Toimin nasta! Asiaa

Riittävätkö eläkerahat? Pitävätkö indeksilupaukset?

 

Viime päivinä vaalitaisteluun on lähdetty eläkeläisiä kosien. Suurimmat "eläkepopulistit" ovat Sdp ja Kokoomus, nuo gallup-johtajat.

 

Suomessa on lähes 1,5 miljoonaa eläkeläistä ja lisää tulee seuraavan vaalikauden aikana paljon. Jokaisella on äänioikeus.

 

Antti Rinne lupasi sata euroa jokaiselle enintään 1400 euroa kuukaudessa eläkettä saavalle. Siis joskus tulevaisuudessa, mutta lupasipa kuitenkin. Miljardiluokkaa vuosittain.

 

Petteri Orpo lupasi korjata eläkeindeksien laskentapohjana olevien "korien" sisällön. Hintalappua ei valtiovarainministeri ei esittänyt.

 

Kepu ei ole vielä esittänyt omia lupauksiaan. Vihreät ovat yleensä vastustaneet kaikkia eläkekorjauksia.

 

Eläkeläiset tuskin luottavat Rinteen ja Orpon lupauksiin. Teot puhuvat toista. Leikkaukset ovat olleet näille puolueille etusijalla.

 

Eläkeläiset ovat maksaneet eläkemaksunsa. He ovat rakentaneet hyvinvointimme ja ansaitsevat palvellut ja riittävän eläketurvan.

 

Mutta riittävätkö eläkerahat?

 

Eläkerahastoissa oli 31.12.2010 yhteensä 136 mrd euroa varoja. Nyt niissä on yli 202 mrd euroa. Kasvua kahdeksassa taloustaantuman vuodessa 66 mrd euroa eli noin 50% ja kahdeksan miljardia euroa vuodessa.

 

Sijoitustuotot ja maksut kerryttävät rahastoja.

 

Perussuomalaiset esittivät viime syksynä oman mallinsa taitetun indeksin korjaamiseksi. Aloitamme matalimmista eläkkeistä. Suurimmat eivät korjausta tarvitse. Matalimpiin tarvitaan myös tasokorotukset. Oikeudenmukaisesti. Näihin varat riittävät.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

"Antti Rinne lupasi sata euroa jokaiselle enintään 1400 euroa kuukaudessa eläkettä saavalle. Siis joskus tulevaisuudessa, mutta lupasipa kuitenkin."

Haluan olla kärpäsenä katossa, kun Rinne selittää 1405 euroa eläkettä saavalle, että miksi 1395€ eläkettä saava saa 100 euroa lisää, mutta hän ei. Lisäksi on huomioitavaa, että lupaus tarkoittaa verovarojen käyttöä, koska työeläkkeet maksetaan yksityisistä työeläkeyhtiöistä.

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola

Olen samaa mieltä siitä, että kaikki eläkeläiset ovat eläkkeensä ansainneet sen aikaisten säännösten mukaisesti. Niin ansaitsi myös Tanja Karpela ja muut sopeutumiseläkeläiset. Se onko eläkkeen ansaitseminen suhteessa maksettuihin rahoihin ja panostuksella saatuun etuuteen (eläkkeen alkamisikä ja maksuprosentti ym.) nähden oikeudenmukainen verraten esimerkiksi nyt eläkkeitä maksaviin ikäluokkiin onkin sitten toinen kysymys. Väittäisin ettei ole ja sen vuoksi poikkeuksellisen hyviin viimeaikojen tuottoihin vedoten en lähtisi eläkkeitä nostamaan.

Huomattavasti haitallisempaa yhteiskunnalle on eläkemaksujen nostaminen pakon edessä tulevaisuudessa kuin eläkkeiden korottamatta jättäminen. Maksuissa on ollut nouseva trendi viimeisten vuosien aikana ja eläkemaksu on yksi osa työn hintaa. Valtion eläkemaksukyvyn varassa olevien eläkeläisten (toki veronmaksajienkin)pitäisi erityisesti olla huolissaan, jos maahamme muuttaa ihmisiä joilla ei ole mitään eläkkeitä kerrytettynä tai/ja he eivät tule juurikaan eläkkeitä maksamaan (ei työperäinen maahanmuutto).

Rinteen ja blogistin ehdotus pienimpien eläkkeiden korottamiseksi voi johtaa myös hankalaan ongelmaan pienten työ- ja yrittäjäeläkkeiden osalta. Tälläkin hetkellä pienet itse kerrytetyt eläketulot muodostuvat aika lailla merkityksettömiksi, kun saman eläketulon saa pelkästään sosiaalituilla tai pääomatuloilla elänyt päivääkään työtä tekemättä. Pahentaisiko valtion maksamien pienten eläkkeiden lisäys tätä epäkohtaa?

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Tuosta linkistä voi katsoa, että miten pienet työeläkkeet vaikuttavat kansaneläkkeeseen ja takuueläkkeeseen. Mikäli kansaneläkettä tai takuueläkettä nostetaan, niin vaikutus lienee samanlainen jatkossakin, mutta pieneimmät eläkkeet sitten nousevat.

https://www.tyoelake.fi/mika-tyoelake-on/kansanela...

Kansaneläkkeet ja takuueläkkeet eivät synny työskentelystä, joten ne rahoitetaan verovaroin.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Aloitamme matalimmista eläkkeistä. Suurimmat eivät korjausta tarvitse. Matalimpiin tarvitaan myös tasokorotukset. Oikeudenmukaisesti.
"

Niin sitä pitää. Paljon paremmalta tuo kuulostaa kuin muiden esitykset.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Takuueläkettä(kansaneläkettä) varmaankin tarkoitat vaikka työeläkkeestä kirjoitat?

Käyttäjän jj2311 kuva
Jyrki Immonen

Toimin toiminnot on niin nähty. Ensin haukutaan toisten lupaukset ja sitten luvataan. Mitä ei kuitenkaan toteuteta, persut olisivat voineet sitä ajaa kun olivat hallituksessa. Toimi on siellä ollut aiemminkin eikä mitään ole tapahtunut.

Jani Kuusela

Ei riitä eläkesäästöt.

Suomella on lainaa sen verran, etteivät edes riitä käsirahaksi uudelle lainalle.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Sdp:n Rinteen lupaus on mielenkiintoinen. Se mmaksaa eduskunnan tietopalvelun mukaan kuulemma 700 milj euroa. Kun Rinne havaitsi tuon 1400 euron rajan ongelmallisuuden, hän lupasi lisää niin, että 1400 euron "kynnys" ei tuottaisi pettymystä niille, jotka ovat lähellä tuota rajaa. Näitä ihmisiä on paljon, joten kokonaissumma nousee reippaasti. Miljardi menee rikki ja sehän on sitten pysyvä meno.

Sdp:n kansanedustajaehdokas Kimmo Kiljunen kiertää taas eläkeläisten joukoissa ja kerää nimiä taitetun indeksin kumoamista esittävälle kansalaisaloitteelleen. Edellinen aloite kaatui mm. Sdp:n jyrkkään vastustukseen. Nyt ei ole kuulunut puolueen kantaa ehdokkaansa ehdotukseen.

Jospa täällä joku demarien edustaja ilmoittaa, kannattaako puolue Kiljusen aloitetta vai vastustaako sitä taas!

Perussuomalaisten esitys ei maksa lähimainkaan niin paljon kuin Kiljusen. Me emme vaadi korotuksia suuriin eläkkeisiin kuten Kiljunen tekee.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset