Toimin nasta! Asiaa

Vanhussotkusta perustulosotkuun... huutokauppa alkoi heti!

 

Tuskin on   - eikä olekaan -   päästy vanhustenhoivan raskaista ongelmista järjellisten ratkaisujen etsimiseen, kun  jo uusi älämöly on alkanut. Nyt perustulosta.

 

Kokoomus tyri itsensä suohon ja vaalitappioon hoitajamitoituksen lakiinkirjoittamisen tyrmäämisestä, kannattamisesta ja lopulta sekä että.  Ei siinä paljon vanhuksista huolta kannettu, kun desimaaleilla leikittiin ja lopulta rahan riittämättömyyteen   -  mihinkäs muuhun Kokoomus -   päädyttiin.

 

Perustulosta on malleja enemmän kuin kuuluisassa Vilkkilässä aikoinaan kissoja. On monenpunaista, erivihreitä ja sinisävyjä ja jopa sysimustia.  Äänestäjä on hukassa. 

 

Keskustapuolueessa näyttää jo puhjenneen perustuloa koskeva sisällissota  -  puoluekokous vastaan puoluejohto. Ota siitä sitten selvää!  Samaan pystyivät Tampereen sosialidemokraatit paikallistasolla marin'oituna.

 

Perustulokokeilu ei kuponkien alustavan tarkastuksen mukaan tuottanut työllisyyttä eikä kovin paljon muutakaan tulosta. Parin tuhannen joukossa oli tyytyväisyyttä lähinnä siihen, että pieni raha tuli tilille automaattisesti kuin Manulle illallinen. En tosin tiedä, mikä automaatti Manulle sen toimitti.

 

Perustulon pitäisi olla niin suuri, että saajan ei tarvitsisi hakea ns. syyperäisiä tukia. Tällöin se passivoisi. Miksi ahertaa, jos saa ilmankin kohtuullisen tilin joka kuukausi.   Jos taas se olisi niin matala, että sillä ei tule ilman ns. syyperäistä sosiaaliturvaa toimeen, koko kallis haku- ja byrokratiaruletti pyörii kuten nytkin. Köyhyys ja nöyryytys jatkuisi.

 

Negatiivinen tulovero kannattaisi kokeilla. Sen ongelmista en ainakaan vielä tiedä, en tosin paljon eduistakaan. Verotusta se saattaisi monimutkaistaa ja byrokratisoida, mutta ilman kohtuullista järjestelmää ja valvontaa ei mitään julkista rahanjakoa voida toteuttaa.

 

Niin vanhustenhoivan tason nostaminen inhimilliseksi ja ihmisarvoiseksi kuin myös sosiaaliturvan uudistaminen (ml. perustulo/negatiivinen tulovero) pitää valmistella huolella parlamentaarisesti. Joko komitea tai ainakin kaikki eduskuntapuolueet kattava työryhmä on tarpeen.

 

Parlamentaarisessa komitea/työryhmämenettelyssä kaikki puolueet saavat samat perustiedot, kuulevat samoja asiantuntijoita, osallistuvat keskusteluun ja ehdotusten tekoon. Tieto on välttämätöntä. Sen tulee saavuttaa kaikki puolueet tasapuolisesti.  Kun uudistukset vaativat yli vaalikauden mittaista työtä, hallituspohjan vaihtuminen ei aja koko uudistusta karille.

 

Maakunta-sote-uudistuksessa ajettiin karille monta kertaa siksi, että valmistelussa eivät olleet kaikki puolueet mukana. Nytkin karilleajo on mahdollista. Tehdyn työn on kuitenkin oltava jatkon pohjana.

 

Totean vielä, että historiallisen suurta eläkeuudistusta vuosituhannen vaihteessa ei olisi saatu toteutetuksi, elleivät valmistelussa olisi olleet mukana kaikki keskeiset tahot.  Sama on ollut perustuslakiuudistuksissa.

 

Isänmaan asialla ovat kaikki puolueet omista lähtökohdistaan. Ne voidaan sovittaa yhteen, kun yhdessä istutaan ja pohditaan ja faktojen pohjalle rakennetaan.   Otetaan siis opiksi ja tehdään yhdessä hyvä sote-, sotu-, perhevapaa ja myös verotuksen ja työelämän uudistukset. Nehän on tehtävä lähivuosina.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Toimi, älämölytään lisää:

Onkohan kukaan miettinyt sitä vaihtoehtoa, että mitäpä jos perustulo olisikin määritelty lakiin esimerkiksi maksimissaan 3-5 vuodeksi per jokainen suomalainen 18 vuodesta 65 ikävuoteen välillä.

Siis laissa olisi oikeus käyttää tuo määrä perustulovuosia (esim. 600 e/kk/netto + vuosittaiset indeksikorotukset), ja sitten jokainen voisi itse omasta tilanteestaan katsoen valita sen ajankohdan milloin käyttää nuo omat perustulovuotensa.

Eli voisi perustuloa nostaa opiskellessaan, työttömyysjaksojen ja vanhempainvapaiden tai asevelvollisuuden tms. jaksojen aikana. Valinta olisi vapaa ja kun vuodet olisivat käytetty, niin that's it.

Tämä ei tietenkään poissulkisi pääsääntöisesti muuta tukipolitiikkaa, vaan tämä järjestely otettaisiin siihen oheen niin, että kun tulot nousevat tiettyyn rajaan asti, annettu perustulo leikkautuukin pois.

Ja ne henkilöt, jotka eivät ole käyttäneet näitä perustulovuosia kokonaan, saisivat eläkkeensä päälle jonkun palkkion "hyväkuntoisuudestaan ja työnsankaruudestaan"

Mitäpä tuumitte tästä?

Tässä olisi yhdistettynä keppiä ja porkkanaa ;)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Ja vielä tästä vanhusten hoidosta:

Kannattaa katsoa tarkemmat yksikkökohtaiset tilastot alta (julkinen ja yksityinen)

Tilasto paljastaa: Yksityisessä vanhustenhoidossa enemmän laatuongelmia - ”Epäterveen kilpailutuksen kierre”

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/d53bddb3-27c3-4...

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Kiitos Kirsi mielenkiintoisista kommenteista ja ehdotuksesta!

Mallisi on sen verran haastava, että en rohkene sitä yksityiskohtaisesti arvioida.

Elämä yleensä ja yksilöittäin on monimuotoista. Voisi tulla aika vaikeaselkoinen kokonaisuus. Mietitään!

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Toimi, kun mietit malliani tarkemmin, niin huomaat, että se yksinkertaistaa byrokratiaa, korostaa yksilön vapautta, tukee oman elämän hallintaa ja säästää yhteiskuntamme varoja.

Myös pientä eläkettä saaville sillä olisi merkitystä.

Käyttäjän WilleDebaucherDahl kuva
Wille Dahl

Kirjoitit Toimi näin: "Perustulokokeilu ei kuponkien alustavan tarkastuksen mukaan tuottanut työllisyyttä eikä kovin paljon muutakaan tulosta."

Kela raportoi näin: "Alustavat tulokset: hyvinvointi koettiin paremmaksi, ensimmäisenä vuonna ei työllisyysvaikutuksia"

Jos vähän vaihdetaan raameja tässä, niin eikö ole myös totta, että ei myöskään tuottanut työttömyyttä?

Ja toiseksi, meinasitko, että voit pokerinaamalla sivuuttaa hyvinvoinnin kasvut? Hyvä bluffi, mutta ei mee läpi, 'call'.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Tulokset ovat alustavia. Kyselyyn vastasi pieni osa 2000:sta.

Hyvinvointi taitaa olla tunnekysymys, joskin tärkeä.

Se vielä olisi ollut, jos olisi aiheuttanut työttömyyttä!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset