Toimin nasta! Asiaa

Eläkeläisköyhyys on häpeä! On eläkeremontin aika!

  • Eläkeläisköyhyys on häpeä!  On eläkeremontin aika!

 

Suomessa on lähes 1,5 miljoonaa eläkeläistä. Määrä kasvaa vielä useita vuosia. 

 

Eläkeläiset, nykyiset ja tulevat, tarvitsevat palveluja ja etuuksia. Palvelujen osalta sote on tärkeä. Siitä on puhuttu ja kirjoitettu paljon. Hyvä niin. Jospa alkavalla vaalikaudella saadaan järkevä uudistus aikaan. Kuntia laajemmat vastuualueet, integroidut palvelut ja kustannusten kasvun hillintä. 

 

Etuuksista tärkein on eläke, jolla jokaisen siihen oikeutetun tulisi tulla toimeen. Valitettavasti näin ei ole. Suomessa tarvitaan eläkeremontti. 

 

Olen asettanut tavoitteeksi alkavalle vaalikaudelle seuraavat toimenpiteet:

1. Takuueläkkeen nosto nykyisestä noin 780 eurosta/kk 1000 euroon/kk. Vähintään tämä määrä pitäisi eläkeläisen saada käteen. 

2. Ns. taitetun indeksin (20/80) palauttaminen ns. puoliväli-indeksiksi, jolloin indeksi turvaisi työeläkkeen ostovoiman säilymisen nykyistä paremmin.

3. Eläkkeensaajalle ns. tasausvähennys, jolla taattaisiin se, että eläkkeestä perittävä vero ja veroluonteiset maksut eivät missään tuloluokassa olisi korkeampi kuin saman tulon saavalla palkansaajalla.

4. Eläkekatto siten, että lakisääteinen järjestelmä ei takaisi kenellekään kohtuullista eläkettä suurempaa tuloa. Jokainen voisi halutessaan ottaa henkilökohtaisen eläkevakuutuksen.

 

Edellä olevat lyhyesti esitetyt toimenpiteet antaisivat eläkeläisille oikeudenmukaisemman turvan ja vähentäisivät eläkeläisköyhyyttä, joka nyt on iso ongelma Suomessa.

 

Takuueläkkeen korotukseen voitaisiin käyttää eläkekatosta syntyviä varoja. Indeksikorotuksiin voitaisiin käyttää eläkerahastoissa olevia varoja. Niiden kasvu on ollut hitaasta talouskasvusta huolimatta suuri. 31.12.2010 rahastoissa oli 136 mrd euroa ja nyt on runsaat 202 mrd euroa. Kasvu kahdeksassa vuodessa on ollut 66 mrd euroa eli noin kahdeksan miljardia euroa/vuosi.

 

Eläkeläiset kuluttaisivat kasvavat eläkkeensä pääasiassa asuinalueellaan, jolloin se piristisi paikallistaloutta. Työeläkkeistä peritään verot, joten osa indeksin paranemisesta syntyvistä tuloista palautuisi yhteiskunnalle kasvavina verotuloina.

 

En voi luvata, että esittämäni neljä kohtaa toteutuvat, koska vastavoimat ovat väkevät.  Tavoitteena ne kuitenkin ovat.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

#1
Mitä väliä... nyt kalastellaan ääniä.

Hintalapppua mietitään myöhemmin ja sitten todetaan hanke liian kalliiksi.

Älä puutu epäolennaisuuksiin.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Eläkekattohan oli mainittu luettelossa, jos arvon oikeistoradikaali ei huomannut.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

En äänestä. Itse äänestitte puolueena eläkeläisten kurituksen puolesta aikoinaan.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Uskovaisena "alan" miehenä, jolla on arvot kohdallaan, kysyisin, että mitä mieltä olet, että voisiko vanhain-ja hoivakodeissakin saada ottaa "iltahömpsyt" ja parikin ja laitaa vaikka oveen, "ei saa häiritä"-kortin jos sattuu sänkyyn seuraakin saamaan...?
- Huolettaa vähän omakin tulevaisuus, kun olen ollut huomaavinani, että vanhuksilta tahdotaan viedä elämälaatua kokohttavat elämänilot ja tehdä ikäihmisistä seniilempiä kuin ovatkaan...?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Takuueläkkeen nosto olisi paikallaan ja perusteltua. Hintalappukin olisi reaalisissa rajoissa enintään 270 miljoonan euron tuntumassa. Kyseessä olisi perusturvan korotus yhteiskunnan kaikkein köyhimmille.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kenen syytä on, että me suomalaiset nukumme sikeästi emmekä saa poistetuksi eläkeläisköyhyyttä ?

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Takuueläkkeensajia on 103100 joten 220 € nosto tekee vain 22682000 elikä alle 33 miljonaa mutta apu olisi mahtava ele. Hyvä hyvä Toimi

Taitetun indeksinmuutos 80/20 puoliväli-indeksiksi lopettaisi Sosialidemokraatti pääministeri Paavo Lipposen aikaansaaman eläkeläisten ajamista kohti sossun luukkua.Hyvä hyvä Toimi

Kokonaisuudessaan eläkeläisen vero ei saa olla suurempi kuin palkansaajalla. Tämäkin on listalla hyvä hyvä Toimi.

Olisi vielä yksi hyvä esitys elikä diabetes lääkkeiden kelakorvaus takaisin kuin se oli enne vuotta 2017 ota tämä myös asiaksesi Toimi.

Käyttäjän antsu1 kuva
Antero Metso

Eläkeremontti tarvitaan ja leikattu indeksi on häpeätarha Suomen historiassa. Eläkeläiset kurjistuvat vuosi vuodelta indeksin noustessa.

Jotain asialle pitäisi tehdä. Leikatusta indeksistä päättäneet, ja rahat omiin käyttötarkoituksiisa uudelleenohjanneet suuret puolueet eivät tule indeksin palauttamiseen suostumaan. Tähtiliikkeellä on tätäkin varten kompromissiehdotus.

Mainittakoot vielä, että edustamasi Perussuomalaiset olivat hallituksessa 2017-2019, kun viimeisimmistä leikkauksista päätettiin.

https://www.paavovayrynen.fi/2018/10/11/oikeutta-n...

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Miltä Toimi on tuntunut äänestää omia arvojaan ja eduskuntavaalin aikaisiasi äänien-keräys-puheitasi vastaisesti eduskunnassa kun puoluetoimisto "määrää" miten pitää äänestää.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Olisi paikallaan, jos eläkkeensaajat keskenänsä sopisivat, kuinka kansantaloudesta repimänsä ja rahastoihin kerryttämänsä potin jakavat, niin päästään eroon tästä ainaisesta ruikutuksesta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset