Toimin nasta! Asiaa

Tänään 13.6. kansanvallan häpeäpäivä...

Eduskunnan kirjaston takahuoneessa avasin Perussuomalaisten 37 hengen eduskuntaryhmän ylimääräisen kokouksen tasan vuosi sitten 13.6.2017 klo 13.  Paikalla vain 15 edustajaa. Missä muut? Ihmettelimme ja odotimme. Ei päätösvaltaa.

Pian sisään marssi 20 edustajan joukko. Jokainen iski pöydälle eteeni A4:n. "Eroan ryhmästä", lausui jokainen ponnekkaasti.

Suunnitelma oli tehty edellisinä päivinä. Juonessa mukana jopa valtakunnan ylin poliittinen johto. Näin se meni.

Kokouksessa kirjautin eronneet pöytäkirjaan ja totesin kokouksen lailliseksi ja päätösvaltaiseksi.

Vajaan 15 sekunnin ajan pohdin mielessäni, mitä teen. Selväksi tuli, että en eroa ryhmästä, johon äänestäjät olivat minut vaaleissa valinneet. Petturiksi kesken vaalikauden en ala.  

Seuraavaksi ilmoitin, että en jatka ryhmän puheenjohtajana. Vain 40 päivää aiemmin olin selvin numeroin tullut siihen valituksi.  Värikäs ja vauhdikas ryhmäjohtajuus päättyi. Miksi?

Ryhmän puheenjohtajan selän takana oli käyty rumaa ja ala-arvoista peliä. En pettynyt siihen, että minua ei ollut kysytty loikkarien joukkoon, vaan siksi, että ryhmä oli tuhottu ryhmän johtajalle kertomatta. Jopa pääministeri oli soittanut minulle edellisenä päivänä klo 16.43, mutta ei kertonut, mitä olivat johtamalleni ryhmälle tekemässä. 

Luottamus romahti moneen suuntaan.

Illan suussa oli lentonäytös ja ennen kuulumaton poliittinen teatteriesitys.

Oleellinen muutos hallituspohjassa ei merkinnyt mitään. Kolmijalkaisen hallituksen yksi jalka oli katkennut tyngäksi. Sillä jatkoivat horjuen.  Kansa oli ihmeissään. Kansanvalta kadoksissa. Laillisuuden rajoilla edettiin.

Jyväskylässä valittu uusikaan puoluejohto ei ollut puhdas ja täydellinen. Puutteita ei meistä kenestäkään puutu. Demokratiaa parempaa mallia ei ole keksitty. Puoluekokouksissakin se toimii. Perussuomalaisilla jopa paremmin kuin muilla. Jäsenet päättävät suoraan. Valitsevat myös johtajansa. Näin tapahtui Jyväskylässäkin 10.6.2017. Kukaan ei ole osoittanut yhtään todistetta vilpistä tai kaappauksesta. Ei kukaan.

 

Mitä sanoisin hallituspuolueista nyt? 

Kokoomuksen ylimielisyys ja muiden yläpuolelle asettuminen ei yllättänyt.  Karhealla kansan äänellä puhuva ja sen syvien rivien etuja ajava puolue saastuttaa.  Porvarien rinnalla väärä viiteryhmä, kuten nykyisin puolueitakin luonnehditaan.

Mutta Keskusta. Se hämmästyttää. Tyrmistyttää. Odotin entiseltä maalaiskansan liikkeeltä arvokasta ja avointa käytöstä. Demokratian kunnioittamista.  Ex-kunniapuheenjohtaja on luokitellut nyt jo entisen puolueensa "cityliberaalien" valtaamaksi. Ei liene täysin väärässä. Suvaitsevaisuus ja liberaalius ovat nykyaikaa. Siihen ei vain aina sisälly suvaitsevaisuutta.

Kolmas hallituspuolue elää omaa niukkaa elämäänsä vaaleja peläten. Elintila on ahdas. Muutkin voimavarat ohuet. Kansa päättää kohtalon. Hyvä niin.

Tämä 13.6. voitaisiin julistaa kansanvallan häpeäpäiväksi.  Kunnioitettu valtiomies Kalevi Sorsa lanseerasi vuonna 1992 aloitetun kansanvallan päivän vieton.  Kansanvaltaa valitettavasti meillä on enää ohuesti. Vuosi sitten se koki uuden romahduksen.

 

Lopuksi.

Vuosi sitten petyin. En omaan kohteluuni. Muiden menettelyihin. En ole katkera. Olen saanut valtavasti valtakunnan politiikassa 30 vuoden aikana. Olen syvästi kiitollinen. Jatkuu.

Timo Soini kysyi minulta kevään 2015 hallitusneuvottelujen aikana, minkälaisiin tehtäviin olisin käytettävissä. Vastaisin, että en puhemieheksi enkä ministeriksi. Edustaminen ei kiinnosta yhtään. Vaikean ajan ministeriydestä tarpeeksi kokemusta.  Nuorempien aika. Olen mieluummin ryhmän "kokemusasiantuntija" pitkän urani ja korkean ikäni perusteella. Näin vastasin.

Jossakin jutussa ja kirjassa on väitetty minun "vehkeilleen" kesällä 2016 täällä kirjoittamassani blogikirjoituksessa. Arvelin tuolloin, että Timo Soini luopuu lähiaikoina puheenjohtajuudesta. Pohdiskelin seuraajaehdokkaita. Mainitsin useita nimiä. Myönteisesti ja tasavertaisesti. Se ei ollut "vehkeilyä", vaan normaalia spekulointia. Joten se siitä.

 

Elämä on peräti mielenkiintoista. Poliitikon elämä on joskus enemmän kuin mihin superlatiivit yltävät. 

Kiitos!

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

23Suosittele

23 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (53 kommenttia)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Niinkuin sanoit, elämä on mielenkiintoista, ja kun oikeasti kunnioittaa ihmisiä, niin ymmärtää, että puolueistakin voi erota, ja persutaa uusia puolueita, jos siltä tuntuu. Siitä on sinullakin kokemusta.

Hallituksen muodostaminen on mennyt lain mukaan, eikä laittomuuksia ole tehty, tuomion antaa kansa vaaleissa, niitä tuomioita ja katkeruutta on turha täällä blogeissa mainostaa.

Kieltäisitkö ihmisiä eroamasta puolueesta, vai miten käsität kansanvallan, vai pitäisikö aina saada vanhalta puolueelta lupa, kun haluaa perustaa oman puolueen?

Omituista höpötystä taas kerran.

Ainoa asia, mistä olen tyytyväinen, on se, että persut kutistuivat ja siniset ovat kutistettu, kumpikin puolue on turha, eikä niillä ole asiaa seurravan hallituksen muodostamiseen, ja tästä voi kiittää kaikkia eronneita.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Kiitos, herra Ritala. En väittänyt, että olisi tapahtunut laittomuuksia. Tasavallan presidentti tosin taisi myöhemmin todeta, että ihan fiksusti kaikki hallituskuviot eivät menneet.

Puolueesta ja monesta muustakin voi ja saa erota. Sen kai ymmärtää tyhminkin ilman toteamista. Puolueenkin saa perustaa.

Erosin KD:sta tietystä syystä 30.9.2011 ja liityin Perussuomalaisiin 16.4.2013. En ollut tuolloin kansanedustaja. Olin liki 16 kk sitoutumattomana ja vaalien kautta palasin uuteen ryhmään.

Äänestäjät päättävät vaaleissa kunkin puolueen ja ehdokkaan kohtalon. Gallupit osoittavat Perussuomalaisille jatkoa eduskuntavaalien jälkeen. Hyvä niin.

Juha Hämäläinen

#3. On aivan selvää, että puolueen hajottaminen ja puolueen vaihto kesken vaalikauden on demokratian pilkkaamista. Ritalan änkyröinti on näissä aina tismalleen samaa. Jos on edustaja saanut äänen kansalaiselta tietyssä puolueessa ja sen ohjelmaan sitoutuneena niin siinä pysytään. Muuten ei äänestämisellä mitään virkaa.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

#1

"Vaaleja seuraavana päivänä erotaan puolueesta ja uusi puolue pystyyn. Henkilövaalithan ne vain olivat suhteellisessa vaalitavassa! Vähät puoluedemokratiasta!"

Uudet vaalit.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Puoluedemokratia ei ole osa kansanvaltaa. Puolueen johtajistosta ja puolueen linjasta päättää puolueen jäsenistö/puolueen jäsenyhdistykset/piirijärjestöt/puolue-elimet.

Jos puoluejohto vaihtuu kesken vaalikauden, jokaisella edustajaksi valitulla on oikeus ja velvollisuuskin noudattaa ensisijaisesti äänestäjiensä antamaa toimeksiantoa ja antamiaan vaalilupauksia. Edustajalla ei ole velvollisuutta toimia puoluejohdon leimasimena. Puoluedemokratiasta vähät, kuten sanoit.

Harkimo teki oman ratkaisunsa toisenlaisessa tilanteessa. Hänkin toimi sen mukaan, mikä oli hänen näkemyksensä mukaan äänestäjiensä tahtotila.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen Vastaus kommenttiin #14

Olisi pitänyt kirjoittaa muodikkaasti "Vähät puoluedemokratiastaKIN!", kun en missään vaiheessa kirjoittanut puoluedemokratian olevan kansanvaltaa ja saan kirjoituksestasi käsityksen, että olisin niin kirjoittanut. Puolue kelpasi sinisille kokonaisena, mutta menetettyään diktaattorin asemansa puolue ei enää kelvannutkaan.

Häpeällistä, kun puolue jakaantuu hallitukseen ja oppositioon vaikka hallitusohjelmaa olisi noudatettu. Siniset halusivatkin toimia kokoomuksen ja keskustan kumileimasimina.

Jos hallitus olisi muodostettu uudestaan esim. KD ja RKP kanssa, uusia vaaleja ei olisi tarvittu.

Puolustelkaa vaan hallituksen ja sinisten menettelyä niin saatte haluamanne soten ja valinnanvapautenne.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mistä arvelet johtuvan, ettei Soini kelpuuttanut sinua mukaan siihen osaan puolueen edustajia, jotka keskenään päättivät eroamisestaan. Tuohan tuli sinulle yllätyksenä eikä sinulta edes kysytty päätöstäsi.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Arvelen, että Timo Soini ei kysellyt ketään mukaan. Pelureina olivat muut. Yksi heistä totesi hieman myöhemmin minulle, että hän ei luottanut minun kykyyn pitää operaatio salassa.

Yllätyksenä tuli se, että niin suuri joukko oli valmis loikkaamaan. Arvelin, että ryhmästä voisi lähteä 3-5 edustajaa.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Luotettavuuttasi siis epäiltiin omiesi leirissä.

Itse olin omissa spekulaatioissani laskenut sinut mukaan lähtijäksi puoluekokouksen jälkeisenä sunnuntaina. Elon en uskonut lähtevän.

Kirjoitin kyseisenä sunnuntaina Uuden Suomen blogiin kommentin, jossa kerroin toivovani 21 edustajan uuden eduskuntaryhmän perustamista. Laskin sinut yhdeksi näistä ehdokkaista.

Minusta on erinomaisen hassua, että minä politiikan aktiiviseuraajana olin puolueesi eduskuntaryhmän asioista paljon paremmin kartalla kuin sinä ryhmäpuheenjohtajana.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä Vastaus kommenttiin #13

Jo tuo kommenttisi Elosta todistaa, ettet tosiasiassa tiennyt hölkäsen pöläystä perussuomalaisten sisäisistä asioista.

Jos tietäisit edes jotain, tietäisit Elon olevan eräs prototyyppisimmistä ja puhtaimmista poliittisista pyrkyreistä koko eduskuntatalossa.

Henkilö joka tasan tekee, sanoo ja on mieltä, mikä on tarkoituksenmukaista ja uraa edistävää. Omaa siis.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #39

Niin, Mäkelä. Olisipa hassua, jos tietäisin.

Mutta edelleen on kovin paljon hauskempaa, että ihminen, joka ei voikaan tietää sisäisistä asioistanne hölkäsen pöläystä on silti ollut ryhmäjohtajaanne paremmin kartalla puolueenne hajotessa.

Juha Hämäläinen

#2. Puolueen hajottamisen sopi Soini Sipilän kanssa. Kumman aloitteesta, sillä ei väliä. Kyse ei ollut mistään persujen sisäisestä ideasta ja päätöksestä vaan keinosta päästä palkinnoksi syvemmälle valtaan. Persujen rintamakarkurit pettivät äänestäjänsä oman etunsa takia.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Sinisten äänestäjät eivät olleet äänestäneet hallapersuja, jollaiseksi edustajat olisivat muuttuneet puheenjohtajan vaihduttua.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #29

Sinisten heikot gallup-lukemat viittaavat kyllä siihen, ettei suurin osa heidän äänestäjistään hyväksynyt persuista lähtemistä.

Ja jos otetaan huomioon, että vielä ennen puheenjohtajanvaalia Terhokin oli sitä mieltä, että linjaerimielisyyksiä ei ole, ei lähtöä voi kovin tyylikkäänä pitää.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Tämä on ymmärrettävä osana laajempaa viitekehystä. Ryhmän hajoamisen prosessi oli käynnissä jo hyvän aikaa keväällä, kun kävi ilmeiseksi että Soinilla oli ajolähtö puolueen puheenjohtajan paikalta (lähtee tai lähetetään, joka olisi ollut nöyryytysten äiti) ja että hänellä ei ole enää käytännön mandaattia nimittää itselleen haluamaansa seuraajaa.

Ryhmän puheenjohtajan valinta tuli ajankohtaiseksi Terhon ministeriksi siirtymisen yhteydessä. Ministeriksi siirtyminen Soinin omavaltaisuuksineen itsessään oli eräs hajoamisprosessia kiihdyttänyt tekijä ja oleellinen lisäriidan aihe. Osansa tässä timokraattisessa näytelmässä oli näyteltävänä edustajilla Elo ja Turunen. Elo kun oli Terhon hovin keskeinen helmankannattaja, vai pitäisikö sanoa että terhokodin ovimies.

Käsikirjoitus oli, että Terho siirtyy ministeriksi ja hänen paikkansa ryhmän puheenjohtajana ottaa Turunen. Turusen paikan talousvaliokunnan puheenjohtajana ottaa Elo. Ainoa tämän asetelman vakava uhkaaja, eli Meri, yritettiin tiettyjen tahojen tukemana pelata ulos oikea-aikaisella avustajakohulla. Ainoa rikka rokassa oli mahdollinen "poliisien kapina" ja Kulmala, mutta jokainen tiesi ettei siitä mitään uhkaa ollut.

Nyt kuitenkin kuvio sotkeutui keskeisesti sen myötä, kun ed. Kankaanniemi lähti "mustana hevosena" puheenjohtajakisaan ilman suurta ennakkovaroitusta tai varsinkaan timokraattista hyväksyntää. Vaali meni yhdellä kierroksella. Lienee selvää, että jos joku on pyrkinyt ja vieläpä päässyt ilman Timon lupaa ryhmän puheenjohtajaksi, ei ole enää ollut riittävissä määrin keisarin ystävä.

Turusen tappio oli nöyryyttävä. Hän jäi samaan äänimäärään Kulmalan kanssa kun ministeritkään eivät viitsineet paikalle ryhmäkokoukseen häntä äänestämään. Vaikka hyvin tiesivät että puheenjohtajasta siinä ryhmässä päätetään. Tässä omalta osaltaan myös Soini veti maton Turusen alta jo ties monennenko kerran, kylväen siemenet mm. hänen myöhemmälle loikkaukselleen sinisistä.

Mitä sitten tapahtui, Elo sai lohdutuspalkinnoksi suuren valiokunnan varapuheenjohtajan paikan (Louhelainen sai väistää). Tätä ei tietenkään käsitelty missään, vaan oli perustuvinaan edustajien väliseen sopimukseen. Ryhmässä vallitsi jonkinasteinen "kyräilevän rauhan tila" kohti puoluekokousta, maustettuna hallintarekisterisekoilulla.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kun pidetään demokraattinen ja laillinen puoluekokous ja osa ei ole tyytyväinen tehtyihin päätöksiin pitääkseen kiinni osalla olevista ministerin paikoista, osoittaa suurta tyhmyyttä ja ajattelemattomuutta, vaikka se olisi miten tahansa perusteltu.

Kun perussuomalaisten eduskuntaryhmän hajottua voimasuhteet muuttuivat noin rajusti kuin ne muuttuivat eikä pääministeri hajottanut hallitusta, vaan sekä keskusta että kokoomus antoivat nykyisten sinisten ministereiden säilyttää kaikki paikkansa ilman uusia hallitustunnusteluita, pidän tehtyä ratkaisua sekä demokratian että perustuslain vastaisena. Soini ei ollut enää perussuomalaisten puheenjohtaja, jolla olisi ollut puolueen mandaatti jatkaa ulkoministerinä ja sama koski muitakin ministereitä.

Kyseessä ei ole ollut enää se sama hallitus, joka muodostettiin silloin, kun hallitusohjelmasta yhdessä perussuomalaisten kanssa sovittiin ja keiden mandaatilla se muodostettiin. Siksi hallitus olisi tullut hajottaa ja käydä uudet hallitustunnustelut. Mikäli nykyiset siniset olisi otettu uudelleen mukaan hallitukseen, ei heille olisi kuulunut 5 ministerin paikkaa, vaan korkeintaan 2 paikkaa.

On sanomattakin selvää, että tällainen toiminta on anteeksiantamaton teko, jota suurin osa Suomen kansalaisista ei tule koskaan hyväksymään. Tämä näkyy erityisesti sinisten kannatuksessa ja on hyvin todennäköistä, ettei tällä puolueella ole seuraavien eduskuntavaalien jälkeen juuri mitään vaikutusvaltaa suomalaisessa poliittisessa elämässä. Hyvä, jos edes 1-2 kansanedustajaa saavat läpi tai sitten pitää olla jo ns. maailman kirjat sekaisin.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistöä olisi kannattanut kuunnella kesällä 2017 herkällä korvalla ennen kuin nykyiset siniset saivat jatkaa hallituksessa ilman uusia hallitustunnusteluita.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Täyttä asiaa jokainen sana.

Kiitos Vesa myös hienosta puheesta Sotkamossa. Rohkea ja kunnioitettava teko.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kiitos. Eipä kestä.

Nyt on tullut sitä "puheaikaa" medialta. Tänään olin taas haastateltavana, kun paikallislehti tekee juttua. Minun puheeni muistetaan. Kansan syvät rivit seisovat tukena ja takana. Siitä kertoo ne sadat viestit ja yhteydenotot, jotka olen saanut viime päivinä.

Sen verran täytyy myös mainita, että oli Timo Soinikin maininnut minut omassa plokissaan ja hyvin todennäköisesti seurannut puhettani, kun luin hänen plokinsa. Muisteli samalla menneitä plokissaan, joten kyllä sillä koville edelleen ottaa.

Epäilen, ettei Timo tule pääsemään koskaan irti siitä, mitä meni/menivät tekemään. Kukaan näistä nykyisistä sinisten veijareista ei ole ollut enää oma itsensä pitkään aikaan.

Totisesti voi sanoa, että tänään on kansanvallan häpeäpäivä moneltakin kohtaa, osuvasti kirjoitit. Tässä kohtaa jokaisen politiikkaa seuraavan pitäisi tuntea suurta myötähäpeää tapahtunutta kohtaan. Vahingonilo ei ole se paras ilo, vaikka joku toisin väittäisi. Kun laillinen oikeus- ja yhteiskuntajärjestys murtuu, niin se on häpeäksi kaikelle ja kaikille.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #11

Uskoisin että he eivät ole enää oma istensä vain siitä syystä että olettivat että uuden eduskuntaryhmän/puolueen suosio automaattisesti olisi ollut ainakin jossain 7-9% luokkaa. Lähes olemattomat gallupluvut on nyt kaikkien heidän pääiden päällä roikkuva Damokleen miekka mutta päinvastoin kuin Damokles, joka pystyi antamaan paikkansa takaisin Dionysokselle, Soini & kumppanit eivät pääse tilanteestaan pois enää.

Käyttäjän KristianSheikkiLaakso kuva
Kristian Sheikki Laakso

Ritalalta taas älyvapaa komentti. En ole koko blogi historiani aikana nähnyt ketään, joka olisi oman uskottavuutensa noin pahasti tuhonnut. Itsekkään en lue enää yhtää Ritalan blogia, kirjoitti sitten mistä tahansa.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Annetaan Ritalallekin sananvapaus. Lukijat osaavat erottaa jyvät akanoista.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Joskus se totuus sattuu, selllaista kovaa on persussuomalaisen elämä nykyään.

Aina vaan palataan vuodentakaisiin asioihin, ja tottakai se harmittaa, kun kannatus laskee koko ajan.

SItä saa, mitä tilaa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

ritala, kirjoitatko sinä virallisiin asiakirjoihin sukunimesi pienellä alkukirjaimella?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

ritala, kirjoitatko sinä virallisiin asiakirjoihin sukunimesi pienellä alkukirjaimella?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

ritala, kirjoitatko sinä virallisiin asiakirjoihin sukunimesi pienellä alkukirjaimella?

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #17

Remes kirjoitatko aina kaiken kolmena kappaleena?

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Ritala on eräs blogistanin keskeisiä anti-ps-trollaajia. Hänen juttujaan kannattaa katsoa tämän tosiseikan lävitse.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Minusta päivä oli nimenomaan kansanvallan osalta merkittävä. Häpeäpäiväksi en sitä itse näe.

Kansanvalta luhistui päivänä, jolloin kansanvallasta riippumattomasti puolueen johto vaihtui. Eivät kansalaiset voi vaikuttaa Perussuomalaiset rp:n johtoon. Puoluejohdosta päättävät puolueen jäsenet/jäsenyhdistykset/piirijärjestöt/puolue-elimet riippuen puolueen säännöistä.

Kansalaiset äänestävät ehdokkaita edustajikseen, eivät puoluetta. Puolue organisaationa kokoaa samanhenkisiä ehdokkaita ja annetut äänet jaetaan asetettujen ehdokkaiden kesken vaalimatematiikan mukaan.

Puolueen johdon vaihtuessa (ja jo ennen johdon vaihtumista, maaliskuussa) PS:n sisällä pyrittiin vaihtamaan hallitusohjelman kirjausten tulkintaa. Hallitusohjelmaan ei haluttu sellaisenaan sitoutua.

Kansanvalta toteutui kuitenkin. Edustajat, jotka kansalaiset olivat äänestäneet ja jotka eivät halunneet mukautua uuden puoluejohdon linjauksiin, erosivat ryhmästä ja jatkoivat äänestäjiltään saamansa mandaatin pohjalta edustajina ja ministereinä.

Jos he eivät olisi eronneet puolueen eduskuntaryhmästä, he olisivat voineet joutua alistumaan ryhmäpäätöksiin, jotka olisivat olleet heidän vaalilupaustensa vastaisia tai omien arvojensa vastaisia. Äänestäjiään he olisivat joutuneet pettämään.

En usko, että yksikään Soinia äänestänyt äänestäisi seuraavissa vaaleissa Halla-ahoa. Miesten aatemaailmassa on iso ero. Puolue yritti kulkea kaksilla rattailla. Hyvä, että rattaat kulkevat nyt, reilusti, eri tietä.

Kansanvallan toteutumisen kannalta kehitys oli kelvollinen, jos haluamme välttää sanaa erinomainen.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Jyväskylän kokouksessa ei muutettu puolueen sääntöjä, ei yhtään ohjelmaa eikä hallitusohjelmaa. Kokouksessa valittiin demokraattisesti uusi puoluejohto, joka sitoutui ohjelmiin ja hallitusohjelmaan.

Puheenjohtaja vaihtui siksikin, koska edellinen ei ollut enää käytettävissä.

On outo käsitys, että eduskuntaryhmän enemmistö olisi joutunut alistumaan vähemmistön päätöksiin. Meillä eduskuntaryhmässä enemmistön kanta ratkaisee, mikäli äänestykseen joudutaan. Eronneet olisivat muodostaneet ryhmässä enemmistön, mutta jokin erityinen syy johti eroamiseen.

Kansanvaltaa on se, että päätöksiä ja valintoja tehtäessä noudatetaan voimassa olevia sääntöjä. Näin tapahtui Jyväskylässä. Kukaan ei ole tätä kiistänyt eikä voi kiistää.

Juha Hämäläinen

#18. Muista Toimi, että eräät herrat täällä palstoilla tietävät sinua paremmin kaiken, myös kokoukset joissa olet ollut läsnä, mutta he eivät. Jäät aina faktoinesikin toiseksi heidän uskomuksilleen. Olet yksinkertaisesti aina väärässä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #27

Tällä kertaa Hämäläinen olet täysin oikeassa. Minä kirjoitin kaksi päivää ennen blogissa mainittua päivää toivovani, että 21 edustajaa jättää puolueen. Olin melko varma, että eduskuntaryhmä vähintään puolittuu.

Kankaanniemelle, kuten hän blogissaan kirjoittaa, tapahtumat tulivat yllätyksenä. Jännää on, että Kankaanniemi on nimenomaan ollut kokouksissa läsnä ja minä olen oman arvioni tehnyt vain lehtitietojen perusteella.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kankaanniemi, jo maaliskuussa Perussuomalaisten kansanedustajista suuri joukko vaati hallitusohjelmaan kirjattujen asioiden osalta tiukempaa tulkintaa. Oli selvää, että eduskuntaryhmän sisälle oli syntynyt sisäinen oppositio.

Sisäinen oppositio sai puolueessa määräysvallan puheenjohtajiston ja itseasiassa koko puoluejohdon vaihduttua. Puheenjohtajan käynnistämä ministerien vaihtorumba oli yksi selvä osoitus siitä, ettei eduskuntaryhmä ollut enää päättävässä asemassa.

Muille hellituskumppaneille menettely ei sopinut, maaliskuu oli osoittanut, että uuden persupuolueen yhteistyökyky oli olematon.

Kansanvalta ei toteudu yhdessäkään puolueessa puolueen valitessa johtoaan. Kansalla ei ole näissä valinnoissa mitään osaa. Kansanvalta toteutuu ainoastaan vaaleissa, joissa kansa valitsee edustajiaan.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä Vastaus kommenttiin #30

Ei vaadittu hallitusohjelmaan kirjattujen asioiden tiukempaa tulkintaa, vaan kirjattujen asioiden noudattamista.

Maahanmuutto ei kuitenkaan ollut perimmäinen syy perussuomalaisten potkuihin hallituksesta, se oli vain tekosyy. Todellinen syy oli EU.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #42

Höpsistä, Mäkelä. Nimenomaan tuo näkemyksenne, ettei hallitusohjelmaa oltaisi noudatettu toi esiin sen, että puolueenne eduskuntaryhmä oli tosiasiallisesti jo jakaantunut kahtia. Kankaanniemen valinta ryhmäjohtajaksi näytti sen, ettei jakolinjaa voinut enää eheyttäen poistaa. Valta oli vaihtumassa.

EU ei ollut syy, Sininen tulevaisuus ja PS ovat täsmälleen samalla linjalla EU:n suhteen. Ei PS ole sen enempää EU-kriittinen kuin Sininenkään tai päin vastoin. Luetaanpa vielä kerran, mitä Halla-aho miettikään EU:n suhteen.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä Vastaus kommenttiin #45

Ei se ole mikään "näkemys" vaan todettavissa oleva fakta. Huomasimme ettei hallituksen yhdessä sopiman 80-kohtaisen maahanmuutto-ohjelman läheskään kaikkia kohtia oltu edistämässä hallituksen toimesta. Tätä kun ryhmässä kyseltiin, Soini ja muut ministerit eivät halunneet puhua asiasta.

Varmimmaksi vakuudeksi edustaja Eerola vieläpä onnistui kyselytunnilla saamaan puheenvuoron ja kysyi suoraan silloiselta sisäministeriltä Risikolta tähän liittyviä yksityiskohtia. Risikko sanoi aivan suoraan hallituksen tulleen siihen tulokseen, ettei kaikkia kohtia aiota tässä kohtaa soveltaa.

Sinisen tulevaisuuden ja Perussuomalaisten EU-linjan keskeinen ero on siinä, että siniset vain puhuvat - PS oli valmis toteuttamaan. Terho toki röyhistelee julkisuudessa sillä mandaatilla joka Sipilän ja Orpon kanssa on sovittu, mutta tosiasiassa ajavat läpi sen linjan EU-asioissa, joka on päätetty. Lume-oppositio.

Perussuomalaisten suhteen kontrolli tässä oli mennyttä, Orpo sanoi tämänkin aivan suoraan. Hän ilmoitti kyselytunnilla että perussuomalaiset eivät enää olisi olleet tässä asiassa hallittavissa. Myöntyväisyyden aika EU-politiikassa oli lopussa, mikä olisi ollut kokoomukselle ja keskustalle liittovaltiomyönteisine taustavoimineen mahdotonta Suomen puheenjohtajakauden kynnyksellä.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Ps:n viime kesän puoluekokouksessa oli kaksi demokratialle hieman vierasta piirrettä.

Ensiksikin äänioikeutettuja olivat vain ne, jotka olivat paikalla. Jos jäsenellä oli työeste tai sairaus, tai hänellä ei ollut varaa matkustaa kokouspaikalle, hänen mielipiteestään ei puolue ollut kiinnostunut.

Toiseksi demokratiaan kuuluu myös vähemmistön ottaminen huomioon. Ps:n puoluekokouksessa halla-aholainen siipi jyräsi kaikki äänestykset mieleisekseen. Edes yhtä varapuheenjohtajuutta ei suostuttu antamaan jollekulle, joka pystyisi muodostamaan edes yhden kokonaisen lauseen mainitsematta maahanmuuttoa.

Nykyisen puheenjohtajanne kannatuksen laajuutta ihasteleville muistutukseksi, että Halla-ahoa ilmaisi kannattavansa noin kymmenen prosenttia puolueen jäsenistä.

Ja ed. Kankaanniemelle toivomus seuraaviin kirjoituksiin: soinimainen töksäyttelevä kieli kahden, kolmen sanan mittaisine "lauseineen" on hölmönnäköistä, kyllä kokenut kansanedustaja osaa kirjoittaa ihan kunnollisia lauseitakin, kuten yllä olevasta kommentista näkyy.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä Vastaus kommenttiin #31

No nyt tuli omituista juttua.

Ensinnäkin, kokoukset joissa käytetään henkilökohtaista äänivaltaa, ovat sellaisia joissa pitää olla paikalla. Niin se menee eduskunnassakin, että ellet ole nappia painamassa niin kohdallasi lukee "poissa". Perussuomalaisilla on ainoana eduskuntapuolueena suora henkilöjäsenyys. Vihreillä sitä ei ole.

Siksi on oudoa miksi vihreä tulee narisemaan perussuomalaisille jäsendemokratiasta.

Toiseksi, demokratiaan liittyy se että yhtä henkilöä valittaessa valituksi tulee eniten ääniä saanut. Jokainen perussuomalaisten varapuheenjohtajista äänestetään yksittäisessä kahden kierroksen vaalissa. Jokaisella perussuomalaisten varapuheenjohtajista on takanaan puoluekokouksen enemmistön tuki.

Halla-ahoa ilmoitti kannattavansa ensimmäisellä kierroksella yli 56% jäsenistä. Toista kierrosta ei siksi tarvittu. Itse olin Leena Meren ehdokkuuden julkitukija sekä kannatuspuheen pitäjä, mutta en kokenut millään tapaa ongelmalliseksi tukea jäsenten enemmistön selvää tahtoa. Päinvastoin.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #38

Valitettavasti Jussi Salminen ei ilmeisesti tunne, miten nämä asiat menevät ja höpisee ihan täyttä soopaa. Mikään ns. laillinen este tai köyhyys ei valitettavasti tee mitään poikkeusta näissä puoluekokouksissa, että pitäisi huomioida.

En minäkään olisi voinut ottaa osaa Keskustan puheenjohtajavaaliin ja haastaa Juha Sipilää, jos en olisi ollut paikalla eikä puoluekokouksessa olisi voinut äänestää yhdessäkään henkilövaalissa, jos ei olisi ollut virallinen kokousedustaja ja läsnä kokouksessa, kun äänestykset suoritettiin. Ehkä joskus tulevaisuudessa onnistuu netin välityksellä, kuka tietää.

Keskustassa äänioikeutettuja ovat vain virallisesti etukäteen valitut kokousedustajat, pelkkä jäsenyys ei vielä riitä toisin kuin perussuomalaisissa kaikki paikalle tulleet puolueen jäsenet ovat äänioikeutettuja eli ei siis tarvitse olla etukäteen valittu viralliseksi kokousedustajaksi. Eikö niin Jani?

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä Vastaus kommenttiin #40

Näin juuri. Perussuomalaisissa jokainen on puolueen suora henkilöjäsen, jolla on äänioikeus omalla mandaatillaan ja keltään kysymättä puoluekokouksessa.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #38

Salminen puhui demokratiasta kansanvaltaisena asiana. Tuollainen on virhetulkinta. Vihreillä saattaa olla etä-äänestysmahdollisuuksia jäsenistölleen. Ei se siitä edelleenkään sen demokraattisempaa tee, kuten Mäkelä huomauttaa.

Eihän puoluedemokratia edusta kansanvaltaa miltään osin.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Levonen on hakoteillä, hallituksen tarvitsee nauttia vain ja ainoastaan eduskunan luottamusta, piste. Vaikkka Sipilän, Orpon ja Soinin toiminta tyylipisteitä ei saa niin perustuslakia siinä ei rikottu.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Asiaanhan ei ole eduskunnan perustuslakivaliokunta ottanut virallisesti kantaa, joten en minä tästä asiasta lähde kiistelemään kenenkään kanssa, vaan totean, että kyse on minun mielipiteestäni, jonka kyllä niin moni suomalaisista jakaa ja myös tasavallan presidentti. Tämä tuli selväksi myös presidentinvaaleissa, jos satuit huomaamaan.

Tässä tapauksessa olisi kuitenkin ollut hyvä, jos Suomessa olisi (ollut) riippumaton perustuslakituomioistuin, joka olisi voinut/voisi ottaa kantaa tällaiseen asiaan eikä poliitikot, joista perustuslakivaliokunta koostuu.

Viime kesän tapahtumat näkyvät gallupkysely toisensa jälkeen sinisten kannatuksessa eikä se muuksi tule muuttumaan tai sitten ovat ne edellä mainitsemani maailman kirjat sekaisin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Nyt tuli kyllä satuiltua. Tasavallan presidentti ei ole missään vaiheessa sanonut pitävänsä menettelyä laittomana. Nyt olisi syytä joko pistää todisteita pöytään, tai sitten esittää julkinen anteeksipyyntä Sauli Niinistölle. Törkeää presidentin arvovallalla ratsastamista sanoisin.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #22

Presidentti sanoi jo kesällä 2017, että oli hänelläkin niitä valtiosääntöoppineita. Sen voi jokainen miettiä itsemielessään, mitä hän sillä tarkoitti. Minun ei tarvitse pyytää häneltä mitään anteeksi eikä se ole mitään arvovallalla ratsastamista, vaan fakta mitä hän sanoi ja minun mielestäni viesti oli selvä. Sama kanta toistui presidentinvaaleissa.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #26

Presidentti ei ole missään vaiheessa viitannut laittomuuden tapahtuneen. Hän sanoi kysyneensä valtiosääntöoppineiden mielipidettä itsekin.

Presidentti lienee kysynyt, onko järkevää, että hallitustunnustelut käydään tilanteessa uudelleen. Valtiosääntöoppineet ovat sanoneet sellaisen olevan laillisuuden näkökulmasta hyvä ratkaisu.

Pääministeri Sipilä on kysynyt, voiko nykyinen hallistuspohja jatkaa tässä tilanteessa. Valtiosääntöoppineet ovat sanoneet sellaisen olevan mahdollista.

Kumpikin menettely olisi toki ollut laillinen, pääminnisterillä oli asiassa ratkaisuvalta. Presidentin puuttuminen sisäpoliittiseen kysymykseen oli sen sijaan täysin sopimaton. Kyse oli pääministerin ratkaistavasta asiasta. Perustuslain mukaan presidentti voi kaataa hallituksen vain pääministerin esityksen jälkeen.

Perustuslakivaliokunnalla on ylin päätösvalta. Kun se ei ole asiaa ottanut ratkaistavakseen, on asia täysin selvä.

Muutoinkin menettely on täysin voimassa olevan perustuslain mukainen. Lainmukaisuus ei ole mielipidekysymys.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #26

Nyt kirjoitit faktaa, mutta kommentissa #20 ratsastit presidentin arvovallalla. Hänen sanomaansa ei voi pitää mitenkään samana, kuin mitä esitti. Ei sinun tarvitse pyytää anteeksi, omahan on häpeäsi. Totesin vain että syytä olisi.

Käyttäjän lentonenhenri kuva
Henri Lentonen

Hei Toimi,

voisitko lukea blogini Spirulina mikrolevästä ja maataloudesta. Tärkeää olisi, että tällaiset innovaatiot juurikin julkisella puolella etenevät.

Koska en ole patentoinut mitään, niin joku nämä ulkomailla sitten "pöllii" - tosin se on juuri se tarkoituskin, että myös maailmalle leviäisivät.

Se on vaan häpeäksi koko Suomelle, kun tällaiset ratkaisut eivät kelpaakkaan - isoista puheista huolimatta. Ongelma on myös se, että kansaa ei myöskään kiinnosta - ihmisillä ei ole aikaa tutustua tällaisiin asioihin eikä halua, kun kaupat täynnä jo ruokaa.

Näkisin, että Suomessa talousromahdus olisi tällä hetkellä paras ratkaisu ns. shokkihoito. Että myöskin kansa herää siihen, että jokaisen tulee demokratiassa ymmärtää asioita mitä tapahtuu yhteiskunnassa esim. maatalouden syvä rappiotila.

Kun/jos euro romahtaa, niin miten käy Suomen? Suomen omavaraisuus on maamme suurin sisäinen uhka - silti siitä ei puhuta juurikaan, että maatalous elää ulkomaisella tuella ja lannotteilla ja karjan rehulla.

Onko se tosiaan mahdoton tilanne, että nämä "sosiaalituet" Suomelle yllättäen katkeavat? Mitä sitten tapahtuu?

Suomen riippuvaisuus voitaisiin katkaista, jos vain löytyisi poliittista tahtoa sille. Löytyykö sinulta?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Arvostan niitä sinisiä jotka ajattelivat omilla aivoillaan ja ymmärsivät lähteä puolueesta joka oli muuttunut puoluekokouksen päätöksellä rasistipuolueeksi.
Se oli kunnian päivä koko Suomelle, mutta erityisesti tietenkin sinisille.

Suomi on naisiin kohdistuvassa väkivalassa kärkimaita.
Tämä on nimenomaan perheen sisäistä väkivaltaa,
eikä mitään katuväkivaltaa tai puskaraiskaustoimintaa.

Toki moni suomalaismies syyllistyy naisten ahdisteluun myös muualla kuin kotona. Tästä on osoituksena se että niin monet naiset ovat tulleet esille me too kampanjassa.

Tämä uutinen julkaistiin tänään ja tämän takia tätä päivää voidaan kyllä pitää kansallisen häpeän päivänä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Nää persut jatkaa tätä itkua aina vaan, vuosi kulunut, kannatus laskee, ja silti sama itku jatkuu viikosta toiseen.

Koko muu valtakunta on kiinnostunut miten soten käy, ja millainen on talouspolitiikan kehitys, sitten on yksi puolue, joka ei tee muuta kuin itkee sinisten perään ja etsii koko maailman vikaa turvapaikanhakijoista.

Halla-aho sanoi, että Suomessa on vain yksi puolue, joka ymmärtää mikä on uusi normaali, se oli täysin oikein sanottu, mutta pitää samalla myös ymmärtää, että yli 90% äänestäjistä ei tue tätä uutta normaalia. :)

Surullinen auringolaskun puollue.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Halla-aho sanoi, että Suomessa on vain yksi puolue, joka ymmärtää mikä on uusi normaali."

Ei se ole mikään uusi normaali,
se on vanha ja hylätty normaali.

Eikä se pidä paikkaansa ettei sitä ymmärretä.
Se kyllä ymmärretään, mutta sitä ei hyväksytä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Katsokaa nyt tätä yhden perussuomalaisen poliitkon blogia, jossa ei ymmärretä edes hallituksen muodostamisesta mitään, ja D’Hondtin menetelmäkin on persujen keksintöä :)

http://pekkahetta1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256821...

Myötähäpeää

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Edustaja Kankaanniemi tulkinta asiasta on hyvin suppea, koska edellisissä vaaleissa ääniä annettiin sille perussuomalaiset puolueelle, jota johti Timo Soini.

Äänestäjät antoivat äänensä soinilaiselle politiikalle. Puoluekokouksessa enemmistön muodostanut puolueen vähemmistö onnistui valtaamaan kaikki paikat.

Kun tämä ei sopinut todelliselle enemmistölle, käveli se ulos ja perusti ensin oman ryhmän ja myöhemmin puolueen.

Sillä oli tähän täysi oikeus ja todennäköisesti myös äänestäjien mandaatti.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

#50
"...edellisissä vaaleissa ääniä annettiin sille perussuomalaiset puolueelle, jota johti Timo Soini."

Pitäisi olla näin:
...edellisissä vaaleissa ääniä annettiin sille perussuomalaiset puolueelle, josta Timo Soini kertoi/satuili (esim. valheet blogissaan köyhien auttamisesta jne.).

Henry

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset