Toimin nasta! Asiaa

Laittomasti maassamme olevat turvallisten lähimaidensa pakolaisleireihin

 

Sain sisäministeriltä vastauksen kirjalliseen kysymykseen (KKV 589/2018 vp), jossa kysyin seuraavaa: Aikooko hallitus ryhtyä viipymättä neuvottelemaan sopimusten solmimisesta Suomessa laittomasti olevien, kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden siirtämiseksi näiden kotimaita lähellä olevissa turvallisissa valtioissa sijaitseviin pakolaisleireihin?

Suomessa on arvioiden mukaan useita tuhansia ihmisiä, joiden turvapaikkahakemus on hylätty. Määrä kasvaa hakemusten ja valitusten käsittelyn edetessä.  Virallisia takaisinottosopimuksia Suomella on vain 10 maan kanssa.

Palauttaminen maihin, joissa henkilöä uhkaa kuolemantuomio, kidutus tai muu epäinhimillinen kohtelu on kielletty sekä perustuslaissa että kansainvälisissä sopimuksissa. Joihinkin kriisimaaihin ei näin ollen voida kaikkia pakkopalauttaa.

Kriisimaista Suomeen on tullut suurelta osin nuoria, terveitä miehiä. Pitkä ja raskas matka ei ole onnistunut naisilta, lapsilta, vanhuksilta ja vammaisilta. Nämä ovat joko jääneet sodan jalkoihin tai onnistuneet pakenemaan turvallisessa naapurimaissa oleviin pakolaisleireihin.

Kysymyksellä halusin nostaa pohdittavaksi mahdollisuuden siirtää Suomessa laittomasti olevia, hylätyn turvapaikkapäätöksen saaneita ihmisiä noille samoille pakolaisleireille, joissa heidän oman kansansa naisia, lapsia ja vanhuksia on. Sijoittamisessa otettaisiin huomioon siirrettävän ihmisen kulttuuri- ja uskontotaustat.  Näillä leireillä he voisivat auttaa omia kansalaisiaan arjen tarpeissa.

Siirtäminen kolmannen maan alueelle edellyttää tämän maan hyväksyntää. Siitä pitäisi Suomen hallituksen neuvotella. Joissakin tapauksissa pakolaisleirejä ylläpitää YK ja avustaa EU. Nämä voisivat toimia siirtosopimusten vauhdittajina. Samat ongelmathan ovat eräissä muissakin maissa.

Sisäministeri Kai Mykkänen ei vastauksessaan tyrmää ajatusta, mutta ilmoittaa, että sopimusneuvotteluja muiden kuin lähtö- tai kauttakulkumaiden kanssa ei ole suunnitelmissa.  Hän toteaa lisäksi, että henkilön palauttamiseksi on maan, johon häntä palautetaan, otettava henkilö vastaan. Pakolailseiriä isännöivällä maalla ei välttämättä velvollisuutta ole, kun kyseessä on EU:n alueella turvapaikkaa hakeneesta henkilöstä, jolla on kielteinen turvapaikkapäätös. 

Ministeri toteaa, että niin kansallisesti kuin EU-tasollakin pyritään rakentamaan järjestelyitä siten, että maahanmuuton hallinta sen eri muodoissa on tehokasta ja valtioiden hallinnassa. Tähän kuuluu myös tehokas ja toimiva paluu ja palauttaminen.

Pääministeri Juha Sipilän hallitus ei ole ollut erityisen aktiivinen Suomessa laittomasti olevien poistamisessa maasta. Päinvastoin hallitus on ollut valmis ylläpitämään sellaista järjestelmää, joka ei edesauta poistumaan Suomesta.  Ulkoministeri ei ole saanut palautussopimuksia aikaan.  Suma seisoo ja maksaa veronmaksajillemme tuntuvasti joka päivä. Muitakin seurauksia laittomasta oleskelusta on näkyvissä.

Seuraava hallitus saa tämän ongelman syliinsä.  Laittomasti maassamme olevien tuhansien henkilöiden siirtäminen pakolaisleireihin turvallisiin lähimaihin on malli, jota on syytä alkaa valmistella. Uskon, että näin tapahtuu, kun uusi hallitus ottaa vallan. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset