Toimin nasta! Asiaa

Vanhuspalvelujen ulkoistus ongelmien syynä

 

Mitä tapahtui vuosina 2000-2001, kun Suomen sote-markkinoilla yht´äkkiä syntyi ja rävähti roimaan kasvuun nykyiset suuret alan yritykset?  Mehiläinen, Attendo, Terveystalo, jne.  Tekikö Paavo Lipposen hallitus jonkin suuren avauksen, josta seurasi ulkoistusten aalto?  Tähän kysymykseen en ole löytänyt vastausta. Ehkäpä joku sosialidemokraatti, vasemmistoliittolainen tai vihreä voisi kertoa syyn? Nämä olivat tuolloin hallituksessa Kokoomuksen ja Rkp:n kanssa.

 

Kela-korvausten avaaminen tai laajentaminen yksityisten terveyspalvelujen käyttäjille lienee Lipposen hallituksen toimesta tapahtunut, mutta olisiko se saanut valtavan rahastussysteemin sellaiseen vauhtiin, missä se nyt on. Tämä olisi syytä selvittää.

 

Joka tapauksessa Lipposen hallitusten ajasta lähtien sote-bisnes on kasvanut räjähdysmäisesti.  Mikään hallitus ei ole edes yrittänyt hillitä estämisestä puhumattakaan tätä kehitystä. Vasta Sipilän hallitus kesäkuussa 2016 toteutti sote-palvelujen ulkoistusten rajoituslain. Sitä jatkettiin viime syksynä. Se ei ole täydellinen kielto eikä pysyvä, koska perustuslaki rajoittaa kunnallisen itsehallinnon kaventamista. 

 

Vanhustenhoidon kriisi pamahti julkisuuteen viime viikolla Kristiinankaupungissa. Siellä päätösvaltaa käyttää suvereenisti Ruotsalainen kansanpuolue, jolla on 27 valtuutetusta 17. Selittääkö tämä "yksipuoluejärjestelmä" sen, että palveluja on ulkoistettu ja valvonta laiminlyöty, kunnes Aluehallintovirasto tarttui järeimpään keinoonsa eli laitoksen sulkemiseen?

 

Monissa muissakin kunnissa vastaavia laiminlyöntejä on tapahtunut. Mukana on keskustalais-johtoisia, mutta myös sosialidemokraatis- ja kokoomusjohtoisia kuntia ja kaupunkeja. Yksinkertaista enemmistöä ei liene muualla kuin Kristiinankaupungissa.

 

Kuntapäättäjät ovat vastuussa omien asukkaidensa palveluista. Raha on ratkaisut liian usein. Sieltä on hankittu, mistä halvimmalla on saatu laadusta tinkimällä! 

 

Em. ulkoistusten rajoituslaki on voimassa vielä pari vuotta. Se on tärkeä. Mikään ei kuitenkaan estä suuria kansainvälisten pääomasijoittajien omistuksessa olevien yhtiöiden harjoittamaa pienten paikallisten hoivayhtiöiden ostoja. Näin toiminta keskittyy ja palvelujen laatu saattaa heikentyä.

 

Paljon olisi tutkivalla journalismilla työsarkaa koko kentään perkaamisessa.  Sieltä löytyy sosialistisen työväenliikkeen Tradeka ja monia muita mielenkiintoisia kytkentöjä omaavia tahoja.

 

Mitä vielä paljastuukaan!  Toivottavasti peli, kaupankäynti ja rahastus vanhuksilla ja sairailla saadaan loppumaan pikaisesti!  Sote-uudistus ei ratkaisua tuo, ehkäpä päinvastoin! Seuraava hallitus on paljon vartijana. Vartioiko se kansainvälisiä suuryhtiöitä, tradekoita vai kuntia ja Suomen kansalaisia? Vaalit ratkaisevat paljon.

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Suhmurointia ja vallasta taistelua ihmisten äänistä, jonka seurauksena kaikkein tärkein unohtunut. Tavallinen ihminen, jonka asioita pitäisi hoitaa hyvin ja avoimesti. Suomalaista korruptiopolitiikkaa, jolle olisi aika laittaa piste.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Yksityistäminen ja ulkoistaminen bisnesfirmojen rahastus-ja temmellyskentäksi!
( Hoivakotikaupoista kolmen viimeisimmän verovuoden aikana 20 MILJONÄÄRIÄ!

Miten veikkaat näiden miljonäärien ja vastaavien etuoikeutettujen järjestävän
OMAT viimeiset, HOIVAA VAATIVAT VUOTENSA...?!
-Kelpaavat ko hoivakodit...?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Vain raha ja valta ratkaisee. Missä on se inhimillisyys? Maailman parantamiseen kyllä rahaa riittää ja muualta tulleita rikollisia elätetään ilmaiseksi. Voi meitä karjalan poikii.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

No vaikkei Suomessa olis ollu yhtään ulkomaalaista, niin sama tilanne on ollut aina ennenkin.

Höpöpuhetta taas kerran.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Espanjaan tai jonnekin muualle menevät. Siellähän jo nautiskelevat entiset pankkiherrat ja ay-pomotkin. No, eipä siinä mitään laitonta ole.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Kiitos!
- Elintaso-ja hoivaerotkin sen kun vain leviävät hautaan saakka.
Eliniän odotteissakin eri väestöryhmillä jo nytkin jopa 10-vuoden eroja!)

Toinen kysymys on myös miten nämä loppusuoran hoivapalvelut hoidetaan ja tehdään tulevaisuudessa, kun ko sairaanhoito-ja hoiva-ammatin imago ja houkuttelevaisuus tällä menolla menee- mistään "kutsumustyöstä-ja ammatista" enää puhumattakaan!?

- Oma veikkaukseni on köyhien ja vähäväkisten osalta, että ammattitaito-ja kielivaatimuksia ja nykyistäkin hoito-ja hoivabisnesmoraalia lasketaan ja käyhät hoivataan koti-ja ulkomaisella halpatyövoimalla.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen Vastaus kommenttiin #6

Kohun keskellä on ilmestynyt paljon alan asiantuntijoita ja tutkijoita jotka ovat esim.poliittisessa arjessa sivuutettu ja "vaiennettu kaikenmaailman dosentteina" ja menty vain röyhkeästi talous-ja bisnesdmaailaman arvot edellä eteenpäin, "tuottamattomat" ja muut hoivasuhdetta "rasittavat" sivuuttaen ja unohtaen!

Aivan viimeksi järkeä puhuivat telkussa Jari Sarasvuo Sannikka & Ukkola-ohjelmassa ja nyt Ykkösen aamuteeveessä kolmannen sektorin, voittoa tavoittelemattoman hoivapalvelujen edustaja ja Tampereen yliopiston tutkija.

- Jälkimmäisessä keskustelussa tuli jälleen esille kysymys, että voiko yleensäkään vanhustenkin hoiva-ja hoitopalvelut olla sijoitustuottoja ja pääomatuloja tavoittelevaa, raakaa ja kovaa BISNESTÄ...?!

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Jos on hoitajapula niin kukaan ei ota esiin että pitää rajoittaa kuinka monta hoivayritys voi ottaa vastuulleen hoidettavia ja lopettaa valitus hoitajapulasta.
Siis ottavat yli kapasiteetin.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Ulkomaisen halpatyövoiman käytön lisääntyminen on todellinen uhka. Suomen kieltä osaamaton, hyvä vieraan kulttuurin ihminen jakaa lääkkeitä ja kuuntelee mummon vaivoja. Kuka vastaa esim. hoitovirheistä?

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

Kannattaisiko hieman perehtyä aiheeseen? Lääkkeiden jakaminen tapahtuu vain siihen valtuudet saaneen hoitajan toimesta. Ei kieli- tai ammattitaidottomien toimesta. Tuulesta temmattu uhkakuva. Täysin.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Niin nyt, mutta tulevasuus on toisenlainen.

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

Ei ole. Lainsäädäntöä tuolta osin ei olla keventämässä. Ellei sitten persut.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Olet täysin väärässä.

Rajusti kasvavan vanhusväestön hoitoon ei riitä suomalaisia tekijöitä. Halpatyövoima valtaa alan eivätkä maahanmuuttajat opi suomen kieltä.

Ps vastustaa tällaista, mutta kaikki muut antavat periksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset