Toimin nasta! Asiaa

Kannatan lämpimästi ehdotustanne, puheenjohtaja Antti Rinne!

 

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne lupasi 1.5.2018 kaikille alle 1400 euroa/kk eläkettä saaville 100 euroa/kk korotuksen nettona.  Erinomainen lupaus!

Valitettavasti puheenjohtaja Rinne rupesi heti venyttämään ja vesittämään esitystään. Satanen kuukaudessa epämääräisen pitkänä aikana ja asteittain. Mitäpä tällainen lupaus on...  ei mitään.  Huhtikuun 14. päivänä 2019 äänestävät nykyiset eläkeläiset, jotka ansaitsevat korotuksen eivätkä halua, jaksa ja kykene odottamaan vuosia eteenpäin saadakseen tuon satasen.

Sdp:n vaihtoehtobudjetin julkistamistilaisuudessa 13.11.2018 puheenjohtaja Rinne sanoi, että "yritän pitää eläkelupauksesta kiinni".  Varmasti hän puhui niin totta kuin osasi, mutta miten lienevät eläkeläiset yrittämisestä ajatelleet!

Samalla hän kertoi lupauksen maksavan noin 700 miljoonaa euroa. Paljon suurempiakin summia sen on arveltu maksavan. Sdp on luvannut monia muitakin merkittäviä uusia pysyviä menoja.

Kansanedustaja Eero Heinäluoma, sd, puolustaa puheenjohtaja Antti Rinteen eläkelupausta Maaseudun tulevaisuus-lehdessä 4.1.2019.  Tosin hänkin usealle vuodelle jaettuna. Siis vesitettynä. Hän moittii sitä, että Rinteen ehdotusta kehdataan pitää populismina!

Sekä Heinäluoma että Rinne ovat entisiä valtiovarainministereitä. Heiltä voi edellyttää erinomaista julkisen talouden tuntemusta. Hieman oudolta kuitenkin tuntuu se, että kumpikaan ei selkeästi esitä, miten he lupauksensa rahoittaisivat.  Mahdollisuuksia on ensi sijassa kolme: Menoleikkaukset muista kohteista, verojen kiristys ja velan otto.  Mikään Sitran peruspääoman kertaleikkaus ei käy, koska kysymys on pysyvästä menosta.

Kun kysymys on eläkemenoista, voinee ajatella myös eläkeyhtiöiden ja -rahastojen varojen käyttöä. Niissähän on yli 202 mrd euroa. Ainakin osa tuosta sadasta eurosta/kk tai mitä se nyt sitten olisikin, olisi työeläkkeitä. Osa olisi Kelan maksamaa. 

On puheenjohtaja Rinteen rahoitusmalli mikä tahansa, ehdotus 100 euroa/kk nettona alle 1400 euron/kk eläkkeisiin on lämpimästi kannatettava. Se tietysti edellyttää myös hieman yli 1400 euroa/kk eläkettä saaville korotuksia, jotta ei synny kohtuutonta porrasta. Tämä maksaisi lisää vajaan sadan miljoonan euron luokkaa.

Kannatan siis henkilökohtaisesti puheenjohtaja Antti Rinteen alkuperäistä ehdotusta, mutta ilman vesityksiä!  Se on oikeudenmukaista niitä lähimmäisiämme kohtaan, jotka ovat meille tämän hyvinvointiyhteiskunnan rakentaneet. Kunnian ja kiitoksen osoitus heille!

Voin kyllä esittää keinot, miten korotus rahoitetaan pysyvästi ja kestävästi. Toivottavasti Sdp:kin pystyy ja pitää alkuperäisen lupauksensa eikä vain yritä! Uskon, että tämä kiinnostaa satoja tuhansia pienen eläkkeen varassa eläviä nyt ja 14.4.2019!

 

Ps.  Tässä yhteydessä ei ole sopivaa muistella menneitä, esim. niitä lukuisia ja mittavia eläkeleikkauksia, joita Sdp on ollut toteuttamassa viimeisten 20 vuoden aikana. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Toimi, odotatko, että joku nyt sinulta noita keinoja kysyy... Miksi et niitä kerro nyt heti avoimesti?

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Pääosin eläkejärjestelmän sisältä eli joko eläkekatto tai vero suuriin eläkkeisiin.

Eläkerahastojen pääomat on kerätty nykyisiltä eläkeläisiltä, joten niitä voidaan käyttää.

Ps:n vaihtoehtobudjetissa on lisäksi esitetty monia keinoja, mm tuulivoimatukien leikkaus.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Eläkekatto on todellisuutta useissa Euroopankin maista. Sen toteuttaminen järkevästi vain voi olla haasteellista. En ole sitä vastaan, mutta toteutuksen tulee olla kunnossa. Kansalaisten oikeudentajun kunnioituksen takaamiseksi jotain todennäköisesti pitäisi tehdä - tai tilanteet etenevät pahempaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vierastan todella paljon tuota demarien jo perinteeksi muodostunutta namikarkkivaalilupausstrategiaa. Se alkoi jo 60-luvulla ennen vuoden 1966 vaaleja, jossa luvattiin yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista "kahdeksan kohdan ohjelmassa". Paasiosta leivottin pääministeri vaalien jälkeen. Yksikään kahdeksasta kohdasta ei toteutunut.

80-luvulla demarit lupasivat ennen vuoden 1983 vaaleja kolminkertaistaa lapsilisän. Tällainen on samaa genreä kuin tuo satanen eläkeläisille nyt. Eivätkö he osaa ottaa vaaliteemoikseen laajempia ja syvällisempiä agendoja kuin penkkarikarkkien heittäminen kiljuville lapsille.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Niin.. Miten sitten ne eläkeläiset joiden tulo jää vieläkin reilusti alle tuon 1400€/kk vaikka se Rinteen lupailema 100€ korotus toteutuisi?

Lisätäänkö siihen eläkkeeseen aina satanen kerralla niin kauan että se 1400€ täyttyy ja se siitä??

Eikö yksinkertaisempi olisi nostaa eläkkeen alaraja riittäväksi, ja samalla laskea ylisuuret eläkkeet kohtuullisiksi. Näin ei eläkemenot kasvaisi vaan jakautuisi tasaisemmin.

No liian yksinkertaista, ei jatkoon.....

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Yhteiskunnalliset erot, eli taloudelliset erot yhteisön sisällä, yhteisöön kuuluvoen jäsenten välillä, ovat talousliberalismin, vapaakaupan, globaalin talouden ja kasvun huumassa päässeet revähtämään liian isoiksi. Tämä näkyy ennenkaikkea palkkaeroissa, mistä suorana seurauksena on myös suuret erot eläkeläisten asemassa.

Yhteiskunnallisen eriarvoisuuden kasvaminen ruokkii protestiliikkeitä, sekä terveitä että epärerveitä protestiliikkeeitä ympäri maailmaa. Tästä on osoituksena kaikenlaiset levottomuutta herättävät vaalitulokset meillä ja maailmalla, Ruotsissa ruotsidemokraatit, Ameriikassa Trump, Englannissa brexit, Italiessa, Itävallassa, Unkarissa ja Puolassa populistien voitot vaaleissa, Ranskassa keltaliivien kapina, Suomessa perussuomalaisten jytkytykset.

Populistit lupaavat paljon, mutta taloudellisille tosiasioille hekään eivät voi mitään. Kun ihmisten elinoloisuhteisiin pitää puuttua, jotta valtion talous pysyisi tasapainossa, se herättää vastustusta niin siellä missä populistit ovat vallassa, kuin missä perinteiset puolueet ovat säilyttäneet asemansa.

Vika on siinä että kun taloutta pitää kiristää, vastuun kantajiksi laitetaan yleensä yhteiskunnan kaikkein vähäosaisimmat, ne jotka ovat kilpailuyhteiskunnan häviäjiä, ne joiden yhteiskunnallinen asema on ennestään kaikkein heikoin.

Kilpailuyhteiskunnan voittajia käsitellään silkkihanskoin. Verotusta kevennetään isopalkkaisten osalta, isoihin eläkkeisiin ei haluta puuttua, jne.

Tällainen herättää ilmanmuuta tyytymättömyyttä ja yhteiskunnallista levottomuutta. Se on tilanne jossa protestipuolueet menestyvät.

Blogistin ei kannattaisi oman puolueensa edustajana olla huolissaan eriarvoisuudesta, eikä eriarvoisuuden kasvusta. Eriarvoisuus on asia joka kasvattaa ääeri- ja protestiliikkeiden suosiota.

Politikkona blogistin kannattaisi siis mieluimmin vastustaa demareiden yrityksiä hillitä eriarvoisuuden kasvua, kuin vastustaa sitä.

Käyttäjän LaunoHaapamki kuva
Launo Haapamäki

Tällaiset äänien kalastelupuheet kyllä pistävät harmittamaan. Erityisesti kun niillä kosiskellaan tiettyä ikäryhmää toisten ikäryhmien kustannuksella näinkin röyhkeästi.

Millähän keinolla tällainen lupaus rahoitettaisiin kestävästi ja kannustavasti myös nuorten näkökulmasta? Niiden nuorten, jotka tämän maan tulevat tulevaisuudessa kantamaan. Miten me nuoret, joita syntyy vähemmän ja vähemmän ja maksamme merkittävästi kasvavan eläkeläisväestön eläkkeet ja sote-palvelut? Meidän fyysinen työtaakkamme tulee kasvamaan ja vielä verotaakkaammekin olisit ilmeisesti kasvattamassa tällaisella lupauksella? Entä meidän omat eläkkeet? Eläkejärjestelmästä puhutaan sen olevan keskipitkällä aikavälillä kunnossa, mutta pitkällä tähtäimellä haasteita voi ilmetä. Eläkevakuutusmaksujen korotuskin osuu meille nuorille täysin varmasti.

Kannatan sitä, että myös ikäihmisistä huolehditaan panostamalla esimerkiksi yhteiskunnan tukemiin hyvinvointipalveluihin ja ennaltaehkäisevään hoitoon, mutta rahan jakeluun meillä ei ole varaa...puhumattakaan tulevaisuuden osalta. Pitäisi tehdä järkeviä, konkreettisia muutoksia toimintaan eikä sen tarvitse aina tarkoittaa kurjistumista.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Kannatan sitä, että myös ikäihmisistä huolehditaan panostamalla esimerkiksi yhteiskunnan tukemiin hyvinvointipalveluihin ja ennaltaehkäisevään hoitoon, mutta rahan jakeluun meillä ei ole varaa...puhumattakaan tulevaisuuden osalta."

Ota nyt huomioon että rahaa niihin hyvinvointipalveluihikin menee.

Itse olen jo senverran vanha että uskallan sanoa että rahan jakaminen itsenäistä elämää varten on juuri sitä kaikkein parasta hyvinvointipalvelua vanhuksille.

Ei tarvitse kuvitella että pienituloiset eläkeläiset sen saamansa lisäsatasen törsäisivät johonkin ylellisyyksiin. Lapsille ja lastenlapsille siitä voi kyllä osa mennä. Loppu menee elämiseen, eli sinne lähikauppaan tai markettiin, mitä kautta se palvelee yhteiskuntaa vähän niinkuin elvytysrahana. Niillä lisäsatasilla työllistyy moni muorempi kansalainen ja veroja kilisee takaisin valtion pussiin vähän joka käänteessä, eli jokaisen liiketoimen yhteydessä joka sillä rahalla tehdään, sekä myös niiden työntekijöiden palkasta, jotka niillä rahoilla työllistyvät.

Eivät siis mene hukkaan ne lisämiljoonat joita käytetään vanhusten hyvinvointipalveluun eläkkeen lisäyksen puitteissa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset