Kirottu pistevero moottoripyörille

En pidä pisteveroista. Tiukkoina aikoina niitä keksitään. 1990-luvun laman syövereissä säädettiin ajoneuvovero, tarra tuulilasiin. Siitä tuli pysyvä. Samaan aikaan säädettiin myös charter-vero ulkomaan lentomatkoille. Sitä ei enää ole.

Nyt joku keksi moottoripyöräveron, jolle ei "isää" ole ilmoittautunut. Perussuomalaisten keksintö se ei ole. Nyt sitä ja veneveroa valmistelee valtiovarainministeriö Petteri Orpon johdolla. Palaute kannattaa antaa sinne.

Moottoripyöräverosta tulee kriittistä palautetta enemmän kuin muistini mukaan mistään yksittäisestä hankkeesta 26 eduskuntavuoteni aikana. Tyrmäävä palaute on valtaosin samaa eli "ketjutettua". Se on sallittua. Viimeisen puolentoista vuoden aikana on leikattu lapsiiisiä, opintotukea, sairauskulukorvauksia (mm diabetesta sairastavilta), työttömyysetuuksia, eläkkeitä, korotettu maksuja, leikattu koulutuksesta, kehitysavusta jne. On kiristetty suurituloisten solidaarisuusveroa sekä polttoaineveroa ja jokaisen asumiskutannuksia kirpaisevaa kiinteistöveroa.

Yksikään näiden leikkausten ja kiristysten kohteeksi pantu ryhmä ei ole kritisoinut kohteluaan niin laajasti ja ankarasti kuin moottoripyörän omistajat. Odotin, että erityisesti sairaat ja työttömät lähettäisivät valtavasti rajua sähköpostia. Heillä olisi aihetta. Heistä jopa suuri osa kuuluu vähävaraisiin ja pienituloisiin.

Hieman ihmettelen, että moottoripyörävero on aiheuttanut ennennäkemättömän palauteryöpyn. Ymmärrän kyllä, että veroa vastustetaan enkä itsekään tällaisesta pisteverosta tykkää. Mutta ovatko moottoripyöräilijät köyhempiä ja vähävaraisempia kuin em. leikkausten kohteeksi joutuneet? Tätä olen pohtinut. Monia motoristeja toki tunnen, mm omat poikani. Kallis harrastus.

Luin lausunnolla olevan lakiluonnoksen. Siinä selvitetään mp-veron kielteisiä seurauksia ja keruun kalleutta. Niitä on syytä tarkoin arvioida. Miltei kaikilla veroilla on kielteisiä vaikutuksia ja keruukustannuksia. Ne aiheuttavat työttömyyttäkin. Myönnän, että teki äärettömän kipeää leikata diabeteslääkkeiden korvauksia ja pienten eläkkeiden indeksikorotuksia. (Onneksi takuueläkettä on nyt korotettu monen vuoden jälkeen kaksikin kertaa.) Muutamat muutkin päätökset ovat olleet raskaita.

Kylmä tosiasia on kuitenkin se, että valtio yhä velkaantuu lähes samalla vauhdilla kuin vv 2008-2015. Jos emme tee kipeitä päätöksiä, jätämme lapsillemme valtavan ja kasvavan velkaperinnön ja rappeutuneen yhteiskunnan sekä suurtyöttömyyden. Nyt kevennettiin työn verotusta. Pidän tätä tärkeimpänä. Ehkäpä moottoripyöräilijöistäkin osa saa hyötyä tästä. On toki työttömiä ja sairaitakin, jotka omistavat ja käyttävät moottoripyörää, mutta ei ehkä massoittain kuten on esim. diabeetikkoja.

Tässä kontekstissa ikävä moottoripyöräpistevero on siis valmistelussa. Otan veroon kannan sen jälkeen, kun valmistelu on lausuntojen pohjalta etenemässä. Niin, pidän tuloista perittäviä veroja periaatteessa parempina kuin pisteveroja. Tuloista on helpompi maksaa kuin omistamisesta. Esim. kiinteistövero on puhdas varallisuusvero, joka peritään "pihtiputaan mummon" mökistäkin hänen pienestä eläkkeestään.

toimikankaanniemi
Perussuomalaiset Jyväskylä

Olen ollut kansanedustaja vv. 1987-2011 ja 2015 alkaen edelleen. Ministerinä (UM ja STM) olin vv. 1991-94. Olin kaikkien ministerivaliokuntien ja monien työryhmien jäsen. Eduskuntatyössä ollessani olen ollut liki jokaisen valiokunnan jäsen tai varajäsen jossakin vaiheessa.
Olen valtiovarainvaliokunnan ja ulkoasiainvaliokunnan varajäsen. Lisäksi olen Eduskunnan ja Kansaneläkelaitoksen tilintarkastaja sekä Finnfund Oy:n hallintoneuvoston jäsen.
Tulin ylioppilaaksi Vammalan yhteislyseosta ja opiskelin Tampereen yliopistossa kunnallistutkinnon pääaineena kunnallisoikeus. Opiskelun jälkeen olin kunnallisvirkamiehenä noin 12 vuotta 1975-87.
Uuraisten kunnanvaltuuston puheenjohtajana olin vv. 2001-2014. Lisäksi olin Keski-Suomen maakuntavaltuutettu ja Jyväskylän koulutuskuntayhtymän valtuutettu saman ajan. Keski-Suomen sairaanhoitopiirin hallituksen jäsen ja Kehitysyhtiö Jykes Oy:n hallituksen jäsen sekä Vitapolis Oy:n hallituksen puheenjohtaja olin 2013-2014.
Nykyisin olen Jyväskylän kaupunginvaltuuston jäsen ja Keski-Suomen maakuntavaltuuston varajäsen. Edelleen olen Suomen Kuntaliiton hallituksen ja työvaliokunnan jäsen sekä Kuntaliitto Holding Oy:n ja Suomen Kuntasäätiön hallituksen jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu