Toimin nasta! Asiaa

Kompromissi ja lehmänkauppa - mikä ero?

 

Kesäkuussa Kultarannassa tasavallan presidentti kehotteli tekemään lehmänkauppoja. Kysymys oli Sipilän hallituksen jatkamisesta sen jälkeen, kun Perussuomalaiset oltiin ajamassa ulos hallituksesta.

 

Sipilä ja Orpo tarttuivatkin asiaan. Alkoi lehmänkauppojen teko. Se johti tulokseen, jota ihmettelevät lehmätkin ulkomaisista Suomen politiikan tarkkailijoista puhumattakaan. Ja Suomen kansa.

 

Entinen Keski-Suomen maakuntaliiton toiminnanjohtaja Erkki Vasama opetti joskus 1980-luvulla meille kuntaihmisille sen, mikä ero on kompromissilla ja lehmänkaupalla.  

 

Kompromississa osapuolet sopivat, että ratkaisun saamiseksi johonkin kiistaan osapuolet antavat kumpikin periksi omista tavoitteistaan ja samalla luopuvat eduista, jotka kansa maksaisi.  Tämän jalon luopumisensa he julistavat suureen ääneen. Näin he antavat kansalle viestin, että he ovat jaloja ja toimivat kansan parhaaksi.

 

Lehmänkaupassa osapuolet sopivat, että kumpikin osapuoli lupaa toiselle sovun saamiseksi etuja, jotka he panevat kansan maksamaan. Osapuolet pitävät ymmärrettävästi lehmänkaupan salassa kaikin mahdollisin keinoin.

 

Kultarannassa presidentti puhui rehellisestä lehmänkaupasta. Lehmänkauppa toki oli kysymyksessä, mutta rehellisyydestä ei voi olla varma.  Täyttihän Sipilän ja Orpon sopimus 100 %:sesti lehmänkaupan tunnusmerkit. Sipilä ja Orpo saivat hallitukselleen ja itselleen jatkon, Soini kumppaneineen sai jatkoajan hillotolpalla.  Ja tietysti kansa maksaa laskun. Salailu kuuluu mukaan. 

 

Tällaista on politiikka.  Kompromisseja tehdään, mutta niin tehdään lehmänkauppojakin. Ne harvoin, tuskin koskaan, ovat niin rehellisiä, että niistä kerrottaisiin julkisuuteen eli maksajille.  Ei ole koko totuutta kerrottu vielä viime kesäkuun kaupoistakaan. Valitettavasti. 

 

Lehmänkaupoilla on tapana tulla julki. Näin käy kesäkuun kaupankin. Varmasti.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Tässä kaupattiin möyrytautinen lehmä tuloksista päätellen.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Riippumatta lehmä- tai hevoskaupoista, Suomella menee pitkästä aikaa hyvin. Kasvu on yli 3 % ja jatkuu näillä näkymin ainakin ensi vuoden. Ei tätä harvinaista herkkua kannata pilata poliittisella kärhämöinnillä. Seuraavat vaalit ovat jo 2019. Äänestäjät antavat sitten tuomionsa tai hyväksyntänsä. Ja jäihän Toimin poppoolle rahat viestintää varten.

Mikko Virtanen

3% kasvu on heppoinen, ottaen huomioon pitkän aikavälin sen kehityksessä. Ja sekin on keinotekoisesti luotu ekp:n velkarahan puppauksella ja uuden valuutan monistamisella markkinoille. Sehän on vain hetkellistä kaunistelua. Eikä aikamme surkeimmalla hallituksella ole näennäisen talouskasvun aikaansaannossa mitään tekemistä.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Kovillepa tuntuu Mikosta (kuten monesta muustakin) ottavan kun putken päässä on muutama vuosi näkynyt valoa. Sorry, mutta nyt painetaan kaasua ja toivottavasti hallitus pysyy luottamuksen arvoisena. Ja annetaan muittenkin äänestäjien antaa näkemyksensä hallituksen touhuista vuonna 2019. Sitä odotellessa Kippis!

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Aina on tehty lehmänkauppoja ja tullaan tekemäänkin.

Sen verran tietoa on varmasti blogistilla pitkän kansanedustajauran pohjalta, että ymmärtää myös realiteetit.

Se ainoa varma asia on, että persut eivät Halla-ahon johdolla enää hallitukseen pääse, sen pitäisi blogistinkin tunnustaa.

Syyt, miksi hallitus persut pois laittoi oli varmasti Halla-aho, se mitä julkisuuteen puhuttiin oli sellaista selittelyä.

Miksi sitä ei voisi suoraan sanoa, että emme tee, emmekä tule tekemään Halla-ahon kanssa hallitusyhteistyötä.

Joka tapauksessa syy on selvä, ja se tulee teidätkin oppositiossa pitämään. Kestääkö kannattajat ikuisen oppositioaseman, onkin sitten mielenkiintoista nähdä.

Lehmänkauppa tai ei, mutta näin se vaan menee, että jos ei kemiat toimi, niin silloin ei varmasti voi olla hallituksessa. Sen varmasti tiedät kokemuksesta Esko Ahon kanssa.

Jos oppositioasema kyllästyttää, niin syy on Halla-ahon valinnan, jota ei kannata arvostella, sillä itse hänet johtoon äänestitte, niin kaipa tiesitte mitä olitte tekemässä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Voi, voi kun parempi ihminen taas saa purkaa tuntojaan. Sitä samaa jankutusta aina vaan. Kuvitteleeko kommentoija petteri päättävänsä siitä mitä kulloinkin tulee tulevaisuudessa politiikan saralla tapahtumaan? Ihanko kristallipallosta katselet ja kuvittelet osuvasi oikeaan?

Lopettaisit jo viimein tuon meuhkaamisesi ja anna arvo toisellekin, myös Halla-aholle, sillä tuskinpa on loppujen lopuksi yhtään huonompi ihminen kuin sinäkään, vaikka toisin kuvittelisit.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Annetaan Petterin kirjoittaa. Niin me muutkin teemme.

Syy siihen miksi Ps suljettiin ulos hallituksesta, oli yksinomaan EU-politiikka. Me emme hyväksy yhä syvenevää integraatiota ja yhteisvastuuta. Nykyhallitus hyväksyy.

Käsittelimme viime viikolla valtiovarainvaliokunnassa EMU:n kehittämistä koskeneen asian. Esille tuli järkyttävää tietoa siitä, missä olemme ja mitä on tulossa. Esim. Suomen vastuut EKP:n roskalainojen ostoista ovat jo valtavat ja kasvavat joka kuukausi. Kun taantuma tulee, olemme ahdingossa.

Totuuden puhujat eivät sovi Suomessa hallitukseen. Kunhan Saksa saa CDU-SPD hallituksen, alkaa tapahtua. Kylmää kyytiä Sipilälle ja sinisille, mutta kaikki käy heille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset