Toimin nasta! Asiaa

Taitettu eläkeindeksi-aloite sai vahvan kritiikin

 

Eduskunta kävi torstaina lähetekeskustelun kansalaisaloitteesta, jossa esitetään lakia muutettavaksi niin, että ansioeläkkeet sidottaisiin nykyisen 80/20 (hinnat/palkat) indeksin sijasta täysin palkkakehitykseen.  Aloitteella on yli 80 000 allekirjoittajaa.

 

Taitettu indeksi (80/20) otettiin käyttöön Paavo Lipposen hallituksen aikana. Se vahvistettiin kaikki ansioeläkkeet pysyvästi kattavaksi vuonna 2003.  Vuonna 2015 syksyllä se hyväksyttiin uudelleen yksimielisesti osana eläkeuudistusta, jonka olivat valmistelleet työmarkkinajärjestöt ja Kataisen/Stubbin hallitukset kolmikantaisesti.

 

Taitettu indeksi on Lipposen I hallituksen ajoista alkaen leikannut eläkkeiden kasvua monilla miljardeilla euroilla.  Tällä hetkellä se on eläkeläisille edullinen, koska palkat eivät nouse, mutta hinnat nousevat.

 

On erinomaisen hyvä asia, että kansalaisaloite on tehty. Se on tuonut tärkeän asian eduskunnan käsittelyyn.  Sosiaali- ja terveysvaliokunta paneutuu lähikuukausina asiaan syvällisesti ja tekee siitä mietinnön, jossa se ottaa kantaa eläkeläisten taloudelliseen asemaan, eläke-eroihin ja perusoikeuksiin. Samalla valiokunta joutuu paneutumaan eläkevarojen riittävyyteen myös pitkällä tähtäyksellä. 

 

Lähetekeskustelussa kansalaisaloite sai laajan tuomion. Sen katsottiin hyödyttävän kohtuuttomasti hyvätuloisia eläkeläisiä ja jättävän kaikkein heikoimmassa asemassa olevat takuueläkeläiset kokonaan unholaan. Toinen paljon esille nostettu asia oli eläkerahastojen varojen riittävyys pitkällä aikavälillä, mistä on täysin vastakkaiset näkemykset aloitteen tekijöillä ja eläkeasiantuntijoilla. 

 

Kansalaisaloitteen alullepanija oli valt. tri Kimmo Kiljunen, joka on entinen Sdp:n kansanedustaja. Vaikein asia olikin sosialidemokraateille.  Selkeää kannattajaa puolueen riveistä ei löytynyt, vastustajia sitäkin enemmän. Sdp:n puoluekokoushan teki vastíḱään ympäripyöreän kannanoton eläkepolitiikasta. Puheenjohtaja Antti Rinne on vastustanut aloitetta. 

 

Kun kansalaisaloite olisi nyt eläkeläisten etujen vastainen, ei sen hylkääminen ole ongelma.  3-4 vuoden kuluttua tilanne voi olla toinen. Silloin eletäänkin jo seuraavan hallituksen aikaa. Sdp voi silloin hoitaa asian, jos sattuu pääsemään hallitukseen.

 

Mitä tapahtuisikaan, jos aloite nyt hyväksyttäisiin ja miljoona eläkeläistä saisi ilmoituksen, jossa heille kerrottaisiin, että kansalaisaloitteen johdosta eläkkeenne alenee ensi vuoden alusta! Taitaisi huuto olla melkoinen!

 

Sipilän hallituksen ohjelmaan taitetun indeksin muuttaminen ei sisälly.  Hallitus panostaa kaikkein pienituloisimpien eläkeläisten aseman parantamiseen. Hallitus korotti jo takuueläkettä runsaalla 20 eurolla/kuukausi ja uusi korotus on sovittu. Lisäksi mm Yle-vero poistettiin pienituloisilta. Erityisen tärkeää on se, että kuntien talous on nyt vahvempi kuin lähes 10 vuoteen. Tämä takaa eläkeläisille hyvät julkiset palvelut, jotka ovat vanhusväestölle tärkeitä.

 

Ansioeläkeindeksijärjestelmä on tarpeen korjata. Se ei kuitenkaan voi tapahtua eläke-eroja kasvattamalla ja kaikkein heikoimmassa asemassa olevat ikäihmiset unohtaen. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän raimoilaskivi kuva
Raimo Ilaskivi

Tuli selväksi: eduskunnassa ei olla puolentoista miljoonan eläkkeensaajan asialla vaan halutaan edelleen kasvattaa jättimäisiksi - kolminkertaiset maan budjettiin verrattuna - kasvaneita eläkepääomia, joista valtaosa on sijoitettu ulkomaille. Mitä se Karl Marx aikanaan kirjoittikin .... Varmaan lukuisille tuli selväksi, keitä ei voi äänestää. Sorry to say ...

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Tuo johtopäätös ei nyt osu ihan oikeaan. Eduskunnassa oli yksimielinen kanta siihen, että niiden eläkeläisten tuloa pitää parantaa, jotka päivittäin punnitsevat, ostavatko ruokaa vai lääkkeet. Puolentoista miljoonan eläkeläisen joukossa näitä arvokkaita ihmisiä on kymmeniä tuhansia.

Keskustelussa ja aiemmissa kyselyissä on toki ilmennyt, että yksikään nykyisistä eduskuntapuolueista ei kannata puhtaaseen palkkaindeksiin palaamista eikä edes 50/50 indeksiin palaaminen ole yhdenkään puolueen selkeä tavoite.

Mitä puoluetta siis pitää äänestää, jos haluaa indeksin korjata?

Jospa Kimmo Kiljunen tekisi "väyryset" ja perustaisi eläkkeensaajien kansalaispuolueen. Nyt voisi kannatusta siirtyä muista puolueista, erityisesti Kiljusen omasta puolueesta ja vielä enemmän jyrkimmistä indeksikorjausta vastustavista puolueista kuten Kokoomuksesta, vihreistä ja Vasemmistoliitosta.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Niin sanottu taitettu indeksi hyväksyttiin eduskunnassa vuonna 1995. Se oli yksi niistä päätöksistä, joilla haluttiin nostaa Suomi 90-luvun alun pankkikriisin ja laman alhosta.
-Päätös oli osa työmarkkinajärjestöjen kanssa neuvoteltua kokonaisratkaisua.

Kimmo Kiljunen:
”Hyväksyttiin poliittinen linjaus, jonka ytimessä oli se, että meidän on hillittävä eläkemenojen kasvua ja meidän on kasvatettava eläkerahastoja, jotta me voimme vastata huutoomme tulevaisuuden eläkkeistä.”
(Tällehän ei kai olllut merkitystä kepu,kok hallituksille?)

Voi meitä isoaikäpolvea jotka saimme aikaan eläkepommin . Josta joka puolue pesee nyt käsiään ,päätöksistään .
Niin kepu,kuin Persutkin jotka tuolloin oli MSP joka istui myös eduskunnassa kun päätökset tehtiin.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Vuosina 1995–2014 palkat nousivat 88%, mutta eläkkeet vain 46%, eli jälkeenjääneisyys oli 42 prosenttiyksikköä. Mitä vanhemmaksi elät, sitä köyhemmäksi elämäsi käy.

Jos nyt olisi käytössä palkkaindeksi niin eläkkeet nousisivat 1,2%, mutta taitetulla indeksillä nousu on vain 0,6% v. 2017.

On väärin laittaa vastakkain takuueläkettä saavat ja työeläkkeellä olevat. Työeläke muodostuu työssäolo aikana ansaitusta palkasta ja eläkekertymästä. Olisi oikeudenmukaista, jos eläke seuraisi palkkakehitystä.

Hallitus voi nostaa takuueläkettä niin paljon kuin sielu sietää omilla päätöksillään, jos vain on halua. Se näyttää nyt vain puuttuvan.

Hallituksessa näyttää olevan sellainen henki, että pientuloiselle eläkeläiselle ei voi antaa mitään, koska keskieläkkeellä olevakin saisi jotain. Uskomatonta!

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Jarmo, lukusi ovat oikeita.

Tänä vuonna on voimassa KIKY-sopimus. Palkat eivät nouse, julkisella sektorilla alenevat, kun lomarahoja leikataan. Siksi nykyindeksi on eläkeläisille edullinen ensi vuonna, jonka tarkistus tehdään tämän vuoden kehityksen perusteella.

Perussuomalaisten vaatimuksesta takuueläkettä on nostettu runsaalla 20 €/kk ja uusi korotus on tulossa. Kelan rahoitus vain on ongelma. Senkin maksavat työssä olevat veroillaan. SAK ja muu ay-liike tuskin iloisesti ottaa vastaan veronkorotuksia.

Hallituksessa on siis sellainen henki, että pienituloisille eläkeläisille voidaan antaa ja annetaan lisää. Lisäksi pidetään huolta palveluista, jotka eläkeläisille ovat erityisen tärkeitä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

11.2.2016

Kansaneläkettä saa vajaa puolet kaikista eläkeläisistä. Sen suuruus on yksin asuvalle 634,30 euroa kuukaudessa. Kelan maksamaa kansaneläkettä pienentävät muut mahdolliset eläkkeet, niin että se loppuu kokonaan, kun tulot ylittävät 1 311,05 euroa.

Kansaneläkettä täydentää vuonna 2011 käyttöön otettu takuueläke. Se on tarkoitettu kaikkein pienituloisimmille, jotta heidän eläkkeensä olisi vähintään 766,85 euroa kuukaudessa. Eläkkeensaaja saa takuueläkettä, mikäli hänen kokonaiseläkkeensä jää alle takuueläkkeen täyden määrän.

Sekä kansaneläkkeet että takuueläkkeet on sidottu elinkustannusindeksiin.

Hiilamo: ”Kansaneläkettä tarkistetaan kansaneläkeindeksillä – eli se ottaa huomioon yksinomaan elinkustannusten muutokset.”

Indeksikorotushan jäädytettiin nyt 4v. n.13,90e/kk HS laskelmien mukaan.

-Takuueläkettä ja kansaneläkettä pienentävät muut mahdolliset eläkkeet,asumistuki ja toimeentulotuki.
Esko Ahon hallituksen (Kepu,kok,Rkp,Krstil.) Lailla -94 vieläkin.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Kankaanniemi on oikeassa 1994 ka työeläke oli 60% bruttoansiosta.Nyt vain 30%.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Irtopisteiden haku eläkeläisten kustannuksella ei enää onnistu.

-Eduskuntaryhmät eivät lämpene vaatimuksille muuttaa niin sanottua taitettua eläkeindeksiä. Yleisradion MOT- ohjelman tekemässä kyselyssä
-yksikään eduskuntapuolue ei kannata paluuta alkuperäiseen ansiotasoindeksiin
8.2-16

Se Hyssälän -03 lupaama 300e/kk lisää eläkeläisille ,olisi korjanut asiaa.
Tuliko tuo? No ei.Tuli vain 6e vuonna -06.
(indeksikorotuksen verran)

Stvm-ministerille Pirkko Mattilalle Ps tuosta nyt lakialoitetta tekemään persut.
Menis kai heittämällä läpi hallituspuolueiden äänillä?
Vai onko joku "mutta! siinä?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Niinpä.Herätkää nuoriso,työttömät tulevaa eläkettänne varten jota on ajanut porvaripuolueet kepu,kok ja Ps

8.2.2016
Pääministeripuolue Kepu
-Kansaneläke ja takuueläke takaavat
-vähimmäistoimeentulon,
jolla eläkeläisen oletetaan tulevan
- niukimmillaan toimeen.
-Pienen eläkkeen lisäksi voi olla mahdollista saada myös muita tukia kuten asumistukea. Takuueläke nousi tänä vuonna 20,28 €.
Porvaripuolueen kanta .
"Farmareiden" eläkkeitä nuokin maksaa n.1 Mrd/vuodessa .

Ja kuten Ex.ministeri tietää Eläkeindeksi oli Aho/Viinasen hallituksen aikainen
aloitus. Stvm/EK .
Eläkeuudistus.

Tuskin sitä Lipponen sai kasaan huhtikuu-95-kesäkuu-96 .
Vai miten SOS aloitukset on yhä kesken tai lausuntakierroksella?

Olin Stvm -91-94 Kannattas kaivella tuon ajan edm.ministeriön asiakirjoja.

JK. Pääministeri ei vastaa Stvm vaan ko.ministeri ja rahoista veroministeri tuolloinen Viinanen (kok) Kelan eläkekirstusta Kepun johtaja -56-17

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Miksi eläkettä maksetaan. Se on korvaus siitä, että on työpanoksellaan osallistunut hyvinvointiyhteiskunnan rakentamiseen. Eläke on nimensä mukaisesti korvaus "osallistumisesta". Korvaus siitä, että voi elää vanhuutensa turvallisesti ja taloudellisesti kohtuullisen hyvin.

Tästä on kysymys. Jos on koko työuransa tehnyt pienipalkkaista työtä ei tarkoita sitä, että työpanos yhteisen hyvän nimissä olisi jotenkin hyödyttömäpi kuin suurituloisen. Ilman näitä arjen puurtajia ei yksikään tehdas tai laitos toimisi. Karkeasti kuvaillen pienituloinen on omalla työpanoksellaan avittanut suurituloista, eikä tämä ole soialismia vaan simppeli totuus.

On oikeus ja kohtuus, että pieniä eläkkeitä korotetaan reilusti ja suuria voidaan leikata tai jäädyttää. Missä sitten euromääräinen raja kulkee on toinen juttu. En osaa hetimiten sanoa olisiko 1800 ecua minimi, siitä porrastaen ja katto sitten jotain.

Nyt eläkekarttumaa keräävä sukupolvi ajattelee harhaisesti, että nykyisten eläkeetuuksien korottaminen on pois heidäm eläkkeistään. Tämän eräs nuorehko henkilö minulle sanoi. Mitä siihen olisi muuta voinut sanoa, "piruako minun maksamani eläkemaksut sinulle kuuluvat, tienaa itte omasi."

Näinhän se karrikoiden menee omasta kyllä ollaan huolissaan, etteivät vanhukset vain tuhlaa "heidän rahojaan". Hassuinta on se, että seuraava sukuolvi on tulossa työelämään. Mitä nämä tulevat vanhukset silloin ajattelevat......

Tilanne on monella tapaa jakomielitautinen. Eläkevaroja on parin Roope Ankan säiliöllisen verran. Varma kassavirta, eläketulot ovat kuitenkin pienentyneet, neljännes vuosisadan kestävästä suurtyöttömyydestä johtuen. Tuottoa pitäisi saada kun luonnollinen tulolähde ei riitä. Eläkeyhtiöt pitävät kynsinhampain massinsa vetoketjun kiinni..... Voidaanko näitä varoja sijoittaa niin, että ne tuottaisivat takaisin sekä kasvavina eläkemaksuina, että osinkoina.

Ainiin pari todella epäreilua kohtaa koko järjestelmässä. Kotiäitien eläke ja no täytyy myöntää, että ajattelen myös itseäni. Olen elättänyt itseni tehnyt työtä 17v. alkaen, opiskellut siinä välillä. Hienosti eläkemaksut näkyvät mutta eipä karttuma nuoruusvuosien maksuista pankkitilille asti pääse.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Eläkerahastoissa on paljon rahaa. Noin 185 mrd euroa. Hallituksen viisaan politiikan ansiosta yritysten maksamat osingot kasvavat tänä keväänä voimakkaasti. Eläkeyhtiöt saavat varmasti ison määrän osinkoja. Taas rahastot kasvavat. Mkasutulo ei varoja juurikaan kasvata.

Eläkerahastoista voitaisiin maksaa nykyistä parempia eläkkeitä. Se on selvä.

Pelko siitä, että pörsseissä tapahtuu romahdus kuten vuosina 1929, 1987 ja 2008, voi olla aiheellinen. Maailma, EU ja SUomi elää velkataloudessa. Riskit ovat melko isot.

Suuremmista eläkkeistä tulisi verotuloja ja ne parantaisivat kulutuksen kautta työllisyyttä. Osa hyödystä siis palautuisi kansantalouteen elvyttävästi.

Kysymys on, mikä on tilanne 10-30-60 vuoden kuluttua. Elinikämme pitenee, epävarmuus kasvaa. Syökö meidän sukupolvemme seuraavien eväät jättäen kasvavat velat heille?

Eläke-eroja on syytä pyrkiä tasaamaan. Tärkeintä on pienten ja pienehköjen eläkkeiden kasvattaminen ja ostovoiman turvaaminen. Se vaatii indeksinkin korjaamista järkevällä ja vastuullisella tavalla.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Aivan .Rahaa on nyt ja minkähän takia ne indeksit leikattiinkaan ?

Ilman eläkerahastoja Suomi ei olisi Luottoluokituksessa AAA-luokassa.

(vaikka rahathan on palkansaajien rahoja.Ei valtion.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Taas näitä osinkojuttuja.Yhteisöveroa oli pakko laskea verokilpailun takia.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Puhutaan kuitenkin miljardeista työtekijöiltä. Muistanko oikein työntekijöiltä n.5 Itse ajattelen, että kysymys on arvoista eli miten määritellään työnarvo ja suhteutetaan se eläkkeeseen.

Tällöin palkkaan sidottu eläke on epäreilu koska yhteiskuntamme ei toimisi ilman, että joku tekee " niin kutsuttua" vähemmän arvostettua työtä. Jokaista tarvitaan, jotta rattaat pyörisivät. Puhumattakaan ammateista, joissa on riski menettää terveytensä jo ennen eläkeikää.

:) Oikeastaan voisi yhtä hyvin kysyä syökö seuraava sukupolvi meidän eläkkeitä jo nyt, säästää ikäänkuin förskottina ne omaan käyttöönsä, sitten myöhemmin:).

Risto Salonen

Eläkevarat eivät kasva osinkojen määrällä, koska maksettu osinko pienentää lähes vastaavalla summalla osakkeen arvoa.
Eläkevarat tulevat vähän likviidimmäksi, kun osingot maksetaan pankkitilille, mutta vastuullinen eläkeyhtiö sijoittaa osinkorahan taas eteenpäin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kun eläkeuudistusta tehtiin -91 jälkeen ei MTK suostunut omien eläkkeidensä maksamiseen .Ne suostuivat eläkeuudistukseen vasta kun valtio lupasi osallistua eläkkeiden maksuun ja perustaa MTK:le oman eläkeyhtiön .

Verovaroistahan maksetaan nytkin:
Luopumiseläke
Takuueläke.
Siksihän Kepu takuueläkkeen teki. Viljelijät maksaa vähiten eläkettä
TE
Ilmoittaa vain pienen työtulon jää eläke alle takuueläkkeen ,jonka sitten saa täysimääräisesti 100% verovaroista.
Jopa H:KI metsänomistaja joka ei ikinä ole viljellyt .
Näin Kepu toimii. "Vennamon" puolue nyt mukana.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset