Toimin nasta! Asiaa

Aktiivimalli ei tullut kansanedustajien sopeutumisrahauudistukseen

 

Eduskunta hyväksyi 19.12.2017 ns. aktiivimallin Keskustan, Kokoomuksen ja Sinisten äänillä.  Laki merkitsi työttömyysturvan leikkausta 4,65 %:lla, mikäli työtön ei osoita lain edellyttämää aktiivisuutta. Huhtikuun 1. päivänä 2019 aktiivisuuden osoittamisen mahdollistavia toimintoja hieman laajennetaan.

 

Aktiivimalli on puhuttanut paljon. Sipilän hallituksen ohjelmassa luvattiin toimenpiteitä, joilla rakenteellista työttömyyttä pyritään vähentämään. Hallitusohjelmassa ei kuitenkaan puhuttu mitään työttömyysturvan leikkaamisesta. Lähtökohta oli positiivinen aktivointi, ei rankaiseva. 

 

Syksyllä 2017 siniset ministerit Pirkko Mattila ja Jari Lindström ottivat mallia laille Tanskasta. Tuloksena oli työttömyysturvan leikkaus. Eniten kärsivät löytyivät maakunnista, joissa aktiivisuuden osoittaminen on vaikeinta. Monille laista tulikin pelkkä leikkuri. Työllistymisvaikutukset ovat jääneet  melko vähäisiksi.

 

Aktiivimalli nousi eduskunnan täysistunnossa vahvasti esille kuluneella viikolla, kun käsiteltiin kansanedustajien sopeutumisrahauudistusta.  Perussuomalaiset, vaikka ovat koko ajan vastustaneet aktiivimallia työttömien toimeentulon kohtuuttomana leikkaajana, esittivät, että eduskunnasta luopuvat tai poisjäävät tulisivat aktiivimallin piiriin.  Heidän pitäisi näin osoittaa eduskunnan säätämää aktiivisuutta.  Tätä tarkoittava muutosesityksemme kaatui kaikkien muiden eduskuntaryhmien vastustukseen.

 

Toiseksi viimeisenä täysistuntopäivänään ensi maanantaina eduskunta tulee hyväksymään yksimielisesti lakialoitteen, jolla lakkautetaan kohtuuton kansanedustajien sopeutumiseläkejärjestelmä.  Perussuomalaiset ovat vaatineet tätä monen vuoden ajan. Kansalaisaloitteen vauhdittamana tämä nyt tapahtuu.

 

Perussuomalaiset halusivat siis saattaa entiset kansanedustajat aktiivimallin piiriin emmekä olisi halunneet nostaa sopeutumisrahan suuruutta. Korotus ei ole kohtuullista, kun pienen eläkkeen tai työttömyysturvan varassa elävien asemaa ei paranneta. Valitettavasti tältäkin osin jäimme äänestyksessä yksin.

 

Usein käy näin, että saadaan korjattua yksi iso epäkohta, mutta samalla joudutaan toteamaan, että syntyy uusia.  Poliittiset kytkennät ovat ovela tapa viedä asioita eteenpäin.  Nyt suuret ministeri-sopeutumiseläkkeet perustuslain edellyttämän siirtymäajan päätyttyä poistuvat, mutta erilainen kohtelu mm. aktiivimallin ja etuuskorotusten osalta syvenee. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"...erilainen kohtelu mm. aktiivimallin ja etuuskorotusten osalta syvenee."

Älä hyvä mies ex-kr.pj-taustaisenakaan mene vaatimaan käytännössä liki jumalatonta heitteillejättöä tarkoittavaa tasajakokohtelua kansanedustajille ainakaan kertomatta heille ns. rehelliseen työhön tottumattomina aktiivimallin soveltamisesta kaiketi koituvaa riskiä: vallitsevan laintulkinnan mukaan nimittäin aktiivisuutta ei kerrytä osa-aikainen palkkatyö, mikäli työttömyyskassan jälkikäteen tekemien laskelmien mukaan edellisen tarkastelujakson aikana tehtyjen provisiotyötuntien keskimääräinen tuntiansio jää alle 7,05 euron/h eli alle minipalkkatason.

Työttömyyskassa katsoo, ettei oman alansa ulkopuolelle kokeiluluontoisesti töihin rohjennut työnhakija ole ollut ns. aktiivinen, vaan palkansaaja on raatanut 'omaehtoisessa vapaaehtoistoiminnassa', mikä puolestaan johtaa päivärahan 4,65 %:n 'kannusteleikkaukseen'. Sitä vastoin samalla ajanjaksolla vain viiden päivän työnhakuvalmennukseen osallistuvaa kannustetaan päivärahakorotuksilla ja kulukorvauksilla - ja huhtikuusta lähtien myös ammattijärjestöjen työelämän tiedostamiskasvatusleireillä valveutettavia työttömiä.
http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/270117-a...

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Kuuleppa Toimi tuo aktiivimallin 4,65% alennus työtötmyysturvaan on kärpäsen kakan kokoinen ongelma verrattuna palkattoman työn teettämiseen työttömillä. Mitä mieltä itse olet siitä, että työttömyysturvan menetyksen uhalla työttömien painostetaan kuntouttavaan työtoimintaan vaikka työtön on usein täysin työkykyinen. Lueppa täältä asiasta lisää:

https://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/...

ja täältä

https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/yli-500000-su...

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

On aivan selvä, että moni muu epäkohta on aktiivimallia pahempi ongelma. Mm. esittämäsi.

Ne eivät kuitenkaan samalla tavalla liity kansanedustajien sopeutumisrahaan.

Otetaan esittämäsi epäkohta korjauskohteeksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset