Toimin nasta! Asiaa

Sailas sen sanoo: "SDP:n tila on surullinen"

 

Ex-valtiosihteeri Raimo Sailas tunnetaan.  Hän vaikutti 1970-luvun alusta viime vuosiin asti Suomen talouspolitiikassa. Oli ytimessä. Valtiovarainministeriössä vuosikymmeniä. 

Jarkko Vesikansan kirjoittama elämäkerta Laman taittaja kannattaa lukea.  Se kertoo Sailaksen tarinan lapsuudesta eläkevuosiin.

Sailas ei sanoja säästele poliitikoista ja politiikasta.

SDP saa valtaosan huomiosta. Miten puolue vielä 1975 Jyväskylän puoluekokouksessa vannoi sosialismin ja sosialisoinnin nimiin, mutta pian sen jälkeen teki lähes täyskäännöksen. Markkinatalous vyöryi sisään.  

Mielenkiintoista on lukea Sailaksen kuvaukset 1980-luvun lopun talouspolitiikasta. Holkerin hallitus eli hurmiossa ja ajoi Suomen valtavaan lamaan ja kriisiin.  Siitä Ahon-Viinasen hallituksen aikana noustiin ennennäkemättömään kasvuun. Kirjasta löytyvät 1990-luvun alun laman arkkitehdit: Holkerin hallitus ja Suomen Pankki sekä ökyilleet liikepankit.

Sailas arvioi oman aktiiviaikansa hallituksia. Erityisen huonona hän pitää Miettusen hätätilahallitusta 1975-76.  Mutta sitäkin huonompana Kataisen/Stubbin hallitusta.  Miettunen ymmärsi erota nopeasti, viime mainittu ei.

"(Kataisen/Stubbin) hallitus epäonnistui pahasti, vaikka lieventäväksi asianhaaraksi luettaisiin euroalueen surkea taloudellinen kehitys. Luvatut uudistukset jäivät tekemättä, pari hallituspuoluetta väsyi matkalle ja muutenkin ministereitä   - pääministeriä myöten -   lähti kesken kaiken lipettiin."  Näin ampuu Sailas.  Hän toteaa myös sen, että Kataisen-Urpilaisen ja Stubbin-Rinteen hallitukset leikkasivat rahoitusta kunnilta, mikä ei tietenkään ole mitään säästöä. 

Virka-aikansa valtiovarainministereitä Sailas arvioi säälimättä. Paul Paavela, Iiro Viinanen ja Sauli Niinistö saavat lähes kunniamaininnan.  Sen sijaan Antti Kalliomäki, Eero Heinäluoma, Jyrki Katainen, Jutta Urpilainen, Antti Rinne ja Alexander Stubb eivät. Heistä ei ollut talouden saneeraajiksi ja laman taittajiksi. Päinvastoin.

Nykyhetkestä kirjassa todetaan seuraavaa: "Oman puolueensa SDP:n tilaa hän pitää surullisena. Kun SDP:ssä oli ennen talouspoliittisia kykyjä niin että päät kolisivat, nyt realistiselle talouspolitiikalle ei tunnu olevan sijaa puolueessa."  

Kuluneen syksyn eduskuntatyö vahvistaa tämän arvion surullisella tavalla.  SDP on vastustanut liki kaikkia sopeutustoimia ja veroratkaisuja sekä rakenneuudistuksia.  "Ei, ei , ei" on SDP:n linja edelleen.

Kenenkään on mahdotonta kiistää, etteikö Sailas olisi oikeassa. Vaikka hän on vuosia istunut SDP:n talouspolitiikkaa linjanneessa työryhmässä, ei hän kaunistele oman puolueensa "surkeaa" tilaa ja linjaa.

SDP:llä on edessään puoluekokous. Se on monella tavalla ratkaiseva. Osaako puolue uudistua ja tulla 2010- ja jopa 2020-luvulle. Uudistamaan Suomea. Tunnustamaan realiteetit. Ja ennen kaikkea: löytyykö puolueen johtopaikoille Sailaksenkin kaipaamia "kyvykkäitä talouspoliittisia linjanvetäjiä". 

Jäämme odottamaan.  Ja toivomaan parasta.

 

--

Ps. Lukekaa Jarkko Vesikansa: Laman taittaja  -  Raimo Sailas ja kolme talouskriisiä  (2016)

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Surkea on koko nykyinen johtava poliitikkopolvi. Sipilän hallitus on heikko. Oppositiopuolueista ei näytä sen parempaa vaihtoehtoa löytyvän. Talouspoliittisia - eikä kyllä muitakaan - osaajia ei ole johtopaikoilla.

Yleinen trendi on se, että asiantuntemukselle ei anneta mitään arvoa. Mistä moinen johtuu?

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Jos SDP:n tila jollakin asteikolla on surullinen, niin mikä onkaan persujen?

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Sailas ei arvioinut persujen tilaa. Hän piti SDP:n tilannetta surkeana.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Sailas ei arvioinut persujen tilaa. Hän piti SDP:n tilannetta surkeana."

Siinä mielessä mitä Sailas tarkoitti, SDP:n tila on todellakin surkea, mutta niin on kaikkien muidenkin puoilueiden tila yhtä surkea.

Gallup- kannatuksen suhteen SDP:llä ei pitäisi olla valittamista jos vertaa lähimenneisyyteen.

Mutta toisaalta kannatuksessa olisi vielä kirimistä vähintään kymmmenkunta prosenttia, jotta SDP saavuttaisi sellaisen normaaliolotilan jossa työväenpuolueen kannatuksen kuuluisi olla.

SDP:n tilanne kannatuksenkin suhteen on siis yhä edelleen surkea, vaikka sillä onkin kannatusta enemmän kuin millään muulla puolueella.

===============

Valitettavasti suomalaisessa politiikanteossa populismi on yhtä välttämätön kuin doping urheilussa, se on menestymisen edellytys.

Suutin osa politikoista joutuu käyttämään hyväkseen populismia, jotkut tekevät sen innolla, toiset varmasti vastenmielisesti, inhoten itseään.

Varsinkin pidän molempia Niinistöjä, (pois lukien persujen Niinistön), tyypillisesti sellaisina politikkoina jotka käyttävät populismia harkiten ja tarkoituksella, piittaamatta sen aiheuttamasta itseinhosta.

Myös SDP:nm puheenjohtajan kärsivä ilme kertoo ettei hän useimmiten pidä siitä mitä joutuu suustaan päästämään. Toisin on tilanne varsinaisissa populistipuolueissa, missä populismi on ansio ja kunnia, eikä mikään häpeän aihe.

Politiikassa laajasti rehottava populismi on kuitenkin politikan dopingia, se heikentää politiikan moraalia ja syö pohjaa terveeltä politiikalta ja yhteiskunnan terveeltä kehittämiseltä.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Eri mieltä.

Talous on kääntynyt vuosien 2012-14 syöksystä kasvuun. Työttömyys alenee. Velkaantuminen hidastuu. Luottamus on palautunut.

Näin on ja vasta puolitoista vuotta on Sipilän-Soinin hallitus ollut vallassa.

Sailaksen ankarasti moittima Kataisen/Stubbin hallituskausi oli onneton ja sen varjo on pitkä.

Ensi vuonna alkavat nykyhallituksen toimet purra ja tulokset näkyä.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Kun kaikki järjestään on edellisen hallituksen syytä, niin eikö loogisesti myös orastava nousu ole sitä?

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

En tiedä mitä sellaista Stubbin hallitus teki, mikä nyt parin vuoden jälkeen näkyisi. Sailas ei näe mitään sellaista. En minäkään.

Sipilän hallitus on jo tehnyt enemmän päätöksiä kuin edellisellä vaalikaudella tehtiin yhteensä. Nämä päätökset alkavat vaikuttaa nyt toden teolla. Mm kiky sopimus ja eläkeuudistus alkavat tehoamaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Yleinen trendi on se, että asiantuntemukselle ei anneta mitään arvoa. Mistä moinen johtuu?"

Johtuu siitä etteivät äänestäjät ymmärrä talouspolitiikkaa, eivät edes omaa talouttaan.

Äänestäjiä pitäisi joko kasvattaa oikeanlaisella puheella ja opetuksella, sellaisella jonka kansa ymmärtää, mutta en tarkoita nyt populismia, enkä puheita meloneista ja omenoista.

Jos kansaa ei saa ymmärtämään realiteetteja, toinen vaihtoehto on etsiä politiikkaan auktoriteetteja, sellaisia henkilöitä joita kansa uskoo, vaikka se ei talouspolitiikasta mitään ymmärräkään.

---------------

Kantona kaskessa ovat joka paikassa nämä kaikenmaailman populistit, populistiset joiurnalistit ja populistiset talousvaikuttajat, jotka tilauksesta tai omaksi hyödykseen, tai omaksi huvikseen, tehtailevat lausuntoja jotka ovat kansan mielen mukaisia mutta vääriä.

Sellaisessa ympäriustössä missä on paljon tällaista poipulistista vaikuttamista ja kulttuuria on totuuden puhujan hyvin vaikeaa toimia, levittää omaa sanomaansa ja tulla kuulluksi ja ymmärretyksi.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Lahjakas populisti puhuu vaikeatkin asiat kansan kielellä. Siis hyvä. Talouspolitiikassa tarvitaan heitä. Vaan ei taida olla.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Hyvä se toki voisi olla muuten, mutta populisti puhuu vain pisteitä omaan pussiinsa.

Vähissä on sellaiset "populistit" jotka vain pyrkivät valistamaan kansaa.
Niille harvoille pitäisikin keksiä joku muu nimi, sekaannusten välttämiseksi.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi Vastaus kommenttiin #10

Melkein kaikki poliitikot ovat populisteja. Oppositiossa ollessaan varsinkin.

Jos sdp nousee taas hallitukseen, se toimii täysin toisin kuin nyt puhuu. Vihreistä puhumattakaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #12

"Melkein kaikki poliitikot ovat populisteja."

Niinhän sitä sanotaan ettei nykyurheilussakaan pärjää ilmn dopngia.
Toiset sitä häpee, toiset on siitä ylpeitä, mutta kaikki kuitenkin käyttää.

Populismi on kuitenkin hävettävä asia,
se syö politikkojen moraalin,
mikä johtaa huonoon päätöksentekoon,
huonoon asioista huolehtimiseen.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Meillä on asennevamma, pitäisi elää suu säkkiä myöten ja sitä emme osaa.
Ennen oli paremmin :) -Kun irtorahaa ei ollut vaan raha piti ensin tienata.

Voisiko koululaitos tehdä jotain? Lapsillemme pitäisi saada opetettua että pikavippi on heikko tapa rikastua.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Asennevamma varmaankin on.

Koulun kautta muutos tulee hitaasti, mutta sekin on syytä tehdä.

Pikavippifirmat pitää panna kuriin. Se onkin harkinnassa ja toivottavasti valmisteilla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset