Toimin nasta! Asiaa

Eduskunta äänesti taitetusta indeksistä 20.12.2017

 

Eduskunnan täysistunnossa 20.12.2017 tämän vuoden talousarvion käsittelyn yhteydessä kansanedustajat äänestivät lausumaehdotuksesta, joka kuuluu seuraavasti:

"Eduskunta edellyttää, että hallitus valmistelee työeläkejärjestelmän muutoksen, jolla ns. taitettu indeksi palautetaan pieni- ja keskituloisten eläkkeensaajien osalta 50/50 indeksiksi asteittain vuoteen 2022 mennessä."

Tein tämän ehdotuksen. Kansanedustaja Arja Juvonen, ps, kannatti sitä.

Äänestyksessä (täysistunto no 146/2017vp,  ehdotus no 113,  äänestys no 191 STM:n hallinnonala) lausumaehdotusta vastusti 166 ja kannatti 19 kansanedustajaa. Yksi äänesti tyhjää. Poissa oli 13.

Vastaan äänestivät kaikki hallituspuolueiden (Kesk, Kok, Sin) edustajat sekä Sdp:n, Vasemmistoliiton, vihreiden ja Rkp:n edustajat.  Puolesta äänestivät kaikki Perussuomalaisten edustajat ja pari muuta.

Keväällä 2017 eduskunta käsitteli Kimmo Kiljusen ym kansalaisaloitteen samasta asiasta.  Sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön mukaisesti aloite hylättiin ja jopa ilman äänestystä.

Kansalaisaloitteessa ehdotettiin siirtymistä indeksiin, jossa työeläkkeet olisi sidottu heti 100%:sti palkkaindeksiin. Tällainen järjestelmä oli käytössä 1960 ja -70 luvuilla.  Näin suureen muutokseen kerralla ei yksikään eduskuntaryhmä ollut viime keväänä valmis. Ns. asiantuntijoiden pelottelu, johon valiokuntakin yhtyi, eläkerahojen loppumisesta pelästytti kaikki.

Syksyllä 2017 omassa eduskuntaryhmässäni esitin paluuta ns. puoliväli-indeksiin (50/50), joka oli käytössä 1990-luvulle asti. Se sai yksimielisen tuen. Ryhmä kuitenkin halusi rajata sen pieni- ja keskituloisiin eläkkeensaajiin ja toteutuksen asteittain 10%-yksikköä/vuosi kolmessa vuodessa 80/20-indeksistä 50/50 indeksiksi.

Tältä pohjalta tein em. lausumaehdotuksen valtiovarainvaliokunnassa ja edelleen täysistunnossa.

Olin yllättynyt, että näin "lievä" arvokkaan elämäntyön tehneiden eläkeläisten aseman parantamisesitys ei saanut edes vasemmistopuolueiden tukea.  Miksi usein pitkän elämäntyön tehneet ja eläkemaksut maksaneet eläkeläiset unohtuivat?

Kokoomukselta, Keskustalta ja Sinisiltä tuen saamatta jääminen ei juurikaan yllättänyt.

Eläkerahastoissa on varoja 200 mrd euroa.  Kasvu on nopeaa.  Varojen puutteeseen ei esitykseni mukainen parannus olisi kaatunut.  Varathan tulisivat em. rahastoista, ei valtion budjetista. Valtio päinvastoin saisi lisää verotuloja, kun eläkkeet nousisivat ja ostovoima kasvaisi.

Poliittisen tahdon puute kaatoi esitykseni.

Todettakoon, että nykyisistä presidenttiehdokkaista kansanedustajat Tuula Haatainen, sd,  Pekka Haavisto, vihr ja Matti Vanhanen, kesk, eivät tukeneet esitystä.  Kansanedustaja Laura Huhtasaari, ps, tuki.

Ehdokkaat Sauli Niinistö ja Paavo Väyrynen ovat eduskunnassa äänestäneet taitetusta indeksistä aikanaan. Mikä lienee heidän kantansa nyt?  Niinistö taisi olla ministerinä silloin, kun hallitus ajoi taitetun indeksin pysyväksi.

Eduskunnan äänestykset ovat julkisia.  Media ei kuitenkaan ole 20.12.2017  äänestystä uutisoinut eivätkä edes eläkeläisjärjestöt liene asiaa esille nostaneet.  

Ymmärrän, että kun tuon asian täällä nyt julki, saan syytökset populismista tms.  Ei haittaa.  Esitykseni oli asiallinen ja maltillinen. Toivottavasti seuraava hallitus/eduskunta hoitaa asian kuntoon!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen

Hei, laittaisitko linkin tekemästäsi valtiopäivätoimesta, niin saamme sen koko tekstin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset