Toimin nasta! Asiaa

Maakunnat tulee, valinnanvapaus ja säästö ei - Kokoomus ahtaalla!

 

Keskusta saa vuosisataisen haaveensa toteutumaan. Maakunnat syntyvät. Niistä ei perustuslakivaliokunta ole moitteen sijaa löytänyt.  Verotusoikeus voidaan toteuttaa lähivuosina.

 

Kokoomus ei saa valinnanvapausmalliaan, koska perustuslakivaliokunta vaatii aikataulun venyttämistä kauas tulevaisuuteen. Se kaatuu viimeistään seuraavissa hallitusneuvotteluissa liki kaikkien muiden puolueiden vastustukseen.  Aika on Kokoomusta ja suuria sotefirmoja vastaan.

 

Petteri Orpon johtama valtiovarainministeriö ei saa   - edes teoriassa -  varmistettua haluamallaan budjettirajoitteella kolmen miljardin euron kustannuskehityksen alenemaa eli säästöä. Lakiin ei voida leikkuria kirjata. Valtiovarainvaliokunnan ja tarkastusvaliokunnan arviot kustannusten kasvusta realisoituvat. Pettymys Kokoomukselle!

 

Perustuslakivaliokunta asetti lisäksi vahvan edellytyksen siitä, että sotemallin soveltuvuus EU:n kilpailu- ja valtiontukisäädöksiin on selvitettävä.  Tässä on suuri riski.  Jos tätä ei etukäteen varmisteta, on selvää, että joku suuri sotefirma vie mallin EU-tuomioistuimeen. Sieltä tulee aikanaan päätös. Pahimmillaan järjestelmä kaatuisi ja valtion vahingonkorvaukset olisivat mittavat. Vielä keväällä hallitus oli valmis ottamaan tällaisen valtavan riskin. Perustuslakivaliokunta ei riskin ottoa hyväksy. Voivatko hallituspuolueet eduskunnassa yhä ottaa tällaisen riskin?

 

Kokoomus on nyt historiallisen ratkaisun edessä  Hyväksyykö se esitykset, joilla Kepu saa haluamansa, mutta Kokoomus ei saa yhtään mitään!  Mitä sanovat äänestäjät erityisesti suurissa kaupungeissa?

 

Todettakoon, että kaikki merkittävät puolueet hyväksyvät maakunta- tai vastaavan aluemallin soten pohjaksi.  Se on lopulta ainoa käyttökelpoinen, kun siihen liitetään verotusoikeus, mutta laaja valinnanvapaus jätetään pois. Näistä ja muista maakunnan tehtävistä, kuten kasvupalveluista, voidaan sopia.

 

Jopa Sdp tämän päivän HS:ssa ilmoittaa hyväksyvänsä 18 alueen mallin, joka kaikilta oleellisilta osin vastaa sote-maakuntamallia verotusoikeuksineen ja vaaleineen. 

 

Perussuomalaiset hyväksyvät Sipilän hallituksen ohjelman mukaisen mallin ilman valinnanvapautta, joka ohjelman mukaan  piti selvittää erikseen ja toteuttaa, mikäli on varmuus sen toimivuudesta ja taloudellisuudesta.

 

Kun hallituksen enemmistö eduskunnassa on jo tähän mennessä kaventunut lukuihin 101-98, on todennäköistä, että vielä muutama kokoomuslainen herää reaalimaailmaan ja kääntyy "vapaavuorelaiseksi" ja äänestää vastaan.  Eivät kaikki halua Kepun paraatimarssia maakunnissa!

 

Ei käy kateeksi Kokoomusta!  Sen taivaalla nousi perjantaina mustia pilviä!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Paljon on vettä viraanut sitten viime vuoden kevään, jolloin sotessa eikä valinnanvapaudessa ollut mielestäsi mitään pelättävää:

http://toimikankaanniemi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Sitaatti tekstistäsi:
"Valinnanvapaus tarjoaa kuitenkin oikeuden vaihtaa sote-palvelumme tuottajan laissa määritellyin ehdoin. Tuottaja ei valintaa tee, vaan me asiakkaat sen teemme. Asiakas on kuningas! Sote-palvelujen valinnanvapaus ei ole pelottava asia. Pian se on arkea myös vähävaraisille eikä vain hyvätuloisille kuten nyt. Puolison valinta voi olla paljon ”pelottavampaa”. Nykyisin suuret kansainväliset sote-yhtiöt keräävät isoja voittoja ja osa vie varojaan veroparatiiseihin. Tätä ei hajanainen järjestelmämme eivätkä aiemmat hallituksemme ole kyenneet ja halunneet estämään."

Joten tuon blogin otsikkoon vastaten: Pöö, nyt näkyykin siis oleva pelättävää?

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Jos olisi edetty hallitusohjelman mukaan viime heinäkuussa, kun perustuslakivaliokunta oli kesäkuun lopussa tyrmännyt kevään 2017 valinnanvapausmallin niin asia olisi kunnossa.

Nyt kysymys on siitä, saako Kepu ainoan haluamansa eli maakunnat, mutta Kokoomus ei mitään haluamaansa eli valinnanvapautta ja säästöjä.

Kunniottakaamme perustuslakivaliokuntaa!

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Noin miljoonas blokaus aiheesta. Itseä kiinnostaa enää lähinnä motiivit, miksi, homma olisi kai saatu maaliin jossei ahneus (?) olisi voittanut vai mikä tässä on loppujen lopuksi takana eli se mistä ei taaskaan puhuta? (Juu ei kiinosta se kaikkien kuultu vastaus lobbareista ja kepun maakunnista vaan ihan konkreettiset hillotolpat tms)

Juha Hämäläinen

Eikö Orpo nyt pääsekään suoraan Terveystalon toimitusjohtajaksi?

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Yksittäisten ihmistern motiivien arvioiminen olisi mielenkiintoista, mutta se ei tunnu asialliselta. Kukin voi niitä miettiä.

Sotessa liikkuu lähes 20 mrd euroa/vuosi. Missä muualla tässä maassa on lähellekään yhtä suurta rahamäärää?Ei missään. Ei ihme, että tuollaisesta rahavirrasta kiinnostuneita löytyy niin kotimaasta kuin ulkomailtakin. Niiden motiivia voimme siis arvioida tältä pohjalta.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Maakunnat ilman verotusoikeutta ovat täysin alistettuja valtiovarainministeriön peukalon alla. Niitä on helppo tiukoilla kustannusvaatimuksilla ohjata fuusioihin.
Ilman sitä sote saa kaatua.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Onkohan tästä maakuntahallinnosta taas tulossa yksi mammuttimainen poliittisten palkkiovirkojen ja eduskunnasta pudonneiden kansanedustajien suojatyöpaikojen rahastusautomaatti, jonka kansalaiset maksavat? Siihen vielä liuta pinempipalkkaisia, ei päteviä vaan sopivia virkamiehiä, jotka palkataan tekemään näiden turhakkeiden likaiset työt. Pahasti haiskahtaa siltä. Miksi muuten näitä aluehallintoja pitäisi niin monta - että saadaan kaikki turhakkeet sijoitettua.

Markku Koivisto

Niin, 20 miljardin potti tuolla sektorilla pyörii ihan riippumatta siitä kaatuuko sote vai ei. Jatkossakin sitä ovat jakamassa yksityiset terveysyritykset sote:sta riippumatta. Eikö voitaisi keskittyä siihen, ettei se potti ole kohta 25 miljardia ja jonot senkun pitenee.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset