Toimin nasta! Asiaa

Euro horjuu - Suomen linja hukassa

Kolumni Keskisuomalaisessa 16.12.2017

 

Euro horjuu - Suomen linja hukassa

Käsittelimme joulukuun alussa eduskunnan valtiovarainvaliokunnassa Euroopan talous- ja rahaliiton (EMU) ja pankkiunionin kehittämistä. Asiantuntijat toivat esille vakavia ongelmia ja katsoivat, että EMU:n ja euron pelastaa vain joko yhteisvastuu eli ns. liittovaltio tai kaikkien jäsenmaiden erittäin tiukka markkinakuri. Kolmas vaihtoehto on EMU:n hajoaminen.

Juha Sipilän hallitus torjuu yhteisvastuun kasvattamisen. Oikein. Liittovaltio olisi tuhoisa ja kallis. Hallitus ajaa markkinakurimallia. Tutkijat katsoivat, että se ei käytännössä toteudu.

Vaikeassa asemassa olevat euromaat eivät kykene tekemään eivätkä edes halua tehdä niin rajuja uudistuksia, julkisten menojen leikkauksia ja verojen kiristyksiä, että niiden talous korjaantuisi vuosiin. Niiden kilpailukyky ja tuottavuus on heikko ja velkavastuu raskas.

Kova talouskuri toisi kansan kaduille, synnyttäisi poliittisia kriisejä ja kaataisi hallituksia.

Osa Italian pankeista on pystyssä Euroopan keskuspankin (EKP) valtavien roskalainaostojen ansiosta. Kun osto-ohjelma, joka pitää korot epäterveellä tasolla, on lähiaikoina lopetettava, korot nousevat asteittain markkinoiden määräämälle terveelle tasolle. Nyt ne ovat alimmillaan 5000 vuoteen!

Osto ruokkii jatkuvaa velkaantumista. Se tapahtuu Suomen ja eräiden muiden maiden veronmaksajien piikkiin.

Kun korkotaso nousee, Suomen 107 miljardin euron valtionvelasta koituva korkomeno kasvaa asteittain miljardeilla.

Kuntasektorin velka on lähes 20 mrd euroa. Kotitalouksien velka on lähes kaksinkertaistunut 15 vuodessa ja kasvu jatkuu. Koron merkittävä nousu laukaisee vaikeudet.

Suomen Pankin saamiset, jotka liittyvät EKP:n TARGET2-järjestelmään, ovat nyt yli 80 mrd euroa. Rahapoliittisiin operaatioihin liittyvät pitkäaikaiset saamiset euroalueen pankkilaitoksilta ovat yli 10 mrd euroa. Valtion velkapapereiden osto-ohjelma on kasvanut noin 25 mrd euroon. Monikansallisten laitosten velkapaperien osto-ohjelma on noussut vuodessa noin 3 mrd euroon ja yrityssektorin yli 4 mrd euroon.

Näiden lisäksi Suomella on Kreikan, Euroopan rahoitusvakausvälineen (ERVV) ja Euroopan vakausmekanismin (EVM) riskejä lähes 20 mrd euron arvosta. Suomen riskit ovat suuret ja kasvussa.

EMU:n perusongelmia ovat jäsenmaiden erilaisuus ja epäsymmetriset syklit sekä moraalikato. Jatkuva eriytyminen näkyy maiden velkaantumisessa.

”Käytännössä ilman liittovaltiota toimivat valuutta­unionit ovat aina hajonneet. (..) Seuraavan taantuman iskiessä velkakriisi palaa euroalueelle pahempana kuin koskaan. (..) Suomen tulee tehdä konkreettisia varautumissuunnitelmia nykymuotoisen euroalueen hajoamisen varalta”, totesi VTT Tuomas Malinen Helsingin yliopistosta valiokunnalle. Ongelmia kuvasivat myös tutkija Antti Ronkainen ja professori Antti Suhonen.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Saksan sosialidemokraattien puheenjohtaja, ehkä tuleva ulkoministeri Martin Schulz ajavat liittovaltiota. EU-komission tavoite on saman suuntainen. Nämä katsovat, että ainoa todellinen vaihtoehto pelastaa EMU on keskitetty ja syvään yhteisvastuuseen perustuva Euroopan Yhdysvallat. Schulz totesi, että ne jäsenmaat, jotka eivät tähän suostu, katsotaan automaattisesti eronneeksi unionista. Suomi on ajopuuna.

Paavo Lipponen ja Sauli Niinistö tekivät raskaan virheen runnoessaan Suomen EMU:un 20 vuotta sitten. Sipilän hallitus uskoo pankkiunionin ja uuden EVM:n korjaavan virheen. Usko ei riitä. Tarvitaan toimenpiteitä.

Kansanedustaja Ville Vähämäen (ps.) kanssa valiokunnan lausuntoon (VaVL 5/2017vp) tekemässämme eriävässä mielipiteessä esitimme joukon toimenpiteitä, joita Suomen hallituksen tulisi ajaa EMU:n ja pankkiunionin neuvotteluissa. Tärkeintä on varautua euroalueen hajoamiseen ja siitä Suomelle aiheutuvien vahinkojen ennalta ehkäisemiseen sekä torjua itsenäisyytemme lopullisesti tuhoava liittovaltio.

Toivotan kaikille isänmaan ystäville rauhaisaa joulua ja menestystä tulevalle vuodelle!

Kirjoittaja on perussuomalaisten kansanedustaja Keski-Suomesta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Pidin eduskunnan täysistunnossa 11.12.2017 iltapäivällä puheen, joka oli liki sanasta sanaan sama kuin edellä oleva. Yksikään kansanedustaja ministereistä puhumattakaan ei sanallakaan kommentoinut. Paikalla oli iso joukko edustajia, koska pidin puheen budjetin palautekeskustelussa.

Keskisuomalaisen kirjoitukseni saavat yleensä aikaan hyvän ja laajan keskustelun. Nyt tuli muutama kommentti. Sähköpostissa sain myös muutaman. Kiitos niistä kaikista.

Twitterissä ja facebookissa ei myöskään syntynyt laajaa keskustelua.

Ihmettelen, miksi näin vakava asia ei herätä keskustelua. Odotan vastaväitteitä, perusteluja, debattia.

Jospa täällä Puheenvuoro-palstan asiantuntevat kommentoijat tarttuvat asiaan ja herää asiallinen keskustelu! Kiitos siitä etukäteen!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Euron kannattajat pitävät pääsiana että valuutta on vakaa ja korot alhaalla. Eipä juuri voisi vääremmässä olla.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Euron vastustajat pitävät sitä pääasiana
että valuutan arvo uppoaa
ja korot on korkealla.

Ovatko he oikeassa?

Käyttäjän hilkkamlaikko kuva
Hilkka Laikko

Kriisi tulee syvempänä, kuin koskaan.

Suomen valtiotaloutta rasittaa edellisen lisäksi luottotappiopommi, joka perustuu luottotapioiden korkovähennysoikeuteen, jossa todellisuudessa mitään luottotappiota ei ole edes syntynyt. Näitä "virtuaalisia" velkoja kasvatetaan tiettyjen pankkien tilijärjestelmissä 16-18% koroilla, joita voidaan käyttää verojen välttelyyn. Mitään todellista luottotappiota ei ole syntynyt - pankki tai perintäyhtiö on jättänyt vain tilityksen asiakkaan varoista tekemättä.

Koko velanperintäjärjestelmä on vääristynyt, johon hallituksen olisi pikaisesti puututtava vahvistaakseen oman maan talouden ja yritystoiminnan edellytyksiä. Olisimme ainakin hieman vahvempia, kun Euro -kriisi vääjäämättä tulee.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kiitos Toimi. Tämä on varmasti johtavien politikkojen tiedossa, mutta tästä vain vaietaan. Se on sitä toivotaan, toivotaan kulttuuria, ettei mitään tapahtuisi. Kuten jo lähihistoriakin on meille opettanut, varmasti jossain vaiheessa alkaa tapahtua ja seuraukset voivat olla vieläkin katastrofaalisemmat mitä oli nk. eurokriisin aikaan (euroalueen velkakriisi). Kreikka ei sitäpaitsi kykene millään muotoa maksamaan sitä velkavuorta takaisin, mitä sille on kertynyt, jos velkoja ei leikata ja toistaiseksi niitä ei ole suostuttu leikkaamaan, vaan velkarahalla sielläkin edelleen eletään, vaikka talous on ollut hiukan kasvussa.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

”Tärkeintä on varautua euroalueen hajoamiseen ja siitä Suomelle aiheutuvien vahinkojen ennalta ehkäisemiseen”

Kun blogistilla on tuollainen johtopäätös, on vuoropuhelu vaikeaa. Minusta on tärkeintä – ei varautua – vaan konkreettisesti mennä mukaan entistä aktiivisemmin kehittämään euro-alueen ja laajemmin EU:n kilpailukykyä ja sisämarkkinoita. Ja niinhän yrityssektori toki tekeekin. Suomen viennistä noin 60% suuntautuu EU-maihin. Joten ei kannata huolestua, jos vuoropuhelua ei synny muusta kuin siitä mikä on tärkeintä.

EKP piti viimeisimmän laajan katsauksensa 14.12. Marion Draghi sai vastatakseen ison määrän kysymyksiä liittyen mm. osto-ohjelmiin, alhaisen koron riskiin jne. Löytyvät netistä. Suosittelen.

Kieltämättä tulee tunne, että kun pitkästä aikaa Suomella menee paremmin ja velkaantuminen saadaan jopa kokonaan pysäytettyä 2020..2022, se ei blogistille sovi. Minulle ja uskon varsin monelle muulle puoluekannasta riippumatta se kyllä kelpaa. Mutta oikein hyvää joulun odotusta ja leppoisia lomaviikkoja.

Kauppalehti 14.12.2017 siteerasi EKP:n tiedonantoa.

”Ensi vuoden ennuste euroalueen talouskasvulle nousee puoli prosenttiyksikköä 2,3 prosenttiin.
Euroopan keskuspankki korottaa ennustettaan tämän ja kahden seuraavan vuoden talouskasvusta sekä ensi vuoden inflaatiokehityksestä.
Tämän vuoden talouskasvuennusteensa euroalueelle EKP nostaa 2,4 prosenttiin aiemmasta 2,2 prosentin ennusteestaan. Ensi vuoden ennustetta keskuspankki nostaa puolella prosenttiyksiköllä 2,3 prosenttiin. EKP pitää nyt nähtävää talouskasvua laajapohjaisempana, kuin aiemmin on arvioitu.
Vuoden 2019 ennustetta EKP nostaa 1,7 prosentista 1,9 prosenttiin. Vuoden 2020 ennuste säilyy ennallaan 1,7 prosentissa.
Inflaatioennustettaan EKP nostaa vain ensi vuodelle. Ensi vuonna EKP odottaa hintojen nousevan 1,4 prosenttia, kun aiempi arvio oli 1,2 prosenttia. Pian päättyvälle vuodelle EKP odottaa 1,5 prosentin inflaatiota, samoin kuin jälleen vuodelle 2019.
Inflaatiota pitää EKP:n pääjohtajan Mario Draghin mukaan alhaisena se, että korkea työttömyys pitää palkankorotukset suhteellisen pieninä.
EKP:n inflaatiotavoite on lähellä mutta alle kaksi prosenttia vuodessa, ja toteutunut inflaatio on viime aikoina jäänyt alhaiseksi tähän tavoitteeseen nähden.
Vuodelle 2020 EKP antoi ennusteensa nyt ensi kertaa. Inflaation keskuspankki odottaa tuolloin nousevan 1,7 prosenttiin.”

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Turunen,

johtopäätös on asiantuntijoilta, jotka mainitsin.

Sipilän hallitus on torjunut jyrkästi esittämäsi syvenevän integraation.

EKP rauhoittelee, koska se ei muuta voi. Ennustetut kasvuluvut eivät korjaa niitä rakenteellisia vikoja, jotka EMU:ssa on eikä katkaise velkaantumista.

Seuraava taantuma iskee viimeistään kesällä 2019, jolloin EMU:n hajoaminen on ajankohtainen. Siihen kannattaisi varautua. Se vaatisi, että vastuussa olevat tunnustaisivat virheet ja tosiasiat. Näin ei käyne, joten toivo on vähissä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Toisaalla on blogikirjoitus, joka liittyy Väyrysen esille nostamaan euroon virheellisin perustein siirtymiseen. Tuohon otin itse kantaa seuraavanlaisella kommentilla:
http://paulijuhanipitknen.puheenvuoro.uusisuomi.fi...

Tässä kommenttiini liittyvä linkki VM tiedotteeseen neuvoa-antavaan kansanäänestykseen kansalaisille:
https://www.eduskunta.fi/pdf/sekalaiset/VN-tiedote...

Euroon liittyminen oli virhe joka puolelta katsottuna. Synkät pilvet johtuvat pääosin juuri valuutasta. Toki komissiokin on tehnyt sellaisia ehdotuksia joiden pohjalta tehdyt päätökset ovat vieneet väärille urille ja ovat saaneet aikaan eripuraa jäsenmaiden kesken, jopa brittien eron aikaiseksi.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Euroopan itsenäiset valtiot ovat vuosisatoja sotineet, sopineet ja muodostaneet liittoumia paperilla tai aseiden avulla. Viimeisin suuri mullistus oli rautaesiripun murtuminen. Siinäkin oli kyseessä halu päästä irti keskusjohtoisesta valtarakenteesta ja palauttaa kansallinen vuosisatoja kestänyt identiteetti. Tuloksena mitaamattomat kärsimykset balkanilla.

Syvenevä integraatio luo jo nyt sisäpoliittisia paineita jäsenmailleen. Miten tästä kriisiautomaatista saisi synnytetettyä edes liittovaltion tapaista? Liittovaltion muodostaminen maanosaamme on yksinkertaisesti mahdoton toteuttaa. Vai vihkaa ehkä? Ei onnistu koska liittovaltio edellyttää nimenomaan keskusjohtoista vallankäyttöä vaikka osavaltioilla olisikin hiukan itsenäistä päätösvaltaa. Hiukan ei vain riitä, kun ajatellaan maanosamme kansakuntien erilaisia ominaispiirteitä ja identiteettejä.

Pahinta tilanteessa on tietysti se, että eri maissa on ryhmiä, jotka todella uskovat liitovaltion onnistumiseen. Ei tarvitse olla järjen jättiläinen että se luo em. asetelman ja epävakautta maiden sisällä. Jos et ole puolellamme olet meitä vastaan.

On hemmetin vaarallista ajatella, että euroalueen "talouskriisi" saataisiin kuriin liittovaltion perustamisella. Tai sanotaan näin että euron ja euroalueiden vaikeudet ovat kevyttä kamaa verrattuna siihen mitä liittovaltio tai yritys sen perustamiseen toisi tullessaan

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Tällähetkellä EKP:n tärkein tehtävä on pitää välimerenmaat (jotka meinasivat kaatua euron käyttöönoton seurauksena) pystyssä nollakoroilla ja LTRO-rahaelvytyksellä.

Muulle euroalueelle ko. toimet ovat pelkästään vahingollisia.

Kuten Toimi aivan oikein toteaa, vaihtoehdot euron suhteen ovat: liittovaltio, markkinakuri tai euron purkaminen.

Mikään noista vaihtoehdoista ei kuitenkaan ole poliittisesti mahdollinen, joten ajelehtiminen rahaelvytyksen voimin eteenpäin tulee jatkumaan.

Seuraavana "menyyssä" lienee suora setelirahoitus ts. EKP rahoittaa suoraan eurovaltioiden budjetteja. Kaikkia eurosääntöjä on jo rikottu, joten tämänkään ei pitäisi enää olla ongelma.

Lopulta velkakirjamarkkinat romahtavat ja markkinakorot piikkaavat, jolloin elvytyskupla puhkeaa.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Lähtölaukaus nykytilanteeseen ammuttiin, kun ”Yhdysvaltain presidentti Richard Nixon irrotti dollarin lopullisesti kullasta 15. elokuuta 1971 Yhdysvalloissa valta-asemaan nousseen monetaristisen taloustieteen oppien mukaisesti. Koska dollarilla oli ollut reservivaluuttana maailmanlaajuinen merkitys, tämä merkitsi samalla kultakannasta luopumista koko maailmassa.” (Wikipedia).

Juna lähti silloin liikkeelle ja sitä ei uskalla kukaan enää pysäyttää. Vauhti on vain kiihtynyt sen jälkeen, kun rahaa alettiin luomaan tyhjästä. Bitcoin on tästä malliesimerkki. Sen mieletön viime aikoina tapahtunut arvon nousu ei perustu mihinkään konkreettiseen positiiviseen talouskehitykseen, vaan puhtaaseen spekulointiin.

Tästä ”hullunmyllystä” ei pelastuta muutoin kuin siirtymällä takaisin kultakantaan joskus tulevaisuudessa. Suomi-neito istuu voimattomana lautalla matkalla kohti ”Niagaran putouksia”.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kultakanta

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Samaa mieltä; Kohti valuuttaresettiä ollaan menossa.

Globaali elvytysraha punkee nyt joka paikkaan, kuten bitcoiniin ja USA:n osakemarkkinoille.

Suurin arvostuskupla on kuitenkin bondimarkkinoilla.

--

Keskuspankkirahan käyttöönotto olisi yksi mahdollinen tapa korjata rahajärjestelmät:

http://rutanen1965.puheenvuoro.uusisuomi.fi/244424...

Kullan muuttaisin takaisin rahaksi (monetary metal) poistamalla sen verottamisen. Kulta voisi olla rinnakkkainen globaali valuutta esim digitaalisessa (lohkoketju) muodossa.

--

Mitään ei kuitenkaan tulla tekemään, sillä nykyiset rahajärjestelmät kaatuisivat jos niitä alettaisiin korjata.

Ja savun hälvyttyä, toistetaan todennäköisesti samat vanhat virheet taas uudelleen.

Pekka Iiskonmaki

Suomen palkat ja eläkkeet ovat muutaman vuoden päästä aivan kilpailukykyisiä Aasian maiden kanssa.

Hintataso jää silti valitettavan korkeaksi. Alkaa voimakas siirtolaisuus, kuten 1800 -luvun lopulla.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Kiitos kommenteista.

Odotin enemmänkin, mutta aihe taitaa olla liian kipeä. Mistähän se kertoo?

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Luulenpa, että hiljaisuus johtuu siitä, että keskuspankkiirit ja valtaeliitti eivät voi puhua ongelmista sillä se heiluttaisi markkinoiden luottamusta euroon.

Tavallisten kansalaisten taas on puolestaan vaikea ymmärtää, miksei itsenäisten valtioiden yhteinen raha voi edes teoriassa toimia.

Juuri kukaan eurokansalainen ei tiedä että käynnissä on rahaelvytys, jonka avulla euroaluetta pidetään keinotekoisesti kasassa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Juuri kukaan eurokansalainen ei tiedä että käynnissä on rahaelvytys, jonka avulla euroaluetta pidetään keinotekoisesti kasassa."

USA:ssa on ollut käynnissä vastaava elvytys.
Onko senkin tarkoitus ollut pitää dollarialue keinotekoisesti kasassa?

Olisiko olemassa vaara että USA:n osavaltiot ryhtyisivät panamaan omia valuuttojaan.
Voisivat sitten kilpaa devalvoimalla parantaa kilpailukykyään .... ne osavaltiot.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen Vastaus kommenttiin #17

Tarkemmin sanottuna käynnissä on globaali rahaelvytys: Kiina, Japani, USA, euroalue, Englanti..

Rahaelvytyksellä pyritään hallitsemaan ylivelkaantumista. Euroalueella välimerenmaiden velkaa ja USA:ssa kokonaisvelkataakkaa.

Vuonna 2018 keskuspankit ovat luvanneet supistaa elvytystä. Sanoisinpa ettei tule onnistumaan, sillä korot karkaavat käsistä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #18

"Vuonna 2018 keskuspankit ovat luvanneet supistaa elvytystä. Sanoisinpa ettei tule onnistumaan, sillä korot karkaavat käsistä."

Käsittääkseni hyvin varovasti sitä elvytystä ollaan supistamassa, korot tuskin karkaavat käsistä lähivuosina, ei ainakaan keskustpankkien toimien johdosta.

Kukaan ei toki tiedä mitä kaikkea maailmassa tulee lähivuosina tapahtumaan ja mitkä ovat vaikutukset. Sen takia lainan ottajien pitäisi varautua siihen että korot voivat nousta. Se ei ole varsinaisesti keskuspankkien vika, eikä vika ole valuutoissa, vaan siinä että kaikenlaista voi sattua mitä ei voi hallita, eikä ennalta arvata, eivätkä markkinavoimat toimi rationaalisesti eikä niitäkään voi hallita.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen Vastaus kommenttiin #19

Elvytyksen supistumisen pitäisi näkyä koroissa jo lähikuukausina. Katsotaan miten käy.

Jokatap keskuspankkien taseet ovat rahaelvytyksen (= velkapaperiostot) vuoksi nousseet niin huimiksi ettei niitä ehditä purkaa ennen seuraavaa taantumaa.

Oikea ratkaisu olisi ylivelkojen leikkaus, mutta siihen ei haluta ryhtyä. Joten todennäköisesti päädytää ylivelan leikkaantumiseen inflaation kautta.

En siis ylipäänsä oleta, että mitään tehtäisiin, kunhan vain yritän itselleni selvittää näitä talousjuttuja.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #20

"Oikea ratkaisu olisi ylivelkojen leikkaus, mutta siihen ei haluta ryhtyä. Joten todennäköisesti päädytää ylivelan leikkaantumiseen inflaation kautta."

Valtiot ja yritykset sekä yksityiset velkaantuvat niin paljon etteivät pysty maksamaan velkojaan. Tähän on sitten lääkkeenä se että rahan arvoa lasketaan inflaation avulla, jolloin velka pienenee.

Tämähän on se normaali mekanismi. Sen voin ymmärtää miksi populistipolitikot lainaa valtiolle rahaa, ostaakseen äänestäjiä. Yksityiset yritykset ja ihmiset voivat ylivelkaantua jos on huonoa tuuria ja bisnekset menee pieleen, tai jos muuten vain oman talouden pito ei ole täysin hallinnassa.

Sitä en ymmärrä mikä pakottaa pankit lainaamaan rahaa maksukyvyttömille asiakkaille enemmän kuin mitä on turvallista, niinkuin esimerkiksi Kreikalle.

Keskuspankit eivät oikein voi katsoa ulkopuolisena sitä että lainakriisit lamauttavat yhteiskunnan toiminnot. Niiden tehtävä on palauttaa rahajärjestelmän uskottavuus ja se johtaa näihin toimiin jotka johtavat inflaatioon, eli rahan arvon ja myös velkojen pienentämiseen.

Nämä inflaatiotouhut menee siis pitkälle valtioiden ja pankkien piikkiin, ei kuitenkaan keskuspankkien piikkiin. Mikä siinä on että oppi ei mene perille eikä näitä lainaamis-asioita saada kuntoon.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen Vastaus kommenttiin #21

Samaa mieltä. Pankkien antolainauksen holtittomuus ja poliitikkojen leväperäiset menolisäykset ovat finanssikriisien alkusyy.

Eurokriisi olisi pitänyt selvittää kovin ottein: Kreikka ulos ja kriisipankit saneeraukseen. Nyt ongelmaa hoidetaan edelleen EKP:n rahaletkuilla.

--

Sain juuri aloitettua Ville Iivarisen kirjan "Raha". Erinomainen peruskattaus rahajärjestelmien ongelmista. Suosittelen mikäli aihe kiinnostaa sinua enemmänkin.

Toinen mielenkiintoinen juttu on keskuspankkirahan käyttöönotto. Asiaa ovat tutkineet mm. Kumhof&Benes: "The Chicago Plan Revisited"

Video-luento: https://www.youtube.com/watch?v=YnAtHbDptj8&list=P...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #22

"Eurokriisi olisi pitänyt selvittää kovin ottein: Kreikka ulos ja kriisipankit saneeraukseen. Nyt ongelmaa hoidetaan edelleen EKP:n rahaletkuilla."

Tämä olisi varmasti ollut vaihtoehtoinen toimintatapa.

Omasta puolestani uskon että kriisin vakavuuden huomioonottaen politikot ovat ymmärtäneet käyttää parhaita asiantuntijoita ja myös ymmärtäneet toimia heidän ohjeidensa mukaan.

Todennäköisesti asiantuntijat ovat olleet erimielisiä, kuten ne aina ovat, mutta en usko että politikot olisivat ottaneet sitä riskiä että olisivat turvautuneet tämän rahoituskriisin hoidossa poliittiseen ratkaisuun ja siksi oletan että ratkaisu on tehty sillä perusteella mihin mielipiteeseen asiantuntijoiden enemmistö on kallistunut.

Silläkin ratkaisumallilla jota nyt on käytetty on siis ollut omat hyvät puolensa, ainakin se on toiminut, mutta ikuiseksi arvoitukseksi jää olisiko sinun esityksesi ollut sittenkin parempi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ehkä monet eivät halua tiedostaa ikävää totuutta, valtiojohto tietoisesti valehteli sekä kansalaisille että eduskunnalle saadakseen ideologiaansa sopivan päätöksen. Valhe tulee jatkumaan tulevissakin päätöksissä mistä on selvänä merkkinä valtiojohdon haluttomuus keskustella tulevasta liittovaltiosta ja kieltää tämä samalla kuitenkin lisäten integraatiota.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset