Toimin nasta! Asiaa

Menneestä tulevaan - politiikka jatkuu

Antonio Guterres, Donald Trump ja Emmanuel Macron aloittivat.  Hieman horjuen ja linjaa etsien. Angela Merkelin linja ja palli huojuu.  Kim Jong-un ei horju, vaan horjuttaa muita.  Eräät Visegrad-maat aiheuttavat huimausta aina niin itseriittoisille Brysselin herroille.

 

Alkava vuosi osoittaa, ketkä nousevat, ketkä laskevat. Kaikilla omat päänsärkynsä. Merkelillä kiusallisin. Kuin migreeni. Joko hän kaatuu tai jatkaa haavoittuneena. EU horjuu Merkelin ja brexitin mukana. Laskua pelätään aiheestakin. Kuten ilmastomuutosta.

 

Eurolla pahin on edessä vasta loppuvuonna 2019 taantuman lähestyessä. EMU:sta kirjoitin täällä 17.12.2017.

 

Kotimaassa Länsimetro valmistui. Olkiluoto 3 ei.  Talvivaara rämpii Kainuun korvessa. Miljardit pyörii. Riidatkin jatkunevat. Rahoista ja jätevesistä. Toivotaan parasta.

 

Politiikassa kuluneen vuoden suurin juttu oli Perussuomalaisen eduskuntaryhmän jakautuminen. Enemmistö ei uskonut itseensä. Yleensä enemmistö käyttää valtaa. Nähtiin poikkeus. Enemmistö lähti. Nyt se kulkee horjuen hitaasti kohti virallista mittaustolppaa, viimeistään huhtikuussa 2019.

 

Yhä kysellään, miksi Ps-ryhmä hajosi.  Mutta ei se ollut lainkaan ihme, että näin kävi. 

 

Hallitus, jossa Ps oli osallisena, hyväksyi Kreikka 3-paketin, päästi maahan 32 500 turvapaikan hakijaa, leikkasi liki kaikkia etuuksia ja ajoi pakkolakeja ja kikyä. Antoi periksi suunnilleen kaikissa tärkeissä asioissa. Näin ministerit tekivät ja ryhmämme tuki. Omien saavutusten piikki jäi lyhyeksi. Kannattajat siirtyivät katsomoon.

 

Teimme yhdessä politiikkaa, joka oli vastoin puolueen vaalilupauksia. Kenttää ei kuunneltu. Lähes halveksittiin. Vahvan johdon sanellessa. Ylimielisyydestäkin voi puhua.  Olen osasyyllinen.

 

Ei lainkaan ihme kaiken tuon jälkeen ja  gallup-lukujen puolituttua vaaleista, että jäsenistö halusi ja vaati muutosta. Niin tekevät pettyneet aina. Politiikassa pääsääntö.  Entiset vapautetaan ja uudet tilalle. Näin varmistetaan muutos.  Ja puolueen ykköspallihan oli vapaana joka tapauksessa.

 

Jyväskylään kokoontunut Ps-jäsenistö ei olisi uskonut muutokseen, ellei puolueen johto olisi aidosti vaihtunut. Kenttäväki halusi kaikki ministerit ulos puoluejohdosta ja nosti uudet kasvot tilalle.  Raju päätös, mutta täysin looginen. Pettymysten seuraus. Ei siinä kaappausta tarvittu eikä tehty. Demokratia riitti.

 

Seuraavat päätökset olivat muiden käsissä. Itsensä lähes täydellisiksi kokeneet hallitusherrat päättivät "arvopohjansa" mukaisesti jatkon.  Tekivät valinnan: hyvät saavat jatkaa, hylkiöt ulos. 

 

Eduskunnan niukka enemmistö siunasi temput. Siinä ei moitteen sijaa. Tällä mennään uuteen vuoteen.

 

Nyt alkaa eduskuntavaalikauden viimeinen kokonainen vuosi. Ensin presidentin vaalit. Sitten ehkä maakuntavaalit.  Ja heti niiden perään valmistautuminen eduskunnan valintaan. Ja EU-vaalitkin vielä.

 

Suomessa talous kasvaa, työllisyys paranee ja usko tulevaan vahvistuu. Näistä iloitsemme.  Jos EU ja euro olisivat edes kohtuullisella perustalla niin voisi pitemmän ajan uskolle olla pohjaa. Mutta erityisen hyvältä ei näytä. 

 

Kiitokset kuluneesta vuodesta ja erinomaisen menestyksekästä vuotta 2018 jokaiselle!

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Totta.Samalla horjuu myös hallituksen ja eduskunnan päätökset.
Nähtäväksi jää kuinka paljon se tulee vaikuttamaan Suomen talouteen.

Ai niin:Hyvää Uutta-Vuotta!

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Olemme noususuhdanteen huipulla, nollakorkojen vallitessa ja silti budjettialijäämä on monta miljardia. Mikä onkaan tilanne sitten kun olemme taantumassa? Minunkin arvioni on että taantuma alkaisi v2019.

Euro on se pettävä pohja minkä vuoksi en ole ollenkaan optimistinen tulevan talouskehityksen suhteen.

Euron testi alkaa jo tänävuonna kun EKP aloittaa rahaelvytyksen supistamisen (60mrd/kk->30mrd/kk). Todennäköisesti korot nousevat kestämättömästi ja EKP joutuu palaamaan takaisin elvytyslinjalle. Mielestäni on selvää, että EKP on ajautunut rahaelvytysloukkuun muiden suurten keskuspankkien tavoin.

--

Kiitos Toimille aktiivisuudesta täällä Usarissa!

Ja Hyvää Uutta Vuotta kaikille muillekin bloggaajille!

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Kiitos!

Eräs asiantuntija, siis riippumaton tutkija, laski, että taantuma iskee 6-9 vuosineljänneksellä siitä, kun ollaan huipulla. Hän arvioi, että huippu on nyt saavutettu ja taantuma iskee voimallisesti vuoden 2019 kolmannella tai neljännellä kvartaalilla. Sitä EMU/euro ei kestä.

Asiantuntija kehottikin Suomea valmistautumaan euron hajoamiseen seuraavan taantuman iskiessä.

Vuosi 2018 pitäisi käyttää tähän valmistautumiseen. Vaan näyttääkö Sipilän hallitus valmistautuvan? Tosin mitäpä meillä olisi edes enää tehtävissäkään!

EKP:n tilanne on tukala. Elvytystä ei voi jatkaa eikä lopettaa. Kupla kasvaa, kunnes se .......

Ratkaisevatko Italian parlamenttivaalit jo keväällä euron kohtalon? Tätäkin taidetaan pohdiskella jossakin... Merkel on oma lukunsa...

Elämme mielenkiintoisia aikoja!

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Ja tää asiantuntija on....heh...eräs asiantuntija..

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

VTT Tuomas Malinen eduskunnan valtiovarainvaliokunnan kuulemisessa.

Kts. kirjoitukseni täällä 17.12.2017.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila Vastaus kommenttiin #16

Kiitos tuedosta. Lähde kannattaisi aina mainita jos sellaseen viittaa. Sen puuttuminen herättää kysymyksiä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Miettikö kepu,kok,rkp ja Kristilliset tuota jo tällöin
kun Rahaliitto -EMU liitytyttiin?

Talous- ja rahaliitto EMU
EMU-suunnitelma hyväksyttiin osana Maastrichtin sopimusta, joka allekirjoitettiin helmikuussa 1992 ja tuli voimaan 1.11.1993.
Sopimuksen mukaan
- talous- ja rahaliittoon edetään kolmen vaiheen kautta.

1.1-95 Suomi oli EU ja rahaliitto -EMUN jäsen.
lähde:
EU-asiakirjat
SuomenPankin asiakirjat

JK.
talous- ja rahaliittoon edetään kolmen vaiheen kautta.
Ei siis vasta -98.
Koska euro astuu voimaan automaattisesti 1.1-99
Niissä maissa jotka on EMU kunnossa,muut heti kun täyttää EMU ehdot.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Ja tää historian toistaminen mistä syystä?

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

13.

Kyllä mietti. Tuolloin kerrottiin, että asiasta tehdään erillinen päätös. Näin ei tehty, vain Lipposen-Niinistön hallituksen luottamusäänestys.

Miksi Ruotsi ei ole EMU:ssa/eurossa, vaikka hyväksyi 1994 saman paketin kuin Suomi? Niin se kansanäänestys Ruotsissa...

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Tasavallan presidentti mainitsi uuden vuoden puheessaan EKP:n valtavan velkaohjelman, joka pitää korot matalalla huonoin seurauksin.

Itse asiassa korot ovat sairaan matalalla. Rahalla ei ole hintaa. Näin ei voi jatkua.

Jospa pääministeri ja valtiovarainministeri kuuntelisivat edes presidenttiä!

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

On hämmästytävää kuinka vähän EKP:n korkosupressiosta puhutaan. Toivottavasti tähän tulee muutos ja asia otetaan poliittisessa eliitissä näkyvämmin esille.

LTRO-rahaelvytys ja nollakorothan ovat vain välimerenmaiden tukiohjelma.

Meille muille euromaille se on pelkästään haitallinen ja ajamassa meidät samaan velkakurimukseen mistä välimerenmaita yritetään hinata ylös.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Tätä asiaa tosiaankin pidetään pimennossa. Ei ne ongelmat mihinkään ole hävinneet, vaan ne odottaa edelleen siellä ottajaansa. Draghia lainaten vähän toisessa mielessä, whatever it takes.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen Vastaus kommenttiin #7

Totta, mitään ei ole korjattu.

Ongelmat ovat vain pahentuneet ja velkakirjamarkkinat ovat nyt täysin kuplaantuneet keskuspankkien rahapumppujen ansiosta.

Ja romahdus tulee sitten kaikille "yllätyksenä", kuten edellinen eurokriisi 2011.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Yhdysvaltain keskuspankki tekei just tota samaa elvytystä vuosia, korot oli nollassa ja ostohjelmiin käytettiin miljardeja, aivan samoin kuin ekp nyt. Ekp tosin oli taas kerran myöhässä. Jenkit on nyt lopettanut osto-ohjelman ja korot alkaa toipua ja samoin tulee käymään myös euroopassa. Ainut ongelma tosin on miten pörssit reagoi tähän osto-ohjelman lopettamiseen sillä onhan se edesauttanut kurssien valtaisaa nousua. Jos jossain tulee ongelmia niin pörssissä.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

USA on hyvin erilainen tapaus kuin EMU. Se on yksi valtio, Euroalue koostuu 23 erillisestä jäsenmaasta.

Kannattaa paneutua asiaan ennenkuin esittää kaikenlaisia mielipiteitä.

Presidentti Niinistö sentään myönsi uuden vuoden puheessaan keskuspankkien velkaohjelman synnyttämät ongelmat. Tarkoitti varmaankin ensi sijassa EKP;a, mutta ei kehdannut eritellä sitä muistaen vuoden 1998 päätöksensä.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila Vastaus kommenttiin #18

Jos satutt yhtään tuntemaan Yhdysvaltoja niin se koostuu osavaltioista jotka eivät todellankaan ole niin homogeenisia kuin ilmeisesti luulet. Ihan samoin kuin unionin valtiot ne eroavat toisistaan tuotannollisista lähtökohdistaan, ne ovat vrt esim etelä-dakota ja kalifornia. Niiden velkamäärät ovat erilaisia ja monet muut taloudelliset mittarit kulkevat eri sykleissä.

Mutta kun tunnut olevan perillä asioista niin kerro nyt miksi se on niin eri asia?

Tuo teidän lause "Kannattaa paneutua asiaan ennenkuin esittää kaikenlaisia mielipiteitä" on aika vaarallinen. Tuon lauseen esittäjänä joudutte asemaan jossa teillä pitää olla täydelliset tiedot koska uskallatte esittää mielipiteitänne. Asetutte asemaan jossa teillä ei ole varaa olla väärässä. Onnea vaan valitsemallanne tiellä.

Ja viitaten toiseen viestiinne kun mainitsitte läähteeksi herra Malisen täytyy kysyä ovatko kaikki asiantuntijat tätä mieltä ja jos eivät ole miksi eivät ole ja kolmantena kysymyksenä miksi uskotte juuri Malista.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi Vastaus kommenttiin #22

USA on yli 200 vuotta vanha ja vakiintunut liittovaltio. Kun marraskuussa kuulimme valtiovarainvaliokunnassa asiantuntijoita, mm. Malista, Ronkaista ja Suhosta, keskustelimme USA:sta ja sen eroavuudesta EU/EMU:un nähden.

Ei kai kukaan väitä, että USA olisi homogeeninen. Osavaltioilla on isoja eroja. Liittovaltio ei ole vastuussa osavaltioiden veloista. EU:ssa näyttää olevan, vaikka se ei ole edes liittovaltio.

Em. asiantuntijat varoittivat euroalueen ongelmista. Keskuspankkien velkaohjelmista varoitti myös presidentti Niinistö uuden vuoden puheessaan.

Kuulimme muitakin asiantuntijoita, mutta he edustivat tahoja, joilla on erilainen intressi kuin em. kolmella riippumattomalla akateemisella tutkijalla.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila Vastaus kommenttiin #23

Mitä tämä liittovaltion ikä tähän kuuluu? Millä perusteella väitätte että unionissa jäsenvaltiot vastaavat toistensa veloista mutta Yhdysvalloissa kyllä, vaikka liittovaltio ei ole vastuussa osavaltion veloista se kyllä tukee vaikeuksiin joutunutta osavaltiota jopa pankkeja.

"Kuulimme muitakin asiantuntijoita, mutta he edustivat tahoja, joilla on erilainen intressi kuin em. kolmella riippumattomalla akateemisella tutkijalla"

Tämä on juuri se ongelma. On olemassa monenlaisia asiantuntijoita joiden näkemykset lähtevät tietystä intressistä, absoluuttista totuutta ei olekkaan. Nämä mainitsemasi tutkijat eivät ole sen enemmän riippumattomia kuin muutkaan. Kukaan ei voi olla täysin riippumaton eikä edustaa jotain puhdsta tietoa. Kuulijan ja tässä tapauksessa päättäjien on päätettävä kumpaa koulukuntaa uskoo ja päätös minkä päättäjä tekee ei sekään lähde tyhjiöstä vaan hänen ennakkoasenteestaan. Hän valitseee sen puolen joka jo tukee hänen valmiiksi päättämäänsä kantaa ja poliittista suuntausta.

Nuo teidän väitteenne unionin ja euron romahduksesta ei perustu mihinkään faktaan. Ekp on täynnä osaavia ammattilaisia jotka kykenevät selvittämään tämänkin asian. He ovat vähintään yhtä päteviä kuin fedin väki.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Juuri näin.

Totuus kirkastuu vähitellen. Sen tunnustaminen vain on ylipääsemättömän vaikeaa niille, jotka ovat virheistä vastuussa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kiitos Toimi hyvästä kirjoituksesta ja hyvää uutta vuotta omastakin puolestani.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Mitäänsanomaton kirjoitus vailla mitään mieltä. Joukko irrallisia lauseita jotka eivät liittyneet mitenkään yhteen. Joukko väitteitä joita ei perusteltu millään. Pitkä pätkä sitä vanhaa ps-jakautumista. Missä pointti, mihin tällä pyrittiin. Tylsää.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Entiset kasvot pois puoluejohdosta ja uudet tilalle! 100% puolueen jäsenistä ei ollut tätä mieltä! Aika suoraan vedetty. Toinen tärkeä pointti taisi olla kirjoittajalla omat aatokset mahdollisesta ministeripaikasta. Eipä kokoomuksen oma kansanedustajakaan Kanerva ole saanut ministeripaikkaa nykyisessä koalitiossa. Pitäisi vanhan konkarin paremmin tuntea poliittiset kuviot. Nuorempien ja kokemattomien innostuksen kyllä ymmärrän.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Ei kai kukaan ole väittänyt, että kaikki jäsenet olisivat olleet samaa mieltä. Olihan mm. puheenjohtajaehdokkaita Jyväskylässä neljä ja jokaisella kannattajansa. Samoin varapuheenjohtajista äänestettiin usean ehdokkaan kesken. Selkeä enemmistö löytyi. Näinhän se menee demokratiassa.

En ollut kiinnostunut ministerin tehtävistä. Eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi suostuin 4.5.2017, vaikka sekään tehtävä ei ollut tavoitteenani.

Edustajat Kanerva, Salolainen, Pekkarinen, Kääriäinen jne omaa ikäluokkaani olevat kokeneet edustajat olisivat olleet tekijöitä, mutta ainakin Sipilä halusi ministereiksi itseään nuoremmat henkilöt.

Poliittisten kuvioiden tuntemisestani en osaa sanoa mitään. On eduskuntakokemusta vasta 27 vuotta.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Kanervan otin esiin aivan muussa tarkoituksessa!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset