Heinäluoma rikkaiden asialla, Orpo köyhien.

 

Heinäluomalle varallisuusveron poistaminen oli kompastuskivi, johon hän eduskuntavaalien 2007 jälkeen kaatui.

 

Toivottavasti Orpo ei kaadu köyhien puolustamiseen. Hehän eivät ole Kokoomuksen perusjoukkoa.

 

 

Ps. Syksyllä 2005 äänestin Heinäluoman rikkaita suosinutta lakiesitystä vastaan.  Kun Orpo esittää köyhien asemaa parantavia lakiehdotuksia, lupaan äänestää niiden puolesta!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

"Orpo jatkoi jo Lappeenrannassa esittämäänsä linjaa. Hän lupasi, että köyhistä ja talousahdingossa elävistä kannetaan huolta. Tämän hän kertoi vakaalla mielellä jopa pariin kertaan eduskunnan edessä."

Kommentti: Kannetaan huolta. Köyhät ja ahdingossa elävät varmasti kumartavat otsansa maahan asti, kun joku heistäkin kantaa huolta. Siitä on vielä pitkä matka tekoihin.

"Lisäksi hän lupasi, että koulutuksesta ja tutkimuksesta ei enää leikata. Erinomaista."

Kommentti: Ei enää leikata. No justiinsa, mistä enää leikkaisi? Varmasti maassa makavaa, hakattua ja potkittuakin lohduttaa, kun ei enää potkita.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

....kantaa huolta.... Joo. Niin kirjoitin. Tarkkoja sanamuotoja en katsonut. Eduskunnan pöytäkirjasta löytyvät.

Selvää on kuitenkin se, että kun valtiovarainministeri sanoo "kantaa huolta", se tarkoittaa rahallisia panostuksia.

Kun Eero Heinäluoma "kantoi huolta" rikkaista, se tarkoitti 120 miljoonaa euroa vuodessa pysyvästi.

Kataisen ja Stubbin hallitukset leikkasivat koulutuksesta rajusti ja Sipilän hallitus on myös leikannut. Enää ei leikata. Se on tärkeä linjaus.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Tarkistin eduskunnan pöytäkirjasta vv-ministeri Petteri Orpon puheen 22.6.2016 klo 15.40 eduskunnan puhujakorokkeelta.

Tässä sanatarkasti:

"...eriarvoisuutta Suomessa vähennetään, tuloeroja vähennetään, köyhimmistä ja heikoimmassa asemassa olevista pidetään huolta. Se on takuuvarmasti joka ainoan tässä hallituksessa istuvan hallituspuolueen tavoite..."

Ei siis vain "kanneta" huolta, vaan PIDETÄÄN huolta.

Enpä ole koskaan 25 eduskuntavuoteni aikana kuullut yhdenkään nykyiseen oppositiopuolueeseen kuuluvan valtiovarainministerin (kaikki olleet demareita!) puhuvan noin vakuuttavasti. Jos olisi, ei meillä olisi niin valtavaa köyhien joukkoa kuin on perintönä edellisiltä hallituskausilta.

Reijo Jokela

"tuloeroja vähennetään"
Onko mitään tietoa toimenpiteistä millä tuo tehdään?

Anne Lindell

Minoon tässä miettinny, notta mitä se "huolenkantaminen" oikein tarkoittaa, silloin kun ministeri sanoo sen? Onko se sama vähän niinko sen "vastuunkantamisen" kanssa. Eli, niinko ministeri sanoo, että on vastuunkantaja, niin eihän hän sitä ole. ... Ai, ettäkö miksi uskallan näin väittää? ... No, katsokaas´, oletteko milloinkan nähneet tai kuulleet, että joku ministeri olis "mukamas vastuunkantajana" ottanut ihan oikeasti vastuun virheistään ja jopa vakavista virheistään?

Ei, en minä ainakaan olen ikuna pannut merkille moista. ... Siksi neuvon sinua, kansnaedustaja ja ex-ministeri Kankaanniemi: "Ei kannata innostua liikaa tuosta Orpon "huolenkantamisesta" ... yhtä tyhjän kanssa, niinko oli ne Jutan "takuutuksetkin" ... pelkkää ilmaa ... höttöä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Tiilikainen näyttää kuitenkin selvinneen eduskuntaryhmän vakavalla varoituksella, Hirvisaarelle taas tuli persuista potkut.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kankaaniemeltä on tainnut jäädä huomaamatta, että tämä hallitushan niitä köyhiä on tehnyt jo ensimmäsenä toimintavuotenaan, saas nähdä mihin tämä köyhiä kyykyttävä hallitus vielä ehtiikään.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Hallitus ehtii ihan mihin vaan, kun pitää köyhiä laittaa polvilleen. Mutta pois suru ja murhe ja otetaas juhlan kunniaksi vaikka lasi kuohuvaa, Kansanedustajat, nuo ahkerat pikku muurahaiset pääsevät tänään lomille. Palaavat jo 6.9.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Viime vaalikaudella pidettiin kulisseja pystyssä valtavalla velanotolla. Sen jatkaminen olisi johtanut EU:n holhoukseen ja luottoluokituksen romahdukseen.

Nyt talous kasvaa ja velan kasu taittuu. Hyvä niin.

Rikkaitakaan ei suosita kuten v. 2005 demarien johdolla.

Käyttäjän MattiKarjalainen1 kuva
Matti Karjalainen

Toimi Kankanniemi muistat varmaan hyvin sen, että samaan päätöspakettiin, jolla varallisuusvero poistettiin yksityishenkilöiltä kuului osinko- tarkemmin pääomaverotuksen kiristäminen. Jälkimmäinen toimenpide tuotti valtiolle tuloja lisää luokkaa 400 miljoonaa euroa vuositasolla vuonna 2006 ja siitä eteenpäin. Tietysti köyhätkin ihmiset saavat Suomessa pääomatuloja, mutta jos olet perehtynyt tulonjakotilastoihin, niin kuin Sinun asemassasi olevan ihmisen olisi pitänyt tehdä, tiedät, että kaksi ylintä tulonsaajadesiiliä (tulonsaajakymmenysosaa) saa Suomessa yli 90% pääomatuloista. Jos siis rikkaiden verotusta vuonna 2005 alennettiin 120 miljoonalla eurolla varallisuusverotuksen poistamisella, sitä toisaalla pääomaverotuksen korotuksella kiristettiin lähes 400 miljoonalla eurolla. Mikä oli nettovaikutus? Varsin yleisen käsityksen mukaan 400 miljoonaa on 280 miljoonaa suurempi luku kuin 120 miljoonaa.

On eri asia, että muista syistä yksityishenkilöiden varallisussveroa ei olisi pitänyt poistaa. Tiedät hyvin Kankaanniemi, että yksityishenkilöiden varallisuusverotuksen poisto ei tapahtunut sosialidemokraattisen puolueen tahdosta, vaan Kokoomuksen ja silloisen Ruotsalaisen kansanpuolueen (Svanska Folkpartietin) vaatimuksesta. Miksi annat asioista tahallisesti väärän todistuksen??

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Kyllä minä tuon tiesin. Vaallisuusveroa ei olisi pitänyt poistaa, vain korjata sen epäkohdat.

Mielenkiintoista, että panet vastuun Kokoomuksen ja Rkp:n päälle. Heinäluoma asian esitteli. 3-4 Sdp:n kansanedustajaa äänesti vastaan.

Logiikallasi nykyisen hallituksen kaikki leikkaukset voidaan panna Kokoomuksen ja Kepun syyksi ja Ps voidaan vapauttaa vastuusta. Reiluako?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset