Toimin nasta! Asiaa

Miksi vanhukset kärsivät, Sdp, Kokoomus ja Keskusta?

Miksi vanhuspalvelulakiin ei sisällytetty hoitajamitoitusta, tehokasta valvontaa eikä riittäviä rangaistuksia vuonna 2012? Sdp:llä oli vastuuministeri 2011-2015 ja Keskustalla 2015-2019. Estikö Kokoomus vanhusten asianmukaisen hoidon turvaamisen? Ajoiko yksityisten, jopa kansainvälisten pääomasijoittajien, etujen ajaminen suomalaisten vanhusten perusoikeuksien yli? Miksi? Aikovatko Keskusta, Kokoomus ja Siniset lopultakin ryhdistäytyä? Maahanmuuttajien, pääosin nuorten miesten, vastaanottoon löytyi heti miljardeja, vanhusten hoitajiin ei. Häpeällistä! Vanhustenhoito nousee eduskuntavaalien yhdeksi pääteemaksi maahanmuuton rinnalle. Hyvä niin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen

Miksi Sipilä houkutteli nuoria kolleja ostareille notkumaan, miksi ei sairaanhoitajia vaikka Aasiasta?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Muistan tämän väännön. Se oli selvää jo heti alussa mitä ajettiin hoitajamitoituksen välttelyllä. Verorahoja ei haluttu, eikä haluta ohjata riittävästi riittävään resurssointiin. Tämä hallitus olisi voinut korjata tilanteen. Nyt peruspalveluministeri lähinnä selittelee.

Haamuhoitajista ja vajaatäyttöisistä työvuorolistoista tuli kilpailukeino.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Tämä, tuottojen lisääminen "toiminnan tehostamisella ja säästämisillä" näkyy muuallakin kuin hoivaketjuissa.
Telakalle ja atomivoimalatyömaalle tuodaan ulkomailta vitosella hitsaavia, kun kantasuomalaiselle hitsaajalle täytyisi maksaa viisitoista.
( "Bruttona" saatetaan paperilla maksaa tessin mukaan, mutta esim.asunto-ja kielikurssikuluilla ja vastaavilla peritään "liika" takaisin.)

Mm. EK on mielellään haluamassa hallitukselta kantasuomalaistakin halpatyövoimaa.

Jossakin vilahti pikkujuttu, että jopa Trumpin esikuntaankin olisi palkattu("halpa") paperiton?

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Kansanedustajatkin ovat tunnetusti parempituloisia kuin äänestäjät keskimäärin ja monet samaistuvatkin mieluummin heti vaalien jälkeen parempiosaisiin ja heidän hyväveliverkostoihin kuuluviin, kuin äänestäjiinsä.

Hyväveliverkostoihin kuuluva etuoikeutettu ei mielellään maksaisi "omistaan" mitään, tai jos jotain, niin korkeintaan edullisen "asevelihinnan...?"

Malliesimerkki oli aikanaan "Ike" Kanervan sponsoroidut mahtisynttärit.

Kahdeksalla-kymppitonnilla kuussa kansanedusjat ja ministerit sitten miettivät kuukausikaupalla kuinka monta euroa on taas pakko leikata ja "säästää" esim. tulonsiirroilla elävien kuluista, jotta saadaan "Suomi kuntoon!"

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos Toimi. Pidin kirjoituksestasi. Voimia sinulle Toimi, toimia. Siunaten Lasse.

Petri Lavonen

Tässä on kysymyksessä nyt yhtiöt jotka ovat maximoineet voiton tavoittelun terveydenhoitoalalla. Ylen selvityksien mukaan kysymyksessä on oppositiopuolueiden SDP ja Vas puolueiden sidonnaisuudet, jotka suunnittelevat välikysymystä hallitukselle ikään kuin vastuu yksityisten yritysten laiminlyödyistä vanhuksista olisi hallituksen syytä. Myös julkisella puolella on painittu vastaavista ongelmista jo vuosia. Oletteko te PS myös vakavissanne lähtevänne mukaan välikysymykseen joka tuottaa murskahäpeän?

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Kataisen hallitus vei läpi vanhuspalvelulain puutteineen. Tietoisesti. Mukana olivat myös Vas, Vihr, Rkp ja KD Kokoomuksen ja Sdpn tukena.

Välikysymys on hyvä keino nostaa asia eduskuntakeskusteluun. Asian tärkeys ratkaisee, eivät tunteet, ei edes murskahäpeä.

Vanhustenhoito kuntoon!

Petri Lavonen

Pitäiskö nyt uskoa että Herra kankaanniemi on huolissaan vanhuksista ja hoitoalasta? En ole sellaista koskaan huomannut, mutta parempi myöhään kuin milloinkaan. Ehdottakaa välikysymyksessä sos-ja terveydenhoito alan uudistusta ja kehittämistä jos meillä on ongelma. Ehkä saatte järkevästä ja viisaasta politiikasta ääneni. Tärkeintähän on luoda järjestelmä jossa on aitoa huolenpitoa vanhuksia kohtaan eli myös tunteet.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Kankaanniemi, jos vanhusten hoivapalvelut 2012 olisi ollut demareille ja vasemmistoliitolle yhtä tärkeä asia kuin se nyt tuntuu olevan, miksi he eivät tehneet tuolloin asiasta hallituksessa luottamuskysymystä tai myöhemmin hallituksessa ollessaan. Ilmeisesti ministeripaikat ( hillotolpat puoluettasi lainaten) olivat tärkeämpiä. Nyt demareiden ja vassareiden huuto on aivan hirveää. Olisiko tämä se heidän kuuluisa viimeinen Taisto, onneksi ei Toimi, viime hetkellä. Mukaan on värvätty kaikki naispuheenjohtajien johtamat ammattiliitot ja kaiken kukkuraksi edustamasi puolue. Eiköhän samaan kuoroon löydy muitakin, ainakin nämä vastaperustetut liikkeet/puolueet.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Toimi!

Taas puhut ohi totuuden.

Muistat aivan varmasti, kun vanhuspalvelulakia uudistettiin 2012, niin Maria Guzenina (sd) esitti hoitajamitoitusta 0.7 kirjattavaksi lakiin. Eduskunnan oikeistolaiset estivät sen.

Nyt sitten Toimi (ent. kristillinen) syyttää demareita nykyisistä ongelmista. Persut pystyy näemmä politiikassa mihin vain.

Ilmeisesti rimaa ei niin alas pysty pistämään, että ette sen alta pääse!

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Kouri, sinulla on ilmeisesti erittäin valikoiva muisti. Miksi demarit eivät lähteneet 2012 eikä vielä sen jälkeenkään hallituksesta, kun eivät saaneet tahtoaan läpi. Vanhuspalvelujen ongelmat olivat jo tiedossa 2011 - 2015. Ei ne ole nykyisen hallituksen aikaansaannoksia. Nyt vaalien alla demarit ja vassarit todellisina hoivapalvelujen puolestapuhujina saivat Esperin laiminlyönneistä oivan lyömäaseen sote-uudistuksen kaatamiseksi. Voisiko jo lainata erästä heidän lauluaan, tää on viimeinen taisto rintamaamme yhtykää jne.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri Vastaus kommenttiin #26

No mutta Arvo!

Miten minun muistini nyt oikein valitsee?

Oliko Guzenina 2012 ministeri? No oli!

Onko Guzenina demari? No on!

Esittikö Guzenina vanhuspalvelulakiin kirjattavaksi hoitajamitoituksen 0.7 ? No esitti!

Estivätkö kokoomus ja keskusta tuon toteutumisen? No estivät!

Lähtivätkö demarit hallituksesta sen takia? No ei! Tämänkin muistin. Syynkin tiedän, mutta sitä lienee sinulle turha kertoa:-)

Muistatko muuten sinä, että tämä Sipilän hallitus leikkasi vanhuspalvelujen määrärahoista? Minä voin vastata puolestasi. No leikkasi!

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen

Oikein, jos häpeä tulee ihmisten puolustamisesta niin ottakaa aina se häpeä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

SDP esitti Kataisen/Stubin hallituksessa hoitajamitoituksen vähimmäismäärän kirjaamista lakiin, Kok. torppasi sen ja saman oppositiossa ollut keskusta. Persuilla olisi ollut tilaisuus vaatia sitä Sipilän hallituksen hallitusohjelmaan ja kaksi vuotta hallituksessa asian korjaamiseksi, mutta mitä te teitte edustaja Kankaanniemi, ette mitään.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Arto löysi syyllisen eli PS:n. Näin, vaikka vallan hyvin tietää tai luulisin hänen tietävän, että Sipilän hallituksessa on nimenomaan keskusta ja kokoomus jotka eivät edellisen hallituksen aikana olleet hyväksymässä hoitajamitoitusta. Eikös Arto hallitusohjelma laadita konsessusperiaatteella ja kun nuo kaksi mainittua hallituspuoluetta eivät olleet valmiita hyväksymään jotain PS:n vaatimaa ohjelmaa, niin ei sitä myöskään voida hallitusohjelmaan ottaa/kirjata.

Eipä demaritkaan vaatimuksestaan huolimatta jättäneet Kataisen/Stubbin hallitusta, kun eivät saaneet vaatimustaan läpi. Arto paukuttaa tyypillistä demaripopulismia.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

En minä mitään syyllstä etsi, Toimi Kankaanniemi kuitenkin edustaa Perussuomalaisia jotka istuivat Sipilän hallituksessa ja siksi hänen hurskastelunsa on varsin jälkijättöistä. Tietysti voi pohtia olisiko SDP:n pitänyt kaataa Kataisen hallitus hoitajamitoituksen puutteen vuoksi, nythän on olemassa sentään suositus ja jos edes sitä noudaisettaisiin tilanne ei olisi näin katasrofaalinen. Kankaanniemen blogi, se vasta populismia edustaa, kun hän niputtaa SDP:n yhteen kok.ja kesk. kanssa, SDP vaati lakiin hoitajamitoitusta, kok sen hallituksessa torppasi, eikä kesk. sitä oppositiossa kannattanut. Pysytään sentään totuudessa.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Millään hoitajamitoituksilla ei ole merkitystä jos siellä hoivakodissa työskentelevät ihmiset eivät välitä ympärillään näkyvistä puutteista. Suomalainen edunvalvontajärjestelmä on ajanut työntekijät siihen että oma napa on aina tärkein ja saavutetuista eduista ei hellitetä. Työntekijäjärjestöillä on olemassa organisaatiot ja joukkovoima kun poliittisia vasemmistomyönteisiä päämääriä ajetaan mutta kun kysymys on työn laadusta niin ollaan hiljaa kuin kusi sukassa.
Miksei liitot ole puuttuneet hoidettavien huonoon hoitoon ja miksei työntekijät ole oman luottamusmiesjärjestelmänsä kautta vaikuttanut siihen että asiat tulisivat viranomaisten tutkittaviksi. Työsuojeluvaltuutetut ja -viranomaiset ovat käytettävissä myös näihin laadullisiin tehtäviin. Jos olisi kysymys kahvitauon pituudesta tai lepotilojen siisteydestä niin koko orkesteri kyllä silloin kasataan "pienen työntekijän" puolustajaksi.

Työntekijöillä on myös vastuu tekemänsä työn laadusta eikä sitä voi siirtää lainlaatijan yksinomaiseksi tehtäväksi.

En voi ymmärtää miksei hoitajat käytä vaikuttamismahdollisuuksiaan työnsä laadun takaamiseksi.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Jäin miettimään luettuani yhtä vanhusten hoidon puutteellisuudesta ja osin jopa väärästä hoitotavasta johtuvaa kirjoituksen antia. Miten ylipäänsä on mahdollista toteuttaa maakuntatasolla (sote-uudistus) parempaa palvelutasoa yksityistämällä tuotanto, sillä kysehän on yksinomaan kustannustasosta ja siten rahoituksen järjestämisestä. On selitelty, osin oikeaan osuvasti, että kunnilla ei ole rahaa riittävästi tuottaa itse palveluja. Mutta sitten voikin hyvin kysyä, miten ihmeessä palvelun laatutaso säilyttämällä hyvänä voidaan ko. palvelut tuottaa yksityisenä palveluna, sillä yksityistaho vaatii voittoa markkinaehtoisesti tuottamistaan palveluista.

Kirjoitus josta puhun, on luettavissa kp24-lehdessä, jossa yhteiskuntapolitiikan professori Teppo Kröger kertoo ulkoistettujen palvelujen kustannuksien tuovan kustannussäästöjä joidenkin ajatusmaailman mukaan.

Ei voi kuin ihmetellä kuntapäättäjien ajatusmaailmaa, kun ulkoistamisia lähdetään mainituin perustein tekemään, sillä alhainen kustannustaso tietää automaattisesti huonolaatuista palvelua. On ihan se ja sama kuka tuon saman kustannustason palvelun tuottaa. Yksityinen palveluntuottaja kun kuitenkin tekee tulosta voitto-periaatteella, niin palvelutaso on pakostakin voittomarginaaliin sidottua, jos sopimuksessa ei ole tarkoin määritelty ehtoja. Ja kaikkein tärkein on sopimusehtojen noudattamisen valvonta. https://kp24.fi/uutinen/562046

"-Ajatellaan että ulkoistamalla voidaan saavuttaa kustannussäästöjä. Tästä ei kuitenkaan ole välttämättä näyttöä. Joka tapauksessa kuntien rahapula lienee keskeisin syy laajoihin vanhus- ja vammaispalveluiden ulkoistuksiin, Kröger miettii."

Kuten edellä omana mielipiteenäni esitin, niin mitenkään en voi käsittää, että voisi edes syntyä kustannussäästöä palvelun ulkoistamisella. Kunnan kustannukset nousee ulkoistamisen seurauksena, sillä kunta voi tuottaa palvelun omakustannusperiaatteella, kun yksityinen palveluntuottaja ottaa voittoa aina jollain tavalla. Vaikkapa ulkomaiset pääomasijoittajat lainaamalla yritykselle korkeakorkoista lainaa (esim. 10-15 %).

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

"En voi ymmärtää miksei hoitajat käytä vaikuttamismahdollisuuksiaan työnsä laadun takaamiseksi."

Siksi, että hoivakodeissa vallitsee pelon ilmapiiri. Jos hoitaja uskaltaa huomauttaa jostakin, niin sanotaan, että jos ei kelpaa, niin tuossa on ovi. Tilalle on aina tulossa "pikakoulutettuja" maahanmuuttajia tai TE-toimiston pakottamia ammattitaidottomia tai muista ongelmista kärsiviä.

Omaiset taas pelkäävät, että jos he valittavat, niin vanhuksen hoiva heikkenee entisestään tai pahimmassa tapauksessa hänet heitetään ulos.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Siksi, että hoivakodeissa vallitsee pelon ilmapiiri. Jos hoitaja uskaltaa huomauttaa jostakin, niin sanotaan, että jos ei kelpaa, niin tuossa on ovi."

Tuossahan olisi nyt sille ay-liikkeelle pätemisen paikka ollut eikä hihhuloida kaduilla poliittisten päämäärien saavuttamiseksi. Miksei olla sen työntekijän tukena silloin kun se sitä tarvitsee. Pelon ilmapiiri jos mikä on aihe selvitellä työpaikan asioita tarkemmin ja sitä kautta puuttua myös työn laatuun josta tässä nyt nostetussa kohussa on mitä suurimmassa määrässä kysymys. Mutta ei se luottamusmiesjärjestelmää kiinnosta kun sillä ei saa vasemmistolle ääniä vaan vanhuksille paremmat olot.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Aihe on aika monitahoinen. Koska Olli Pusa ei ole tänne enää vuosiin kirjoitellut raaasti kopioin tänne tuoreen facebook - postauksen, kysymättä jä yllättäen.

Olli Pusa
49 min
Esperi sentään

Sopivasti vaalien alla purskahti pintaan vanhustenhoidon (ja kehitysvammahoidon) ongelmat. Viranomaiset ovat puuttuneet Esperi Oy:n toimintaan ja ovat myös myöntäneet julkisesti, että myös Attendon toiminta on viranomaisten hampaissa (sen kun niitä on jäljellä).

Samalla esiin on noussut suurten kansainvälisten hoivajättien härski toiminta. Tällä skandaalilla voi olla vaikutusta jopa suomalaisen yhteiskunnan rakenteisiin, soten läpimenoon ym. Ihan pienestä ei siis ole kysymys.

Esperin osalta kyse on tosiasiassa hoidon laiminlyönnistä. Hoitajamääriä on vähennetty ja sitä ilmeisesti peitelty tilastoja muokkaamalla. Ainakin yhtä kuolemantapausta epäillään. Yksi yksikkö suljettu ja koko yhtiö tutkinnan kohteena.

Esperi on alun perin SPR eli punainen risti. Se yhtiöitti toimintojaan ja lopulta se päätyi kansainväliselle veroparatiiseissa toimivalle sijoittajalle. Mitoituksista tinkimällä kannattavuus on ollut hyvä, mikä on näkynyt toimitusjohtajan miljoonapalkkioissa.

Toiminnasta ei ole maksettu juurikaan veroja Suomeen. Omistajan kiskurikorkoisilla lainoilla on voitot siirretty veroparatiisiin.

Tämä tarjoaa mielenkiintoisen ja masentavan näkymän suomalaisenkin elinkeinoelämän moraaliin. Yksi omistaja oli edesmennyt eläkevakuutusyhtiö Etera, jonka omistus on nykyään Ilmarisen halussa.

Ilmarisen hallituksessa istuvat kaikkien kolmen ammatillisen keskusjärjestön edustajat, mm. Jarkko Eloranta (vpj) ja Sture Fjäder. Ilmarisen hallituksen varajäsenenä on Esperin toimitusjohtaja (nyt eronnut) Marja Aarnio-Isohanni.

Vasta julkisen kohun noustua on Ilmarisessakin vaadittu selitystä touhulle. Asia olisi voitu varmaan selvittää aikaisemminkin eläkeyhtiön hallituksessa esimerkiksi pyytämällä hallituksen varajäsen Aarnio-Isohannia kertomaan asioista.

Samaan sotkuun viranomaiset kertovat, että myös toinen suuri kansainvälisessä omistuksessa oleva hoivayhtiö Attendo on sen tarkkailussa samasta syystä: voittoja paisutettu henkilöstöstä tinkimällä ja voitot siirretty veroparatiiseihin.

Tämä skandaali voi olla viimeinen naula huterasti koottuun sote-arkkuun. Se ei ehkä kaadu perustuslakijuristien saivarteluun vaan poliittiseen skandaaliin: kansanedustajat eivät sitä hyväksy, eivät uskalla.

Oma kysymyksensä on tämän vaikutus tulevaan palvelumalliin. Isot veroparatiisiyhtiöt ovat karvansa näyttäneet. Mihin niitä suomalaisessa hoivamaailmassa tarvitaan? Ei mihinkään. Ne ovat päässeet hunajapurkille vain ostamalla ahneuden riivaamien edellisten omistajien yhtiöt hyvällä hinnalla ja rahastavat nyt sitä.

Tässä kaaoksessa voi helposti unohtua se fakta, että monissa kunnallisissa hoivalaitoksessa on ollut myös vaikeuksia ja toisaalta moni yksityinen (varsinkin pienempi) hoivafirma on tehnyt erinomaista työtä. Siis pää kylmänä ratkaisuja mietittäessä ja veroparatiisikeinottelijoille potkut persuksille.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Se on sitä vallakäyttöä vanhusten hoidossakin.
Ministerit ja kansanedustajat "priorisoivat" paljonko on vara "tuottamattomiin", mm. huollettaviin vanhuksiin, jotta "saadaan SUOMI kuntoon ja nousuun!"

Hoivabisnesyrittäjät-ja ketjut päättävät paljonko hoivabisneksen täytyy tuottaa ja sanelevat yksiköiden vastaaville raamit ja budjetit.

Väsyneet ja työn paljoudesta ja kiireestä sterssaantuneet työntekijät saattavat sitten käyttää vähäistä valtaansa hoivattaviin ja hoidettaviin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Hetkinen, Toimi Kankaanniemi, etkö sinä itse ollut puolueesi mukana tekemässä hallitusohjelmaa, johon oli määritelty leikkaukset vanhusten palveluista ja istunut vielä puolustamassa päätöksiä vuonna 2017, jolloin hallitus karsi kuntien velvoitteita ja kevensi sääntelyä, koska arvioi säästävänsä tätä kautta 27,5 miljoonaa euroa? Tai näin muistelisin.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Martti, en ollut yhdessäkään sellaisessa palaverissa.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Mutta et myöskään vastustanut sitä kun asia vietiin läpi ennen kesäkuun 2017 tapahtumia vai mitä?

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi Vastaus kommenttiin #33

Nyt en tarkkaan tiedä, mitä palaveria tarkoitatte.

Tosiasia on se, että vuonna 2017 kuntatalous oli vahvempi kuin se on ollut vuosikymmeniin. Tämä todetaan myös valtiovarainvaliokunnan budjettimietinnössä yksiselitteisesti. Edelleen vuonna 2018 oli kuntataloudessa hyvä, jatkosta emme tietenkään vielä tiedä.

Edellisellä vaalikaudella (2010-2015) kuntatalous velkaantui 10 mrd eurosta 17 mrd euroon, veroprosentit nousivat, yt-neuvotteluja oli laajasti, kriisikuntia syntyi kymmenittäin ja liitoksia myös. Henkilöstöä irtisanottiin ja palvelut heikkenivät. Koko julkinen talous oli erittäin heikko 2015, jolloin mm. luottoluokitus oli putoamassa. Se estettiin.

Tällä vaalikaudella ei ole tapahtunut mitään noista samoista kuntatalouden tapahtumista. Kuntien velvoitteita ja tehtäviä on vähennetty, mikä on ollut kaikkien puolueiden tavoite. Näin halutaan antaa kunnille lisää liikkumavaraa ja luottaa kunnalliseen demokraattiseen päätöksentekoon lähellä ihmisiä.

Miksi kunnat ovat ulkoistaneet mm vanhuspalveluja? Tätä pitää kysyä kunnilta. Pari vuotta on ollut voimassa laki, joka kieltää ulkoistukset yli 30%:n osalta. Tämä laki on voimassa vielä pari vuotta. Hyvä niin. Se ei valitettavasti estä suuria kansainvälisiä yhtiöitä ostamasta pieniä kotimaisia ja näin keskittymistä ja palvelutason heikkenemistä kohtuuttoman voitontavoittelun johdosta. (Kokoomus suosii tätä eikä ole valmis edes mitoituksen kiristämiseen!)

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Martikainen voisi pohtia asiaa yksilön näkökulmasta, asia on juuri noin kun Ylinen kirjoittaa. Toimin aikonani silloisen asuinkuntani kuntayhtymän terveyslautakunnassa ja hoitajien luottamusmies otti yhteyttä erään johtoryhmään kuuluvan käyttäytymisen johdosta, keskustelimme asiasta ensin oman ryhmän kesken ja asia otettiin esille lautakunnassa ja asia saatiin näiltä osin kuntoon. Mutta keneltä hakee apua hoitaja joka joutuu esimiehen kaltoin kohdelluksi tai näkee puutteita toiminnassa, yrityksen johtoonko, irtisanomisen pelosta johtuen ei ota, vaan vaikenee ja tälläinen pelon ilmapiiri eri ammattiliittojen mukaan vallitsee yksityisissä hoitokodeissa.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Mutta keneltä hakee apua hoitaja joka joutuu esimiehen kaltoin kohdelluksi tai näkee puutteita toiminnassa, yrityksen johtoonko, irtisanomisen pelosta johtuen ei ota, vaan vaikenee ja tälläinen pelon ilmapiiri eri ammattiliittojen mukaan vallitsee yksityisissä hoitokodeissa."
Minähän juuri ehdotin että se ay olisi juuri sopiva tukemaan sitä työntekijää tekemään laadukasta työtä. Nyt ay-liike on katsonut tarpeelliseksi edustaa joitakin puolueita ja ajaa niiden asiaa ja se työntekijä saa taistella siellä työpaikalla yksinään sitä kieroilevaa ja huonosti asioita hoitavaa työnantajaa vastaan. Ihan yksilön kannalta kun asioita katson niin en ymmärrä miksei ay näe tarpeelliseksi auttaa jäseniään tekemään laadukasta ja hyvää työtä siellä työpaikalla.
Kerroit että jossain hoitajien luottamusmies vei asioita eteenpäin ja asiat korjaantuivat, mikseivät nämä luottamusmiehet ja työturvallisuusasiamiehet tee näin aina kun näkevät että korjaamista ilmapiirissä on. Heille on oikein palkallinen aikakin järjestetty näiden asioiden hoitamiseen mutta puoluepolitikointi taitaa olla mielenkiintoisempaa. Jos jurnutetaan työntekijöiden vähäisyydestä tai koulutustasosta niin siihen ovat nimenomaan työsuojeluvaltuutetut oikeita henkilöitä puuttumaan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Miksi vanhukset kärsivät – Perussuomalaiset, Kokoomus ja Keskusta?

Avauksessa mainittu SDP:n peruspalveluministeri Guzenina yritti saada minimimitoitukseksi 0,7 hoitajaa hoidettavaa kohti. Se ei kelvannut hallituskumpppaneille. Asiaan piti palata, mikäli jossakin hoivayksikössä alitettaisiin 0,5:n mitoitus.

Tuli Sipilän hallitus perussuomalaisineen. Se kirjasi hallitusohjelmaansa 70 miljoonan euron säästöt vanhusten palveluista. Suunnitelmaan kuului henkilöstömitoituksen alentaminen vanhasta 0,5:n suosituksesta 0,4:ään.

Jos joku olisi kymmenen vuotta sitten väittänyt, että Toimi Kankaanniemi politikoi näin epärehellisesti, en olisi uskonut.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Kannattaisi varmaan keskittyä niihin "hyvän unen ohjeisiin", eikä yrittää sivuuttaa sitä tosiasiaa, etteivät persut hallitusneuvotteluissa muistaneet vanhuksia(positiivisesti) mitenkään.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Pysytäänpä nyt totuudessa.

Tosiasia on se, että kuntatalous on nyt parempi kuin on ollut vuosikymmeniin. Kunnilla ei ole taloudellisia syitä leikata vanhuspalveluista.

Toisin oli viime vaalikaudella. Kunnat velkaantuivat vuosina 2010-2015 10 mrd eurosta 17 mrd euroon. Veroprosentteja nosti liki kaikki kunnat. Suuri osa kunnista irtisanoi henkilöstöä talousahdingon johdosta. Kriisikuntia oli kymmeniä.

Kuntien velvoitteita ja tehtäviä on kevennetty jo edellisillä kausilla kaikkien puolueiden tahdon mukaisesti. Kunnissa on vaaleilla valitut luottamushenkilöt päättämässä varojen käytöstä, kohdentamisesta ja valvonnasta.

Yksityisten hoivayksiköiden valvonta on pääasiassa Avien ja Valviran vastuulla eli valtion tehtävä.

Nyt on tärkeintä panna vanhuspalvelut kuntoon.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Kenelle muuten osoitit Toimi tuon ensimmäisen virkkeesi neuvon?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset