Toimin nasta! Asiaa

Pöö, hei, ei ole mitään pelättävää - sotessa!

Valinnanvapaus ja yhtiöt pelottavat turhaan

 

Sote-uudistuksen kipein kohta näyttää olevan valinnanvapaus. Sillä pelotellaan. Kuitenkin se sisältää vain yhden elämässämme eteen tulevista tärkeistä valinnoista.

 

Sote-palvelutuottajan valinta tulee olemaan useimmille meistä kuten uuden auton valinta. Valitsemme auton siitä autoliikeyhtiöstä, mihin olemme tottuneet. Mikäli palvelut pelaavat ja meillä on luottamus merkkiin ja yhtiöön, miksi vaihtaisimme.

 

Valinnanvapaus tarjoaa kuitenkin oikeuden vaihtaa sote-palvelumme tuottajan laissa määritellyin ehdoin. Tuottaja ei valintaa tee, vaan me asiakkaat sen teemme. Asiakas on kuningas!

 

Sote-palvelujen valinnanvapaus ei ole pelottava asia. Pian se on arkea myös vähävaraisille eikä vain hyvätuloisille kuten nyt. Puolison valinta voi olla paljon ”pelottavampaa”.

 

Nykyisin suuret kansainväliset sote-yhtiöt keräävät isoja voittoja ja osa vie varojaan veroparatiiseihin. Tätä ei hajanainen järjestelmämme eivätkä aiemmat hallituksemme ole kyenneet ja halunneet estämään.

 

Uudessa järjestelmässä kaikki sote-palveluja tarjoavat yhtiöt joutuvat julkistamaan talous- ja verotietonsa. Me asiakkaat voimme valita sellaisen yhtiön palvelut, joka maksaa veronsa Suomeen ja joka muutoinkin kantaa yhteiskuntavastuunsa mm. työntekijöitään kohtaan. Laki ja maakunta ovat riittävän vahva vastapuoli suurillekin yhtiöille.

 

Jos yksikään yksityinen yhtiö ei vastuutaan kanna tai harjoittaa "verokikkailua", me asiakkaat voimme valita maakunnan omistaman yhtiön palvelut. Äänestämme jaloillamme. Tämäkin on valinnanvapautta. Kaikki hyödymme.

 

Valtiolla ja kunnilla on jo nyt satoja yhtiöitä. Soten myötä niitä perustetaan lisää siksi, että kilpailutilanteessa kaikkien toimijoiden on oltava samalla lähtöviivalla. Maakunnan omistama yhtiö, joka toimii samoilla pelisäännöillä yksityisen kanssa, on meidän etumme. Terve kilpailu tehostaa ja parantaa palveluja.

 

Yleisillä vaaleilla valittava maakuntavaltuusto valvoo ja johtaa kaikkien sote-palvelujen laatua ja saatavuutta koko maakunnan alueella. Suora demokratia on nykyaikaa. Saamme selkeän vastuunkantajan, jolla on kasvot. Nyt vastuu on hajallaan sadoilla kunnilla ja kuntayhtymillä.

 

Meidän ei ole syytä pelätä kaikille avautuvaa valinnanvapautta eikä yhtiöitä. Emmehän pelkää autokauppayhtiöitä emmekä Jyväskylän Energia Oy:tä tai jäteyhtiö Mustankorkea Oy:täkään.

Jos sote-mallissa on ongelmia, ne ovat muualla kuten ehkä integraation toteutumisessa ja aikataulussa.

-

 

Julkaistu Keskisuomalaisessa 15.3.2017 (hieman muokattuna)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kauniita puheita ja lupauksia, sinäkin Brutukseni.

Kun "valinnanvapauden" koittaessa minä ja tuhannet muut kärsivät potilaat ryntäämme yksityisen puolen lääkäriasemille, miten käy? Onko siellä tällä hetkellä tuhansia lääkäreitä joutilaina odottamassa meitä?

Luulen että yksityiselle puolelle on palkattu juuri sen verran lääkäreitä kuin on tarve. Jos tulee ryntäys yksityiselle puolelle, he palkkaavat julkiselta puolelta lääkäreitä. Mikään ei muutu potilaiden kannalta. Samat lääkärit, yhteiskunta maksaa seikkailun.

Kasvaako lääkäreiden määrä Suomessa?

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Kankaanniemi on aivan kuin Vellu Ketola taitoluistelukisan katsomossa.Taputtaa aina väärässä kohtaa.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kun ei tiedä itse asiasta mitään niin näin käy helposti. Mutta keksihän Toimi kuvaavan sanan; BÖÖ

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Eiköhän tämä meidän Toimimme ole tottunut lähettämään niin vaihtelevia viestejä, että tämäkin (vaikka olikin melkoista soopaa) voitaneen hyväksyä?

Kaj Granlund

Tästä keskustelusta tulee mieleen aika, jolloin auton edessä tuli kävellä ihminen, jotta auto ei kilpailisi hevosten kanssa.

Kun autokatsastus yksityistettiin kauan sitten oli lehdissä "kauhea murina". Kuka jaksaisi tänä päivänä jonottaa tuntitolkulla Hakuninmaan silloisen katsastusaseman kentällä odottamassa katsastusvuoroaan, joka jouduttiin tilaamaan kuukausia etukäteen.

Nuorena asuin Kotkassa ja silloin kaupungissa ei ollut nopeusrajoitusta, vaan sai ajaa niin kovaa kuin uskalsi. Kun rajoituksia esiteltiin lehtien mielipidepalstat olivat täynnä kirjoituksia siitä, kuinka rajoitukset ovat tarpeettomia.

Eiköhän malteta mieltä ja katsotaan mitä sotesta tulee. Se on kuitenkin selvää, että nykyinen terveydenhuolto on tiensä päässä ja uutta tarvitaan.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Meitä odottavia potilaita on paljon. Lääkäriin ei ole päässyt, on kuukausien jonotukset, julkisen puolen lääkäreistä voi joillain asemilla olla kymmenestä vain yksi suomalainen. Julkinen terv. huoto on ajettu loppuun.

Jos sote tulee, me kaikki ryntäämme yksityisen puolen erikoislääkäreille varaamaan aikaa. Mitä luulet Kaj, onko sillä puolella riittävästi lääkäreitä? Vai joutuuko he palkkaamaan julkisen puolen lääkärit, jolloin siellä tulee vastaan samat lääkärit?

Mielestäni tarvittaisin paljon lisää lääkäreitä jotaa ruuhkat voitaisiin hoitaa. Mistä heidät otetaan?

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Savitaipale on n. 3500 asukkaan harmaantuva kunta Etelä-Karjalassa, maakuntakeskus Lappeenrantaan on matkaa kirkonkylältä nelisenkymmentä kilometriä. Mitenköhän mahtaa Kankaanniemen hehkuttama valinnanvapaus toteutua Savitaipaleella?

Kankaanniemellä on aika heikot luulot kansainvälisten yhtiöiden kyvyistä piilottaa rahansa verottajalta. Lääkärifirmojen juristit nauravat itsensä kuoliaaksi moiselle herkkäuskoisuudelle. Todellisuuteen pääsee laittamalla hakukoneeseen sanat "konsernilaina" ja "siirtohinnoittelu".

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Suomessa on noin 20.000 työikäistä lääkäriä. Heistä suurin osa varmaankin tekee lääkärin hommia. Heistä suurin osa julkisella puolella on osa yksityisellä puolella. Luulen että ei montaa ole työttömänä.

Mistä otetaan tarvittavat tuhannet lääkärit?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset