Hallitus kieltää ja maksaa – järki hukassa!

 

Sipilän hallitus kieltää lailla kivihiilen polton 1.5.2029 alkaen. Vain tiukoilla ehdoilla poikkeustilassa se sallitaan tuon ajankohdan jälkeen. Eduskunnassa käsittelimme asiaa tänään.

 

Eduskunta hyväksyy lait ja niitä on säädetyin rangaistusuhin noudatettava. Tässä uhka on seuraamusmaksu.

 

Käytännössä kielto koskee vain Helsinkiä ja Vaasaa. Muut paikkakunnat ehtivät luopua kivihiilestä vapaaehtoisesti siirtymäaikana lähes täysin.

 

Hallituksen esityksessä luvataan 90 miljoonan euron "kannustinmaksu" Helsingille ja Vaasalle koko maan veronmaksajien rahoista.  Siis valtio kieltää ja maksaa laskun! 

 

Helsinki on kuitenkin sitoutunut vapaaehtoisesti saavuttamaan hiilineutraaliuden vuoteen 2035 mennessä. Jos hallitus olisi järkevä, se olisi pannut kieltovuoden siihen. Näin valtion ei tarvitsisi maksaa Keskusta-johtoisen hallituksen lupaamaa 90 miljoonaa euroa kahdelle maamme vauraimpiin kuuluvalle kaupungille Helsingille ja Vaasalle. Muille rahasta tuskin mitään liikenee.

 

Ilmasto lämpenee ja välillä ehkä viileneekin. Muutos riippuu minimaalisen vähän Suomen päästöistä. Esim. Saksa tukee oman kivi- ja ruskohiilensä polttoa ja luopuminen on kaukana. Kiinasta ja monista muista maista puhumattakaan. Niissä rakennetaan lisää.

 

Ilmastopolitiikassa on päällä vauhtisokeus. Sen puitteissa tehdään kovalla kiireellä kauaskantoisia ja kalliiksi tulevia ratkaisuja. Virheitäkin. Suhteellisesti suurimpina maksajina ovat vähävaraiset tavalliset suomalaiset ja varsinkin maaseudun muutoinkin yhä suuremmissa vaikeuksissa elävät ihmiset. Heidät hallitus on unohtanut kaikin tavoin.

 

Kivihiilen polton kielto ja polttomoottoriautojen kieltoa indikoiva Sdp:n ym esitys utopistisista sähköautomääristä lähtien aiheuttaa aivan turhaa ahdistusta.  Malttia ja harkintaa tarvitaan.

 

Innokkaimmat vauhtihurmassa elävät vastustavat ydinvoimaa, puun, turpeen ja kivihiilen polttoa ja vesivoimaa. Tuuli ja maa kelpaa lähteiksi joillakin alueilla. Biomassa myös kelpaa, vaikka sekin tuottaa hiilidioksidipäästöjä ja lisäksi pienhiukkauspäästöjä ja on ainakin Helsingin osalta pääosin tuontiainetta hiilen tapaan.

 

Uusiutuviin, kotimaisiin energialähteisiin kannattaa panostaa, mutta niiden tulee pärjätä ilman jatkuvia tuotantotukia.

 

Nyt on harkinnan aika. Maltti on valttia!

 

 

 

toimikankaanniemi
Perussuomalaiset Jyväskylä

Olen ollut kansanedustaja vv. 1987-2011 ja 2015 alkaen edelleen. Ministerinä (UM ja STM) olin vv. 1991-94. Olin kaikkien ministerivaliokuntien ja monien työryhmien jäsen. Eduskuntatyössä ollessani olen ollut liki jokaisen valiokunnan jäsen tai varajäsen jossakin vaiheessa.
Olen valtiovarainvaliokunnan ja ulkoasiainvaliokunnan varajäsen. Lisäksi olen Eduskunnan ja Kansaneläkelaitoksen tilintarkastaja sekä Finnfund Oy:n hallintoneuvoston jäsen.
Tulin ylioppilaaksi Vammalan yhteislyseosta ja opiskelin Tampereen yliopistossa kunnallistutkinnon pääaineena kunnallisoikeus. Opiskelun jälkeen olin kunnallisvirkamiehenä noin 12 vuotta 1975-87.
Uuraisten kunnanvaltuuston puheenjohtajana olin vv. 2001-2014. Lisäksi olin Keski-Suomen maakuntavaltuutettu ja Jyväskylän koulutuskuntayhtymän valtuutettu saman ajan. Keski-Suomen sairaanhoitopiirin hallituksen jäsen ja Kehitysyhtiö Jykes Oy:n hallituksen jäsen sekä Vitapolis Oy:n hallituksen puheenjohtaja olin 2013-2014.
Nykyisin olen Jyväskylän kaupunginvaltuuston jäsen ja Keski-Suomen maakuntavaltuuston varajäsen. Edelleen olen Suomen Kuntaliiton hallituksen ja työvaliokunnan jäsen sekä Kuntaliitto Holding Oy:n ja Suomen Kuntasäätiön hallituksen jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu