Toimin nasta! Asiaa

Terrorismi kytkeytyy politiikkaan, hyväntekeväisyyteen ja uskontoon

 

Terrorismi on kavala tauti. Sitä ilmenee eri puolilla maailmaa. Vapaissa yhteiskunnissa sen estäminen on vaikeaa. Viimeksi Uudessa Seelannissa tapahtunut isku, joka katsotaan terrorismiksi, oli ilmeisen vaikea estää. 

 

Länsimaissa emme halua järjestelmää, joka rajoittaa kohtuuttomasti vapauksiamme. Kuitenkin turvallisuudesta on maksettava hinta. Tästä oli kysymys, kun eduskunnassa vast'ikään hyväksyimme sotilas- ja siviilitiedustelulait. Ne ovat tiukemmat kuin muissa maissa. Aika näyttää, ovatko liian tiukat vai liian löysät.  Terrori-iskuja emme kuitenkaan halua.

 

Muutama vuosikymmen sitten terrori-iskuihin syyllistyivät äärivasemmistolaiset. Kommunismin kaaduttua taisteleva vasemmisto on hiipunut ja "antautunut" länsimaisille arvoille. Ne äärivoimat, jotka ennen tekivät murhaiskuja, ovat sammuneet. Niille ei ole enää rahottajia. Hyvä niin.

 

Nykyaikainen terrorismi kytkeytyy monenlaiseen hyväksyttävään toimintaan. Esimerkiksi Lähi-Idässä toimiva Hamas on samanaikaisesti poliittinen puolue, hyväntekeväisyysjärjestö, uskonnollinen järjestö ja terroristijärjestö. Esim. YK ja EU ovat luokitelleet sen terroristijärjestöksi. 

 

Poliittinen toiminta on tärkeä osa yhteiskuntaa. Se luo kanavan vaikuttaa yhteisiin asioihin demokraattisin keinoin.  Hyväntekeväisyys nostaa siihen osallistuvien arvostusta ja tuo mainetta ja kiitosta. Uskonto kuuluu ihmisten arkeen kaikkialla ja erityisesti islamilaisissa maissa rukouksineen. Meillä se on perusoikeus. 

 

Kun saman järjestön sateenvarjon alla em. hyvien tavoitteiden lisäksi varustaudutaan aselliseen taisteluun ja tehdään hyökkäyksiä siviilejäkin vastaan, on monimutkainen ja vaikea ongelmavyyhti valmis.

 

Meillä Suomessa terrorismirikoksia on ollut vähän. Turun puukotusisku sellaiseksi luokiteltiin. Linja-autoiskuja ja niiden yrityksiä ei katsottu. Tyttöjen raa'at raiskaukset eivät myöskään ole terrorismia, vaikka ovat yhtä ankarasti tuomittavia.   

 

Terrorismin määrittely on hankalaa. YK:ssa määritelmästä yritettiin sopia monta vuosikymmentä. Vasta New Yorkin ja Washingtonin lentokoneiskut ja presidentti George W. Bushin voimakas lausahdus sai aikaan määrittelyn. Hän jyrisi, että joka ei ole meidän puolellamme, on terroristien tukija. 

 

Tuon tapahtuman jälkeen Suomenkin lainsäädäntöön sisällytettiin nopeasti terrorismirikos. Rangaistusasteikossakin jouduttiin uuteen tilanteeseen, kun piti löytää aiempaa maksimirangaistusta kovemmat tuomiot. Malli löytyi.  Hyvä niin.

 

Meidän tehtävämme on etsiä jatkuvasti tasapaino rikosten ja rangaistusten välillä. Se ei ole helppoa, mutta välttämätöntä. Sinisilmäisyys tulee kalliiksi. Menetetty yhteiskuntarauha on vaikeaa saada takaisin. Näin on varmasti nyt myös Uudessa Seelannissa, jossa vallitsevaan valtavaan suruun meidän on syytä vakavasti yhtyä. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>Terrorismi on kavala tauti.....

ooo

Niin on, ja näyttää siltä että sitä ei voi edes lannistaa koska se nousee lannistamisesta.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Näin se on. Isis on lyöty, mutta kuinkahan kauan menee, kun se tai samantyyppinen uudella nimellä nousee!

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Jo ennnen muka "lopullista tuhoutumistaan" ISIS-taistelijoiden johtajat kehoittivat oikiauskoisia kannattajiaan iskemään siellä missä asuvat j ovat jo valmiina. - Joten tuskin viimeisin isku Hollannissakaan jää viimeiseksi...?

Olen usein pohtinut eri sortin uskovaisten miekka, risti, raamattu ja kypärä-tunnuksia ja käsitteitä, eli heidän suhtautumistaan aseisiin, sotimiseen ja tappamiseen...?
- Eli missä menee sotarikosten ja rikosten ihmisyyttä vastaan...ja toisaalta uskovienkin hyväksymän, pyhän sodan-ja tappamisen raja...?

Aikanaan jotkut Suomenkin sotapapit puhuivat "pyhästä sodasta-ja ristiretkestä"(!?)

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

Ei sitä ole lopullisesti lyöty, Eurooppaan, kuten myös Suomeen on palaamassa kalifaatin rakentajia, jotka ovat todellinen turvallisuutemme uhka. Kuinka me voisimme ongelman ratkaista, kun emme edes voi puhua ongelman perimmäisistä syistä.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Jokaisen terrorismista kiinnostuneen kannattaa lukea tämä artikkeli, jotta ymmärtäisi nykyaikaisen poliittisen terrorismin historiallisen taustan:

Nykyaikainen poliittinen terrorismi on pitkälti Yhdysvaltain luomus

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset