Sopeutumiseläkeoikeus koskee noin 66 nykyistä kansanedustajaa

 

Kansanedustajien erikoinen eläkejärjestelmä on peräisin pääosin 1980-luvulta.  Silloin säädettiin sopeutumiseläke eduskunnasta tippuneille ja poisjääneille.  Se sidottiin eduskunnassa oloajan pituuteen ja palkkion tasoon. Erikoista oli se, että pääomatulot eivät vaikuta sen suuruuteen, kun taas palkkatulot vaikuttavat. Kerrotaan, että maanviljelijä-edustajat hoitivat tämän kohdan aikanaan itselleen myönteisesti.

 

Vuonna 2011 alkaneen vaalikauden alusta sopeutumiseläkkeestä luovuttiin ja tilalle luotiin sopeutumisraha. Sen ehdot ovat selvästi tiukemmat kuin eläkkeen. Viime ja tällä vaalikaudella aloittaneet ja tulevaisuudessa eduskuntatyön aloittavat ovat vain sopeutumisrahajärjestelmän piirissä.

 

Ennen vuotta 2011 valitut kansanedustajat jätettiin sopeutumiseläkkeen piiriin. On väitetty, että etuuden poistaminen taannehtivasti olisi perustuslain (omaisuudensuojan) piirissä. Lieneekö näin? Tätä ei liene arvioitu perustuslakivaliokunnassa. 

 

Vanhan sopeutumiseläkkeen piirissä on nykyisessä eduskunnassa laskelmani mukaan noin 66 kansanedustajaa.  Sitä maksetaan nyt runsaalle 30 entiselle edustajalle.  Osa entisistä kansanedustajista ei sitä saa, koska heillä on ansiotuloja, jotka leikkaavat oikeuden.

 

Kun entinen tai nykyinen kansanedustaja täyttää vanhuuseläkeiän, hänen oikeutensa sopeutumiseläkkeeseen päättyy ja muuttuu vanhuuseläkkeeksi. Joka vuosi muutama edustaja täyttää tuon iän. Näin "ongelma" poistuu vähitellen, mutta hitaasti. Noin 30 vuoden kuluttua sopeutumiseläkeläisiä ei enää ole.

 

Meillä on muutama kansanedustaja, jolla on täyttynyt 15 vuotta eduskuntatyötä ja joka on selvästi alle vanhuuseläkeiän, jotkut jopa alle 50 vuotiaita. Jos he ovat vielä viime vaalikausina olleet ministereinä, heillä on vanhan ja yhä voimassa olevan lain mukaan oikeus bruttona noin 6000 euron/kk sopeutumiseläkkeeseen jopa pari vuosikymmentä. Ns. rivikansanedustajan eläke on tässä tapauksessa noin 4000 euroa/kk bruttona. Jos eduskuntavuosia on alle seitsemän, oikeutta ei ole. Osaeläkkeen saa 7-14 vuoden eduskunta-ajalta.

 

On paikallaan, että vanha sopeutumiseläkejärjestelmä puretaan. Se on kohtuuttoman antelias ja erittäin epätasa-arvoinen  Nyt voimassa oleva määräaikainen sopeutumisrahajärjestelmä on vähintäänkin riittävä. 

 

Mielenkiintoista on se, mikä on perustuslakivaliokunnan kanta taannehtivaan eläke-etuuden heikentämiseen tai poistamiseen.  

 

Toinen mielenkiintoinen asia on se, miten heikennykseen tai poistamiseen suhtautuvat ne nykyiset noin 66 kansanedustajaa, joita asia henkilökohtaisesti ja suoraan koskee.  Nykyisille ministeri-kansanedustajille muutos on erityisen merkittävä. Heitä on seitsemän. Ehkä he jatkavat eduskunnassa vanhuuseläkkeeseen asti tai työllistyvät hyväpalkkaiseen työhön eduskuntakauden jälkeen.

 

Puhemies Maria Lohela lupasi sopeutumiseläkkeen poistamisen, mutta asia jäi hoitamatta. Nyt puhemies Paula Risikko lupaili viedä asian maaliin. 

 

Hallitus ei tee esitystä eduskuntaa ja kansanedustajia koskevista asioista. Tämä asia etenee, jos eduskuntaryhmät niin sopivat ja ryhmien puheenjohtajat lakialoitteen tekevät.  Odotellaan ja toivotaan korjausta!

toimikankaanniemi
Perussuomalaiset Jyväskylä

Olen ollut kansanedustaja vv. 1987-2011 ja 2015 alkaen edelleen. Ministerinä (UM ja STM) olin vv. 1991-94. Olin kaikkien ministerivaliokuntien ja monien työryhmien jäsen. Eduskuntatyössä ollessani olen ollut liki jokaisen valiokunnan jäsen tai varajäsen jossakin vaiheessa.
Olen valtiovarainvaliokunnan ja ulkoasiainvaliokunnan varajäsen. Lisäksi olen Eduskunnan ja Kansaneläkelaitoksen tilintarkastaja sekä Finnfund Oy:n hallintoneuvoston jäsen.
Tulin ylioppilaaksi Vammalan yhteislyseosta ja opiskelin Tampereen yliopistossa kunnallistutkinnon pääaineena kunnallisoikeus. Opiskelun jälkeen olin kunnallisvirkamiehenä noin 12 vuotta 1975-87.
Uuraisten kunnanvaltuuston puheenjohtajana olin vv. 2001-2014. Lisäksi olin Keski-Suomen maakuntavaltuutettu ja Jyväskylän koulutuskuntayhtymän valtuutettu saman ajan. Keski-Suomen sairaanhoitopiirin hallituksen jäsen ja Kehitysyhtiö Jykes Oy:n hallituksen jäsen sekä Vitapolis Oy:n hallituksen puheenjohtaja olin 2013-2014.
Nykyisin olen Jyväskylän kaupunginvaltuuston jäsen ja Keski-Suomen maakuntavaltuuston varajäsen. Edelleen olen Suomen Kuntaliiton hallituksen ja työvaliokunnan jäsen sekä Kuntaliitto Holding Oy:n ja Suomen Kuntasäätiön hallituksen jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu