Toimin nasta! Asiaa

Sote-yhtälö ei voi toteutua - palvelut vaarassa

 

Hyvät ja tasavertaiset sote-palvelut, laaja valinnanvapaus ja kolmen miljardin euron säästö (kustannusten kasvun hillintä) ovat yhtälö, joka ei voi kerralla toteutua.  Tämä tuli täysin selväksi, kun valtiovarainvaliokunnassa kuulimme laajan joukon asiantuntijoita. 

 

Sote-uudistuksen tavoitteet ovat kaventaa ihmisten hyvinvointi- ja terveyseroja, parantaa palvelujen yhdenvertaisuutta, saatavuutta ja vaikuttavuutta sekä hillitä kustannusten kasvua.   Lisäksi tavoitteena on se, että työn verotus ei kiristy eikä kokonaisveroaste nouse.

 

Kaikki haluavat hyvät ja tasavertaiset palvelut sekä nykyistä vahvemmat hartiat niitä järjestämään.  Tuskin kukaan vastustaa säästötavoitetta sinänsä.  Sen sijaan laajaa valinnanvapautta ajaa vain Kokoomus, joka vie Keskustaa ja sinisiä kuin sitä kuuluisaa kuoriämpäriä.

 

Kun hallitus haluaa pitää kiinni laajasta valinnanvapaudesta ja säästöstä, ainoaksi joustoelementiksi jäävät palvelut eli niiden laatu, saatavuus ja saavutettavuus. Siis se, mikä on ihmisille tärkeintä.

 

Valtiovarainministeriön ylimmän virkamiehen 'myöhäsyntyisessä' lausunnossa uudistuksen säästöpotentiaaliksi todettiin jopa 4,6 mrd euroa.  Tämä asiakirja sai osakseen kritiikkiä monelta taholta, koska sen perustelut olivat hatarat.  Valtiovarainvaliokunnassa emme siihen voineet perehtyä, koska saimme sen vasta sen jälkeen, kun lausuntomme oli käytännössä vain nuijan kopautusta vaille valmis.

 

Tuossa asiakirjassa arvioitiin yhdeksi suurimmista säästöjä synnyttävistä kohteista vanhustenhuolto.  Jo nyt vanhustenhuollossa on tunnetusti vakavia puutteita. Henkilöstöä on liian vähän. Työpaine on kova.  Vanhusten määrä on kasvussa. On peräti outoa, että näistä ongelmista huolimatta valtiovarainministeriössä nähdään mahdollisuuksia vanhustenhuollon palveluista säästämiseen.

 

Sote-maakuntauudistus tuo monenlaisia mahdollisuuksia tehostaa toimintoja. Monilta osin se kuitenkin kasvattaa kustannuksia.  Asiantuntijoita valiokunnassa kuunnellessani kirjasin muistiin niitä asioita, joiden kustannusvaikutuksia ei ollut joko lainkaan tai ainakaan huolella otettu huomioon. Listalleni tuli 22 kohtaa.  Ne on julkistettu valiokunnan lausunnon eriävässä mielipiteessä.

 

Lista osittaa oikeaksi ne arviot, joiden mukaan kolmen miljardin euron säästö eli kustannusten kasvun aleneminen ei toteudu, vaan päinvastoin kustannukset kasvavat jopa merkittävästi.

 

Jos eduskunta hyväksyy hallituksen esityksen mukaisen laajan valinnanvapauden, se ottaa suuren riskin. Hallitus näyttää pitävän tiukasti kiinni laajasta valinnanvapaudesta ja kolmen miljardin euron säästöstä.  Jäljelle jää sote-palveluista tinkiminen. Maaseutualueet ja pienet paikkakunnat ovat suurimmassa vaarassa palvelujen alasajon suhteen. Markkinaehtoiset toimijat asettuvat suuriin taajamiin, joissa suuret rahat liikkuvat. Maakunnissa alkavat puhaltamaan kylmät tuulet. 

 

Jos hallitus olisi pitänyt kiinni ohjelmansa alkuperäisestä menettelystä, koko uudistus olisi jo toteutumassa hallitusti ja tehokkaasti. Siihen ei kuulunut laaja valinnanvapaus. Se piti toteuttaa asteittain vasta selvitysten ja kokeilujen jälkeen järkevällä tavalla.

 

Eduskunta on historiallisen päätöksen edessä. Koskaan ei Suomessa ole tehty kerralla näin suurta uudistusta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Toimilta hyvä ja ilmeisen totuudenmukainen blogi.

Täällä asuinkunnassani Juuassa on jo "harjoituskäytössä" siun-sote. Ja sen perusteella paikallisia julkisia palveluita on ajettu alas ja korjaus on tehtävä asiakkaan kustannuksella (antikoagulanttihoito).

Täällä ei myöskään ole mitään yksityistä palveluntuottajaa, joten valinnanvapaus ei voi täällä toteutua.

Myöskään tulevaan kuntaliitoshimmeliin eli Edustajistoon kolme kuntaa eivät saa omaa edustajaa (Juuka, Rääkkylä ja Valtimo). Sen sijaan Joensuu saa muistaakseni 24 edustajaa
(37: stä) ja loput (13) jakautuvat kunnille väkiluvun mukaan. Ei ole minusta ihan reilua, onhan Juuassakin n. 5000 asukasta.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Tiedoksi:

"Yhteiset digitaaliset ratkaisut maakunta-uudistuksessa" (Gartner)
Loppuraportti - lyhyt versio
Prepared for:
Valtiovarainministeriö
31.5.2018

http://alueuudistus.fi/documents/1477425/5462223/Y...

PS. katsokaa erityisesti sivu 32

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset