Toimin nasta! Kansamme parhaaksi!

Väärää tietoa velkaantumisesta

 

Julkisuudessa ja eduskunnassa opposition edustajat   - demarit ja vihreät etupäässä -   jakavat jatkuvasti väärää tietoa velkaantumisen määrästä.

 

Viime vaalikaudella valtio otti uutta velkaa melko tasan 20 mrd euroa. Kunnat ja kuntayhtymät ottivat uutta velkaa 7 mrd euroa.  Valtion kassaa syötiin myös runsaat 7 mrd euroa.  Valtion omaisuutta myytiin 3,3 mrd eurolla.  Liikenneväylien korjausvelka kasvoi noin puolella mrd eurolla.  Yhteensä nämä tekevät lähes 38 mrd euroa eli noin 9,2 mrd euroa/vuosi.  Kuntien ja kuntayhtymien raju velkaantuminen johtui pääasiassa valtionosuuksien suurista leikkauksista.

 

Käsittelyssä oleva valtion talousarvioesitys 2017 sisältää 6 mrd euroa uutta velkaa. Sen sijaan budjettiesitys vahvistaa kuntataloutta kokonaisuudessaan muutaman kymmenen miljoonaa eli kunnat eivät velkaannu leikkausten takia. Hallitusohjelman mukaan kunnilta ei tällä kaudella leikata. Valtion kassaa ei myöskään voi enää tyhjentää, koska siellä ei ole enää sellaista määrää, jollaisen edellisellä vaalikaudella Sdp:n valtiovarainministerit kuluttivat.

 

Vaikka otettaisiin huomioon vain valtion ja kuntien velka, edellisellä vaalikaudella JULKINEN VELKA kasvoi noin 8 mrd euroa/vuosi.  Tällä vaalikaudella JULKINEN VELKA kasvaa selvästi vähemmän eli noin 6-6,5 mrd euroa/vuosi.

 

Tänä vuonna velkaa kasvattaa yli miljardilla eurolla maahanmuuton kustannukset.  Eli 40 000 maahan tullutta aiheuttaa reilusti yli miljardin euron kustannukset.  Tällaista valtavaa kustannuserää ei viime vaalikaudella ollut.

 

Rehellisyyden nimissä on todettava, että julkinen velka on nykyisen hallituksen toimesta kääntynyt laskevalle uralle. 

 

EU, OECD ja muut kansainväliset tahot seuraavat vain koko JULKISTA VELKAA, ei pelkästään valtion velkaa. 

 

Jospa opposition edustajatkin tunnustavat tosiasiat.  Viime vaalikauden julkinen velkaantumisvauhti oli järkyttävä. Valtavasta velanotosta huolimatta viime vaalikaudella työttömyys kasvoi 100 000 ihmisellä, bkt aleni kolmena vuonna, uudistukset olivat jäissä ja kilpailukyky heikkeni.  Nyt kaikki on toisin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Rehellisyyden nimissä on todettava, että julkinen velka on nykyisen hallituksen toimesta kääntynyt laskevalle uralle."

Ja vielä rehellisemmin voi todeta, että kasvun hidastuminen ei tarkoita "laskevaa uraa".

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Totta. Julkisen velan kasvu hidastuu. Se on tärkeää ja hallituksen lupausten mukaista.

Nyt hallitus lyhentää myös liikenneväylien korjausvelkaa ensimmäisen kerran vuosikymmeniin. Tämäkin on tärkeää. Korjausvelka on 2,5 mrd euroa ja nyt sitä lyhennetään 600 me.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Tärkeintä on kuitenkin Suomen pankin toiminta, joka maksaa vanhaa ulkomaista velkaa kotimaiseksi. Näin riippuvuus pienenee joutuisasti ja euro ero tulee mahdolliseksi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Suomella on julkista velkaa hiukan yli 60% bkt:sta, euroalueella keskimäärin yli 90%, Yhdysvalloilla yli 100% ja Japanilla 250%. Koko keskustelu on taivastelua protestanttisen itkun ja hammastenkiristyksen puolesta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suhteellisuuden taju on todellakin hyvä pitää mielessä.

Toisaalta tuossa EU-alueen 90%:ssa ovat mukana myös ongelmamaat, joilla on USA:n ja Japanin verran velkaa suhteessa BKT:hen, joten kyllä Suomi hyvää vauhtia on saavuttamassa "normaaleja" EU-maita. Jos Viroon verrataan, niin tietysti sitten voidaan parkua, kun Viron valtion velka on alle 10% BKT:sta.

USA on kuitenkin maailman rahanpainaja, joten sen valtion velan kohdalla voi asioita tarkastella hiukan toisin kuin muiden maiden kohdalla. Mitä puolestaan Japaniin tulee, niin sen velka on lähinnä kotimaista valtion velkaa, joten se ei myöskään ole aivan vertailukelpoinen mittatikku. Alhaisesta kulutusverotasosta johtuen Japanilla on myös potentiaalia generoida huomattavasti enemmän tuloja valtiolle, kun tarve vaatii.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

En ottanut kantaa velan määrään sinänsä, vaan opposition vääriin lukuihin.

Viime vaalikaudella tosiasiassa julkisen talouden alijäämä oli keskim. 9 mrd euroa/vuosi. Velka käytettiin lähes kokonaan kulutukseen. Se on huonoa politiikkaa.

Valtavasta velkaantumisesta huolimatta työttömyys kasvoi yli 100 000:lla, bkt laski 2012, 2013 ja 2014, kilpailukyky aleni ja julkiset palvelut heikkeni. Mikään iso uudistus ei edennyt.

Nyt velkaantuminen hidastuu, bkt kasvaa, työllisyys paranee ja kilpailukyky vahvistuu. Eläkeuudistus on hyväksytty, sote etenee ja työelämää ja yrittäjyyttä edistetään. Korjausvelkaakin lyhennetään ensi kerran vuosikymmeniin ja kuntatalous vahvistuu.

Olemme terveellä uralla. Oppositio on hampaaton vastustaessaan kaikkea.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset