Toimin nasta! Asiaa

Sotea on yritetty kauan, mutta ei 14 vuotta - Sdp myös vastuussa

 

Väite siitä, että keväällä 2005 olisi päätetty aloittaa sote-uudistus, on pitkälti liioiteltu.  Pääministeri Matti Vanhasen I hallitus käynnisti tuolloin ns. Paras-hankkeen. Se ei kuitenkaan ollut suuri sote-uudistus.

 

Paras-hankkeen tavoitteena oli vahvistaa kuntarakennetta, koota ammatillinen koulutus vähintään 50 000 asukkaan väestöpohjalle ja perusterveydenhuolto vähintään 20 000 asukkaan väestöpohjalle. Näistä kuntarakenne vahvistui jonkin verran, kun kuntaliitoksia syntyi aiempia aikoja enemmän. Ammatillisen koulutuksen kuntayhtymiä laajennettiin tavoitteen mukaisiksi.  Sen sijaan perusterveydenhuollon osalta tavoite toteutui vain osittain. Monilla alueilla väestöpohja jäi pieneksi. Erikoissairaanhoidolle ja sosiaalipalveluille ei tapahtunut käytännössä mitään.

 

Paras-hanke ei toteuttanut integraatiota, ei uudistanut rahoitustapaa eikä varsinkaan avannut markkinoita.  Tosin sote-markkinat oli avannut jo Lipposen sinipunaviherhallitus, minkä seurauksena kunnista oli jo tullut renkejä ja yhtiöistä isäntiä. Vanhukset kärsivät ja veronmaksajien lasku kasvaa.

 

Vanhasen I hallitus, jossa olivat mukana mm. Sosialidemokraatit, ei edes tavoitellut sotea ja epäonnistui kunta- ja palvelurakenneuudistuksessaankin.

 

Jyrki Kataisen, kok, kuuden puolueen hallitus, mm. Sdp, yritti kunta- ja soteuudistusta. Se kuitenkin kaatui monta kertaa. Ensimmäinen oli se, kun kuntaministeri Henna Virkkunen, kok, julkaisi rajun kuntarakennemallinsa, jossa hän esitti manner-Suomeen 70 kuntaa. Se tuhosi kerralla koko hankkeen.  Peruspalveluministeri Maria Guzenina, sd, yritti ajaa sotea, mutta sotkeutui suunnitelmiinsa ja joutui vaihtolistalle. 

 

Uusi peruspalveluministeri Susanna Huovinen, sd, yritti seuraavaksi, mutta epäonnistui, vaikka apuun tulivat suuret mestarit oppositiosta Juha Sipilä, kesk, ja Timo Soini, ps.  Ei auttanut. Hanke kaatui.

 

Juha Sipilän, kesk, hallitus, mm. Ps,  laati hallitusohjemaansa maakunta-sote-uudistuksen ja sille viisaan toteutusjärjestyksen.  Marraskuussa 2015 avainministerit romuttivat ohjelman. Keskusta ajoi kerralla mahdollsimman laajan maakuntahallinnon ja sille kaikki mahdolliset ja lähes mahdottomatkin tehtävät.  Kokoomus puolestaan hyväksyi sen sillä ehdolla, että sote-palvelut avataan kerralla ilman kokeiluja ja tutkimuksia yksityisille markkinoille. Molemmat saivat sen, mitä pitvät itselleen tärkeimpänä.  Se oli valtava virhe.

 

Lopputulos oli se, että uudistus lähti eteenpäin valtavan suurena massana. Oli lähes selvää, että se ei voi onnistua. Kolme kertaa se on törmännytkin perustuslakiin. Vieläkään ei ole valmista, vaikka erityisen ongelmallista valinnanvapausmallia on pilkottu ja lykätty monta kertaa.

 

Jos nykyinen hallituksen ajama malli toteutetaan, mikään alkuperäisistä tavoitteista ei toteudu. Palvelujen integraatio, yhdenvertaiset palvelut ja kustannuskehityksen aleneminen jäävät toteutumatta.  Jos hallitus saa tahtonsa läpi, se jää historiaan ennätyksellisen suuren, epäonnistuneen uudistuksen toteuttajana.

 

On harmillista, että Sipilän hallituksen ohjelman mukaista toteutusta ei noudatettu. Jos olisi, meillä olisivat olleet jo uudet vahvat, demokraattiset rakenteet, palvelujen kehittäminen hallinnassa ja varmuus myös kustannusten hallinnasta. Nykyisistä noin 300 sote-järjestäjästä olisi siirrytty 18 alueeseen. 

 

Miten tästä sotkusta eteenpäin?  Puolueiden viisaat voimat yhteen asiantuntijoita kuunnellen luomaan uudet raamit.  Uudistus on tarpeen, mutta se on rakennettava terveelle pohjalle.  Kansainväliset verovaroja rahastavat yhtiöt on pantava kuriin. Vanhusten, sairaiden ja muiden hoito ja palvelut on saatava ihmisarvoisiksi. 

 

Sote-palvelut ovat ihmisiä varten, ei kasvottomia yhtiöitä varten. Piste.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Ainakin hetki sitten päättyneessä YLE:n lähetyksessä persut olivat kuin paita ja p...e demareiden kanssa.

Tämä on vallan mielenkiintoista ja voisikohan Kankaaniemi kertoa tästä puolueiden symbioosista enemmän ?

Kusetetaanko nyt perussuomalaista miestä ?

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Ei lainkaan. Me emme hyväksy markkinamallia emmekä sosialismia.

Monituottajamalli käy, mutta julkisen vallan on oltava isäntä.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Hyvin sanottu Toimilta että monituottajamalli käy mutta julkisen vallan oltava isäntä.

Eikös juuri uusi sote jota myös PS:na olitte mukana luomassa perustaa perustu juuri tähän. Yhteiskunnan vaaleilla valittu julkinen maakunta valvoo ja kilpailuttaa ja valitsee yksityisten palvelujen tarjoajien välistä luotettavan toimijan.

Samaa palvelua tuottava julkinen toimija ei voi kilpailullisesti tuottaa veron maksajien avustaamalla halvemmalla kuin yksityinen.

Nyt meillä on perustavaa laatua oleva perustuslain yhdenvertaisuuden vastainen julkisen monopolin diktatuuri, jossa kuntalainen saa terveyden hoitoa kunnan varallisuuden mukaan 295 kuunan yksittäisen kunnan joukosta.

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos Toimi. Pidin. Kiva, kun annat viisautesi meidän hyväksemme. Siunaten, Lasse.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Ps oli luomassa hallitusohjelmaa, jota noudattaen olisimme onnistuneet.

Nyt on tärkeää yhdessä laajalla poliittisella pohjalla etsiä se malli, joka toteuttaa keskeiset tavoitteet potilaan/asiakkaan parhaaksi ja perustuslakivaliokunnan asettamat edellytykset täyttäen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset