Toimin nasta! Asiaa

Hallitus kieltää ja maksaa - järki hukassa!

 

Sipilän hallitus kieltää lailla kivihiilen polton 1.5.2029 alkaen. Vain tiukoilla ehdoilla poikkeustilassa se sallitaan tuon ajankohdan jälkeen. Eduskunnassa käsittelimme asiaa tänään.

 

Eduskunta hyväksyy lait ja niitä on säädetyin rangaistusuhin noudatettava. Tässä uhka on seuraamusmaksu.

 

Käytännössä kielto koskee vain Helsinkiä ja Vaasaa. Muut paikkakunnat ehtivät luopua kivihiilestä vapaaehtoisesti siirtymäaikana lähes täysin.

 

Hallituksen esityksessä luvataan 90 miljoonan euron "kannustinmaksu" Helsingille ja Vaasalle koko maan veronmaksajien rahoista.  Siis valtio kieltää ja maksaa laskun! 

 

Helsinki on kuitenkin sitoutunut vapaaehtoisesti saavuttamaan hiilineutraaliuden vuoteen 2035 mennessä. Jos hallitus olisi järkevä, se olisi pannut kieltovuoden siihen. Näin valtion ei tarvitsisi maksaa Keskusta-johtoisen hallituksen lupaamaa 90 miljoonaa euroa kahdelle maamme vauraimpiin kuuluvalle kaupungille Helsingille ja Vaasalle. Muille rahasta tuskin mitään liikenee.

 

Ilmasto lämpenee ja välillä ehkä viileneekin. Muutos riippuu minimaalisen vähän Suomen päästöistä. Esim. Saksa tukee oman kivi- ja ruskohiilensä polttoa ja luopuminen on kaukana. Kiinasta ja monista muista maista puhumattakaan. Niissä rakennetaan lisää.

 

Ilmastopolitiikassa on päällä vauhtisokeus. Sen puitteissa tehdään kovalla kiireellä kauaskantoisia ja kalliiksi tulevia ratkaisuja. Virheitäkin. Suhteellisesti suurimpina maksajina ovat vähävaraiset tavalliset suomalaiset ja varsinkin maaseudun muutoinkin yhä suuremmissa vaikeuksissa elävät ihmiset. Heidät hallitus on unohtanut kaikin tavoin.

 

Kivihiilen polton kielto ja polttomoottoriautojen kieltoa indikoiva Sdp:n ym esitys utopistisista sähköautomääristä lähtien aiheuttaa aivan turhaa ahdistusta.  Malttia ja harkintaa tarvitaan.

 

Innokkaimmat vauhtihurmassa elävät vastustavat ydinvoimaa, puun, turpeen ja kivihiilen polttoa ja vesivoimaa. Tuuli ja maa kelpaa lähteiksi joillakin alueilla. Biomassa myös kelpaa, vaikka sekin tuottaa hiilidioksidipäästöjä ja lisäksi pienhiukkauspäästöjä ja on ainakin Helsingin osalta pääosin tuontiainetta hiilen tapaan.

 

Uusiutuviin, kotimaisiin energialähteisiin kannattaa panostaa, mutta niiden tulee pärjätä ilman jatkuvia tuotantotukia.

 

Nyt on harkinnan aika. Maltti on valttia!

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Saksa ei ole tukenut hiiltä viime jouluaattoa edeltäneen perjantain jälkeen.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Ihan oikea suuntahan tuo.

Se mistä minä naputan on se, että öljystä eroon pääseminen on kriittisempää kuin kivihiilestä. Jos öljyn ja maakaasun saisi pois niin ihan ok tällä hetkellä jos kovimmilla pakkasilla käynnistää voimalan parina päivänä vuodessa.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Pariisin ilmastokokouksessa v. 2015 päätettiin ja Katowicen kokouksessa v. 2017 vahvistettiin, että maailman suurimmat päästöjen aiheuttajat Kiina, Intia, Venäjä ja periaatteessa koko Aasian ja Afrikan kehittyvät maat saavat lisätä päästöjään vuoteen 2030 saakka. Siitä ei sovittu mitä vuoden 2030 jälkeen tapahtuu.

Tuskin kokoukset ehti päättyä, kun ministeri Tiilikaisen ilmoitti, että Suomi on päästöjen vähennyksissä eturintamassa ja esimerkkinä muulle maailmalle ja ylittää ilmastokokouksien vaatimukset. Tämä tarkoittaa kansalaisten kurjistamista. Ihmisten pitäisi vaihtaa autonsa kalliisiin sähköautoihin, lihan syönti pitäisi lopettaa, tulee uusia veroja ja pitäisi tehdä sitä ja tätä ja sellaisia asioita, jotka koskettavat eniten vähätuloisia kansalaisia.

Kun muut maat pyrkivät pitämään oman maansa puolia ympäristökokouksien päätöksien tuomista valtavista lisäkustannuksista, tekee Suomi päinvastoin ja köyhdyttää itsensä, vaikka Suomen tekemiset tai tekemättä jättämiset eivät vaikuta ilmastonmuutoksen torjuntaan yhtään mitään.

Suomen vuotuiset päästöt ovat noin 45 miljoonaa tonnia ja ne ovat vähentyneet 5 %:n vuosivauhdilla. Kun huomioidaan, että Suomen metsien hiilinielut adsorboivat vuosittain 110 miljoonaa tonnia ilmakehän päästöjä, ovat Suomen päästöt 50-60 miljoonaa tonnia negatiiviset.

Yksinomaan Intian päästöt ovat 2 500 miljoonaa tonnia ja ne kasvavat 6 %:n vuosivauhdilla. Kiinan päästöt ovat vielä suuremmat ja kasvavat kiihtyvällä vauhdilla. Lisäksi Kiinassa on todettu olevan ainakin 20 % tilastoimattomia päästöjä, joka sekin on monin verroin Suomen kokonaispäästöihin verrattuna.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset