Toimin nasta! Asiaa

Kannatin kaivosveroa jo helmikuussa 2011

 

Kirjoitin tänne 28.12.2018 kaivoslain käsittelystä eduskunnassa 2010-2011. 

 

Lain käsittelyn yhteydessä 25.2.2011 kansanedustaja Matti Kangas, vas, ehdotti ja minä kannatin lausumaa, jossa vaadittiin hallitusta valmstelemaan eduskunnan hyväksyttäväksi valtaus- ja kaivosveron. 

 

Teimme asiasta vastalauseen, jonka lisäksemme allekirjoittivat talousvaliokunnan sosialidemokraattiset jäsenet valiokunnan puheenjohtajan Jouko Skinnarin johdolla.

 

Keskustan, Kokoomuksen, Rkp:n ja Vihreiden kansanedustajat äänestivät vastaan. 

 

Täysistunnossa ed. Kangas allekirjoittaneen kannattamana ehdotti lausuman hyväksymistä.  Hävisimme äänestyksen.

 

Tuolloin hämmästelin, miksi mm. Vihreät vastustivat kaivosveroa.  Lausumamme olisi velvoittanut hallitusta valmistelemaan huolella veron.  Kokoomusta ja Keskustaa en erityisesti ihmettele.

 

Kataisen ja Stubbin hallitukset eivät olleet valmiit asiassa toimimaan. Ei myöskään Sipilän hallitus.

 

On myönnettävä, että kaivosvero ei ole aivan yksinkertainen asia. On selvitettävä, mistä vero peritään. Jos se peritään kaivetusta kokonaismassasta, verotettaisiin ns. sivukiveä, jota tulee valtavasti. Jos se peritään vain rikasteesta, sen määrittely ja pitoisuus saattaa olla vaikeaa. Samasta kaivoksesta saatetaan saada useita eri arvoisia metalleja. 

 

Olen henkilökohtaisesti kuitenkin edelleen sitä mieltä, että sekä valtauksesta että kaivostoiminnasta pitää periä joko vero tai vastaava maksu. Sen tuotosta osa pitää jakaa sijaintikunnalle, johon jäte- ja muut ongelmat kohdistuvat.  On kohtuutonta, että uusiutumattomat luonnonvaramme siirtyvät muihin maihin liian halvalla.

 

Perussuomalaisilla ei liene yksityiskohtaista kantaa tällaiseen veroon. Uskon, että kun mallista ja muista yksityiskohdista saadaan tarkempaa tietoa, eduskuntaryhmä on valmis asiassa etenemään.

 

Tärkeää on myös se, että kaivosyhtiöiltä peritään nykyistä selvästi suurempi vakuusmaksu, jolla kustannetaan ne menot, jotka syntyvät silloin, jos kaivosyhtiö ajautuu konkurssiin tai muutoin laiminlyö ympäristö- ja muut velvoitteensa. Tällä on kiire.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Johan te ilmoititte että kannata kaivosveroa. Monilla rattailla te tässä asiassa ratsastatte?

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Asia on niin kuin edellä kirjoitin.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Miksi te nyt vastustatte kaivosveroa? Vihreiden takia?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Harvoin kansanedustaja pääsee kehumaan itseään sinnikkäänä verottajana.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Etenkin jos veroja kerätään ulkomaisilta toimioilta kotimaan hyväksi.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Kannatan veroa.

On selvitettävä, mitkä ovat määräytymisperusteet ja minkä suuruinen on hyvä.

Jos verolla estetään tai tehdään kannattamattomaksi kotimainen kaivosyhtiötoiminta, pitää miettiä hyödyt ja haitat.

Vakuusrahasto on kiireinen.

Käyttäjän TimoKeklinen kuva
Timo Kekäläinen

Olen tätä asiaa muutamiin kirjoituksiin kommentoinut ja ollut aikeissa jopa kirjoittaa oman, mutta riittänee että tuon näkemykseni ja yhden esityksen siitä kuinka verotuksen voisi järjestää:

1. Maaperämineraalimaksu: Valtio perii maksun kaivostoiminnan kohteena olevan metallin tai muun aineen arvon perusteella.

2. Kaivoskiinteistövero: Kunta perii kiinteistöveroa mukaillen kaivoskiinteistöveroa, joka perustu kaivoksen käytössään tarvitseman maapinta-alan sekä maasta louhitun tai nostetun maa-aineksen määrään.

3. Korvaus maan omistajalle: Maan omistaja saa maa-alueensa antamisesta kaivoskäyttöön korvausta osana kunnan keräämää kaivoskiinteistöveroa ja on luonnollisestikin oikeutettu saamaan maa-alueen takaisin käyttöönsä sen jälkeen kun kaivostoiminta lakkaa ja maa-alue on ennallistettu kaivostoiminnan jäljiltä tulevaa käyttöä varten tarkoituksenmukaiseen tilaan. Maanomistaja voi toki myös vaihtoehtoisesti myyydä maa-alueensa.

4. Ympäristövahinkovakuutus: Erillinen ympäristövahinkojen varalta otettava vakuutusmaksu on myös harkinnan arvoinen asia.

Maaperämineraalimaksu

Tämä on maksu jolla valtio myy alueellaan olevia uusiutumattomia luonnonvaroja niiden louhijalle. Maksun voi määrätä malminjalostuksessa todellisesti saatujen myytävien mineraalien arvon mukaan tai malmia myydessä sen mineraalianalyysin perusteella.

Kaivoskiinteistövero

Kunta joutuu käytännössä rakentamaan ja ylläpitämään kaivoksen vuoksi jonkin verran kunnallistekniikkaa, jonka vuoksi vero on perusteltu. Kunnallistekniikan kustannukset jatkuvat kaivostoiminnan lopettamisen jälkeen kaivosalueen ennallistamisen ajan ja tänä aikana kunta myös joutuu sopeutumaan kaivostoiminnan lopettamisen aiheuttamiin elinkeinotoiminnan muutoksiin.

Verotuksen ja maksujen määrittäminen on eduskunnan leipälaji ja näiden säätäminen ei liene kovin kauan aikaa vievä asia. Maksujen taso voi olla lain säätämisvaiheessa varmuuden vuoksi pieni ja tarkentua vuosittain sitä mukaa kun kokemusta lain vaikutuksista saadaan.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Kannatan laajaa veropohjaa ja matalia verokantoja.

Kannatan sitä, että Suomen kansa hyötyy mahdollisimman paljon omien luonnonvarojen hyödyntämisestä.

Jos em on sinnikästä verottamista,niin olen sinnikäs.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Oletko kysynyt Halla-aholta asiaa?

Voin vastata, että olet täysin väärässä.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset