Investointivaraus ja yritystuet vastikkeellisiksi

HS kertoo, että hallitus – tai ainakin pääministeri – suunnittelee investointivarauksen käyttöönottoa. Se ei ole uusi ajatus meillä eikä muuallakaan.

 

Edellisellä hallituskaudella Sdp ajoi läpi roiman yhteisöveroalennuksen, josta etenkin suuryritykset hyötyivät. Myös niiden osakkeenomistajat, suurelta osin ulkomaiset, kuittasivat osin sen ansiosta muhkeat osingot. 

 

Investointivaraus on suoraa veroalea paljon parempi malli. Sen kautta yritykselle toteutuva veroale on sidottu investointiin. Se on siis vastikkeellinen.

 

Ns. Urpilaisen, sd, yhteisöveroalennus oli täysin vastikkeeton eli lahjamuotoinen. Vuonna 2006 toteutettu varallisuusveron poisto, jonka silloinen valtiovarainministeri Eero Heinäluoma, sd, junaili, oli myös pääosin vastikkeeton kädenojennus erittäin varakkaille.

 

Yritystemme suurin ongelma on niiden tuotteiden kysynnän heikkous. Suomen elinkeinorakenne on liian kapea. "Hittituotteet" puuttuvat.  Osin myös kilpailukyvyn ja markkinoinnin pullonkaulat. Niihin ei veroalennus tai investointivaraus merkittävästi auta.

 

Yhtenä toimenpiteenä investointivarauksen käyttöönotto kuitenkin kannattaa selvittää eikä sen luomista ole syytä vastustaa.  Tarvitsemme uusia keinoja taloudessa tapahtuneen käännöksen vauhdittamiseksi ja myönteisen työllisyyskehityksen tukemiseksi.

 

Suomi eli synkkää taantuman ja alasajon aikaa seitsemän vuotta 2009-2015.  Nyt käänne on tapahtunut ja sitä on ennakkoluulottomasti edistettävä.

 

Yksi ehto investointivaraukselle on asetettava. Sen tulee kattaa vain tuotannolliset investoinnit, jotka tehdään kotimaassa. Vienti Suomesta on saatava vetämään. Vastikkeettomat    – suorat ja verotuksen kautta annettavat –   yritystuet tulee poistaa tai muuttaa vastikkeellisiksi ja täysin läpinäkyviksi.

toimikankaanniemi
Perussuomalaiset Jyväskylä

Olen ollut kansanedustaja vv. 1987-2011 ja 2015 alkaen edelleen. Ministerinä (UM ja STM) olin vv. 1991-94. Olin kaikkien ministerivaliokuntien ja monien työryhmien jäsen. Eduskuntatyössä ollessani olen ollut liki jokaisen valiokunnan jäsen tai varajäsen jossakin vaiheessa.
Olen valtiovarainvaliokunnan ja ulkoasiainvaliokunnan varajäsen. Lisäksi olen Eduskunnan ja Kansaneläkelaitoksen tilintarkastaja sekä Finnfund Oy:n hallintoneuvoston jäsen.
Tulin ylioppilaaksi Vammalan yhteislyseosta ja opiskelin Tampereen yliopistossa kunnallistutkinnon pääaineena kunnallisoikeus. Opiskelun jälkeen olin kunnallisvirkamiehenä noin 12 vuotta 1975-87.
Uuraisten kunnanvaltuuston puheenjohtajana olin vv. 2001-2014. Lisäksi olin Keski-Suomen maakuntavaltuutettu ja Jyväskylän koulutuskuntayhtymän valtuutettu saman ajan. Keski-Suomen sairaanhoitopiirin hallituksen jäsen ja Kehitysyhtiö Jykes Oy:n hallituksen jäsen sekä Vitapolis Oy:n hallituksen puheenjohtaja olin 2013-2014.
Nykyisin olen Jyväskylän kaupunginvaltuuston jäsen ja Keski-Suomen maakuntavaltuuston varajäsen. Edelleen olen Suomen Kuntaliiton hallituksen ja työvaliokunnan jäsen sekä Kuntaliitto Holding Oy:n ja Suomen Kuntasäätiön hallituksen jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu