Toimin nasta! Asiaa

Omaishoitajat yksi arvokkaimmista ammattiryhmistä - parannuksia tarvitaan!

  • Omaishoitajat yksi arvokkaimmista ammattiryhmistä  -  parannuksia tarvitaan!

 

Omaishoitajat ovat yksi maamme tärkeimmistä ammattiryhmistä. Ammatiksi sitä lienee paikallaan kutsua. Omaishoitajia on laskutavasta riippuen kymmenistä tuhansista satoihin tuhansiin. 

 

Omaistaan hoitava tekee työtä lähimmäisenrakkaudesta. Sisäinen, selittämätön voima panee antamaan oman aikansa, uransa ja taloutensa sekä usein myös terveytensä omaisensa hyväksi. 

 

Omainen voi olla vanhus, vammainen tai muutoin avun tarpeessa oleva. Joskus hoidettava voi olla vaikea. Tämä lisää omaishoitajan työn raskautta ja sitovuutta.

 

Laki omaishoidon tuesta tuli voimaan vuonna 2006. Siinä säädettiin käsitteet ja sopimusmenettelyt ja etuuksien perusteet. Laissa omaishoitoa ei määritelty työsopimuslain tarkoittamaksi työsuhteeksi. Lakia on muutettu viitisen kertaa, viimeksi vuonna 2016. Niissä omaishoitajan asemaa on parannettu.

 

Omaishoidon tuki on nyt noin 400 euroa/kk ja eräissä tapauksissa noin 700 euroa/kk.

 

Omaishoitajien asemaa, hoitopalkkiota ja muita tekijöitä on tarpeen jatkuvasti parantaa. Suuri osa hoitajista tekee työtä ilman palkkiota. Niille, jotka palkkion saavat, se on valitettavan pieni.

 

Poliittisten päättäjien niin valtakunnan kuin kuntatasolla on syytä pohtia, mitä tapahtuisi, jos kaikki omaishoitajat ilmoittaisivat aloittavansa lakon tiettynä päivänä. Se olisi katastrofipäivä koko julkiselle vallalle. Perustuslaki nimittäin asettaa valtion ja kunnat yksiselitteisesti vastuuseen hoitoa tarvitsevista. Mistä kunnat ottaisivat hoitajat, tilat ja varat näiden palkkaamiseen? Yksistään tarvittava rahasumma olisi satoja miljoonia euroja. Ne olisi kerättävä verotuksella.

 

Kun omaishoitajat tekevät jaloa työtään vapaaehtoisesti ja etsimättä itselleen materiaalista hyötyä, eivät he edes suunnittele lakkoa. He ovat jopa liian hiljaa oman ja samalla hoidettavien aseman parantamistarpeista.

 

Alkavan vaalikauden yksi tärkeä tavoite tulee olla omaishoidon kokonaiskehittäminen. Näin tärkeälle työlle tulee osoittaa arvostusta teoilla eikä vain puheilla, joita ilma on sakeana. Toki puheitakin tarvitaan kiitoksen lisäksi!

 

Suomessa on varauduttava siihen, että hoidettavien ja samalla omaishoitajien määrä kasvaa erityisesti väestömme ikääntymisen myötä. Myös vanhustenhoidon järkyttävät laiminlyönnit laitostyyppisissä yksiköissä saattavat lisätä omaishoitoa, ellei epäkohtia pikaisesti poisteta lakisääteisellä hoitajamitoituksella, valvonnalla ja sanktioilla. Hyvä hoito on turvattava jokaiselle!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset