Toimin nasta! Asiaa

Minusta ja sinustakin tulee vanhus - tarvitsemme hyvää hoitoa!

  • Minusta ja sinustakin tulee vanhus  -  tarvitsemme hyvää hoitoa!

 

Ihmisarvo on jakamaton. Iästäkin huolimatta. Hedelmöityksestä luonnolliseen kuolemaan!

 

Päättyneellä vaalikaudella sotiemme veteraanien etuuksia ja ennen kaikkea kotiin vietäviä palveluja parannettiin merkittävästi ja kattavasti. Lopultakin. Johtamani valtiovarainvaliokunnan jaosto, jolle sosiaali- ja terveysasiat kuuluvat, panosti asiaan yhteisvoimin. Erityiskiitos tästä kansanedustaja Markku Rossille, kesk. Teimme hyvää ja tuloksellista yhteistyötä.

 

Vaalikauden lopulla eteemme räjähti vanhustenhoidon synkkä taso maassamme. Veteraaniasioista päätetään valtion tasolla, mutta vanhustenhoito on kuntien vastuulla. Siksi emme suoraan kyenneet puuttumaan mummojen ja vaarien hoitoon eduskunnan tasolla. Välikysymyksen teimme ja lisäbudjetissa annoimme lisärahaa valvontaan. Kokonaisuus ongelmista on kuitenkin avoinna.

 

Vaalikaudella 2011-2015 hallitus leikkasi tuntuvasti kuntien valtionosuuksia.  Tämä johti suuren määrän kuntia talousahdinkoon. Siitä seurasi veroprosenttien kiristyksiä, maksujen korotuksia, velan ottoa (kuntien yhteenlaskettu velka kasvoi 11 mrd eurosta 17 mrd euroon), yt-neuvotteluja ja palvelujen heikentämisiä. Kuntaliitoksiakin tehtiin paljon.

 

Pahinta oli se, että lukuisat kunnat säästivät ulkoistamalla vv. 2011-2015 vanhustenhoidon. Yksityiset palveluntuottajat tulivat laajasti mukaan. Ne ovat osakeyhtiöitä, joiden tarkoitus (oy-lain 5§) on tuottaa voittoa osakkeenomistajille. Voiton tuottaminen on saanut yliotteen. Hoidon laadusta on tingitty lähes kaikin tavoin. Ulkoistaneet kunnat ovat jättäneet koko toiminnan yhtiöiden haltuun ja laiminlyöneet jopa valvonnan etsiessään vain säästöjä tiukkaan talouteensa. Seuraukset näkyvät ikävästi.

 

Vanhustenhoidon tila on häpeä sivistysyhteiskunnalle.  Hoitajamitoituksen säätäminen (>0,7) laissa on välttämätöntä. Se ei kuitenkaan riitä. Valvonta on koottava monelta taholta yhteen ja tehokkaaksi. Lisäksi laiminlyönneistä ja rikoksista on säädettävä tuntuvat rangaistukset. Esim. 10%:n sakko yrityksen liikevaihdosta laskettuna toisi ryhtiä vanhustenhoitoon. 

 

Ongelmien ratkaiseminen edellyttää lisää hoitohenkilökuntaa. Sitä saadaan palkkatasoa tarkistamalla ja työoloja kehittämällä. Tuhannet hoitajat ovat siirtyneet muihin töihin ja jopa ulkomaille. Heidät pitää saada houkuteltua omia vanhuksiamme hoitamaan. Riittävä henkilöstömäärä vähentää kuormitusta ja nostaa itsestään hoidon tasoa. Asenteetkin paranevat, kun työntekijän taakka on kohtuullinen.

 

Meillä jokaisella on vanhuksia omaisina tai tuttuina. Meistä jokainen ikääntyy ja saatamme saavuttaa vaiheen, jossa tarvitsemme tehokasta hoitoa. Sen tulee olla myös korkealaatuista. Tämä on suuri haaste koko julkiselle sektorille, koska vanhusten määrä kasvaa jopa 300 000 henkilöllä tulevina vuosina.

 

Mummot ja papat, olette meille tärkeitä ja arvokkaita! Parannamme teidän etuuksianne ja palvelujanne!  Tämä on lupaus!  Kiitos teille!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Tämä on sinänsä hyvä asia ja vanhukset on hoidettava kunnolla kuten kaikki muutkin ihmiset.

Mutta minä olen päinvastoin vakuuttunut siitä, että megajytkyn vuoksi kaikki menisi päin prinkkalaa. Meistä kaikista tulee kyllä vanhuksia, mutta olisi kivempi jos meistä moni olisi niin hyvässä kunnossa, että tarvitsisimme vähemmän hoitoa. Tähän päästään vain tasa-arvoisessa hyvinvointiyhteiskunnassa, jossa eläke on riittävä tai jossa esim. perustulo takaa sen osaltaan, että kukaan ei joudu kohtuuttomaan turvattomuuden ja köyhyyden syöveriin missään elämänsä vaiheessa. Persut kannattavat kaikkein vähiten perustuloa ja sen pj julistaa avoimesti ihmisten epätasa-arvoa ja ihmisten välineellistä arvoa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset