Toimin nasta! Asiaa

Kerronpa omat toimenpiteeni ympäristö- ja ilmastoasioissa!

  • Kerronpa omat toimenpiteeni ympäristö- ja ilmastoasioissa!

 

Siitäkin huolimatta, että saan ahdasmielisiltä kritiikkiä, kerron, mitä olen ympäristö- ja ilmastoasioissa omakohtaisesti tehnyt.

 

Jo ennen 1980-luvun puoliväliä liityin Päijänne puhtaaksi -kansanliikkeeseen. Vaadimme silloin suunnitellun Äänekosken uuden sellutehtaan valkaisujäjestelmäksi kloorin sijaan happivalkaisumenetelmän. Ankaran taistelun tuloksena saimme onnistuimme. Vastustus oli todella kova ja uhkailu koko uuden tehtaan rakentamisesta muualle oli esillä. Emme antaneet periksi!

 

Kansanliikkeemme ansiosta Äänekosken alapuolinen vesistö puhdistui nopeasti. Hajuhaitat ja saasteet poistuivat ja kalakanta elpyi. Kuollut heräsi henkiin.  Helsinkiläiset vihreät ja muut saavat kiittää meitä juodessaan puhdasta Päijänteen vettä. Taistelu ei ollut turha! 

 

Päijänne puhtaaksi-liikkeen saavutus oli paljon suurempi ympäristöteko kuin Koijärvi-liikkeen aikaan saama!

 

Nyt olen ottanut ilmastonmuutoksen vakavasti omalta osaltani. Muutin asuntoon, jossa on maalämpö ja jossa on mahdollisimman vähän energiaa käyttävät kodinkoneet ja laitteet. Vaihdoin auton aiempaa vähäpäästöisemmäksi. Suunnittelen ajojani etukäteen niin, että kilometrjä tulee mahdollisimman vähän. Käytän julkisia kulkuneuvoja mahdollisimman paljon. Ostin polkupyörän, mutta myös kävelen. Kierrätän mahdollisiman paljon. Lajittelen jätteet huolellisesti. Olen siirtynyt aiempaa enemmän kasvisten syöntiin lihan kustannuksella. Harkitsen ostoksiani ja vältän kertakäyttötuotteita sekä muovia. Säästän vettä ja minimoin kaikkea muutakin kulutusta. Sammutan turhat valot ja laitteet. 

 

Kaikki em. toimenpiteet ovat olleet melko helppoja toteuttaa. Ne myös säästävät varoja. Ympäristö, ilmasto ja lompakko kiittävät!

 

En ole vihreä enkä intoilija. Järkevään luontoa, ympäristöä ja ilmastoa säästävään elämänmuotoon ei tarvita ryppyotsaista vihreää ideologiaa. Maalaisjärki riittää.

 

En kannata näissä asioissa pakkoja enkä sakkoja.  Olen edelleen sitä mieltä, että me suomalaiset voimme tehdä paljon ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.  Emme kuitenkaan pysty sitä yksin estämään. 

 

Suomen ilmastopolitiikassa avainasemassa ovat muutamat suuret kaupungit, jotka yhä polttavat kivihiiltä energiayhtiöidensä kattiloissa.  Jos Helsinki, Turku, Vaasa ja Oulu lopettaisivat hiilen polton, Suomen nettopäästöt painuisivat liki nollaan. Milloin Kokoomus, Vihreät, Sdp ja Kepu ottavat tämän haasteen vastaan?  -  No, eduskuntahan valitettavasti joutui säätämään lain, jolla kivihiilen poltto on pakko lopettaa tasan 10 vuoden kuluttua. Nuo puolueet eivät kaupunkitasolla muutoin tee niinkuin puhuvat!

 

Ei ajeta energiaintensiivistä teollisuuttamme pois Suomesta saastuttaviin maihin. Ei tuhota omaa maa- ja elintarviketalouttamme työpaikkoineen. Ei ahdisteta välttämätöntä työmatka- ja muuta autoilua ja kuljetuksia kohtuuttomilla kustannuksilla. Ei ajeta vähävaraisia kalliisiin asuntoremontteihin, autohankintoihin eikä ruokakustannuksiin.  Tehdään se, mikä on järkevää ja kaikille mahdollista. 

 

Lopulta koko planeettamme tulevaisuus on Kiinan, Intian, USA:n, Venäjän, Saksan ja eräiden muiden vastuuttomien maiden käsissä. Niistä miltei jokainen yhä kasvattaa päästöjään. 

 

Venäjälle asetettiin pakotteet, kun se valtasi Krimin niemimaan. Oikein. Olisiko ilmaston lämpeneminen yhtä tärkeä asia ja pakoteiden peruste? Eipä näytä olevan. Eivät edes ilmastotullit kelpaa, kun vapaakauppaa ei saa häiritä!

 

Toivon, että jokainen suomalainen  -  poliitikot eturintamassa   -   tekee oman osuutensa ympäristö- ja ilmastoasioissa!   Tarvitaan järkeviä ekotekoja!

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Hiukan jo harmittaa, kun kävin äänestämässä. Mutta löytyi sieltä naamojen seasta sellainenkin, joka ei jytkytä hiilihumppaa.

Käyttäjän jj2311 kuva
Jyrki Immonen

Toimi! Minusta tuli juuri blogisi perusteella ilmastohysteerinen! En pysty siihen mitä vaadit.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Eli mitä minä vaadinkaan.... niin, en mitään. Toivoin. On hienoa, jos/kun Suomen luonto on puhdas ja voi hyvin. Ilman vouhotusta ja hysteriaa.

Tommi Mäkinen

"Jos Helsinki, Turku, Vaasa ja Oulu lopettaisivat hiilen polton, Suomen nettopäästöt painuisivat liki nollaan."

Me Lahessa näytetään muille esimerkkiä:

"Kivihiilen aika on päättynyt Lahdessa!

Lahti Energia luopui kivihiilestä energiantuotannossaan 1.4.2019. Toteutimme laajan energiakäännöksen ensimmäisenä Suomessa. Seuraa edelläkävelijää Facebookissa ja Instagramissa!"

https://www.lahtienergia.fi/fi/edellakavelija

Facebookista: "Miksi kivihiilestä luopuminen on niin iso juttu?

- Lahti toteutti laajan energiakäännöksen ensimmäisenä suurena suomalaisena kaupunkina!

- Suomen hallitusohjelman, Pohjoismaiden ja EU:n tavoitteet toteutuvat kymmenkunta vuotta etuajassa.

- Lahti on Edelläkävelijä, ja siitä voivat kaikki lahtelaiset olla ylpeitä!"

Its en usko että ihmisen hiilidioksipäästöillä on mitään vaikutusta mihinkään kun pallo on jäähtyillyit ja kuumenyunut lukemattomia kertoja ennen ensimmäistäkään tyyppii tääl sähläämässä,
mutta onhan se siistiä kun ilmastoystävällisimmistä muovikasseista

(Tutkimus: Muovipussi onkin kauppakasseista ympäristöystävällisin https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/d5abf57b-d2cd-4... )

sun muista roskista tulee sähköä verkkoon ja lämpöä patteriin <3 :)

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Hienoa Lahti!

Milloin Helsinki? Kokoomus, vihreät ja Sdp, teillä on valta!

Ei hysteriaa, vaan arjen tekoja.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Maapallo on yhteinen ja kohtalomme sen yhtenä, valtaa pitävänä ja käyttävänä lajina on yhteinen.
Antropologit sanovat että aikanaan ihmislaji syrjäytyy ja katoaa joka tapauksessa maapallolta, mutta miksi vauhdittaisimme lyhytnäköisellä hyötyajattelullamme-ja tekemisillämme kohtaloamme....?

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Tuo kirjoitukseeni liittämäni kuva kertoo juuri tästä. Uusi ajattelu. Yhteinen planeettamme.

Mutta miten saamme esim. kiinalaiset ja saksalaiset ajattelemaan uudella tavalla? He ratkaisevat kohtalomme. Suomalaiset ovat tehneet jo eniten ja tekevät edelleen. Vapaaehtoisesti ilman pelottelua ja kieltolakeja!

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Nuoriso ja muukin enemmistö taitaa Trumpin, Putkosen ja Kankaanniemen julistuksia mieluummin kuunnella vaikkapa intiaanipäällikkö Seattlen puhetta ja julistusta valkoiselle miehelle Washingtonissa vuonna 1854.

Näyttelijä Pehr-Olof Sirèn (1923-1986)esitti aikanaan upeasti ja vetoavasti tuon Seattlen puheen. - Ehkä joku osaisi kaivaa tuon puheen jostakin?
- Ainakin se sopisi hyvin ilmaston suojelua koskevaan vaalikeskusteluunkin.
Olisi ainakin vastapainoa Putkosen "julistuksille?"

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Paljon on tehty, vieläkö sitä jotain pitäisi?! Ajan työmatkat auton sijaan prätkällä, palaa puolet vähemmän gasoliinia. Luen E-kirjoja paperisen sijaan. Hankin kestäviä kuteita. Enkä syö hernekeittoa ;D

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Tuo on paljon. Ekotekoja!

Hernekeitosta minä en ole luopunut. E- ja äänikirjoja meillä luetaan ja kuunnellaan.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Siitäkin huolimatta, että saan ahdasmielisiltä kritiikkiä, kerron, mitä olen ympäristö- ja ilmastoasioissa omakohtaisesti tehnyt.
.........................

Valitettavasti sinun propagandasi ilmastonmuutoksen estämistä vastaan vetää ansiosi miinukselle.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Kun suuret saastuttajat saavat jatkaa hiiivoimaloiden rakentamista, ei ole toivoa lapsillamme.

Suomi on vähentänyt päästöjä eniten. Ei ole järkeä ajaa puhdasta tuotantoamme maasta ulos.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

#13
Toivon lapsilta vievät sinunlaisesi luovuttajat.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi Vastaus kommenttiin #15

En ole luovuttanut. Luepa tuo varsinainen kirjoitukseni niin tiedät, mitä olen tehnyt ympäristön ja ilmaston hyväksi. Jatkan samalla tavalla enkä luovuta.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

MUTTA ei ratkaisu ole ettei "pienen" kannata tehdä ilmaston ja luonnon hyväksi mitään, koska pienen vaikutukset globaalisti ovat pieniä ja vähäisiä?

Fiksuimmat maat ja kansat ovat tähänkin asti olleet eturintamassa ja pienikin maa ja kansa voi olla fiksu ja esimerkillinen-jopa isommilleen ja kuten on useasti kerrottu saattaa jopa fiksuudellaan ja osaamisellaan pystyä tekemään ilmasto-ja luonnonsuojelusta jopa yhden taloutensa tukijalan?

Suomessa ajettiin vielä "kaikki" kaatopaikoille ja armeijakin kippasi vanhoja pommejaan "Ojarannan" avustuksella pitkin meriä kun jo meitä fiksummat maat pitivät moista vastuuttomana luonno saastuttamisena.

Kun aikanaan tulivat nopeusrajoitukset, niin "mersumiehet" olivat vastaan, koska heidän "mersujensa" moottorit kuulemma "nokeentuivat" liian hiljaisilla nopeuksilla. -Nyt olemme jo "alistuneet" autojen päästömittauksiinkin.

Suur-yrityksetkin pitivät aikanaan luonnon-ja ilmastonsuojelua Putkosen ja Soininkin tapaan "taloutta ja vientiä vaarantavana" viherpiipertäjien ja fillarikommunistien hörhöilynä,mutta NYT elinkeinoelämä, työnantaja-ja työntekijäjärjestöt ovat ilmaston-ja luonnonsuojelijoiden rinnalla torjumassa mm. ilmaston muutosta ja sen seurauksia.- Trump ja mm. Putkonen puhuvat vanhoja, vaihtoehtoisia totuuksiaan-omilleen, jotka ovat heränneet "vastustamaan" herrojen, eliitin, fillarikommunistien ja kukkakaalipirtelömiesten hörhöilyjö...

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi Vastaus kommenttiin #16

Jokaisen ihmisen ja kansakunnan kannattaa tehdä monenlaista ympäristön ja tulevaisuuden hyväksi. Tyhmyyksiä ei kuitenkaan pidä tehdä. Joillakin intoilijoilla on tapana haluta olla niin esimerkillisiä, että järki ei pysy mukana.

Kannattaa tutustua faktoihin. Niistä selviää, mikä kansa on tehnyt ja mikä yhä pahentaa tilannetta.

Kuten kirjoitin, olin vahvasti mukana suuryrityksen sellutehtaan valkaisumenetelmän muuttamiseksi 1983-85 ja saimme hienon tuloksen. En tiedä, missä kommunistit ja vihreät silloin piileskelivät. Ei näkynyt.

Nyt näyttää hyvältä. Vaaleissa kansa lausuu mielipiteensä.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Ympäristökysymykset ovat kaikille yhteisiä. Hienoa, että poliittista tahtoa ja motivaatiota ympäristöongelmien ratkaisuun löytyy monista poliittisista ryhmittymistä. Vesistöjen suojelu on aivan ehdottoman tärkeä tehtävä. Vesi on Suomen tärkein resurssi. Meillä on vielä puhdasta vettä 50 miljoonan ihmisen tarpeisiin, mutta äkkiä se saadaan pilattua, jos sen arvoa ei ymmärretä.

Luonnonsuojelu ja ilmastonmuutoksen torjunta ovat niin olennaisia tulevaisuuden kannalta, ettei niitä saa jättää vain harvojen käsiin. Monet ympäristöteot ovat helppoja toteuttaa, kustannustehokkaita ja varsinkin pitemmällä aikavälillä taloudellisesti äärimmäisen kannattavia. Puhdas luonto säilyttää arvonsa vuosisadasta toiseen, sen pilaavat toimet eivät välttämättä tuo kuin lyhytaikaista hyötyä harvoille.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

...Helsingissä näyttää olevan jopa 10 000:tta ilmastomarssilla...!?!

- Miten on ollut Putkosen ja Kankaanpään "vastavallankumoustilaisuuksissa...?!"

Korjaan ja anteeksi, Kankaanniemen!
( ...Otin jo "perjantaihömpsyn", vaikka en Soinin aikanaan tarkoittama "peruspersutyömies" olekkaan joiiden Soini sanoi "perjantaihömpsynsä ansainneen."

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"...Helsingissä näyttää olevan jopa 10 000:tta ilmastomarssilla...!?!"

Kuinka monta astetta ilmaston lämpötila laski tuon marssin johdosta?

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Emme harrasta kansankiihousta, vaan toimimme asialinjalla.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Ei mestari Halla-ahokaan saa, adjutanttinsa työmies Putkosen ja kärkiehdokkaidensa kanssa sentään koko "kansaa" liikkeelle, mutta "omat" saa hereille ja jopa "kiihottumaan!"
- Edeltäjänsä, peruspomon ja jytkymestarin lailla, vaikka tämä onkin yrittänyt plokeissaan mestarin johtamiskykyä ja onnistumista epäillä ja vähätellä.
Kun mestari johtoryhmineen toistaa neljän vuoden kuluttua oman, tulevan jytkynsä, niin sitten hän onkin jo pääministeri, mihin edeltäjä ei koskaan yltänyt.

Neljään vuoteen oppositiosta ei kuitenkaan mitään kansallista herätystä ei sentään mestarikaan saa aikaan?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #22

Media kiihottaa kansaa ilmastopelotelulla eikä kerro totuutta että Suomi on jo toiminut esimerkillisesti eikä Suomen tulevilla toimilla ole edes teoriassa mitään vaikutusta globaaliin ilmastoon.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen Vastaus kommenttiin #23

Hiilihumpalla ei ole mitään tekemistä ilmaston muuttumisen kanssa. Hiilihumpalla vain halutaan ajaa etenkin Länsi-Euroopassa energiewendeä, koska halutaan geopolittisita syistä ja resurssipulan vuoksi irti fossiilisista polttoaineista, jotka kyllä muun maailman toimesta käytetään kannattavaan rajaan saakka loppuun. Halutaan olla omavaraisia energiasodista ja -kiristyksistä vapaita tuulihattuja. Kohtapuoliin brititkin avaavat taas hiilikaivoksensa, jos niitä vain on jäljellä, paikkaamaan sattumaenergiaansa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset