Toimin nasta! Asiaa

Harhautusta, huijausta, hämäystä, petosta! Kukaan ei valvo vanhustenhoitoa?

 

Yhä järkyttävämpiä uutisia tulee vanhustenhoidosta. Ja myös vammaispuolelta.  Mitä vielä paljastuukaan!

 

Miten ihmeessä näin voi olla sivistys-Suomessa? 

 

Kuntien valtionosuuksia leikattiin erityisesti Kataisen-Urpilaisen-Arhinmäen-Niinistön jne hallituksen toimesta. Kunnat velkaantuivat vuoden 2010 lopun 11 mrd eurosta vuoteen 2015 lähes 18 mrd euroon. Kunnat kävivät yt-neuvotteluja ja irtisanoivat henkilöstöä. Kriisikuntia oli paljon.

 

Ei ihme, että sadat kunnat ulkoistivat sote-palvelujaan yksityissektorille. Kaikenkokoiset yhtiöt tekivät houkuttelevia tarjouksia. Ahdingossaan rypeneet kunnat tarttuivat tilaisuuteen. Sopimukset laati yhtiöiden juristit omat etunsa turvaten. 

 

Isot kansainväliset yhtiöt aloittivat pienten hoivayritysten ostot. Kauppa kävi. Keskittyminen oli vauhdissa. Kataisen ja Stubbin hallitukset eivät reagoineet tähän mitenkään. 

 

Sipilän hallitus sai perinnöksi syöksyssä olleen valtion ja kuntien talouden. Sen aloittaessa keväällä 2015 meno oli pahimmillaan.  Hallitusohjelmaan kirjattu maakunta-sote-uudistus pelästytti suuret sotefirmat hetkeksi. Kokoomus tuli kuitenkin hätiin. Marraskuun yössä 2015 se junttasi läpi valinnanvapausmallin, jolla suurfirmojen edut turvattiin. 

 

Nyt on paljastusten aika. Tilanne avautuu kaikessa karmeudessaan koko kansalle. Vanhuksiamme on käytetty ja käytetään härskin rahastuksen välikappaleina. Ja kunnat maksavat kalliisti. Jopa haamuhoitajista.  Tuskin ollaan kaukana petoksista.

 

Valvonta ei ole ollut eikä ole vieläkään ajan tasalla. Onko näin tarkoituksenakin? Halusiko joku tietoisesti antaa pörssiyhtiöiden rahastaa? Tämä on syytä selvittää.

 

Omavalvonta on jo nimensä mukaisesti järjetön ajatuksenakin. Kun yhtiön ainoa tavoite oy-lain mukaan on tuottaa osakkeen omistajille mahdollisimman suuri voitto, ei omavalvontaa kannata mainostaa. Huijausta.

 

Kunta valvoo. Tämäkin väite on pohjaa vaille. Ei kunnalla ole riittävää kykyä eikä aina haluakaan valvoa. Vanhuksethan palautuvat suoraan kunnan vastuulle, jos yksityinen yhtiö ajetaan vastuuseen laiminlyönneistä.

 

Aluehallintovirasto valvoo. Ei näytä olevan resursseja. Kaikenlaiset muut byrokratian tehtävät painavat päälle. Yksi valvoja tuhansia hoitopaikkoja kohden. Hämäystä.

 

Valvira valvoo. Eipä näytä onnistuneen sekään. Se joutuu turvautumaan kentällä aveihin, joilla ei ole resursseja. Harhautusta.

 

Kun valvoo itse itseään tai kunta valvoo tai avi valvoo tai Valvira valvoo niin kuka lopulta valvoo? Ei kukaan. Tässä ongelman yksi ydin. Kukaan ei valvo. 

 

Valvonta pitää keskittää. Kansanedustaja Arja Juvosen, ps, esitys Valvontakeskuksesta on mitä järkevin. Se toisi ryhtiä, asiantuntemuksen ja voimaa. Jytyä tarvitaan. Heti!

 

Lisäksi tarvitaan sanktiot. Nyt niitä ei juurikaan ole. Perussuomalaiset ehdotti ryhmäpuheessa 10%:n sakkoa liikevaihdosta laskettuna. Jopa iskisi voimalla!

 

Sote-yhtiöille pitää säätää myös kohtuullisen voiton rajoitusehto. Malli löytyy sähkönsiirtoyhtiöistä. WACC on avain lyhenne. Rajoitus voitoille, jotka sote-palveluilla saa vanhusten ja muiden asiakkaiden hoidosta veronmaksajilta rahastaa. 

 

Sote-uudistus ei ongelmia ratkaise. Monelta osin pahentaa tilannetta, jota synkentää lisäksi vanhusten määrän raju kasvu lähivuosina. 

 

Pääministeri Sipilä ja muut ministerit, herätkää!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Eiköhän Sipilä ja muut ministerit ole olleet hereillä koko ajan. Hehän ovat ajaneet väellä ja voimalla sotea läpi. Se mahdollistaa entistä laajemman yksityisen toiminnan terveys- ja hoivapisneksessä.

Kukaan ei valvo tällä hetkellä. Valvontaa kiristävä lainsäädäntö siirtyy ilman muuta seuraavalle hallituskaudella. Tuleeko toimivaa valvontaa, jää nähtäväksi. Se vaatii rahaa, jota ei varmaankaan ole.

Kun kyseessä on kansainväliset firmat, niiden todellisia voittoja ei juuri voi rajoittaa. Muukin ohjaileminen on vähän niin ja näin. Voiton tavoittelun ja hyvän hoidon yhdistäminen on mission impossible

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Laitinen ei nyt oikein omaksu Toimin bolgin faktoja vaan syylistää Juha Sipilää aiheettomasti.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Syyllisiä löytyy monelta suunnalta. Ei tietenkään pääministerikään syytön ole. Hän on antanut tuen kokoomuslaiselle sote-bisnespolitiikalle eikä vieläkään ole myöntänyt tosiasioita saati, että olisi voimalla ajamassa muutoksia.

Kokoomusjohto on sidottu suurfirmoihin. Ahneus on päästetty valloilleen. Ylimielisyys on räikeää.

Demareilla on pitkäaikainen vastuu tehdyistä laiminlyönneistä aina Lipposen ajoista lähtien.

Tärkeintä on kuitenkin palauttaa vanhusten kunnioitus. Se on avain muutokseen. Se taitaa tulla vaslien kautta.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Ei tämä onneton sisäpiiriläisten joukko omia suojatyöpaikkojaan ja veroparatiisien voittojaan halua menettää.

Ei suomeen tarvittu koskaan mitään tällaista "uudistusta"eli liiketoimintaa sosiaali ja terveydenhoitoon ,paitsi eu:n takia,kun suomalaisilla kokoomuksen -keskustan ja sdp:n poliitikoilla ei ollut selkärankaa eikä tahtoa suomalaisten etuja ajaa.Oli se oma etu opportunisteille tärkeämpää ja suojatyöpaikat joita saatiin kun jätettiin oman maan ihmiset heitteille.Silloiset poliitikot ja heidän tyhjät lupauksensa ,syödyt sanat joilla tyhmä suomalainen lankesi mediamogulin mainostamaan eu-kusetukseen.

Vähän ennen eu:n liittymistä koko valehtelijoiden klubi mainosti kuinka lapset,nuoret,työttömät ja ties ketkä ovat tärkeitä ja ihmisille on saatava palveluja sitä sun tätä ja muuta valetta ,mitä sylki suuhun toi.Kun eu lobbaus teki tehtävänsä unohtui epäonnistunut maahanmuutto,suurtyöttömyys,itsemurhiin ajetut yrittäjät,lapset,nuoret,perheet,vanhukset ..Alkoi yksityistäminen jonka takia suomessa oli jo alettu LAKKAUTTAMAAN JULKISIA PALVELUJA,eli leikkaamaan juuri sosiaali ja terveydenhoidon palveluista,mielenterveydenpalveluista,lasten ja nuorten palveluista,hammashoidosta,vanhuspalveluista jne.jne.Tätä ei haluta kenenkään muistavan.

Sen aikaisten poliitikoiden palkinnot ovatkin olleet ja ovat suuria ja mahtavia!Istutaan maan ykköspaikoilla ,eu.ssa,eläkeyhtiöissä johtajan pallilla jne.Pankit rosvosivat omaisuudet jotka sitten jaettiin kavereiden kesken sisäpiireissä. Vieläkin yrittäjien jälkeläiset ovat mielenterveyspalvelujen piirissä ja he itse ikuisen velkavankeuden takia ihmisraunioita.Itse pääpirut pääsivät ja pääsevät kuin koirat veräjästä.

Kaikki raha on mennyt eu ylläpitoon,kuten poliitikoiden aika sen mainostamiseen verorahoilla.Veronmaksajien kuppaamista ei lopeteta,niin kauan kun on jotain mitä ottaa.EU on se kirous ja piru,jonka varjoissa(eli suojissa) nämä käärmeet ovat sikiäneet jotka ovat suomeen luikerelleet.Kuka se sallikaan koronkiskontafirmojen pääsyn suomeen?Yhtä lailla näille muille veronmaksajien rahojen kuppaajille avattiin portti,kun suomen itsemääräämisoikeus luovutettiin muiden käsiin,ja tehtiin sopimuksia joilla suomen kohtalo sinetöitiin.

Monikansalliset yhtiöt ja veroparatiisit,vippifirmat,eu politiikan kansojen siirrot(josta suomen kokoomus ja keskusta tekivät suosituksen sijaan ,mitä se oli, mediassa pakon jona se ihmisille syötettiin,yllätyksen jota se ei suinkaan ollut.Suomessa oli jo leikkauslistat (2012)ja rahaa varattu mm.isis taistelijoiden traumaterapiaan , sotaveteraanien rahat voitiin leikata ja suomalaisten sos.turvaa ,koulutusta jne. kaikki eu:n eli hallituksen arvoyhteisön tuomaa hyvää suomalaisille.

Suomen lait eivät näihin konsernien tytäryhtiöihin pysty mitään,koska suomen hallitus ei ole niin halunnut.Koronkiskonta on hyvä esimerkki siitä ja nämä samaiset ulkolaiset pankit konsernien tytäryhtiöissä tarjoilemassa osamaksujaan.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Toimi lataa totuuden faktaa blogillaan silmillemme hyvä ja kiitos. On kyllä sanottava ettei tuolla edellisellä sinipunahallituksella tuuria ollut. Valtion velka nousi 80 miljardista 100 miljardiin, kuntien velka nousi 11 miljardista 18 miljardiin siis yhteensä 27 miljardia. Työllisyyden piti kohentua 100 tuhannella tulikin 100 tuhatta lisää.
Nyt kun tämän hallituskausi on ohi parin kk kulutta kaikki on toisin talouden lähtökohdat ovat aivan muuta kuin 2015 hallitustaipaleen alettua.
Voi sitä moitteen sanomisen määrää mitä Juha Sipilä on saanut kuulla ja lukea mutta historia kiittää aikanaan tämänkin haallituskauden.

Tämän hallitukse lopputulema on saada uusi sote ja maakuntamalli joka korjaa aivan uuteen valoon tämän vanhushoivakoti episodin josta nyt ei kiitosta sada kunnille eikä Mehiläselle, Attendolle ja Espira Carellelle.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Seppo voisi tarkistaa lukunsa ja samalla katsoa, mitä tapahtui kepuvetoisten hallitusten aikana 2003-2011.

Valtionvelka kasvoi 65,3 Mrd:sta 88 Mrd:iin.
Kuntatasolla 6,4 Mrd:sta 12,7 Mrd:iin.

90-luvun alun lukemista en edes kehtaa kirjoittaa, kun Ahon hallitus sai lähes velattoman valtiontalouden hallintaansa. Ahon hallituksen aikana julkisyhteisöjen velka lähes 3,5-kertaistui 1990 alusta.

Ai niin - mutta olihan silloinkin lama!

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Historia tuskin kiittää meitä.

Talous on korjaantunut köyhien, sairaiden ja vanhusten kustannuksella.

Monien merkkien mulaan meillä on edessä suuri romahdus. Siihen ei olla valmistauduttu. Nyt on jo myöhäistä.

Surullista on se, että vanhuksistamme niin moni kärsii jo nyt. Pian yhä useampi.

Sote ei valitettavasti muuta mitään. Valinnanvapaus on vain tyhjää puhetta.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Valinnanvapaus toimii vain terveillä markkinoilla, missä asiakkaalla on edellytykset tietää ja valita hänelle parhaasta palvelusta tai yleensä parhaasta.

Kuka pystyy selvittelemään kymmenistä ja sadoista nettisivuista kuka hammaslääkäri tai fysioterapeutti olisi sopivin, jos hammas äityy nopeasti kipeäksi tai selkä menee jumiin?

Maaseudulle jää vain yksi lääkäri, ja hänkin lopen uupunut, koska vaikeimmat hoidettajat jääneet niille seuduille.

Valinnanvapaus tekee soten kehittämisen jatkossa mahdottomaksi, mikäli painopiste valuu mehiläisten ja pörriäisten suuntaan ja EU estää maakuntasysteemin kehittämistä kilpailulausekkeisiin vedoten.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Ei tästä maasta Sointulaa saada on vain tyydyttävä tähän nykyeloon kaikkine politikoineen.
Ei minun eläke ole tippunut tuli aivan se SDP-n Paavo Lipposen taitetunindeksi laskurin laskema korotus kokonaan 1,45 % lisää eläkettä.

Saas nähdä mikä puolue ottaa asiakseen ajaa taitettuindeksi takaisin alkuperäiseen muotoon, kiitos Toimille kun yhdessä blogissa selvitit sen historian.
Mikä siinä on kun Keskusta joutuu aina palokunnan johtavaan rooliin kuten Esko Aho taanoin ja nyt Juha Sipilä muut kiitoksen korjaa toiset.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Näyttää siltä, että Oulun ym raa'at lapsiraiskaustapahtumat ja vanhustenhoidon järjetön epäinhimillisyys jäävät muistiin Sipilän-Orpon~Soinin hallituksen tuloksina.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä pohti viime syksynä taitetun indeksin ongelmaa. Päädyimme siihen, että ajamme muutosta, jolla työeläkettä 1000 euroon asti korotettaisiin 50/50 indeksin mukaan ja sen yli menevää osaa taitetun indeksin 80/20 mukaisesti. Siis esim. 2200 euron kk-eläkettä 1000 euron osalta 50/50 ja 1200 euron osalta 80/20 mukaisesti. Tämä olisi kohtuullinen askel kohti puoliväli-indeksiä. Malli suosisi pienehköjä eläkkeitä. Suuriin elkkeisiin ei erityistä korotustarvetta liene.

Tällä mallilla menemme vaaleihin.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Hei, eikö juuri ikävät epäkohdat ja niiden paljastuminen päivän valoon ole juurikin hyvän valvonnan tulosta? Vai miten nuo asiat ovat paljastuneet...?

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Koko nelivuotinen kausi on mennyt oppositiolla kaiken vastustamiseen. No kuitenkin hallituksen vaivoin saadut päätökset laidasta laitaan ovat olleet kansakunnan edun mukaisia ja siitä kertonee työllisyyden ja talouden melkoisen hyvä kehitys. Oppositio on pikkasen niinku naurunalaiseksi joutunut vääristelevien väitteidensä kanssa. Mutta niinhän sanotaan, että yrittänyttä ei laiteta...

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Seppo, ei taida valvonta olla kunnossa, kun sote-yhtiöiden palveluksesta irtisanoutuneet/irtisanotut ovat ilmiantaneet uhkausten alla räikeitä epäkohtia. Valvojat eivät ole niitä monta löytäneet.

Kuten kirjoitin, kun valvojia on monta (omavalvonta, kunta, avi, Valvira), kukaan ei valvo.

Valvonta pitää panna kuntoon. Se on hallituksen tehtävä.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

No sehän tehokasta oma valvontaa, kun henkilökunta irtisanomisen uhallakin rohkenee tuoda epäkohdat julkisuuteen. Eikös epäkohdat ja laiminlyönnit, jotka todetaan huonon hoidon syyksi tai jopa kuolemaan, johda nytkin rangaistuksiin?

Vai onko niin, että lainsäädäntö ei ole kunnossa ja laiminlyönnit eivät johdakaan rangaistuksiin? Ja jos ei, niin mitä hallituksen tulisi korjaustoimenpiteenä tehdä?

ja vielä, jos lainsäädäntö ei ole ajan tasalla ja kunnossa, niin mistä asti nuo epäkohdat ovat olleet korjaamatta?

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Se vaan on niin, että jos työntekijä ilmiantaa työnantajansa laiminlyönnit, hän pian entinen eikä uudenkaan työpaikan saanti ole helppoa.

Jos esim. yksinhuoltajaäiti näin menettää työpaikkansa, taitavat lapset jäädä ruokaa vaille. On myös paikkakuntia, joilla on vain yksi työnantaja, joten uuden työn saanti vaatii muuttoa. Ei ole monille sekään helppoa.

Rangaistukset ovat hallinnollisia, ellei rikoksen tunnusmerkit täyty. Laiminlyönnit voitaisiin siirtää rikoslain puolelle niin voisi tulla tuntuvampia rangaistuksia.

Suurelle kansainväliselle pörriäisyhtiölle yhden yksikön sulkeminen ei ole suuri asia. Sille pienelle kunnalle, jossa yksikkö sijaitsee, se on iso aisa, kun kunta joutuu järjestämään hoidon lakkautetun yksikön asiakkaille.

Tärkeintä on kuitenkin se, että meidän vanhuksiamme, isiämme ja äitejämme, tulee hoitaa ihmisarvoisesti. Muistakaamme 4. käsky!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset