Toimin nasta! Asiaa

Laura podiumilla! Päihitti kovia kilpailijoita tasaisesti kautta maan!

 

Lämpimät onnittelut Sauli Niinistölle ansaitusta ja vakuuttavasta vaalivoitosta! Menestyksekästä kuutta vuotta "linnassa".

Niinistön kanssa aloitin valtakunnan tason poliittisen uran eduskunnan takarivissä 1.4.1987, jolloin oikeuskansleri Jorma S. Aalto tarkasti valtakirjamme.  Eipä olisi silloin uskonut, mihin se hänellä on johtanut.

Voittajan lisäksi vaaleissa on aina häviäjiä ja niitä, jotka menestyvät, mutta eivät yllä tavoitteeseensa.

Nyt tasavallan presidentin vaalissa häviäjiä olivat vanhojen ja entisten valtapuolueiden ehdokkaat. Syitä varmasti pohditaan tarkkaan taustajoukoissa.  Voi olla, että ilman näkyviä seurauksiakaan eivät puolueet selviä. Pääministeripuolue on suurimmassa kriisissä, mutta katastrofi oli tulos myös Sdp:lle.

Podiumille nousivat vihreiden Pekka Haavisto ja perussuomalaisten Laura Huhtasaari.  Onnittelut myös heille!

Istuvalla presidentillä on aina vahva etulyöntiasema. Niin nytkin. Presidentti Niinistö oli vaalikeskusteluissa hyvin varovainen sanoissaan, kannanotoissaan ja jopa julkisuuskuvansa suhteen. Moitteen sijaa löytyi melko vähän. "Aktiivimallin" ymmärtäminen tai jopa puolustaminen ei iskenyt kovin kovaa eikä ainakaan niin, että vasemmiston ehdokkaat olisivat siitä hyötyneet. 

Pekka Haavisto aloitti myös valtakunnan politiikassa 1.4.1987, mutta istui muistaakseni toiseksi viimeisessä rivissä. Haavisto on myös entinen ministeri ja puolueen puheenjohtaja. Hän teki väkevän pohjatyön jo kuusi vuotta sitten. Nyt tuli hienosti hopeaa.

Kaikki ehdokkaat Nils Torvaldsia lukuun ottamatta olivat joko nykyisä tai entisiä työkavereitani.

Paavo Väyrynen oli presidenttiehdokkaana neljättä kertaa, Sauli Niinistö kolmatta kertaa, Pekka Haavisto ja Matti Vanhanen toista kertaa.  Kaikilla heillä on erittäin pitkä ura myös kansanedustajina ja ministereinä ja he ovat olleet myös puolueidensa puheenjohtajina. Myös Tuula Haatainen on pitkäaikainen kansanedustaja ja kaksinkertainen ministeri.  Merja Kyllösen ansiolistalla on kansanedustajuus, ministeriys ja Euroopan parlamentin jäsenyys. Todella kovan tason poliitikkoja.

Haavisto, Vanhanen ja Haatainen eivät tarjonneet Niinistöön nähden juurikaan muuta eroa kuin solmion värin tai sukupuolesta johtuvat ominaisuudet. Yhtä harmaita ja innottomia kaikki.

Kun otetaan huomioon edellä todetut ansiot ja poliittinen kokemus, on aivan uskomattoman loistava tulos, jonka Laura Huhtasaari saavutti.  Kolmas sija, pronssi ja pääsy podiumille ohi vanhojen kokeneiden konkareiden, oli uskomaton teko nuorelta naiselta, jonka kokemus on vajaa kolme vuotta rivikansanedustajana.

Huhtasaari päihitti jopa tohtori Väyrysen, jonka vaalikampanja toki oli lyhyt ja organisaatio ohut.  Toisaalta Huhtasaari aloitti syksyllä tilanteesta, johon Perussuomalaiset oli puolueena ajautunut loikkareiden poistuessa riveistä ja syyttäessä kaikesta mahdollisesta.  Tätä samaa jatkoi osin mediakin kampanjan ajan.

Moni perussuomalaisten poliittista linjaa ja ohjelmaa kannattava kertoi äänestävänsä Niinistöä, koska he pitivät Huhtasaarta liian kokemattomana tasavallan presidentin tehtävään. Tämä on ymmärrettävää.  Näin teki moni sosialidemokraattikin Haataisen suhteen.

Laura Huhtasaari, 38, oli vaalityössä ollessaan kokeneiden konkarien joukossa sellaisessa "korkeakoulussa", jossa varmasti oppii valtavasti uusia asioita ja saa parasta mahdollista esiintymiskokemusta.  Hän paransikin sekä asioissa että esiintymisessä asemaansa koko ajan. Viimeinen 13. tv-tentti sujui varsin hyvin.

On täysin varmaa, että Huhtasaaren saama kokemus ja tulos kantavat pitkälle tulevina vuosina. Kolmas sija tässä kisassa on kunniakas. Naisehdokkaista hän oli kirkas ykkönen.  Miesehdokkaat olivat häntä vuosikymmeniä vanhempia ja joko eläkeiässä tai hyvin lähellä sitä. Näistäkin kolme jäi taakse.

Perussuomalaisten ehdokas Laura Huhtasaari sai ääniä melko tasaisesti kautta maan. Tämä osoittaa sen, että puolue on viime kesän tapahtumista huolimatta iskussa kaikkialla. Tasainen kannatus merkitsee myös sitä, että eduskuntavaaleissa puolue saa edustajia kaikista vaalipiireistä. Toisin on mm. Keskustalla, Sdp:lla ja Kokoomuksella, joilla kannatus on pääosin joko maaseudulla tai suurissa kaupungeissa.

On ymmärrettävää, että Huhtasaari sai suurimman ääniosuuden kotivaalipiirissään Satakunnassa. Sen sijaan huomion arvoista on se, että hän oli toisena ääniosuudessa Vaasan vaalipiirissä. Siellä Perussuomalaisten eduskuntaryhmän jakautumisesta johtuvat seuraukset olivat räikeämmät kuin muualla. Huhtasaari kokosi pohjalaiset yhteen ja sai hyvän tuloksen. Se lupaa erittäin hyvää tulevissa vaaleissa. 

Sanottakoon mitä sanotaan, mutta yksiselitteinen tosiasia on se, että Perussuomalaiset ja Laura Huhtasaari ovat presidentinvaalien menestyjät.  Laura nousi podiumin kolmannelle tasanteelle. Viisi kovaa kilpailijaa jäi kauas takariviin.

Kiitos ja onnittelut, Laura!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Taas kerran tulee sellaista arvioita, että kuvittelisi sen tulevan joltain teini-ikäiseltä, joka ei politiikkaa ymmärrä.

87% suomalaisista ei halua Lauran, eikä Paavon linjaa, jos se on mielestäsi voitto, niin onneksi olkoon!

Haavisto sai edellisissä vaaleissa valtavasti ääniä, ja se ei vaikuttanut yhtään seuraaviin eduskuntavaaleihin.

Muuten kuka muistaa, ketä oli viime presidentinvaaleissa kolmas? Niimpä niin, sellaista se on, että vain voittaja presidentinvaaleissa merkitsee.

Tämä persujen ''voitto'' on voitto ainoastaan persujen piirissä, 6,9% äänistä on sitten myös varmaan voitto seuraavissa eduskuntavaaleissa. :)

Jostainhan se ilo on tietysti revittävä, sillä muuta iloa ei taida olla lähiaikoina tulossa, oppositio kutsuu taas, ja siellä ne ilonaiheet pikkuhiljaa murenevat.

Juhani Vehmaskangas

Olen eri mieltä - mutta minä jos kuka saan ja voin sitä olla :-)

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Onko tullut mieleen, että kaikki muita äänestävät eivät välttämättä vastusta Lauran tai Paavon linjaa? He vain priorisoivat muut asiat äänestyskopissa. Saattoipa myös joku äänestää Niinistöä Pekka Haavistoa vastaan.

Niinistö oli vielä, ainakin ennen kommenttejaan Halla-ahosta, jossain määrin suosittu maahanmuuttokriittisissä piireissä. Sieltä on myös tullut Niinistölle ääniä. Kansallismielisen puolueen kannatuspotentiaali on Suomessa n.25%. Se kuinka suuri osa siitä porukasta luottaa perussuomalaisiin Soinin suhmuroinnin jälkeen, tai hyväksyy muut puolueen linjaukset riittävästi äänestääkseen, on sitten eri kysymys.

Käyttäjän KristianSheikkiLaakso kuva
Kristian Sheikki Laakso

Ritalan tutkimuksen mukaan 93,4 prosenttia ei halua kuullakkaan vasemmistosta .

tai liki 90 % ei tykkää homoista

En kyllä käsitä miten noin urpo voi edes olla :)

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Jos nyt erotetaan joukosta ylivoimainen voittaja ja selvä kakkonen, niin 3-7 prosentin statistiehdokkaiden keskinäinen järjestys on yhdentekevä.

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Ei nyt ihan liikaa kannattaisi leijua tuolla suorituksella. Tänne on nyt tullut aika liuta vastaavia kirjoituksia. Lauran suoritus oli hyvä, ei enempää eikä vähempää. Perussuomalaisilla on kuitenkin tietty ydinporukka joka äänestää heidän ehdokasta joka tapauksessa, jopa Niinistön mukana ollessa. Kykenikö hän kasvattamaan puolueen kannatusta, se nähdään seuraavassa puoluegallupissa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Huhtasaari kokosi pohjalaiset yhteen ja sai hyvän tuloksen."

Vaasan vaalipiirissä Huhtasaari kokosi pohjalaiset yhteen saamalla 7,8 prosenttia äänistä.

Ennen vaaleja Huhtasaarta ei saanut sanoa kokemattomaksi presidentin tehtävään, nyt persut peilaavat menestystä nimenomaan Huhtasaaren kokemattomuuteen jonain kummallisen positiivisena asiana.

Mutta pääasia on, että kaikki tuntuvat tyytyväisiltä lopputulokseen: Niin persut kuin me, jotka pidimme Huhtasaarta täydellisen osaamattomana hakemaansa tehtävään.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Lauran,ps, tulos on hyvä. Se on fakta.

Ps on vankalla perustalla.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Kysessä oli huonoin tulos persuille missään vaaleissa sitten vuoden 2008, se on fakta. Mutta hyvä kun olette tyytyväisiä tähän uuteen normaaliin joka itse asiassa on vanha normaali.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Mitä arvoja te ajatte? Tai Laura?

Hallitukseen mennessänne teidän paljon puhutut arvot menivät pöntöstä alas?

Onko takki taas kääntynyt?

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Perussuomalaisilla on eduskunnassa 17 kansanedustajaa, joka tarkoittaa, että eduskunnan äänivallasta 8,5 % kuuluu heille. Tämän perusteella Huhtasaaren tulosta voitaisiin pitää hyvänä, niin hänen olisi pitänyt saada vähintää 8,5 % annetuista äänistä. Lauran tulos 6,9 % ei ollut katastrofi, mutta ei sen myöskään pitäisi tyydyttää perussuomalaisia, koska perussuomalaisten pitäisi pystyä pääsemään kaikista saaduista äänistä ainakin 9 ja 10 prosentin haarukkaan.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Timo Soini, silloinen PS:n puheenjohtaja, sai vuoden 2012 presidentinvaaleissa 287 571 ääntä ja ääniosuus oli 9,40 prosenttia, mikä on edelleen Perussuomalaiset rp:n ennätystulos presidentinvaaleissa.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Muistan, että tuota Soinin 9,4% pidettiin epäonnistumisena, koska edelliskeväänä 2011 tuli jytky ja kesällä 2011 persut nousivat galluppien kärkeen (muistaakseni) lähes 23% kannatuksella. Itsekin naureskelin Soinin tulokselle.

Ainakin poliitiikan tutkijat ja toimittajat tuntuvat Huhtasaaren kohdalla puhuvan onnistumisesta. Tulos tuli aika erilähtökohdista kuin Soinin tulos.

Eero Heinäluoma sanoi Kääriäisen kompatessa maikkarin vaali-illassa, että tämä on myös voitto Halla-aholle.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kiinnittäisin huomion miten suomalaiset suhtautuivat Huhtasaaren ja Väyrysen ajamaa poliittista linjaa jonka keskiössä olivat EU:n euron vastustamisen lisäksi myös maahanmuuttovastaisuus. Tämä linja sai kansalaisilta täyden tyrmäyksen ja tämä on mielestäni nyt käytyjen vaalien tärkein sanoma. Suomalaiset haluavat kuulua nyt ja tulevaisuudessa EU:n ja käyttää maksuvälineenä euroa.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Tämä on hyvä pointti. Niinistön ja Haaviston linja voitti "isanmaalliset" ylivoimaisesti.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Antaa nyt persujen kertoa omia satuja, eihän ne elä tässä todellisuudessa.

Nämä jopa kokeneet poliitikot ovat hurahtaneet Halla-ahon populismiin ja valheellisiin juttuihin.

Täällä blogeissa hehkutus onnistuu hieman, mutta eduskunnassa ei persujen juttuja kukaan enää kuuntele.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Täysi nolla presidentin vikaan- piste.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mutta Laurahan on kova Trump-fani, ja persujen politiikka koko ajan lähenee Trumpin touhuja, ihan samalla tasolla ollaan puheissakin jo.

Tässäkin Trump selostaa, että jääpeite on nykyään paksumpi kuin koskaan, mutta niinkuin tutkijat sanoivat, ei ole tietoa mistä planeetasta hän puhui:)

https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/trum...

Lauran ja Tumpin puheet ovat jo nykyään täysin samanlaisia, eivät tästä maailmasta.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Tämä pieni video kertoo kaiken millaisilla ihmisillä presidentti Trump haluaa ympäröidä itsensä hallintoonsa.

https://www.facebook.com/NowThisPolitics/videos/17...

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Käsitykseni mukaan Laura Huhtasaari haikailee niin sanottua vahvaa johtajaa, josta hänen Trump-ihailunsa on esimerkkinä. Hänelle oli suuri asia päästä lähelle Trumpia taannoisella rukousaamiaisella. Sitä hän hehkutti aikanaan blogissaan.

”Maailmassa on monta ihmeellistä asiaa, ne hämmästyttää, kummastuttaa pientä kulkijaa…” lauletaan lastenlaulussa.

Tämän päivän Iltalehdestä saa lukea Trumpin todenneen ” olen tasapainoinen nero”. Kieltämättä hän on eräänlainen nero saatuaan ns. ”hyödylliset idiootit” äänestämään hänet itsensä presidentiksi.

CNN:n uutisia päivittäin katsellessa ei voi muuta kuin todeta sen, että ”nero, mikä nero.” Yhdysvaltain sisäpolitiikka tuntuu olevan aika kaaoksessa. Historiaa lukeneena tulee jotenkin keisari Caligula mieleen. Hänen väitetään tehneen aikanaan hevosestaan senaattorin.

Käyttäjän FreeThinking kuva
Jukka Heikkinen

Taitavat olympialaiset kuumottaa, kun puhuu vaalitapahtumasta kilpailuna aivan kuin niissä palkintoja jaettaisiin. Käsittääkseni näistä vaaleista kukaan ei saanut mitään palkintoa, ellei sellaisena sitten pidä kuuden vuoden presidentin tointa. Hehän kaikki hakivat presidentin virkaa, jossa voidaan valita vain yksi. Eihän työpaikkaa hakiessakaan ketään muita palkita kuin se, joka työpaikan saa, muille ei edes kerrota olivatko edes lähellä valintaa. Mutta ehkä se sitten toisista kuulostaa ylevältä, kun sanoo että pääsi podiumille. Kukaan ehdokkaista ei noussut millekään palkitsemiskorokkeelle saadakseen sijoituksestaan jonkinlaisen palkinnon. Tämä ei ollut kilpailu, nämä oli vaalit, joissa toki jokainen jonkinlaisen sijoituksen äänimääränsä mukaan saa.
Yksi oli näissä vaaleissa alusta asti ylivoimainen ja kuten presidentti sanoi, istuvaa presidenttiä on hankala haastaa.
Eikä näitä vaaleja olisi järjestetty, ellei haastajia olisi ollut, joista osa sitten hoki kaikissa mahdollisissa tilaisuuksissa, että oikeasti hän on gallupissa aivan jossain muualla kuin gallupit antavat ymmärtää tai on jonkun muun mittauksen mukaan ykkönen. Missä se näkyi? Siellä podiumillako?

podium = a small platform for the conductor of an orchestra, a public speaker, the recipient of a sports medal, etc.

Tässä samalla ihmettelen tätä suomen kieleen kotiutunutta podiumia, jota urheilutapahtumien yhteydessä usein käytetään. Eikö palkintopalli enää kelpaa?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset