Toimin nasta! Asiaa

Kuntataloudessa reipas käänne parempaan - Jyväskylässäkin!

 

Sipilän hallituksen ohjelmaan kirjoitettiin useita kunnille tärkeitä lauseita:  Kuntien valtionosuuksiin ei tehdä uusia leikkauksia. Kuntien tehtäviä ja velvoitteita vähennetään. Mikäli uusia tehtäviä säädetään, niihin tulee täysi valtionosuus.  Kunnille verouudistuksissa syntyvät menetykset korvataan täysin. Kuntien ja valtion välinen kustannustenjakoselvitys tehdään vuosittain täysimääräisenä. 

 

Edellisellä vaalikaudella hallitus leikkasi rajusti kuntien valtionosuuksia. Seurauksena oli kunnissa yt-neuvotteluja, irtisanomisia, palvelujen heikennyksiä, vanhustenhoidon kriisiytymisiä, varhaiskasvatuksen ja koulujen ryhmäkokojen kasvattamisia, velkaantumista ja verojen kiristämisiä. Kriisikuntia oli paljon.

 

Nyt kuntien talous on kääntynyt Sipilän-Soinin hallituksen ja kuntien omien toimenpiteiden ansiosta vahvaan kasvuun. Viime vuosi jo oli positiivinen. Siksi ennätysmäärä kuntia alensi veroprosenttia. Kriisikuntia ei ole yhtään. Vanhusten palveluita ei tarvitse heikentää eikä ryhmäkokoja kasvattaa.  Yt-neuvotteluja ei käydä juurikaan. Kaikki on toisin kuin oli viime vaalikaudella.

 

Jyväskylä sukelsi syvälle kuntaliitosten jälkeen.  Vasta viime vuonna kaupungin talous nousi tasapainoon. Kaupungin omat kipeät päätökset ovat osaltaan tervehdyttäneet taloutta. Suurin tekijä oli täälläkin Sipilän-Soinin hallituksen kuntapolitiikka.  Valtionosuudet kasvoivat reippaasti. Verotulot kehittyivät myönteisesti, kun valtio ei kaatanut vastuita kaupungille. 

 

Tästä on hyvä jatkaa niin valtakunnan tasolla kuin Jyväskylässäkin.  Terve talous on kaiken perusta. Nyt on aika panostaa niiden ihmisten tarpeisiin, jotka viime vuosien kohtuuttomien valtionosuusleikkausten takia ovat joutuneet vaikeimpaan asemaan. 

 

Uusilla valtuustoilla riittää töitä, mutta näkymät ovat aiempaa valoisammat. 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset