Toimin nasta! Asiaa

Presidentti ja pääministeri - ero työssä kuin päivällä ja yöllä

 

Tasavallan presidentti on valtakunnan protokollassa ykkönen, eduskunnan puhemies kakkonen ja pääministeri kolmonen.

 

Todellisen vaikutusvallan näkökulmasta pääministeri on nykyisin selkeästi ykkönen. Toisin oli aiemmin.

 

Pääministeri vastaa koko hallituksen toiminnasta.  Kun eduskunnan vaalikausi on neljä vuotta, on pääministerillä ministereineen ankara paine saada aikaan tuloksia tässä ajassa.  Hallituksen uhkana on lisäksi mahdollisuus menettää eduskunnan luottamus, joka saattaa johtaa ennenaikaisiin vaaleihin.

 

Pääministeri on viikottain eduskunnan kyselytunneilla ja muissakin yhteyksissä kansanedustajien mitä erilaisimpien kysymysten kohteena. Kaikkiin on osattava vastata. Erityisesti EU-politiikka ja suurelta osin talouspolitiikka yksityiskohtineen on oltava hallussa.  Muissa asioissa pääministeri voi siirtää vastausvastuun sektoriministerille, mutta pääministerin on oltava tästä huolimatta perillä lähes kaikesta, mitä hallinnossa tapahtuu. 

 

Tavaksi on tullut myös se, että Ylen pääministerin haastattelutunnilla asiansa osaavat toimittajat peräävät pääministeriltä vastauksia niin sisä-, EU- kuin ulko- ja turvallisuuspolitiikastakin. Lisäksi halutaan mielipiteitä kaikenlaisista ajankohtaisista ilmiöistä. Mikrofoneja on suun edessä milloin tahansa ja missä tahansa. Yllättäen ja pyytämättä. Yölläkin on vastattava, jos jotain poikkeuksellista tapahtuu. Ja kansa reagoi.

 

Pääministerillä on valtavasti puheita, tapaamisia, neuvotteluja ja kokouksia sekä kotimaassa että ulkomailla. Niihin on huolella valmistauduttava.  EU on erityishaaste.

 

Pääministerin työ on sekä määrältään että laajuudeltaan valtava. Luovuutta pitää löytyä jatkuvasti.

 

Toisin on tasavallan presidentillä. Hän on arkisen päivänpolitiikan ulkopuolella. Hänen pitää olla. Perustuslaki määrää. Toimikausi on kuusi vuotta. Luottamusta ei voida mitata eikä siten varsinaisesti menettää. Suosiogallupit eivät kaada.

 

Presidentti johtaa ulkopolitiikkaa. Se tapahtuu kuitenkin yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Itsenäinen päätösvalta on vähäistä. Päätökset hän tekee valtioneuvostossa tai ministerin tai puolustusvoimain komentajan esittelystä. Mitkään asiat eivät yleensä tule eteen niin nopeasti, etteikö presidentti neuvonantajineen ja avustajineen ehtisi niihin kohtuullisesti tutustua. 

 

Presidentti valitsee itse valtiovierailunsa ja muut matkansa. Niihin sekä Suomeen suuntautuviin vierailuihin hän ehtii valmistautua hyvin.  Muutkin tapaamiset hän voi pääosin valita.

 

Myös puheensa presidentti voi valmistella maan parhaiden virkamiesten ja asiantuntijoiden tuella rauhassa. Haastatteluja hän voi antaa tai olla antamatta, joten niihinkin, jos antaa, voi valmistautua huolella.

 

Muistan hyvin, kun presidentti Koivisto joitakin kertoja pohdiskeli omalla tavallaan meille ministereille, että "olen ajatellut antaa (tietystä) asiasta haastattelun lähiaikoina".  Muutaman päivän kuluttua se sitten toteutui. Siis äärimmäisen tarkkaan harkittuna sekä sisällön että sen suhteen, missä mediassa julkitulo tapahtui.

 

Toisin kuin pääministeri, tasavallan presidentti ei joudu eduskunnan, toimittajien tai kansalaisten yllättävien kysymysten ristituleen. Hän voi maakuntamatkallaan ottaa kantaa sopivalla tavalla paikallisen median esittämiin asioihin, mutta yleensä vain kannustavin ja kehuvin sanakääntein.

 

Yllätyksiä voi tulla neuvotteluissa vieraiden valtioiden johtajien kanssa. Ne käydään kuitenkin suljetuin ovin. Vain tiedotustilaisuudessa tapaamisen jälkeen toimittajille annetaan tilaisuus kysymyksiin.

 

Tasavallan presidentin tehtävä on tärkeä ja vaativa. Tehtävään valittavalta on syytä edellyttää viisautta, hyvää harkintakykyä, taitoa valita vahvat asiantuntija-avustajat, neuvottelu- ja suhdetoimintakykyjä ja sujuvaa puhetaitoa mieluiten usealla kielellä. Jos nämä edellytykset löytyvät, työssä kansakunnan johtajana, edustajana ja edunvalvojana menestyy eikä tarvitse olla kaikissa liemissä keitetty 60-70 vuotias politiikan konkari.  Nuoruus on ennemminkin etu!

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset